Dodaj do ulubionych

Problem z paszportem

27.09.08, 14:17
Moi drodzy.

Za 2 tygodnie lecę do Hurghady. Dzisiaj przy sprzątaniu wyciągam z
szuflady paszport - a tu przykra niespodzianka - w tej samej
szufladzie były różne długopisy i niestety jeden z nich wylał się i
pokolorował trochę mój paszport. Najgorsze jest to, że długopis był
koloru czerwonego... Strona ze zdjęciem jest nienaruszona, natomiast
wszystkie nastepne mają plamkę na około centymetr na dole w zgięciu.
Ostatnia strona ma plamkę również na dole na około 2 centymetry.
Plamy nie zasłaniają żadnych danych. Na stronie gdzie mam jedyną
wbitkę, a właściwie wizę z poprzedniego pobytu w Egipcie akurat
plamka jest prawie niewidoczna. Napiszcie proszę czy macie jakieś
doświadczenia w przekraczaniu granicy ze zniszczonym paszportem.

Pozdrawiam,
Agata

Obserwuj wątek
    • monik-a1974 Re: Problem z paszportem 27.09.08, 14:51
      Czesc mój mąż pracuje w SG na przejściu, jeśli chodzi o takie zniszczenia
      powiedział , ze nie ma problemu, aby nie było przeróbek mechanicznych, jakichś
      zmian w danych itp. jesli dane są widoczne to jest ok, chyba ze trafisz na
      jakiegos złośliwca, na przejsciu z Rosją zdarzały sie przypadki ze funkc.
      rosyjskie pisali sobie jakies notatki w paszportach albo wycinali strony , ale u
      nich jest straszne bezprawie więc nie ,ożna porównywać.Twoj paszport musi byc
      tylko ważny przez 6 miesięcy jeszcze jak wylecisz
      • agatahalas Re: Problem z paszportem 27.09.08, 15:22
        Po przeczytaniu Twojej odpowiedzi zrobiło mi się trochę lżej. Mam
        nadzieję, że trafię na wyrozumiałych pracowników SG. Przede mną 2
        tygodnie stresu, już nawet rozważałam złożenie w poniedziałek w
        przyspieszonym trybie wniosku o nowy paszport, ale wyczytałam, że po
        zniszczeniu paszportu czeka się jeszcze dłużej niż w trybie zwykłym.
        Mam nadzieję, że się uda.
        Pozdrawiam,
        Agata
        • wojtek37k Re: Problem z paszportem 27.09.08, 15:39
          Nie chcę Cie przestraszyć , mały kłopot napewno bedzie z naszą SG ,
          kto jednak da Ci gwarancję zachowania egipskiej kontroli
          granicznej ? Gdyby coś bakszysz napewno pomoże , ale dany przed
          problemem , a nie wtedy gdy kłopot zaistnieje , sam urzędnik bywa
          nie przekupny , ale kręcą sie czasem tzw. pomocnicy .
          • agatahalas Re: Problem z paszportem 27.09.08, 15:50
            Wiesz co, jednak bardziej martwię się o odprawę po polskiej
            stronie...
            • wojtek37k Re: Problem z paszportem 27.09.08, 17:20
              Jesli tak , to pewnie wiesz jak bedzie w Egipcie :-))
              • agatahalas Re: Problem z paszportem 28.09.08, 12:16
                Ma ktoś jakieś doświadczenia w tej kwestii?
                • 15tolka15 Re: Problem z paszportem 28.09.08, 14:24
                  Nikt tu nie moze ci powiedziec na bank ,ze cie przepuszcza.Moze tak
                  a moze nie..Ja zalatwilam paszporty w ciagu 4 dni.Zycze powodzenia
                  • agatahalas Re: Problem z paszportem 28.09.08, 18:20
                    Podjęłam decyzję o tym, że jutro pojadę złożyć wniosek o nowy
                    paszport. Jeśli uda się go odebrać do wyjazdu to super, jeśli nie -
                    będę próbowała przejść granicę z tym, co mam.
                    Napisz proszę jak udało Ci się załatwić w tak szybkim czasie
                    paszport?
                    • wojtek37k Re: Problem z paszportem 28.09.08, 19:35
                      Do pomocnika urzędnika się uśmiechneła .
                      :-))
                      • 15tolka15 Re: Problem z paszportem 28.09.08, 19:53
                        Podanie z dobra motywacja,dodatkowo umowa z biura podrozy i ryzyko
                        czy bedzie paszport na czas.My mielismy 12 dni do wyjazdu-
                        ryzykowalismy sporo kasy ale udalo sie i to bez znajomosci.
                        • agatahalas Re: Problem z paszportem 29.09.08, 10:49
                          No więc dziś rano złożyłam wniosek o nowy paszport. Niestety nie
                          udało mi się zatrzymać starego, pani w urzędzie od razu mi go
                          podziurkowała.
                          Napisałam podanie o przyspieszenie wydania, dołączyłam umowę kupna
                          wycieczki i potwierdzenie rezerwacji.
                          Teraz pozostało mi się tylko modlić.
                          • 15tolka15 Re: Problem z paszportem 29.09.08, 11:45
                            Bedzie dobrze...
                            • agatahalas Re: Problem z paszportem 30.09.08, 10:37
                              Status sprawy paszportowej na stronie internetowej: "wniosek
                              przyjęty". Czekam teraz na status "personalizacja dokumentu", bo po
                              tym statusie zazwyczaj szybko następuje status "paszport gotowy do
                              odbioru".
                              Miałam zamiar zastosować dietę przed wyjazdem, bo zazwyczaj pobyt w
                              Egipcie kończy się 4 kg do przodu, ale teraz to mam taką dietę
                              stresową, że chyba nic nie muszę w tym kierunku robić...

Pozdrawiam,
                              Agata.
                              • 15tolka15 Re: Problem z paszportem 30.09.08, 11:55
                                Oj rozbawilas mnie haha
                                • cotologin2 Re: Problem z paszportem 30.09.08, 17:14
                                  i tak ci nie wyrobia tego paszportu w kilka dni wiem bo mi tez nie wyrobili.
                                  mi sie udalo pojechac na starym jeszcze ktory nie mial 6 miesiecy waznosci po
                                  prostu trzeba byc grzecznym i usmiechnietym to zawsze dziala.
                                  na tym zalanym paszporcie by cie przepuscili wiec nie wiem czy dobrze zrobilas
                                  oddajac im ten paszport.teraz masz nerwowke czy zdarza czy nie.
                                  ja po sobie moge ci powiedziec ze moze byc ciezko.
                                  przeciez co ich to interesuje ze ktos tam nie pojedzie na wczasy.
                                  takie uroki urzedow.
                                  • 15tolka15 Re: Problem z paszportem 30.09.08, 17:27
                                    A ja wiem,ze jej wyrobia ,bo mi wyrobili!!!!!!I co ty na to??
                                    • agatahalas Re: Problem z paszportem 30.09.08, 19:39
                                      Dzięki 15tolka15 za wsparcie. Jak czytam taki post, który jest przed
                                      Twoim to normalnie żyć mi się odechciewa...
                                      Jestem wdzięczna za każdą wypowiedź w tej sprawie, nie tylko od
                                      osób, którym się udało załatwić paszport w krótkim czasie, ale
                                      kurczę nie można po prostu napisać: mi się nie udało, a nie zaczynać
                                      od: i tak ci nie wyrobią...
                                      Aj szkoda słów.
                                      • n-att Re: Problem z paszportem 30.09.08, 21:31
                                        Trzymam kciuki i bądź dobrej myśli! :)
                                      • yallamark Re: Problem z paszportem 30.09.08, 22:02
                                        Dziwne tylko, że od razu Ci zabrali stary, zawsze wtedy zostaje
                                        jakaś furtka.. Nie wiem jak gdzie indziej, ale w Łodzi zanim nie
                                        dali nowego- starego nie zabierali. Chyba , ze pozmieniali coś. Do
                                        czasu wydania nowego, posługujesz się starym. Chyba że z rozpędu
                                        dałaś- to i wzieli. Jak zmieniałem, tez naszykowałem umowy o prace,
                                        pismo od firmy , że potrzebny nowy szybko a stary juz się kończy, bo
                                        akurat wyjazdy się nakładały prawie. Okazało się , że te papiery nie
                                        były potrzebne, tylko prośba do naczelnika urzędu o przyspieszenie
                                        wydania, ustna zresztą. Pani wpisała do zeszytu i po 5 dniach już
                                        był. Spokojnie, zdążą zrobić, teraz już nie sezon na wyjazdy, więc
                                        dadzą rade, tłoku już nie ma.

• yallamark Re: Problem z paszportem 30.09.08, 22:04
                                          Tzn dziurkowali . Nie wiem tylko czy Pani miała do tego prawo, bo
                                          wg. tego co pisali poprzednicy, nadal był ważny. A przed wydaniem
                                          nowego raczej nie zabierają ani nie dziurawią starego, chyba że
                                          stracił już ważność.
                                          • agatahalas Re: Problem z paszportem 30.09.08, 23:56
                                            Jak wyrabiałam poprzedni paszport, to też miałam stary paszport do
                                            momentu odbioru nowego. Ale ta sytuacja była inna, bo miałam
                                            zniszczony paszport i pani, która przyjmuje zgłoszenie o zniszczeniu
                                            paszportu wraz z wypełnieniem protokołu musi go podziurkować.

Pozdrawiam wszystkich,
                                            Agata
                                            • yallamark Re: Problem z paszportem 01.10.08, 00:36
                                              A,tego nie napisałaś, albo ja nie doczytałem. Jak zniszczony, to
                                              wszystko się zgadza. Zdążą, jak pisałem- nie sezon na
                                              wymiany/wyrabiania, nie przejmuj się
                                              • tom1939 Re: Problem z paszportem 01.10.08, 06:07
                                                Trzeba było iść do dyrektora paszportówki i poprosić o wymianę , rozmowa zawsze
                                                jest lepsza od podania , ja zawsze składam podanie i osobiście idę z tym do
                                                dyrektora , przeważnie udaje się to załatwić , powodzenia .
                                                • agatahalas Re: Problem z paszportem 01.10.08, 11:51
                                                  Podanie złożyłam w pokoju kierownika, z którym jednak nie miałam
                                                  styczności. Pismo przyjęła ode mnie jakaś może stażystka i położyła
                                                  mu na biurku.
                                                  A nie chciałam prosić o rozmowę z kierownikiem, ponieważ wychodzę z
                                                  założenia, że po to ten kierownik daje gotowe druki na podania, żeby
                                                  mu nikt głowy nie zawracał z osobna swoim przypadkiem.
                                                  Może trochę ryzykownie, ale pewnie wynika to z tego, że sama jestem
                                                  kierownikiem... I moi współpracownicy sami dobrze wiedzą, kiedy jest
                                                  potrzebna moja interwencja. A zazwyczaj jest tak: Pracuję nad czymś
                                                  w swojej dziupli, wchodzi moja koleżanka i mówi: Pani do ciebie,
                                                  wychodzę pytam o co chodzi, pani tłumaczy i okazuje się, że to samo
                                                  mogła załatwić moja koleżanka, więc tak naprawdę niepotrzebnie
                                                  przerywałam swoją pracę. Ale w sumie wszystko tu zależy od zespołu,
                                                  w którym się pracuje.
                                                  Co do paszportu, status sprawy paszportowej na stronie:
                                                  personalizacja dokumentu.
                                                  Pozdrawiam,
                                                  Agata.
                                                  • janusz.amir Re: Problem z paszportem 01.10.08, 12:11
                                                    Nic się nie martw i bądź dobrej myśli.
                                                    Musi się udać!!
                                                    Już się ciesz cudownym urlopem w cudownym kraju!!
                                                    I już się nie stresuj.
                                                    Opisz wrażenia po powrocie.
                                                    Pozdrawiam.
                                                    Janusz
                                                  • agatahalas Re: Problem z paszportem 01.10.08, 12:43
                                                    Dzięki Janusz za słowa otuchy. Ale cieszyć się jeszcze boję, nie
                                                    chcę zapeszać.
                                                    Najgorsze jest to, że w Hurghadzie czeka na mnie siostra, której nie
                                                    powiedziałam o całej sprawie. Stwierdziłam, że wystarczy mój stres.
                                                    Ciężko mi odpisywać na jej entuzjastyczne sms-y o naszym spotkaniu...

Pozdrawiam serdecznie,
                                                    Agata.
                                                  • tom1939 Re: Problem z paszportem 01.10.08, 12:43
                                                    Kierownik ma jeden dzień dla interesantów po to aby takie sprawy załatwić od
                                                    ręki , i to jest jego obowiązek aby przyjmować ludzi ,a poza tym urząd jest dla
                                                    Ciebie a nie Ty dla urzędu , pozdrawiam , powodzenia .
                                                  • agatahalas Re: Problem z paszportem 01.10.08, 12:46
                                                    No niby tak. Ale zawsze staram się być takim klientem bądź petentem,
                                                    jakiego sama bym chciała obsługiwać.
                                                  • janusz.amir Re: Problem z paszportem 01.10.08, 12:52
                                                    Nie słuchaj malkontentów!!
                                                    Będzie dobrze!!!
                                                    Wyłącz komputer i się nie stresuj.
                                                    Janusz
                                                  • wojtek37k Re: Problem z paszportem 02.10.08, 17:25
                                                    No dobra , teraz już włącz ten komputer i napisz , co z paszportem ?
                                                    Zrobił się z tego dreszczowiec :-))
                                                  • agatahalas Re: Problem z paszportem 02.10.08, 20:00
                                                    Narazie nic się nie dzieje. Status sprawy paszportowej taki sam jak
                                                    wczoraj: personalizacja dokumentu.
                                                    Jak się coś zmieni na pewno dam znać, oczywiście jeżeli do tego
                                                    czasu nie oszaleję ze stresu.

Pozdrawiam,
                                                    Agata
                                                  • agatahalas Re: Problem z paszportem 06.10.08, 11:57
                                                    Witam wszystkich, których interesuje los mój i mojego paszportu.
                                                    Tak więc na stronie dalej widnieje status personalizacja dokumentu.
                                                    Ale zgodnie z zaleceniem pani, która przyjmowała ode mnie podanie o
                                                    przyspieszenie, w dniu dzisiejszym zadzwoniłam do Wydziału
                                                    Paszportowego. Pani powiedziała, że co prawda paszportu u nich
                                                    jeszcze nie ma, ale moje podanie o przyspieszenie zostało
                                                    rozpatrzone pozytywnie i najprawdopodobniej paszport będzie już
                                                    jutro. Oby.
                                                    Zastanawia mnie tylko jedno, pani powiedziała, że paszport został
                                                    wydrukowany już 30 września, czyli dzień po złożeniu wniosku. W
                                                    takim razie co dzieje się z takim paszportem przez tyle czasu? Nie
                                                    wierzę, że paszporty dostarczane są do oddziałów terenowych raz w
                                                    tygodniu...
                                                    Zresztą to mało istotne, najważniejsze żeby paszport był na czas.
                                                    Pozdrawiam,
                                                    Agata.
                                                  • wojtek37k Re: Problem z paszportem 06.10.08, 21:02
                                                    To będzie chyba OK , miejmy nadzieję :-)
    • mloda.81 Re: Problem z paszportem 06.10.08, 12:41
      Jeśli strona ze zdjęciem jest nienaruszona, nie powinno być
      problemu. Przy odprawie skanowana jest strona, na której widnieje
      zdjęcie. W Egipcie tez nie przeglądają paszportu strona po stronie.
      Wize wklejasz samodzielnie i podajesz paszport otwarty tam gdzie
      wklejona wiza, dostajesz pieczątkę i tyle... Przy powrocie to samo -
      otwierasz tam gdzie wiza, a w Polsce na stronie ze zdjęciem....
      Jak dla mnie nie masz się czym martwić.

PS Niektóre pieczątki przybijane przez "graniczników" rozmazują się
      na całe strony robiąc "kleksy" na kolejnych...
      • 15tolka15 Re: Problem z paszportem 06.10.08, 21:23
        Czyli jutro czekam na dobre wiadomosci.....
        • sat222222 Re: Problem z paszportem 06.10.08, 21:31
          Agata..i tutaj też trzymam za paszport kciuki tak jak na wakacjach.pl.....heheheheh
          znajoma składała wniosek dla dziecka małego troche więcej jak tydzień temu i dzis odebrała
          • agatahalas Re: Problem z paszportem 07.10.08, 18:29
            Moi drodzy!

W dniu dzisiejszym odebrałam nowy paszport. Kamień spadł mi z serca.
            Dziękuję Wam bardzo za pomoc, wsparcie i słowa otuchy.

Pozdrawiam serdecznie,
            Agata.
            • agnieszka5661 Re: Problem z paszportem 08.10.08, 10:12
              To super, bałam się, że Ci nie wyrobią tego paszportu. Udanego
              wypoczynku!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka