martka1987 20.06.09, 22:32 Witam ile pieniążków radzicie wziąć na 2 tyg pobyt, opcja Hb, planowane fakultety: Kair, safari, nurkowanie, reszta bez szaleństw. Dziękuje za podpowiedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miszelk Re: ile kasy na 2 tyg? 21.06.09, 10:46 Jeżleli nie masz all, to wydasz poza napiwkami i wycieczkami na fakultety na wodę i napoje i to może być nie mało, bo płyny uzupełnieć trzeba... Co do potrzeby wydawania kasy, to wiesz każdy ma inne potrzeby, ale myślę że więcej niż 400-500$ nie powinnaś wydać Odpowiedz Link Zgłoś
martka1987 Re: ile kasy na 2 tyg? 21.06.09, 12:08 Rozumiem ze 400-500$ to razem z fakultetami. W ogóle ceny w Egipcie są zbliżone do Tunezji ( jeśli chodzi o spożywkę ) ??? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: ile kasy na 2 tyg? 21.06.09, 20:54 Ja na twoim miejscu wzielabym ok 1000 USD.. albo pol na pol z euro Odpowiedz Link Zgłoś
kobietkaa24 Re: ile kasy na 2 tyg? 21.06.09, 21:06 heheh 1000 dolarów:) wiadomo ze czym wiecej tym lepiej, natomiast jesli ktos sie juz o to pyta to raczej liczy sie z wydatkami. Kair- ok 80 dolaro- w zaleznosci od biura ale okolo tego; safari- 40, nurkowanie- 50. piwko ok 20 funtow w hotelu, woda mineralna- 15 funtow. moze byc ze bedzoe taniej, zalezy od standardu hotelu do jakiego jedziesz. 500 dolarow na jeden tydzien be szalenstw powinno wystarczyc. Dodam jeszcze ze podczas nuirkowania, warto zakupic plytke ze zdjeciami- sa piekne! ok 20 dolarow, no i pamiateczki i napiwki- tam sie na to duuuzo wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
hr.derduch Re: ile kasy na 2 tyg? 21.06.09, 21:44 Możesz wyjasnić o bywalczyni dlaczego w € połowę? Odpowiedz Link Zgłoś
miszelk Re: ile kasy na 2 tyg? 21.06.09, 21:50 Pewnie aby mieć alternatywę, nieraz może opłaca się płacić w EUR Odpowiedz Link Zgłoś
hr.derduch Re: ile kasy na 2 tyg? 21.06.09, 21:58 miszelk napisał: > Pewnie aby mieć alternatywę, nieraz może opłaca się płacić w EUR Nie prawda. Podaj mi JEDEN tyle że prawdziwy przypadek że taniej coś kupiłeś w Egipcie płacąc w €. Mało tego! Czasem Egipcjanie z premedytacją zamiast 1$ wymiennie biorą 1€. Odpowiedz Link Zgłoś
damian2323 Re: ile kasy na 2 tyg? 21.06.09, 22:26 o Ozyrysie, wszystkowiedzący na tym forum, my, skromni polaczkowie piszemy "nieprawda" RAZEM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: ile kasy na 2 tyg? 21.06.09, 22:18 hr.derduch napisała: > Możesz wyjasnić o bywalczyni dlaczego w € połowę? > jasnie hrabio.. nie bede ci niczego wyjasniac bo i tak wiesz lepiej.. Odpowiedz Link Zgłoś
marcys_70 Re: ile kasy na 2 tyg? 21.06.09, 22:02 zawsze jeżdżę z all i na dwa tygodnie wydję na osobę 1000-1200$ Odpowiedz Link Zgłoś
hr.derduch Re: ile kasy na 2 tyg? 21.06.09, 22:08 marcys_70 napisał: > zawsze jeżdżę z all i na dwa tygodnie wydję na osobę 1000-1200$ Skoro piszesz "zawsze" wycieczki widze że odpadają bo już byłaś, oświeć mnie prosze na co wydajesz w zapyziałym Egipcie będąc w hotelu z ALL 100$ dziennie na osobę. Poważnie pytam, nigdy nie udało mi się tyle wydać rzucając napiwkami na prawo i lewo i nurkując z topowa bazą. Widać leszcz ze mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietkaa24 Re: ile kasy na 2 tyg? 21.06.09, 22:15 nie no bez przesady! ja tam wierze ze mozna tyle wydac. To znowu nie jest niewiadomo ile kasy. Jadac na wakacje i majax kase zawsze jest znajdzie sie sposob jej wydania. gsy jade z opcja all inclusive nie znaczy ze na nic wiecej mi nie trezba. Jesli nie smakuja mi napoje lokalne, kupuje imp=ortowane, probuje roznych restauracjii, duzo imprezuje, wykupuje imprezy fakultatywne, robie duuzo zakupow, zostawiam napiwki itd itp i jak nic 100 idzie w jeden dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
na_be Re: ile kasy na 2 tyg? 22.06.09, 11:52 zawsze biorę więcej,żeby w razie czego mieć. i zwykle mi zostaje, rok temu wzięłam do Egiptu sporo, prawie 1000$, połowa wróciła :) Ale warto jechać, jedź i ciesz się słońcem którego u nas tak brakuje :) I zapraszam do obejrzenia galerii fotek, wrzuciłam ze swojej wyprawy do Egiptu z bp Alfa Star, z tamtego roku :) fotoforum.gazeta.pl/a/33943.html Odpowiedz Link Zgłoś
ar2r_zawa Re: ile kasy na 2 tyg? 22.06.09, 11:56 radzę dokupić opcję ALL i 500$ na dwa tygodnie wystarczy uważaj na handlarzy ulicznych potrafią sprzedać byle co za duuuże pieniądze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
na_be Re: ile kasy na 2 tyg? 23.06.09, 10:09 Ale napisałam, że zwykle mi dużo zostaje, a biorę więcej, bo na wszelki wypadek (taka lekka panikara jestem). A opcji All nie lubię, muszę gonić na posiłki w wyznaczonych porach i w wyznaczone miejsce, do tego jak byłam w Sharm z Alfa to wyjechałam zwiedzić Jerozolimę i wtedy najcudowniejsze było zjeść coś "miejscowego", choć trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
martka1987 Re: ile kasy na 2 tyg? 22.06.09, 15:51 1000$ ??? Chyba lekka przesada biorac pod uwage to ze jestem studentka i cala kasę muszę brać od rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
matanzas Re: ile kasy na 2 tyg? 22.06.09, 19:00 1000 $ na Egipt to chyba lekka przesada .....no chyba że lecisz z rodziną i większość wydasz na fakultety !!! Odpowiedz Link Zgłoś
gladi3 Re: ile kasy na 2 tyg? 22.06.09, 19:05 zazwyczaj biore ok tysiaca dolarow na 2 osoby,planuje zawsze jakies wycieczki,jednak zazwyczaj wszystkiego nie wydaje,to zalezy od ludzi jak potrafia wydac,jak sie jest oszczednym to i 500dolarow starczy choc bedzie troszke malo. derduch najwieksza samochwala na tym forum,nie lubimy takich.. Odpowiedz Link Zgłoś
hr.derduch Re: ile kasy na 2 tyg? 22.06.09, 19:09 Kto to jest MY schizofreniku? Bo tu wkoło to moi kumple jak widzisz :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
quinnmallory Re: ile kasy na 2 tyg? 22.06.09, 19:10 gladi3 napisał: > derduch najwieksza samochwala na tym forum,nie lubimy takich.. Masz jakieś rozdwojenie jaźni, że 'nie lubicie'? Są na to tabletki :) Odpowiedz Link Zgłoś
matanzas Re: ile kasy na 2 tyg? 22.06.09, 19:16 gladi3 napisał: > zazwyczaj biore ok tysiaca dolarow na 2 osoby,planuje zawsze jakies > wycieczki,jednak zazwyczaj wszystkiego nie wydaje,to zalezy od ludzi > jak potrafia wydac,jak sie jest oszczednym to i 500dolarow starczy > choc bedzie troszke malo. > > > > derduch najwieksza samochwala na tym forum,nie lubimy takich.. Fajnie !ale dlaczego piszesz o sobie w jako my .... Odpowiedz Link Zgłoś
quinnmallory Re: ile kasy na 2 tyg? 22.06.09, 19:06 Weź z 500-600$, żeby nie czuć się źle i kartę - jak zabraknie kasy - wypłacisz LE tyle, ile będzie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kika Re: ile kasy na 2 tyg? 22.06.09, 22:29 moja rada: dokup all incl. bo bedziesz załować. Odpowiedz Link Zgłoś
martka1987 Re: ile kasy na 2 tyg? 23.06.09, 09:51 Moim zdaniem All sie nie opłaca, chyba ze ktoś cale dnie spedza w hotelu, choć tez nie wiem ile to można jeść i pić, a później na jakieś niestrawności narzekać. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: ile kasy na 2 tyg? 23.06.09, 22:49 martka1987 napisała: > Moim zdaniem All sie nie opłaca, chyba ze ktoś cale dnie spedza w hotelu, choć > tez nie wiem ile to można jeść i pić, a później na jakieś niestrawności narzeka > ć. Czy musi się coś opłacać ??? ludzie jeżdżą samochodem do pracy , mimo że komunikacją taniej , napisz im że to się nie opłaca ... hihihihi All to wygoda , nie wyobrażam sobie wakacji egipskich bez all , w hotelu nie siedzę , do tego stopnia , że większość lunchy jadam po za hotelem . Odpowiedz Link Zgłoś
lekarz-psychiatra Miałeś wizje że masz piekarnie? 23.06.09, 09:56 Ciekawe co tym razem, pewnie dużo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
arebe Re: ile kasy na 2 tyg? 23.06.09, 14:12 My wydaliśmy 750 dol. (2+2) wycieczki : Kair, Abu Galum, Delfinarium, Aquascope + kilka pamiątek dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
gladi3 Re: ile kasy na 2 tyg? 23.06.09, 16:28 all to zarabista opcja na wakacjach,niewyobrazam sobie ganiac co chwila do sklepu po napoje i cichaczem je wnosic do hotelu,bo takie maja zakaz wnoszenia napoi,no i ogromna wygoda wszak to wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kika Re: ile kasy na 2 tyg? 23.06.09, 22:05 przepraszam bardzo a gdzie sie spedza czas w Egipcie jak nie w hotelu, przeciez tam nic nie ma oprócz pustyni i wielkiej budowy, a poza tym w ciagu dnia i tak tam sie nic nie dzieje. Jak nie jezdzi sie na wycieczki to zostaje przeciez hotel, basen i plaza a tu zimny Sprite czy drink jak znalazł. I to że All Inc, to nie znaczy ze caly czas trzeba jesc. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: ile kasy na 2 tyg? 23.06.09, 22:53 Mogłbym wiele tu miejsc opisać , gdzie można po za hotelem , ale napisze jedno : łódź nurkowa . Wydaje się , ze spełnia twoje kryteria do zdziwienia , jest po za hotelem :-) Pozdrawiam wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
e-kika Re: ile kasy na 2 tyg? 24.06.09, 22:54 ktora trwa 2 godziny;) przeciez napisalam ze jak nie masz jakies wycieczki to poza hotelem nie ma gdzie isc, do parku nie pojdziesz , ani polazic po sklepach bo ile mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: ile kasy na 2 tyg? 09.07.09, 12:07 "przepraszam bardzo a gdzie sie spedza czas w Egipcie jak nie w hotelu, przeciez tam nic nie ma oprócz pustyni i wielkiej budowy"... Hmm, a jesteś pewna, że to o czym piszesz to "Egipt"??? Chyba jednak nie, jest pewna zasadnicza różnica pomiedzy Hurgadą czy Sharmem, a "Egiptem". A w Egipcie mozna sobie pospedzać czas np. siedząc w knajpie przy sziszy, włócząc się po mieście w którym się aktualnie przebywa (tak, tak w "Egipcie" są miasta, w których sa ulice, ludzie samochody, mnóóóóóstwo zabytków i innych ciekawych miejsc, ba są autobusy, samoloty, jest nawet metro. A co do pytania o to "ile kasy" to wydaje mi sie (podkreslam: to moja subiektywna opinia) ono w dzisiejszych czasach trochę bezsensowne - wziąć trochę gotówki, żeby mieć "pokrycie" wycieczek, wstępo i obowiazkowych opłat wskazanych w programie wyjazdu, dołozyć ze 200-300 USD na wydatki bieżące (napoje, jedzenie itp.), a po przyjeździe, po wstepnym rozeznaniu się w otoczeniu, ewentualnie wymienić tylko jakąś część tej kwoty, a na bieżące oszacowane już wstępnie wydatki wziąć funty z bankomatu (a zielone trzymać jako "trwardą" rezerwę na wszelki wypadek i inne nieprzewidziane okoliczności). Zarówno w Sharm jak i w Hurgadzie jak i w większych miastach są bankomaty, a przecież chyba karta w dzisiejszych czasach nie stanowi problemu? Odpowiedz Link Zgłoś
kkjp Re: ile kasy na 2 tyg? 09.07.09, 09:57 Jak widzę nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Może ktoś był na 7 + 7 czyli rejs tydzień i tydzień pobytu. Rodzina 3 osobowa ile powinna wziąć? Odpowiedz Link Zgłoś
gladi3 Re: ile kasy na 2 tyg? 09.07.09, 10:38 jak ktos pierdzieli ze nie ma gdzie pojsc to niech w domu siedzi,w samym sharm jest tyle sklepow,dyskotek,kafejek,wielki deptak,wycieczki lodzia,centrum nurkowania i wiele innych ze 2 tyg to malo,a co robic nad polskim morzem? np leba,wladyslawowo? wies jakich wiele,troche sklepow i co tam robic 2 tyg? chlac piwsko...co do kasyi nikt nie odpowie ile..kazdy ma inne wydatki i mozliwosci,jeden wezmie 1000dol a drugi 300 i mu starczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kkjp Re: ile kasy na 2 tyg? 09.07.09, 10:48 Może uściślę że pobyt tygodniowy z opcją "all", natomiast na rejsie to śniadania, obiady kolacje. Ja nie pytam ile na ekstrawagancje czy pamiatki. Interesuje mnie ile konkretnie absolutnie trzeba zabrać na 3 osoby, uwzględniając podstawowe potrzeby tj. picie, napiwki itp. czyli jakie jest to niezbędne minimum. natomiast reszta to wiadomo od zasobności portfela. W planach mamy rejs z SUN FUN, ale ciagle nie wiem ile dodatkowo "trzeba" zabrać kasy, a ile "można". Będę wdzięczna za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gladi3 Re: ile kasy na 2 tyg? 09.07.09, 11:07 rozumiem,ze pytasz ile na tydzien kasy bo na statku nic lub prawie nic nie wydasz?jesli sam pobyt w hotelu bez zadnych wycieczek z opcja all to jak sie uprzesz to i 100dol ci wystarczy,opcja all zapewni ci picie,jedzenie,zorientuj sie jak daleko masz od hotelu to miasta bo koszt taxi ok 15,25 funtow egipskich,ale wiesz tak ok 150 dol na osobe wystarczy to ok 115 funtow egipskich na osobe dziennie na zwykle pierdoly,spokojnie starczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: ile kasy na 2 tyg? 09.07.09, 21:50 kkjp napisała: > Może uściślę że pobyt tygodniowy z opcją "all", natomiast na rejsie > to śniadania, obiady kolacje. Ja nie pytam ile na ekstrawagancje czy > pamiatki. Interesuje mnie ile konkretnie absolutnie trzeba zabrać na > 3 osoby, uwzględniając podstawowe potrzeby tj. picie, napiwki itp. > czyli jakie jest to niezbędne minimum. natomiast reszta to wiadomo > od zasobności portfela. W planach mamy rejs z SUN FUN, ale ciagle > nie wiem ile dodatkowo "trzeba" zabrać kasy, a ile "można". Będę > wdzięczna za odpowiedzi. Tak ok 500 USD na łepka Odpowiedz Link Zgłoś
olabalos Re: ile kasy na 2 tyg? 09.07.09, 13:32 kair ok 50$ z lokalnego biura nie od rezydenta-1 dzien,safari 35-40$ tez lokalne biura,nurkowanie 1 dzien 50$,mysle ze 500$ powinno ci spokojnie wystarczyc skoro piszesz ze bez szalenstw,ale karta jak pisali inni w razie czego sie przyda:)Pozdrawiam i zycze udanych wakacji ,a napisz jeszcze kiedy lecisz i w jaki rejon egiptu, bo sharm jest drozszy od hurgardy Odpowiedz Link Zgłoś
martka1987 Re: ile kasy na 2 tyg? 09.07.09, 19:37 Dziekuję za wszystkie podpowiedzi, jadę 17 lipca do HRG na 2 tyg :) Odpowiedz Link Zgłoś
kkjp Re: ile kasy na 2 tyg? 09.07.09, 19:59 Właśnie o ten rejs mi chodzi :) bo tam nie ma all. Jak dużo wydaje się na np. napoje podczas zwiedzania. Z tego co się już doczytałam to wiem że idzie sporo wody, a ona kosztuje nawet 2 $. Wiem że w hotelu można nic nie wydać tym bardziej że planujemy intensywnie zwiedzać przez tydzień a potem wypoczynek. Więc najbardziej zależy mi na wiedzy odnośnie tego "zwiedzanego" tygodnia. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.A i jeszcze jedno czy wartości które podajecie są na jedną osobę czy na trzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gladi3 Re: ile kasy na 2 tyg? 09.07.09, 21:04 ja podajac 150 dolarow na tydzien pobytu mowie na osobe,to suma na piedrdoly typu napoje,taxa male pamiatki,na wycieczki juz nie starczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kkjp Re: ile kasy na 2 tyg? 09.07.09, 21:34 gladi3 napisał: > ja podajac 150 dolarow na tydzien pobytu mowie na osobe,to suma na piedrdoly > typu napoje,taxa male pamiatki,na wycieczki juz nie starczy. Czyli około 1000 $ na 2 tygodnie powinno wystarczyć. Zakładam że jest to baza wyjściowa od której należałoby zacząć. Bardzo dziękuję. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gladi3 Re: ile kasy na 2 tyg? 09.07.09, 21:43 tak,ja srednio na 2 tyg na 2 osoby biore ok tysiaca ale w tym juz planuje wycieczki i zazwyczaj wszystkiego nie wydaje, w tym roku przy opcj ultra all planuje wziasc 700dol z jedna wycieczka na 2 osoby ok 150dol wiec mi zostaje ok 550 dolarow i spokojnie mi starczy,ceny tam nie sam duze bo egipcjanie malo zarabiaja,co innego tunezja tam dinar jest prawie tyle wart co dolar. Odpowiedz Link Zgłoś