Dodaj do ulubionych

targowanie

21.08.08, 14:02
Wybieram sie do sharm za kilka dni(Szybka decyzja last minute). szukam i
zbieram informacje- dzieki Wam mam ogrom info za co serdecznie dziekuje.
natomiast mam pytanie. jak to jest z tym targowaniem. wiem ze trzeba sie
targowac ale czy wszedzie? czy sa miescja gdzie ceny sa stale(np apteka?).
prosze pomozcie- wiem ze moze zaraz ktos nakrzyczy zeby szukac na forum- ale
naprawde nie mam na to czasu a nie chce wyjsc na glupka.

serdecznie dziekuje za pomoc
Obserwuj wątek
    • neuro99 Re: targowanie 21.08.08, 14:58
      Sa miejsca(sklepy,apteki) ze stałymi cenami- a nawet (co tez niespodzianka) z
      widocznymi cenami :P

• ula_25 Re: targowanie 21.08.08, 15:28
        Polecam zapoznać się z arabską pisownią cyfr, czasami ceny są napisane właśnie
        po arabsku a sprzedawca podaje kompletnie inną cenę turystom. W aptekach na 100%
        stałe ceny.
        • nantu Re: targowanie 21.08.08, 15:39
          niestety nie zgadzam sie ze w aptekach sa stale ceny! dzis w nocy wrocilismy z
          sharmu i na wlasnym przykladzie wiem, ze nawet w apteach trzeba sie targowac:
          potrzebowalismy kupic antinal, ktory kosztuje ok 5 Le, bylismy w czterech
          aptekach i w kazdej byla inna cena! W pierwszej facet na pocztku podal cene 50
          LE!!! czyli 10 razy wyzsza, po czym jak powiedzielismy ze iwemy ile ten lek
          powinien kosztowac to powiedzial, ze ok. 7le. w innych aptekach ceny byly od
          20-70, a wiec sami widzicie, ze nawet w aptekach nalezy sie targowac, a
          najlepiej wczeaniej zorientowac jaka jest cena danego leku. pozdrawiam i zycze
          udanego pobytu!
        • rembridge Re: targowanie 21.08.08, 15:39
          ula_25 napisała:

W aptekach na 100% stałe ceny.

niestety nie mogę się z tym zgodzić. Sławetny Antinal w Hurghadzie od 1 do 5 $. Ponoć na opakowaniu jest cena ale właśnie ta pisownia arabska:)
        • anetta70 Re: targowanie 21.08.08, 15:39
          "W aptekach na 100% stałe ceny". No właśnie tak myślałam i zapłaciłam za głupi
          Antinal 40 egipskich funtów (prawdziwa cena 5 funtów). Niewiarygodne, ale w
          aptekach też się trzeba targować - wiedza zdobyta po fakcie :) Jedynie w
          sklepach fixed price cena jak nazwa wskazuje: stała.
          • neuro99 Re: targowanie 21.08.08, 16:09
            Cóż... trzeba znać "ichniejszy arabski" zapis cyfr. Nic trudnego.
            Należy też rozróżnić - stała ustalona cena naklejona na produkcie , lub na półce
            to jedno , a kombinator sprzedawca to inna historia.
            Generalnie ceny w sklepach z kasa fiskalną( albo niefiskalną ale kasą) będą
            względnie stałe i raczej nie trzeba się targować. Wszędzie musisz uważać -
            również w aptece - ale nie zaraz targować się ..od tego jest milion innych miejsc :D
            • anetta70 Re: targowanie 21.08.08, 16:35
              Na Antinalu który kupiłam nie było ceny. A o zwyczaju negocjowania ceny w aptece
              poinformowała nas rezydentka. Mi by to do głowy nie przyszło...
              • scrilla Re: targowanie 22.08.08, 21:41
                dziekuje za rady. coraz bardziej przeraza mnie ten wyjazd ;)
                • ewka0428 Re: targowanie 22.08.08, 22:44
                  Nie wpadaj w panike .Targowanie sie to naprawde duza frajda, jesli
                  oczywiście potrafisz to robić . Pamieetaj ze ceny dla turystow sa
                  zupełnie inne niz dla egipcjan . Jesli podaja swoje cene to zaczynaj
                  negocjacje conajmniej od połowy tej sumy , albo jeszcze nizej . Ja
                  sie naprawde czesto usmiałam, szczegolnie ze egipcjanie robia
                  wielkie oczy gdy targuje sie kobieta a na dodatek gdy umie to
                  robić . Zawsze jednak sa mili , jeśli nie odpowiada im Twoja cena to
                  poprostu Ci ie sprzedadza . Miłego urlopu .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka