Dodaj do ulubionych

all inclusive czy HB?

IP: *.chello.pl 22.10.03, 09:31
Obserwuj wątek
    • dawkorn Re: all inclusive czy HB? 22.10.03, 12:47
      W Egipcie polecam generalnie ALL,
      ale trzeba dokładnie sprawdzić szczegóły oferty,
      ponieważ all all nierówny...
      Super ofertę ma sieć Iberotel, my byliśmy w Fanarze,
      wszystko tak jak trzeba, a nawet jeszcze więcej.
      • radioaktywny Re: all inclusive czy HB? 22.10.03, 13:27
        A ja jestem przeciwnego zdania. W grudniu ub. roku bylem w hotelu Empire w
        Hurgadzie z opcja HB. Jedzenia bylo mnostwo zarowno na sniadanie jak i
        obiadokolacje w godzinach popoludniowych. Dzieki temu oraz panujacemu upalowi
        chodzilem najedzony, i nie musialem myslec aby zdazyc na kolejny posilek.
        Najwazniejsze w tym rejonie jest aby pamietac o piciu płynow, zas je sie
        zdecydowanie mniej.
        Pozdrawiam serdeczenie :-)
      • Gość: Tonic Re: all inclusive czy HB? IP: *.chello.pl 28.10.03, 19:57
        zalezy do jakiego hotelu jedziesz ale jezeli to jakis resort 5* to tylko all!!!
      • Gość: Tonic Re: all inclusive czy HB? IP: *.chello.pl 28.10.03, 19:57
        bo wiecej zaplacisz za picie do kolacji niz cala wycieczka Cie wyniesie :-)
      • Gość: Tonic all inclusive czy HB? IP: *.chello.pl 28.10.03, 19:58
        bo wiecej zaplacisz za picie do kolacji niz cala wycieczka Cie wyniesie :-)
    • Gość: mm Re: all inclusive czy HB? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.03, 13:29
      a ja z kolei jestem za HB.
      taki All kosztuje przeciętnie około 20-25$ dziennie za parę, czyli 120-
      150funtów egipskich. Za takie pieniądze można w hotelowych barach na plaży itp
      kupić dowolne danie i napoje i opłacić te do kolacji i jeszcze zostaje!
      I jak kupujesz piwo to dostajesz BUTELKĘ dopiero co otwartą, i zimną. a All'e
      dostają nalewane do kubeczków czy plastikowych kufelków (0,25l) i to takie
      zlewane z kilku butelek, czasem pół kubka ze świeżej butelki a drugie pół z
      takiej już "ciepłej" i spienionej. MNIAM :-)
      to samo w restauracji - w małych szklaneczkach, to samo softy (i nie z butelek
      a z dystrybutorów), często ciepłe.
      Lokalne alkohole - ichni gin rum i wódka - niby są wliczone ale z reguły gość
      stojący za barem "koktajlowym" dla All'ów się nudził, a za zagraniczne rumy i
      giny trzeba i tak płacić czy ma się alla czy nie.
      poza tym pamiętajcie ze jadąć do KAiru czy Luxoru często nawet normalne posiłki
      przepadają (zamiast śniadania pudełko, my z Kairu wróciliśmy za późno nawet na
      póżną kolację, gości z Allem w lobby barze odprawiono jak chcieli się napić
      coli bo już było "po ich godzinach All'a").
      Ale - co kto lubi.
      • Gość: debo1 Re: all inclusive czy HB? IP: 213.17.165.* 22.10.03, 14:21
        Po co wypisujesz takie bzdury,nigdy jadąc na wycieczkę nie traciłem posiłku bo
        czekało na mnie w pokoju. Piwo zawsze dostawałem zimne i tyle ile chciałem nie
        mówiąc już o napojach na plaży. Nigdy HB !
        • Gość: mm Re: all inclusive czy HB? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 12:02
          coś mi zaiskrzyło... i chyba pleciesz głupstwa. nawet ludzie z La Meridien'a
          jadąc do Kairu mieli ze sobą pudełka śniadaniowe. więc nie wierze ze ci o 1 w
          nocy room service przyniósł sniadanko do pokoju. ale to szczegół.
      • dlaczegodlatego Re: all inclusive czy HB? 22.10.03, 15:13
        Gość portalu: mm napisał(a):

> a ja z kolei jestem za HB.

Bo takie właśnie są hotele, w których jest zarówno HB, jak i ALL.
        My też byliśmy w Iberotel Club Fanara - jest to hotel stricte ALL - i
        przypadki, o których piszesz nie miały tam miejsca. Jak kolega powyżej napisał,
        jest all i all. Akurat Fanara ma znakomite all, rozpieszczają co niemiara i nie
        chodzi tylko o posiłki, także o kawę, lody i wiele, wiele innych udogodnień.
        Po prostu są różne podejścia do all i wpierw trzeba nieco wypytać. Zresztą
        widać od razu, że hotele, które proponują i HB, i ALL będą się szczypać i
        kombinować. Hotele wyłącznie ALL nie mają niczego do stracenia; a uczciwie
        piszą, że w cenie są napoje lokalne (alkoholowe) - jak np. Fanara.
        • Gość: mm Re: all inclusive czy HB? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.03, 15:28
          alez oczywiście że są różne Alle! tego nie kwestionuję, co do lokalych
          alkoholowych to też wszędze są wliczone JEDYNIE LOKALNE. nie spotkałam się z
          ofertą all obejmującą zagraniczny alkohol. ja tylko dałam przykład, za co tak
          czy siak się płaci (to samo dotyczy świezych soków) i że ten All to nie tak do
          końca jest "wakacjami bez portfela"

Pamiętaj też, że najlepsze hotele typu Iberoel są duuuuuużo droższe. dla
          niektórych tysiąc czy dwa od osoby więcej za pobyt to istotna rożnica.

ja napisałam jak to wyglądało w naszych hotelach. aladdin miał i HB i alla, Ali
          Baba TYLKO alla i wszystkim, niezależnie od tego z którego hotelu byli tak samo
          zlewali piwo w barach.
          • Gość: mm Re: all inclusive czy HB? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.03, 15:34
            My po prostu doszliśmy do wniosku, ze kupowanie tego na co ma się ochotę na
            bierząco wychodzi taniej iż opłacanie tego "z góry" w biurze. Ale to też
            pewnie zależy od tego ile kto je i pije (bo widziałam facetów z brzuszyskami
            jak w 9 m-cu ciąży, którzy nie opuszczali bufetu kubka z piwem...)

• Gość: dalloway Re: all inclusive czy HB? IP: *.chello.pl 22.10.03, 15:52
              Właśnie o napoje głównie mi idzie. Rano za szybko kliknęłam i wysłałam samo
              pytanie, a bez treści. Zlewanie napojów wydaje mi sie bardzo mało higieniczne,
              a all miał być swego rodzaju remedium na zatrucia spowodowane jedzeniem i
              piciem w przypadkowych miejscach. Więc może jednak HB.
              • Gość: mm Re: all inclusive czy HB? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.03, 16:50
                jesli nie zależy ci na tym żeby mieć możliwość 2 godziny po śniadaniu zjeść
                luch a jeszcze godzinę później w drugim barze przekąskę to odpuść Alla. dania w
                barze plażowym (tym samym w którym Alle dostają swoje jedzenie "za opaskę")
                zapłacisz około 15LE (10PLN) za sałatki czy za kanapkę z frytkami, okolo 20-
                30LE (15-20PLN)za pizze czy danie makaronowe. o bezpieczeństwo tych dań nie
                musisz się martwić. to samo z napojami, te kupione w barze otwierane są przy
                tobie z kapsla (nie mają zakręcanych) a sklepowe są bezpieczne. np. jest woda
                Nestle która ma zafoliowaną szyjkę tak jak jedzenie dla dzieci!
                nam po obfitym śniadaniu (ach te słodycze :-) ) okolo 14 taka pizza czy kanapka
                starczała spokojnie dla 2 osób. Natomiast napoje - w sklepach hotelowych (gdzie
                najdrozej) płacisz max 3LE za półtoralitrową mineralną czy litr coli. Soki w
                kartonach sa trochę droższe ale fantastyczne - szczególnie te z pulpy owoców
                mango czy papai (zresztą to właśnie je proponują w restauracji jako "fresh
                juice" All'om za dopłatą, hi hi hi )W pokojach są lodówki i masz zimne napoje
                jak chcesz zabrać butelkę na plażę, albo idziesz do baru plażowego i za 10-12LE
                kupujesz butelkę zimnego piwa. to na prawde nie kosztuje fortuny, korzystasz z
                tego samego co Alle, tyle ze oni dostaną zlewane piwo w małym plastikowym kubku
                czy tez kufelku, który jest przed kolejnym uzyciem jedynie przepłukiwany.
                ja wiem? co kto lubi. my im w każdym razie nie zazdrościliśmy tego Alla :-)
            • pc_maniac Re: all inclusive czy HB? 22.10.03, 16:55
              Potwierdzam. W All macie to co Wam zaoferują. Zaś w HB spokojnie
              zaoszczędzicie na tyle by kupować sobie na co macie ochotę.
              A przy tak niskich cenach w Egipcie musicie wziąć pod uwagę, że w cenie All
              jest również marża dla biura turystycznego, właściciela hotelu. Na pewno
              wartość "towaru" jaki skonsumujecie w All nie zamknie się w kwocie jaką
              dopłacicie do tej oferty, czyli różnicy pomiędzy All i HB
              .
            • Gość: DANIEL Re: all inclusive czy HB? IP: *.cermag / 192.168.30.* 31.10.03, 13:28
              JA JESTEM ZA ALL
              BYŁEM W CZERWCU W IBEROTEL CLUB FANARA ZAPŁACIŁEM 1800 OD OSOBY ZA TYDZIEŃ I
              NIE UWAŻAM ŻE PRZEPŁACIŁEM A WSZYSTKO BYŁO SUPER ŁĄCZNIE Z CUDUJĄCYM
              BARMANEM...ZRESZTĄ WSZYSTKO TO OPISAŁEM NA FORUM W LIPCU.POZDRAWIAM
          • Gość: Grażyna Re: all inclusive czy HB? do mm IP: *.mech.pg.gda.pl 22.10.03, 17:32
            Nieprawdą jest, że all obejmuje tylko lokalne alkohole. Byłam w Turcji z taką
            wersją i w cenę były wliczone wszystkie alkohole (prawie wszystkie rodzaje
            whisky, wódka finlandia, absolut i inne, martini, campari, malibu, itd.). W
            Meksyku też miałam all i też były alkohole importowane w cenie. Soki ze
            świeżych owoców również.
            • Gość: Tom Re: all inclusive czy HB? do mm IP: *.radio.lublin.pl 22.10.03, 20:33

Na AI zdecydowałbym się, gdybym jechał z kumplem i zakładał z góry, że nie
              ruszamy się z hotelu i pijemy piwsko (Sakkarę) przez cały dzień. W każdym innym
              wypadku HB jest moim zdaniem lepszą opcją. Pierwszego dnia mieliśmy lunch
              (13:00-15:00) - normalny obiad. Po tym posiłku ledwo skubnęliśmy odrobinkę na
              kolację. A do "małożernych" raczej nie należę. Tam po prostu nie da się dużo
              jeść.

Pić? Flaszka z Polski... wróciła do Polski. Wypiliśmy przez 2 tygodnie po kilka
              drinków. Pić też się nie chce. Piwko? W knajpeczce 6 LE (Stella, moim zdaniem
              lepsza na upały od Sakkary). Żarcie? W barach przy hotelu ceny przystępne, a w
              Sakkali? Duża i dobra pizza z tuńczykiem za 12 LE (ok. 8 zł). W "Jokerze" super
              wyżera za grosze. Wielkie danie (wystarczyło dla dwóch osób) z homarami,
              krabami, kalmarami, krewetami i rybami z grilla + frytki + ryż + sos chyba 40
              LE. Danie typu kalmary + dodatki -12-15 LE. Pepsi 0,25 - 1 LE. Tylko, że po tej
              wyżerce w ogóle już nie jedliśmy kolacji :)

Tom
              • Gość: Tom Re: all inclusive czy HB? do mm IP: *.radio.lublin.pl 22.10.03, 20:35

Jeszcze jedna sprawa - w hotelu dostaniesz zwykły soczek pomarańczowy, albo
                jakąśtam pepsi lub cocę. To ja wolę zapłacić sam w sklepie i chlać (bo inaczej
                się tego nie da określić) super sok z mango (niecałe 5 LE za litr).

Tom
            • Gość: mm ale my mówimy o Egipcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 10:04
              a nie Turcji czy Meksyku :-)
    • Gość: Przemo Re: all inclusive czy HB? IP: *.gorzow.mm.pl 22.10.03, 22:32
      Ze mnie straszliwy głodomor i jechałem tam z pewnymi obawami. Miałem opcje HB
      i przygotowane 180 LE dziennie na dodatkowe wyżywienie. W ciągu 2 tyg. wydałem
      ogółem 60LE na Mc Donalds'a bo jeść się wcale nie chciało a to co dają
      wystarcza. W ciągu dnia wypiłem piwko lub wodę i było OK.
      • Gość: Nika Re: all inclusive czy HB? IP: 81.210.121.* 27.10.03, 13:22
        180 LE dziennie... ;)
        • sheesha Re: all inclusive czy HB? 31.10.03, 20:29
          no ja wybieram zdecydowanie HB, jedzenia wystarczy ze sniadania, na plazy nie
          chce sie jesc, tylko duzo wody butelkowej, a wieczorem siedzenie w hotelu i
          picie piwa mnie nie bawilo, dobry alkohol wole kupic w bezclowej na lotnisq, a
          na piwo pojechac do Nama, jesli mowa o Sharm, albo do Sekkali (hurgada),
          zdecydowanie ciekawiej i milej.
          ale wiadomo, ALL jest dobra wersja jak sie trafi do takiego Golden Five, gdzie
          do miasta jest na prawde daleko:)
          • Gość: Heniek Re: all inclusive czy HB? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.11.03, 12:33
            My tez mielismy HB.Jedzenie bylo monotonne ale w wystarczajacej ilosci.Posilek
            rano i wieczorem to w zupelnosci wystarcza.a w ostatecznosci za bardzo male
            pieniadze mozna cos zjesc na miescie (polecam bardzo smaczne).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka