Gość: Dagmara IP: *.gdynia.sdi.tpnet.pl 06.10.03, 23:07 Witam, wybieram się w grudniu z rodzinką do jednego z tych hoteli w Hurghadzie. Ciekawa jestem Waszych opinii na jego temat. Pozdrowienia, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania Re: Aladdin, Ali Baba, Jasmine - czy ktoś był? IP: 2.5.STABLE* / *.lodz.dialog.net.pl 07.10.03, 13:07 Hotele zwykle, zadna rewelacja, polecalabym ci raczej Sheraton Miramar w El Gounie piekne miasteczko lub obojetnie jako hotel w Makadi Bay np le meridien , makadi beach, makadi marine... Hurghada jest obrzydliwa duzo smieci i jeden wielki plac bdowy, a te hotele to wygladaja na takie stare zwykle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dagmara Re: Aladdin, Ali Baba, Jasmine - czy ktoś był? IP: *.adlex.com 07.10.03, 14:05 Chętnie pojechałabym do Sheraton Miramare... Niestety nie znalazłam oferty wyjazdu w interesującym mnie terminie, na którą mogłabym sobie pozwolić. Napewno pojadę do El Gouna obejrzeć ten hotel. Pozdrowienia, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Aladdin, Ali Baba, Jasmine - czy ktoś był? IP: *.gorzow.mm.pl 11.10.03, 13:26 Trzy hotele tworzą jeden komleks. Możesz się poruszać po wszystkich 3 i kożystać z pakietu we wszystkich. W Ali Babie jest najciekawiej duże baseny, przedszkole i super frytki - polecam. Wypoczywa się rewelacyjnie!!! Dobry wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Aladdin, Ali Baba, Jasmine - czy ktoś był? IP: *.gorzow.mm.pl 07.10.03, 13:36 Faktycznie Alladin i Jasmine nie zachwycają, ale z czystym sumieniem mogę polecić Ci Ali Babę. Spędziliśmy tam świetne dwa tygodnie we wrześniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dagmara Dzięki za opinie. IP: *.adlex.com 07.10.03, 14:12 Mamy rezerwację właśnie w Ali Babie. Tak poradziła pani w biurze (ponoć najnowszy). Ciężko jest wybrać hotel, jeśli jest ich ponad setka ;) Pozdrowienia, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Dzięki za opinie. 07.10.03, 16:03 Dzień dobry Stworzyłem na forum gazeta.pl dział dotyczący hoteli w Egipcie ( www1.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=14938 ). Forumowicze wpisują w nim swoje spostrzeżenia i opinie o hotelach w których przebywali (obiektywnie plusy i minusy). Miałbym prośbę, czy moglibyście również wpisać swoje spostrzeżenia o "swoim" hotelu do tego działu? Wpisywanie opinii na forum ogólnym o Egipcie całkowicie mija się z celem. Taki wątek po tygodniu, dwóch spada na dalsze strony i nowi czytelnicy w kółko będą zadawać to samo pytanie. Zaś w dziale Egipt - Hotele będą mieli prosty sposób na odnalezienie interesującego ich hotelu wraz z opisem. Oto adres działu: www1.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=14938 Z góry dziękuję. Z poważaniem PC_Maniac Odpowiedz Link Zgłoś
dagbe Re: Dzięki za opinie. 09.10.03, 10:19 Jak wrócę, to opiszę "swój" hotel. Pozdrowienia, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Dzięki za opinie. IP: *.gorzow.mm.pl 08.10.03, 10:40 Hotel jest faktycznie najnowszy i znacznie odbiega standardem od Alladina i Jasmina. Polecam Ci wątek z 21.08.03 "Ali Baba hotel". Też się denerwowałam przed wyjazdem i pytałam na forum o opinię. A opinia Remiego była naprawdę obiektywna. Nasze wakacje były cudowne i baaardzo Ci zazdroszczę. Jeżeli miałabyś jeszcze jakieś pytania to śmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
dagbe Re: Dzięki za opinie. 09.10.03, 10:21 Hej! Dzięki za pomoc. Teraz znów dopadły mnie wątpliwości (skutecznie przez znajomych) - czy jechać? Nasz młodszy syn ma niespełna dwa lata i osłąwiona "zemsta" może być dla niego groźna. Czy aby napewno na to nikt nie umarł? Pozdrowienia, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Dzięki za opinie. 09.10.03, 15:45 Na biegunkę nie można umrzeć. Można jedynie na odwodnienie nią spowodowane. Ale to już Wasza sprawa żeby dopilnować by dziecko piło odpowiednią ilość płynu. Kolejna sprawa to rewelacyjne leki jakie oferują w Egipcie na tą przypadłość (całkiem niedrogie). Po prostu nie przejmuj się. Mnie "faraon" przeszedł po półtora dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
dagbe Pytania do Joanny. 10.10.03, 09:29 Witaj, przeczytałam opiniew wątku, który polecałaś. Nie było łatwo go znaleźć :) Trochę mnie przeraża ta zamiana hoteli - tyle się naczytałam i teraz mam uczulenie ;) W tym przypadku niewiedza jest błogosławieństwem. Strasznie się cieszę na ten wyjazd. Nawet mam w planach kurs nurkowy. A teraz pytania: 1. Ile lat miały Twoje pociechy na wyjeździe? 2. Czy zauważyłaś w tamtejszych sklepach pieluchy i słoiczkowe jedzenie dla najmłodszych? Jakie są ceny? 3. Czy korzystałaś z wycieczek organizowanych przez biuro w hotelu Ali Baba? A może znalazłaś inne solidne (jak na tamte warunki) biuro? 4. Jak oceniasz warunki dla dzieci (pokój zabaw, plac zabaw, wysokie krzesełka, jedzenie)? Czy korzystałaś z usług tamtejszego mini klubu dla dzieci? Dziękuję za pomoc. Pozdrowienia, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Pytania do Joanny. IP: *.gorzow.mm.pl 13.10.03, 11:20 Mój maluszek ma 3,5 roku, ale zapewniam Cię, że były też maleństwa jeszcze młodsze,np. dziesięciomiesięczne i przystosowały się do nowych warunków znakomicie. Hotel Ali Baba jest położony w pewnej odległości od Hurghady dlatego też nie ma możliwości zrobienia zakupów poza hotelem, a sklepy hotelowe są dosyć drogie. Jeżeli macie możliwość to zabierzcie pieluchy i słoiczki z Polski. Nie zdziw się również, jeżeli Twoje dziecko, do tej pory zawsze głodne, nagle straci apetyt i przez dwa tygodnie odmówi jedzenia. Nic się nie martw, dostarczaj maluchowi dużo płynów i nic mu się nie stanie. Lot samolotem Julka zniosła świetnie, przy starcie zasypiała, budziła się wysoko w chmurach. Z wycieczek w hotelu nie korzystaliśmy ale poznaliśmy Polki, które korzystały i były zadowolone. My byliśmy na City Tour; odradzam, wycieczka jest organizowana pod znakiem zakupów (strefa wolnocłowa, Instytut Papirusów - nie kupujcie tu papirusów, taniej Wam wyjdzie w sklepie w hotelu, oczywiście musicie się targować - miejscowy market, ale co Wam trzeba kiedy macie formułę AL?); Glass Boat; rezydentka bardzo poleca ale nie dajcie sie skusić, łódka jest mała, śmierdzi paliwem, strasznie kołysze i niewiele widać przez maleńkie okienko w dnie, lepsze rafy zobaczycie nurkując z maską i rurką przy plaży Jasmina; z czystym sumieniem mogę polecić Ci Jeep Safari, wycieczkę na pustynię do wioski beduińskiej. Co prawda trafiliśmy na szalonego kierowcę, i było to pierwsze ekstremalne przyeżycie w życiu mojej córki, ale całą droge przespała, a widziałam, że inni jeździli ostrożniej. Hotel Ali Baba jest wymarzony na wakacje z dziećmi. Przede wszystkim jest dobrze dostosowany dla rodzin z dziećmi. Z takim maluchem pewnie dostaniecie pokój na parterze (hotel posiada ładny ogród), a łóżko z dostawką. W restauracji z wysokimi krzesełkami nie ma żadengo problemu, a obsługa jest bardzo pomocna i życzliwa. Na każdym kroku spotkacie się z wyrazami sympatii w stosunku do Waszego dziecka. Julka była już w pewnym momencie zmęczona głaskaniem, przytulaniem i żartami obsługi hotelowej. Co do jedzenia to wybór jest duży i myślę, że nie będzie problemu z urozmaiceniem posiłków (o ile apetyt dopisze, bo z tym jest różnie). Hotel posiada mały basenik dla dzieci i plac zabaw, a wieczorem programy animacyjne dla dziecie. W dzień również funkcjonuje przedszkole dla dzieci, a animatorki mówią po angielsku, niemiecku i rosyjsku. Ze względu na wiek Twojego dziecka, myślę, że będziesz musiała zostawac w przedszkolu razem z nim, ale i tak jest to duże odciążenie, bo dziecko jest w grupie. Możesz wziąć książkę i spróbować poczytać. Koniecznie wybierzcie się do Mini Zoo przy hotelu Jasmin, na pewno maluch będzie zachwycony. Uważajcie na małpy bo są złośliwe i bardzo szybkie. Tam też jest plac zabaw. Dla małych plażowiczów z łopatkami, wiaderkami i całym piaskowym oprzyrządowaniem lepsza od plaży kamienistej przy Ali Babie będzie różwniez ta piaszczysta przy Jasminie. Życzę udanych wakacji, na pewno takie będą, odezwij się po powrocie, Aśka Odpowiedz Link Zgłoś
dagbe Re: Pytania do Joanny. 13.10.03, 11:38 Witaj! Dziękuję za odpowiedź. Napewno odezwę się po powrocie. Pozdrowienia, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Pytania do Joanny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 17:00 wejdź raz jeszcze na forum hotele w Egipcie - dziś naskrobałam tam baaaardzo dużo o tych trzech hotelach :-) bo własnie wróciliśmy. jak masz dalsze pytania to pytaj będe pomagać jak dam radę. Pieluchy i słoiczki widziałam w sklepach Abu Ashar - najbliższy jest naa zewnątrz JAsminy. ALE chyba lepiej zabrać zapas z polski. nie znam się nie mam dzieci :-) pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Pytania do Joanny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 17:01 o tutaj :-) www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=14938&w=8408402 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PC_Maniac Re: Pytania do Joanny. IP: *.smrw.lodz.pl / 172.17.0.* 21.10.03, 17:38 Czytałem, czytałem o tych hotelach. Jestem na prawdę pod wielkim wrażeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
dagbe Przeczytałam... 22.10.03, 09:01 SUPER !!! Należą Ci się wielkie podziękowania! Pozdrowienia, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
dagbe Pozdiękowanie i pytanie. 22.10.03, 08:49 Dzięki!!!! Już "biegnę" poczytać :) Acha - czy mają tam czajniki elekrtyczne, które można wziąć do pokoju? Pozdrowienia, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.03, 14:07 starałam się jak mogłam :-) co do czajników - nie wiem jak jest w Ali BAbie, bo w nim tylko "przeprowadziliśmy rewizję ogólną". natomiast w Aladdinie gdzie mieszkjaliśmy nie było czajników w pokojach i nie było skąd ich wziąść. My zawsze wozimy ze sobą kubek+grzałkę i miętę (choć wiem że są tacy co nazwą to buractwem...) i tego osprzętu parę razy uzywaliśmy przy okazji zemsty... nie wiem czy wszyscy tak mają czy tylko część, ale my większy problem mieliśmy ze skurczami żołądka niż z rozwolnieniem. przez dobre 3 dni jak małym dzieciom - masowaliśmy sobie brzuszki. Pomagało :-) poza tym oczywiście łykaliśmy nifuroxazyd w zdwojonej dawce 2 lub nawet 3 razy dziennie. poza pierwszym dniem kiedy nas oboje nieźle wymęczyło to pozostałe były zupełnie do zniesienia. Jesli chodzi o atrakcje dla maluchów - polecam kolejkę w Jasminie :-) A małpy są BAAAAAARDZO delikatne jeśli im się podaje np. winogrono czy daktyla, w takiej odległości od kraty że musza wyciągnąć łapkę. Są zadziwiająco zachłanne i śmieszne. ja, stara baba, ciągnęłam mojego faceta "do małpek" co parę dni :-) Jesli masz ochotę na kurs nurkowy to w Ali Babie co parę dni goście z klubu nurkowego (shark?) robią free trial w basenie. zabawa na 20 minut, pare słów teorii potem ok 10min ze sprzętem w basenie. dobre jak ktoś nie jest pewnien czy na pewno chce nurkować z butlą. potem proponują wyprawę łodzią na 2 nurkowania "za rękę" za chyba 45 EURO. to się już mało opłaca. pożądny kurs jest w Jasminie, i chyba we wtorki i piątki o 11 też są "triale". Jednego dnia widziałam jak po południu instruktor przy plaży ćwiczył z kursantami ratowanie i wyławianie z wody. Odpowiedz Link Zgłoś
dagbe Jeszcze jedno pytanie... 22.10.03, 14:45 Jak tam jest ze sprzętem sportowym? Mają rakiety do tenisa do pożyczenia? Dzięki, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Jeszcze jedno pytanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 10:24 nie wiem na 100% bo nie graliśmy w tenisa, ale sądzę ze z wypożyczeniem nie będzie żadnego problemu, skoro można pożyczyć takie rzeczy jak maskę i fajkę do nurkowania. Widzieliśmy na lotnisku ludzi z torbami tenisowymi, nawet z takimi "multi- bag'ami" więc spodziewam się ze były tam rakiety dla całej rodziny :-) Jesli chcesz zagrać raz czy dwa to raczej nie ma sensu brać swoejgo sprzętu, natomiast jeśli grasz regularnie to na pewno lepiej mieć własną rakietę, bo podejrzewam ze ichnie rakiety mogą być trochę zużyte. tenisistów widywaliśmy tylko raniutko i późnym popołudniem, inaczej było za gorąco :-) Odpowiedz Link Zgłoś