dandrzej 15.01.09, 09:04 Witam. Wybieram się na górę Synaj z dzieciakami - 7 i 11 lat. Macie jakieś "wspomnienia" odnośnie dzieci - wejdą na górę ? Jakie obuwie , ubrania , temperatura w czerwcu? Pozdrawiam Darek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janusz.amir Re: Góra Synaj - dzieci 15.01.09, 09:39 Wejdą spokojnie - to tylko trochę dłuższy spacerek. Buty wygodne typu adidas. W czerwcu temp. na szczycie ok.12 st, a na dole to jakieś 38 - więc trzeba się będzie przy zejściu sukcesywnie rozbierać. Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
rege2 Re: Góra Synaj - dzieci 15.01.09, 14:28 Dość męcząca wspinaczka, jeśli chodzą po górach -wejdą...dostosuj im tempo...zabierz termos z ciepłą herbatą, czekoladę...kurtki, chusty lub czapki rekawiczki,spiwór- ja czekałam na górze 2 godz. i wymarzłam...można kupić od beduinów śmierdzące pledy...jest zimno na górze, ale odzież powinna być lekka, bo po wschodzie robi się ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
beta562 Re: Góra Synaj - dzieci 16.01.09, 12:00 Wchodziłam z 12 letnia wówczas córką, w lipcu. Dała radę, ale było ciężko. Trzeba zabrać w placaki duzo wody, by płukac usta (pełno piachu,pyłu) czekoladę i coca-colę! Były momenty że bolała nas głowa.Wygodne buty, ciepły sweter i coś na przebranie. Za to schodząc dzieciaki są pierwsze! Odpowiedz Link Zgłoś
ula_25 Re: Góra Synaj - dzieci 16.01.09, 15:36 Wejdą spokojnie. Tempo wchodzenia w miarę wolne, po drodze przystanki. Widziałam nawet osoby w podeszłym wieku dające sobie radę. Zawsze można po drodze wsiąść na wielbłąda (koniecznie się targować o cenę). Bardzo przydają się latarki. Koniecznie zabrać picie i ciepłe ubranie. Rzeczywiście bardzo można zmarznąć - ale bez przesady (rękawiczki ;) ) Można się na górze napić gorącej herbatki. Moje dziecko właśnie dziś stwierdziło, że na następnej wyprawie (planujemy) wchodzi znowu na piechotkę. Poza tym wspinaczka w środku nocy to ogromna frajda dla dzieci, nad głową morze gwiazd, jakiego się nie zobaczy w oświetlonej miejscowości, gdy spojrzy się w dół - pełznące "świetlne gąsienice" kolejnych wspinających się grup :) Polecam gorąco :) Na stronie dziś właśnie dodałam galerię z góry Synaj. Odpowiedz Link Zgłoś
dandrzej Re: Góra Synaj - dzieci 17.01.09, 22:01 Dziękuje Bardzo za informacje . Szykujemy buty, kurtki i w czerwcu na górę :) Pozdrawiam Darek Odpowiedz Link Zgłoś