eryka10 04.02.09, 17:15 kto był na wycieczce w tych miejscach. Czy warto tam jechać ? Jak długo trwają wycieczki i ile kosztują. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amat1 Re: Abydos i Dendera 04.02.09, 17:49 Jeśli interesujesz się historią to warto. Zdecydowanie warto. Z ciekawostek to słynne żarówki z Dendery oraz śmigłowiec z Abydos. Nic nie wiem o fakultetach w tamte strony. Ja zwiedziłem te miejsca podczas objazdówki z Triadą. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ka_ja1 Re: Abydos i Dendera 04.02.09, 19:37 Fakultetów brak. Tylko objazówka lub wyprawa na własną rękę. Ja wybieram sie w połowie lutego właśnie na własną rękę. Bo światynie podobno warte grzechu:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
blurppp Re: Abydos i Dendera 06.02.09, 12:34 Warto jechać Ja byłem taxi z luxoru a właściwie z safagi z noclegiem w luxorze. zalerzało mi na nocy spędzonej nad nilem bo chciałem foty nocne karnak porobić. Potem o 7.00 z konwojem do Abbydos i do Dendry. a tamtąd do safagi ( 60 mk czyli 1 godzina bliżej niz przez luxor). Spałem w hotelu 4* w centrum luxoru zarezerwowanym przez www.booking.com za trójke zapłaciłem około 50 $ w cenie kolacja i śniadanie. taxi kosztowało coś 120 $ za dwa dni Odpowiedz Link Zgłoś
ka_ja1 Re: Abydos i Dendera 07.02.09, 13:29 Własnie takie wyprawy sa piekne!!! Ja również mam podobne plany tylko w Luksorze spedze około 3 dni. Piekne miejsce:) Odpowiedz Link Zgłoś
rege2 Re: Abydos i Dendera 07.02.09, 14:21 Miejsca piękne...zdjęcia też.. zwiedzałam na własną rękę samochodem.../wyjazd służbowy...na innych warunkach/ Odpowiedz Link Zgłoś
aga-foto Re: Abydos i Dendera 08.02.09, 00:15 Oczywiscie, ze warto jechac, pomysl wzielam z tego forum, poszukaj, znajdziesz wiecej informacji. Wynajelam taxi z kierowca z Luxor, podroz w konwoju. Cen, niestety nie pamietam. Swiatynie b. mi sie podobaly. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Abydos i Dendera 09.02.09, 21:36 Gdzieś tam w archiwum tego forum jest szczegółowa relacja naszej wyprawy do Dendery i Abydos. Poszukaj. Od siebie powiem, ze naprawdę warto zobaczyć te 2 świątynie. Są całkowicie inne, Abydos to bardzo stara świątynia, zaś Dendera to świątynia z czasów Ptolemejskich, ale obie są w świetnym stanie. Myśmy wybrali się wynajętą taksówką z Luxoru na własną rękę (ale jednak w konwoju, gdyż Abydos według władz Egipskich leży na terenach "niebezpiecznych". Niebezpieczeństwa nie odczuwałem, ale niechęć tamtejszych mieszkańców była widoczna. Odpowiedz Link Zgłoś