Dodaj do ulubionych

Aladdin, Ali Baba, Jasmine - czy ktoś był?

IP: *.gdynia.sdi.tpnet.pl 06.10.03, 23:07
Witam,
wybieram się w grudniu z rodzinką do jednego z tych hoteli w Hurghadzie.
Ciekawa jestem Waszych opinii na jego temat.

Pozdrowienia,
Dagmara
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: Aladdin, Ali Baba, Jasmine - czy ktoś był? IP: 2.5.STABLE* / *.lodz.dialog.net.pl 07.10.03, 13:07
      Hotele zwykle, zadna rewelacja, polecalabym ci raczej Sheraton Miramar w El
      Gounie piekne miasteczko lub obojetnie jako hotel w Makadi Bay np le meridien ,
      makadi beach, makadi marine...
      Hurghada jest obrzydliwa duzo smieci i jeden wielki plac bdowy, a te hotele to
      wygladaja na takie stare zwykle
      • Gość: Dagmara Re: Aladdin, Ali Baba, Jasmine - czy ktoś był? IP: *.adlex.com 07.10.03, 14:05
        Chętnie pojechałabym do Sheraton Miramare... Niestety nie znalazłam oferty
        wyjazdu w interesującym mnie terminie, na którą mogłabym sobie pozwolić.
        Napewno pojadę do El Gouna obejrzeć ten hotel.

Pozdrowienia,
        Dagmara
      • Gość: Paweł Re: Aladdin, Ali Baba, Jasmine - czy ktoś był? IP: *.gorzow.mm.pl 11.10.03, 13:26
        Trzy hotele tworzą jeden komleks. Możesz się poruszać po wszystkich 3 i
        kożystać z pakietu we wszystkich. W Ali Babie jest najciekawiej duże baseny,
        przedszkole i super frytki - polecam. Wypoczywa się rewelacyjnie!!! Dobry wybór.
    • Gość: Joanna Re: Aladdin, Ali Baba, Jasmine - czy ktoś był? IP: *.gorzow.mm.pl 07.10.03, 13:36
      Faktycznie Alladin i Jasmine nie zachwycają, ale z czystym sumieniem mogę
      polecić Ci Ali Babę. Spędziliśmy tam świetne dwa tygodnie we wrześniu.
      • Gość: Dagmara Dzięki za opinie. IP: *.adlex.com 07.10.03, 14:12
        Mamy rezerwację właśnie w Ali Babie. Tak poradziła pani w biurze (ponoć
        najnowszy).

Ciężko jest wybrać hotel, jeśli jest ich ponad setka ;)

Pozdrowienia,
        Dagmara
        • pc_maniac Re: Dzięki za opinie. 07.10.03, 16:03
          Dzień dobry

Stworzyłem na forum gazeta.pl dział dotyczący hoteli w Egipcie (
          www1.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=14938 ). Forumowicze
          wpisują w nim swoje spostrzeżenia i opinie o hotelach w których przebywali
          (obiektywnie plusy i minusy). Miałbym prośbę, czy moglibyście również
          wpisać swoje spostrzeżenia o "swoim" hotelu do tego działu?
          Wpisywanie opinii na forum ogólnym o Egipcie całkowicie mija się z celem.
          Taki wątek po tygodniu, dwóch spada na dalsze strony i nowi czytelnicy w kółko
          będą zadawać to samo pytanie.

Zaś w dziale Egipt - Hotele będą mieli prosty sposób na odnalezienie
          interesującego ich hotelu wraz z opisem.

Oto adres działu:
          www1.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=14938
          Z góry dziękuję.

Z poważaniem
          PC_Maniac
          • dagbe Re: Dzięki za opinie. 09.10.03, 10:19
            Jak wrócę, to opiszę "swój" hotel.

Pozdrowienia,
            Dagmara
        • Gość: Joanna Re: Dzięki za opinie. IP: *.gorzow.mm.pl 08.10.03, 10:40
          Hotel jest faktycznie najnowszy i znacznie odbiega standardem od Alladina i
          Jasmina. Polecam Ci wątek z 21.08.03 "Ali Baba hotel". Też się denerwowałam
          przed wyjazdem i pytałam na forum o opinię. A opinia Remiego była naprawdę
          obiektywna. Nasze wakacje były cudowne i baaardzo Ci zazdroszczę. Jeżeli
          miałabyś jeszcze jakieś pytania to śmiało.
          • dagbe Re: Dzięki za opinie. 09.10.03, 10:21
            Hej!
            Dzięki za pomoc.
            Teraz znów dopadły mnie wątpliwości (skutecznie przez znajomych) - czy jechać?
            Nasz młodszy syn ma niespełna dwa lata i osłąwiona "zemsta" może być dla niego
            groźna. Czy aby napewno na to nikt nie umarł?

Pozdrowienia,
            Dagmara
            • pc_maniac Re: Dzięki za opinie. 09.10.03, 15:45
              Na biegunkę nie można umrzeć. Można jedynie na odwodnienie nią spowodowane.
              Ale to już Wasza sprawa żeby dopilnować by dziecko piło odpowiednią ilość
              płynu.
              Kolejna sprawa to rewelacyjne leki jakie oferują w Egipcie na tą przypadłość
              (całkiem niedrogie).
              Po prostu nie przejmuj się. Mnie "faraon" przeszedł po półtora dnia.
          • dagbe Pytania do Joanny. 10.10.03, 09:29
            Witaj,
            przeczytałam opiniew wątku, który polecałaś. Nie było łatwo go znaleźć :)
            Trochę mnie przeraża ta zamiana hoteli - tyle się naczytałam i teraz mam
            uczulenie ;) W tym przypadku niewiedza jest błogosławieństwem.
            Strasznie się cieszę na ten wyjazd. Nawet mam w planach kurs nurkowy.

A teraz pytania:
            1. Ile lat miały Twoje pociechy na wyjeździe?
            2. Czy zauważyłaś w tamtejszych sklepach pieluchy i słoiczkowe jedzenie dla
            najmłodszych? Jakie są ceny?
            3. Czy korzystałaś z wycieczek organizowanych przez biuro w hotelu Ali Baba? A
            może znalazłaś inne solidne (jak na tamte warunki) biuro?
            4. Jak oceniasz warunki dla dzieci (pokój zabaw, plac zabaw, wysokie krzesełka,
            jedzenie)? Czy korzystałaś z usług tamtejszego mini klubu dla dzieci?

Dziękuję za pomoc.

Pozdrowienia,
            Dagmara
            • Gość: Joanna Re: Pytania do Joanny. IP: *.gorzow.mm.pl 13.10.03, 11:20
              Mój maluszek ma 3,5 roku, ale zapewniam Cię, że były też maleństwa jeszcze
              młodsze,np. dziesięciomiesięczne i przystosowały się do nowych warunków
              znakomicie. Hotel Ali Baba jest położony w pewnej odległości od Hurghady
              dlatego też nie ma możliwości zrobienia zakupów poza hotelem, a sklepy
              hotelowe są dosyć drogie. Jeżeli macie możliwość to zabierzcie pieluchy i
              słoiczki z Polski. Nie zdziw się również, jeżeli Twoje dziecko, do tej pory
              zawsze głodne, nagle straci apetyt i przez dwa tygodnie odmówi jedzenia. Nic
              się nie martw, dostarczaj maluchowi dużo płynów i nic mu się nie stanie. Lot
              samolotem Julka zniosła świetnie, przy starcie zasypiała, budziła się wysoko w
              chmurach.
              Z wycieczek w hotelu nie korzystaliśmy ale poznaliśmy Polki, które korzystały
              i były zadowolone. My byliśmy na City Tour; odradzam, wycieczka jest
              organizowana pod znakiem zakupów (strefa wolnocłowa, Instytut Papirusów - nie
              kupujcie tu papirusów, taniej Wam wyjdzie w sklepie w hotelu, oczywiście
              musicie się targować - miejscowy market, ale co Wam trzeba kiedy macie
              formułę AL?); Glass Boat; rezydentka bardzo poleca ale nie dajcie sie skusić,
              łódka jest mała, śmierdzi paliwem, strasznie kołysze i niewiele widać przez
              maleńkie okienko w dnie, lepsze rafy zobaczycie nurkując z maską i rurką przy
              plaży Jasmina; z czystym sumieniem mogę polecić Ci Jeep Safari, wycieczkę na
              pustynię do wioski beduińskiej. Co prawda trafiliśmy na szalonego kierowcę, i
              było to pierwsze ekstremalne przyeżycie w życiu mojej córki, ale całą droge
              przespała, a widziałam, że inni jeździli ostrożniej.
              Hotel Ali Baba jest wymarzony na wakacje z dziećmi. Przede wszystkim jest
              dobrze dostosowany dla rodzin z dziećmi. Z takim maluchem pewnie dostaniecie
              pokój na parterze (hotel posiada ładny ogród), a łóżko z dostawką. W
              restauracji z wysokimi krzesełkami nie ma żadengo problemu, a obsługa jest
              bardzo pomocna i życzliwa. Na każdym kroku spotkacie się z wyrazami sympatii w
              stosunku do Waszego dziecka. Julka była już w pewnym momencie zmęczona
              głaskaniem, przytulaniem i żartami obsługi hotelowej. Co do jedzenia to wybór
              jest duży i myślę, że nie będzie problemu z urozmaiceniem posiłków (o ile
              apetyt dopisze, bo z tym jest różnie). Hotel posiada mały basenik dla dzieci i
              plac zabaw, a wieczorem programy animacyjne dla dziecie. W dzień również
              funkcjonuje przedszkole dla dzieci, a animatorki mówią po angielsku, niemiecku
              i rosyjsku. Ze względu na wiek Twojego dziecka, myślę, że będziesz musiała
              zostawac w przedszkolu razem z nim, ale i tak jest to duże odciążenie, bo
              dziecko jest w grupie. Możesz wziąć książkę i spróbować poczytać. Koniecznie
              wybierzcie się do Mini Zoo przy hotelu Jasmin, na pewno maluch będzie
              zachwycony. Uważajcie na małpy bo są złośliwe i bardzo szybkie. Tam też jest
              plac zabaw. Dla małych plażowiczów z łopatkami, wiaderkami i całym piaskowym
              oprzyrządowaniem lepsza od plaży kamienistej przy Ali Babie będzie różwniez ta
              piaszczysta przy Jasminie. Życzę udanych wakacji, na pewno takie będą, odezwij
              się po powrocie,
              Aśka

• dagbe Re: Pytania do Joanny. 13.10.03, 11:38
                Witaj!
                Dziękuję za odpowiedź. Napewno odezwę się po powrocie.

Pozdrowienia,
                Dagmara
                • Gość: mm Re: Pytania do Joanny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 17:00
                  wejdź raz jeszcze na forum hotele w Egipcie - dziś naskrobałam tam baaaardzo
                  dużo o tych trzech hotelach :-) bo własnie wróciliśmy. jak masz dalsze pytania
                  to pytaj będe pomagać jak dam radę.
                  Pieluchy i słoiczki widziałam w sklepach Abu Ashar - najbliższy jest naa
                  zewnątrz JAsminy. ALE chyba lepiej zabrać zapas z polski. nie znam się nie mam
                  dzieci :-)
                  pozdrowienia!
                  • Gość: mm Re: Pytania do Joanny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 17:01
                    o tutaj :-)
                    www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=14938&w=8408402
                    • Gość: PC_Maniac Re: Pytania do Joanny. IP: *.smrw.lodz.pl / 172.17.0.* 21.10.03, 17:38
                      Czytałem, czytałem o tych hotelach.
                      Jestem na prawdę pod wielkim wrażeniem.
                    • dagbe Przeczytałam... 22.10.03, 09:01
                      SUPER !!!
                      Należą Ci się wielkie podziękowania!

Pozdrowienia,
                      Dagmara
                  • dagbe Pozdiękowanie i pytanie. 22.10.03, 08:49
                    Dzięki!!!!
                    Już "biegnę" poczytać :)
                    Acha - czy mają tam czajniki elekrtyczne, które można wziąć do pokoju?

Pozdrowienia,
                    Dagmara
                    • Gość: mm re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.03, 14:07
                      starałam się jak mogłam :-)
                      co do czajników - nie wiem jak jest w Ali BAbie, bo w nim
                      tylko "przeprowadziliśmy rewizję ogólną". natomiast w Aladdinie gdzie
                      mieszkjaliśmy nie było czajników w pokojach i nie było skąd ich wziąść. My
                      zawsze wozimy ze sobą kubek+grzałkę i miętę (choć wiem że są tacy co nazwą to
                      buractwem...) i tego osprzętu parę razy uzywaliśmy przy okazji zemsty...

nie wiem czy wszyscy tak mają czy tylko część, ale my większy problem mieliśmy
                      ze skurczami żołądka niż z rozwolnieniem. przez dobre 3 dni jak małym dzieciom -
                      masowaliśmy sobie brzuszki. Pomagało :-) poza tym oczywiście łykaliśmy
                      nifuroxazyd w zdwojonej dawce 2 lub nawet 3 razy dziennie. poza pierwszym dniem
                      kiedy nas oboje nieźle wymęczyło to pozostałe były zupełnie do zniesienia.

Jesli chodzi o atrakcje dla maluchów - polecam kolejkę w Jasminie :-) A małpy
                      są BAAAAAARDZO delikatne jeśli im się podaje np. winogrono czy daktyla, w
                      takiej odległości od kraty że musza wyciągnąć łapkę. Są zadziwiająco zachłanne
                      i śmieszne. ja, stara baba, ciągnęłam mojego faceta "do małpek" co parę dni :-)

Jesli masz ochotę na kurs nurkowy to w Ali Babie co parę dni goście z klubu
                      nurkowego (shark?) robią free trial w basenie. zabawa na 20 minut, pare słów
                      teorii potem ok 10min ze sprzętem w basenie. dobre jak ktoś nie jest pewnien
                      czy na pewno chce nurkować z butlą. potem proponują wyprawę łodzią na 2
                      nurkowania "za rękę" za chyba 45 EURO. to się już mało opłaca. pożądny kurs
                      jest w Jasminie, i chyba we wtorki i piątki o 11 też są "triale". Jednego dnia
                      widziałam jak po południu instruktor przy plaży ćwiczył z kursantami ratowanie
                      i wyławianie z wody.

• dagbe Jeszcze jedno pytanie... 22.10.03, 14:45
                      Jak tam jest ze sprzętem sportowym? Mają rakiety do tenisa do pożyczenia?

Dzięki,
                      Dagmara
                      • Gość: mm Re: Jeszcze jedno pytanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 10:24
                        nie wiem na 100% bo nie graliśmy w tenisa, ale sądzę ze z wypożyczeniem nie
                        będzie żadnego problemu, skoro można pożyczyć takie rzeczy jak maskę i fajkę do
                        nurkowania.
                        Widzieliśmy na lotnisku ludzi z torbami tenisowymi, nawet z takimi "multi-
                        bag'ami" więc spodziewam się ze były tam rakiety dla całej rodziny :-)
                        Jesli chcesz zagrać raz czy dwa to raczej nie ma sensu brać swoejgo sprzętu,
                        natomiast jeśli grasz regularnie to na pewno lepiej mieć własną rakietę, bo
                        podejrzewam ze ichnie rakiety mogą być trochę zużyte. tenisistów widywaliśmy
                        tylko raniutko i późnym popołudniem, inaczej było za gorąco :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka