Dodaj do ulubionych

Troche cen z Sharm

24.09.03, 16:24
Witam !

Wrocilem w tym tygodniu i chcialbym podzielic sie informacjami dotyczacymi cen.Lecialem z Eximem.Sprobuje zrobic tabelke,ktora pokaze roznice w cenach.Biuro to przykladowe biur z Naama Bay i ich list price.Zaplacone to suma ktora zaplacilismy w biurze SiSi po targowaniu.
Rezydent Biuro Zaplacone
Ras Mohamed statek/auto 27$ 25$ 20$
Gora Mojzesza+Katarzyna 38$ 30$ 25$
Quady pojedyncze 30$ 25$ 20$

Polgodzinne spoznienia to norma.Branie rezydenta wcale od tego nie chroni.Na sie popsuly 3 autokary w drodze do Kairu.

Nie kupujcie wody mineralnej z Wloch.Kosztuje 10 funtow.Egipska Baraka oraz Nestle sa bardzo dobre i kosztuja od 1,25 do 3 funtow (zalezy gdzie kupujesz i jak sie targujesz :-)

W Sharm kartki pocztowe kosztuja 1 funta w kazdym sklepie. Podobnej jakosci kartki mozna dostac za 4 funty za 10 sztuk pod piramidami od dzieciakow.
Obserwuj wątek
    • Gość: Arek Re: Troche cen z Sharm IP: *.enterpol.pl 24.09.03, 20:00
      Czesc mam pytanko. Czy w sharm można kupic maske z rurka i jednorazowy aparat
      do zdiec podwodnych.Pozdrowienia
      • pc_maniac Re: Troche cen z Sharm 24.09.03, 20:04
        Jednorazowy aparat do zdjęć podwodnych w Egipcie kupisz dużo drożej niż w
        Polsce wielorazowy!!!

W hipermarketach widziałem takie aparaty (z lampą błyskową) za ok.70 zł. W
        sklepie optycznym zaś kupiłem identyczny za 59 zł. Dzięki temu, że nie jest to
        jednorazówka, będziesz mógł użyć takiego filmu jaki uważasz. Polecam 800-tkę.

Dwusetka mi się całkowicie nie sprawdziła, za słabo oddaje kolory.
        • Gość: Kasia Re: Troche cen z Sharm IP: 217.11.133.* 25.09.03, 09:36
          Jaki to dokładnie aparat, o ktorym piszesz i gdzie (w jakim markecie) można go
          kupić?
          Jestem bardzo zainteresowana.
          My kupiliśmy w Polsce do Hurgady jednorazowego kodaka (taki niebieski) i
          bardzo ładne fotki z niego wyszły. Płaciłam za niego w czerwcu chyba 49 zł. W
          Hurgadzie były prawie 2 razy droższe, inna sprawa że były tylko jakieś
          badziewne no-name, kodaków nawet w kodaku nie widziałam, było coś
          jednorazowego, ale bynajmniej nie było to do zdjęć podwodnych.

pozdrawiam
          Kasia
          • pc_maniac Re: Troche cen z Sharm 25.09.03, 14:49
            Aparat nazywa się MARINER VIVITAR
            Cały jest żółty z niebieskim pasem pomiędzy wziernikiem, a lampą błyskową.
            Jest on zamknięty w wodoszczelnej, przezroczystej obudowie na dwie klamry. W
            instrukcji podano, że nadaje się do głębokości 5m. Sądzę, że wytrzyma nieco
            głębiej, ale im głębiej tym ciemniejsze światło, więc obiekty już przy 5 m
            głębokości lepiej robić z bliska.

Widziałem te modele w hipermarketach MEDIA MARKT, TESCO, jak również w Łodzi w
            sklepie fotograficznym (nieco drogo bo 79zł), oraz w Galerii Łódzkiej w małym
            sklepiku fotograficznym obok MEDIA MARKT (w cenie 59 zł).
            W komplecie nie znajduje się flim, oraz bateria (paluszek AA), który należy
            dokupić we własnym zakresie. Robiłem nim również zdjęcia na powierzchni, bez
            obudowy wodoszczelnej i również sprawił się wyśmienicie.
        • Gość: jano Re: Troche cen z Sharm IP: *.eimg.pl / 10.0.4.* 25.09.03, 19:15
          jezeli chodzi o ceny aparatow do zdjec podwodnych to w old markecie mozna
          kupic za 60-70 le (jednorazowy)wiec nie wiem czy oplaca sie kupowac w polsce
          • pc_maniac Jednorazowy w Egipcie czy wielorazowy w PL?! 25.09.03, 19:33
            Ale przecież napisałeś, że JEDNORAZOWE w cenie wielorazowego w Polsce, więc
            gdzie tu widzisz opłacalność???
    • Gość: Tuptuś Re: Troche cen z Sharm IP: *.pl.abb.com 25.09.03, 09:18
      Ile kosztuje wycieczka do Kairu z Sharm? Jak oceniasz to
      bióro SiSi? Masz opinie o innych biurach lokalnych?
      Dzięki za odpowiedź!
      • falstaff Re: Troche cen z Sharm 25.09.03, 10:25
        Wycieczkę do Kairu miałem "wliczoną" w cenę tylko, że musiałem dopłacić 30-40$. Nie pamiętam dokładnych cen na mieście, ale były wyższe.Kołacze mi się po głowie suma 50$.Wg mnie akurat Kair warto kupić u rezydenda.Sugeruję wziąć dwudniową wycieczkę.Podróż w jedną stronę trwa ok 6 godzin. Po przyjeździe bieganina po mieście.Warto się po tym przespać.

Byłem na światło i dźwięk pod piramidami.Jak dla mnie niewarte swojej ceny.Rezydent twierdził, że jest dużo lepiej niż było onegdaj.Wtedy to dopiero musiała być porażka.

Nie mam informacji o innych biurach.SiSi oceniam dobrze.Miła obsługa (szczególnie Hisham - taki chudy koleś w okularach) mówiąca płynnie po angielsku.Wywiązali się z umowy.Nie było żadnych problemów.Na Synaj pojechaliśmy klimatyzowanym busikiem, na quady przyjechał po nas właściciel lanosem, na Ras Mohamed również busik.

Chodziliśmy po mieście i rozmawialiśmy w wielu biurach, jednak to sisi (a pewnie Hisham) ujeła nas elastycznością podejścia.No i w sisi udało się najwięcej wytargować.
        • corrina_f1 Re: Troche cen z Sharm 25.09.03, 10:33
          Jak możesz pisać, że wycieczka była "w cenie" skoro płaciłeś 40 USD??
          My właśnie za tyle kupiliśmy 2 dniowy Kair w miejscowym biurze w Hurgadzie i
          jak słowo daję, wszystko było dokładnie tak samo, jak w przypadku wycieczek z
          rezydentem, zwłaszcza, że mieliśmy też polskojęzycznego przedownika.
          Dla mnie wycieczka do Kairu była niezapomniana, mam z niej chyba
          najpiękniejsze wspomnienia z całego pobytu.
          Jeśli ktoś jest zainteresowany, mogę podesłać, albo zamieścić na forum. Nie
          wiem, ile razy ten wątek się już przewijał, więc nie chciałabym powtarzać po
          raz n-ty tego samego, choć nasz pobyt w Kairze był może minimalnie inny ,
          niż "w standardzie" .Dopiero zaczynam się "wdrażać" w forum gazetowe, na co
          dzień pisuję u "konkurencji" ;)

pozdrawiam
          Kasia
          • falstaff Re: Troche cen z Sharm 25.09.03, 11:52
            No to był właśnie jej urok :-) Niby była w cenie, a trzeba było zapłacić.
          • Gość: ART DO CORRINY IP: HOTKEY* / 212.244.108.* 25.09.03, 21:34
            Jakie jest to inne forum o którym piszesz??Szukam własnie takich turystycznych
            jak to, prosze daj namiary na adres stronki.
        • Gość: Tuptuś Re: Troche cen z Sharm IP: *.pl.abb.com 25.09.03, 11:58
          Wielkie dzięki! Za parę dni jadę do Sharm, więc każda
          taka iformacja jest dla mnie cenna. Może jeszcze coś
          opiszesz, co warto kupić, co zobaczyć, gdzie coś dobrego
          zjeść, gdzie się rozerwać....
          • falstaff Re: Troche cen z Sharm 25.09.03, 15:03
            Wg mnie w Egipcie nie ma nic co warto kupić.Wszędzie tylko papirusy, perfumy i pamiątki.Najbardziej ubawiłem się na quadach, Kair zobaczyć trzeba, ale moja wycieczka przypominała bicie rekordu w zwiedzaniu.Oczywiście w jak najkrótszym czasie.Nie mniej wrócić do Polski bez fotki pod Sfinksem to nie wypada :-)

Wycieczka na Ras Mohamed ciekawa, ale nie zobaczyłem nic nowego w stosunku do tego co miałem snurkując z plaży.Moja plaża dochodziła do samej rafy.Za to na wycieczce miałem stado irytujących Włochów. Słyszałem, że na wyspie Tiran są delfiny, więc może tam jest ciekawiej.

Imprezownie sam łatwo znajdziesz w Naama Bay.Nie chodziłem na imprezki, więc nie wiem gdzie jest lepszy klimat.Pierwsze wrażenie było bardzo pozytywne w Hard Rock.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka