Gość: misiek IP: 194.9.223.* 17.11.03, 18:32 Czy to prawda że Luxor lata beoing-ami 707 i MD-83 (McDonnel Douglas)?? Jeżeli tak , to cholernie stare te samolociki (szczególnie ten being)... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: misiek Beoing 707 jest z 1969 r.... IP: 194.9.223.* 17.11.03, 18:37 jak wyżej - i żeby nikt się mnie nie czepiał, że jestem wybredny... Ale aż strach się bać. Do tej pory myślełem że tylko Lot lata kiepskimi samolotami na charterach.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: Beoing 707 jest z 1969 r.... IP: *.smrw.lodz.pl 17.11.03, 20:16 LOT to lata charterem do Egiptu Boeingami 737-300 . Daj każdemu panie Boże by latał Lotem i jego Boeingami a nie starymi arabskimi trupami . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Beoing 707 jest z 1969 r.... IP: *.energis.pl 17.11.03, 22:15 No właśnie, aż strach się bać... Choć chyba takich staroci to nie wpuszczają porty europejskie, mam nadzieję... lecę 27 listopada ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: Beoing 707 jest z 1969 r.... IP: *.smrw.lodz.pl 17.11.03, 22:39 Być może lotnicze porty Europy nie wpuszczają staroci do siebie ale zważ łaskawie że Warszawa to będzie w Europie w maju 2004 r, a Hurghada ,Kair czy Sharm toż to przecież Afryka !!!!!!! Ale pociesz się , że od czasu do czasu nawet stare Lancastery albo Dakoty odrywaja się od Matki Ziemi i dziwnym trafem nie spadają !!! sic !!! No nie będę Cię juz epatował czarnym humorem i życzę miłego lotu do Egiptu niezależnie od tego jakim samolotem tam polecisz !! Pozdrawiam Deo !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAWEŁ Re: luxor air IP: *.autotest.com.pl 18.11.03, 09:27 ja z nimi leciałem Douglasem do Hurghady stary jest ten samolocik ciasny i trochę już zdemolowany połamane rączki od foteli porozrywane tapicerki itp. żarcie w znikomej ilości i niezbyt smaczne (widziałem najmniejszą parówkę na świecie miała ze 3cm długości to oczywiście na śniadanie) ale na pocieszenie dodam że piloci całkiem niźle lądują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: luxor air IP: 194.9.223.* 18.11.03, 10:35 Gość portalu: PAWEŁ napisał(a): > ja z nimi leciałem Douglasem do Hurghady > stary jest ten samolocik ciasny i trochę już zdemolowany połamane rączki od > foteli porozrywane tapicerki itp. > żarcie w znikomej ilości i niezbyt smaczne (widziałem najmniejszą parówkę na > świecie miała ze 3cm długości to oczywiście na śniadanie) > > ale na pocieszenie dodam że piloci całkiem niźle lądują No jak douglas to jest OK. Są to jedne z lepszych samolotów pasażerskich świata. Bałem się że to co lata to jest beoing z 1969 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: valdi310 Re: luxor air IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.03, 15:58 Latają boeningi do Egiptu, leciałem 2 miesiące temu w obydwie strony tym samym samolotem do Sharm z Warszawy. Tak dla wiadomości to Sharm jak i cały półwysep Synaj leżą w Azji, Afryka zaczyna się od kanału Sueskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: luxor air IP: *.acn.waw.pl 19.11.03, 16:21 LUXOR AIR lata tylko MD-83 do i z polski, samolot ma 7 lat ( mlodzszy od polskich samolotów ), wyżywienie jest lepsze niż w loctcie bo ciepłe a w lot dają tylko kanapki ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaktus Re: luxor air IP: *.knurowski.net 19.11.03, 21:40 > LUXOR AIR lata tylko MD-83 do i z polski, samolot ma 7 lat ( mlodzszy od > polskich samolotów ), wyżywienie jest lepsze niż w loctcie bo ciepłe a w lot > dają tylko kanapki ! eeeee tam...opowiadasz, kurczaczka z ryżem zażerałem w locie :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: luxor air IP: *.udn.pl 25.11.03, 22:39 Lecialam Air polonia, super lądowania, catering-kanapka plus napoje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozek Re: luxor air IP: 62.233.233.* 02.12.03, 12:42 MD-83 są (dwa) z początku lat 90-tych. OK.707 stary jak wszystko w Egipcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek wróciłem, leciałem MD 83 (27.11-05.12) IP: *.idea.pl 06.12.03, 18:47 Ciekawy samolot... Ale do rzeczy. Samolot należy do najbezpiecznijszych na świecie. Jest chyba jednym z ostatnich wąskokadłubowych samolotów używanych w Europie Zachodniej i USA. (mam na myśli odrzutowce ponad 100 osobowe). Co do egzemplarza który lata do Hurghady / Sharm (inny lata do Luxoru) to: 1. Wsiadając do niego przechodzi się prawie przez kabinę pilotów (która nie jest zasłonięta niczym). Dziesiątki wskaźników, światełek i rzucający się w oczy brak komputerów (chociaż one są) działa deprymująco na pasażerów. 2. Inny jest rozkład siedzeń: 2 + 3 oraz ich numeracja (nazewnictwo) A-C oraz K-J-L 3. Miejsca na nogi między siedzeniami NIE MA (ale na mam prawie 1,90m wzrostu) 4. Dźwięk silników jest cichszy od Boeinga 737, ale subiektywnie nie jest ciszej (chyba przez klimę) 5. Są dwie załogi pilotów - dowiedziałem się już tego na pokładzie od stałych bywalców tej trasy. Ja miałem przyjemność z tymi lepszymi. Latają bardzo dobrze (podejrzewam że to emerytowani piloci Egipskich Sił Powietrznych którzy zdołali przeżyć wszystkie wojny - a to już chyba świadczy o dużej klasie pilota ;-))) 6. Jedzienie takie sobie, w LOT-cie jest smaczeniejsze, ale np. w Lufthansie na nie czarterowych trasach duuuużo gorsze! Ogólnie da się to zjeść i oszukać głód. 7. Konkluzja końcowa - wygodniej just LOT-em lub AirPolonią, ale do LUXOR Air też nie można się za bardzo przyczepić, w końcu to tylko 4h lotu... Odpowiedz Link Zgłoś