Dodaj do ulubionych

Odnośnie upadku Kopernika...

17.07.09, 15:32
odnośnie tych postów dotyczących śp. BP Kopernik.
Zobaczcie jaki to jest interes do zrobienia, czy inne biura, ich PR i
marketing to debile?
Skoro Kopernik padł, poza tymi co sa na wycieczkach 3000 ludzi ma
wykupione wczasy, teraz bedą czekać na zwrot od ubezpieczyciela, a nie
każdego stać wyjąc drugi raz kwotę na wakacje a urlop nie poczeka...
Mądre i bystre biuro natychmiast by ogłosiło że klientów Kopernika
wysyła na podobne wczasy na swój koszt w zamian za roszczenia do
Ubezpieczyciela! Spora sprzedaż, bez najmniejszego ryzyka! A jak
prasa! Media to chwycą natychmiast i reklama darmowa ogromna! "Biuro
XXX ratuje" Widzicie ten tytuł w Fakcie i SE? hahahahaha ludzie to jednak
matoły. Kasa leży do wyjęcia konkretna plus potężny wzrost pozytywnego PR a
nikt po to się nie pochyla...
Obserwuj wątek
    • gladi3 [...] 17.07.09, 15:52
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kr_ka_11 Re: Odnośnie upadku Kopernika... 17.07.09, 15:54
        bioro?
    • wylenialy_wielblad Re: Odnośnie upadku Kopernika... 17.07.09, 16:04
      Ojojoj ojojoj hrderduch, gdybyśmy chcieli inwestować mamonę tak jak
      ty nam proponujesz to by my z torbami zostali wpuszczeni w maliny.
      Oczywiście factoring można by wykorzystać, ale nie w takie byle co,
      to za mała kasa i ryzyko fiu fiu fiu. To żeś se branże chłopie
      wybrał ... bardziej ryzykowną od budowlanej. Przykro jest mi to
      mówić, ale problem wypłaty i zwrotu środków będzie się jeszcze
      odbijał u naszych biednych, niczemu niewinnych, podróżnych dobre
      parę miesięcy. Jest mi niezmiernie przykro.
    • janan2 Re: Odnośnie upadku Kopernika... 17.07.09, 16:05

> matoły. Kasa leży do wyjęcia konkretna plus potężny wzrost pozytywnego PR a
      > nikt po to się nie pochyla...
      Kasy to już nie ma,a ubezpieczyciel czy urzędas takimi sprawami się nie
      zajmuje.Co najwyżej zaszkodzi lub stworzy dodatkowe trudności.Takie
      państwo,takie obyczaje w biznesie też.To co proste z pozoru należy zapętlić i
      udziwnić.Za dużo biurew a te wiadomo tylko od pilnowania pensyjki i stołka.Nikt
      nie przejmie bankruta bo nie ma żadnej pewności jakie zobowiązania pozostały w
      różnych krajach.Chyba ten PR jest mniej wart widocznie.Ale to waść masz takie
      "kiepskie" pomysła.To nie w Polsce,tu jest porąbane.Zresztą jeszcze niecały rok
      temu twierdziłeś że nie ma lepszego biura,no tak wiarygodnego.Ja wręcz
      przeciwnie,podobnie jak z innymi w tym roku.Też mogą upaść wkrótce.Współczuję
      niedoszłym wczasowiczom,to powalająca sytuacja i raczej nic z urlopu.Tylko w
      Polsce możliwe.Firma krzak,zrobiła furorę,innym też.Lepiej z zagranicy,tak
      leciałem ostatnio dwa razy.Przynajmniej nie ma takich zaskoczeń.
      • hrderduch Re: Odnośnie upadku Kopernika... 17.07.09, 16:12
        Masz bardzo małą świadomośc ekonomiczną jak widzę. Biuro miało ubezpieczyciela
        który jest gwarantem, prosta i piękna kasa do wyjęcia.
        Tylko to bardziej skomplikowane niż np. prowadzenie "zieleniaka".
        Pamiętam jaką kase się robiło na długach kopalń! Mój przyjaciel na początku lat
        90-tych miał z tego po 5-10 tysięcy złotych dniówki :-) Miód! Teraz jeszcze
        piękne przebicie jest na długach szpitali, ale ten interes już pada.

PS. A podaj Jananku z łaski swojej gdzie ja pisałem o Koperniku że jest
        najlepszy? Ewa miała z nimi na pieńku, ja akurat nie mam prawa na nich narzekac
        bo ze wszystkiego wywiązali się rewelacyjnie, miałem zmyślać że było źle? Ale od
        nazwania ich "najlepszym biurem" droga daleka...
        • janan2 Re: Odnośnie upadku Kopernika... 17.07.09, 16:26
          hrderduch napisała:

> Masz bardzo małą świadomośc ekonomiczną jak widzę. Biuro miało ubezpieczyciela
          > który jest gwarantem, prosta i piękna kasa
          >
          W Polsce???Ktoś wpadłby na taki pomysł.Już to widzę.Dwa oddzielne
          podmioty,trzeci powiedzmy chętny jakby co i watahy biurew.Naprawdę trzeba mieć
          baaaardzo pozytywne nastawienie do problemu.To nie w Polsce.To może ma coś to
          skracanie i finalizacja pomysłu i przekucie na ekonomię.Ale nie tu i nie teraz.

> bo ze wszystkiego wywiązali się rewelacyjnie, miałem zmyślać że było źle? Ale o
          > d
          > nazwania ich "najlepszym biurem" droga daleka...

Może nie najlepsze czy rewelacyjne ale coś w tym rodzaju.Można jakieś wypowiedzi
          znależć,tylko po co.Wiesz że broniłeś powiedzmy dobrego imienia tego biura i to
          wielokrotnie,na podstawie własnych doświadczeń.Pamięć o ile się nie mylę to masz
          dobrą,a mnie się nie chce szukać i wklejać.Bezsensowne.Ciszej nad problemem jak
          nad trumna.Pytanie które następne!Może akurat to na T.Coś cieniutko przędą.
    • jeff1965 Re: Odnośnie upadku Kopernika... 17.07.09, 16:25
      Jak mam być szczery to jednego badziewiaka mniej. Żal tylko jak zwykle turystów
      i ich skopanego urlopu.
    • sebcioo Re: Odnośnie upadku Kopernika... 17.07.09, 18:59
      Wydaje mi sie ze obecnie to zadne "duze" biuro nie cierpi na brak
      zainteresowania. Samoloty sa zapakowane pod sufit a nie puste.
      Wiec po co sie reklamowac skoro i tak nie byloby gdzie ludzi wcisnac?
      Dla samej dobrej marki?
      Czy ja wiem.
    • pc_maniac Jesteś ostatnią osobą, która powinna się wypowiada 17.07.09, 19:24
      derduch.milutki.facio napisała:

> Kopernika polecam w 100%, byłem z nimi dwa razy i było perfekcyjnie,
      > porównywanie ich do Triady powinno być traktowane jako obelga i ścigane na
      > drodze sądowej. Doskonali rezydenci mówiacy po Polsku elegancko, nie słuchaj
      > kogoś kto sam ie był a słyszał tylko że szwagra brata ciotki syna zięcia babki
      > wnuk...

Derduch, jesteś ostatnią osobą, która powinna się wypowiadać w temacie B.P.
      Kopernik.
      To na tyle. Resztę niech sobie dopowiedzą inni, którzy czytywali Twoje peany na
      temat tego B.P.
      • hrderduch [...] 17.07.09, 19:37
        • hrderduch [...] 17.07.09, 19:39
          • janan2 Re: Jesteś ostatnią osobą, która powinna się wypo 17.07.09, 19:47
            hrderduch napisała:

> oczywiście z datą.
            >
            > Żałuję że ci wtedy na Mokotowie nie przy... ale nic to :-)

wyręczę jednak. Może wejdzie.Zobaczymy.
            forum.gazeta.pl/forum/w,622,87066514,87068956.
            Szanuj wroga swego bo możesz mieć gorszego.
            • janan2 Re: Jesteś ostatnią osobą, która powinna się wypo 17.07.09, 19:56
              janan2 napisał:

> hrderduch napisała:
              >
              > > oczywiście z datą.
              > >
              > > Żałuję że ci wtedy na Mokotowie nie przy... ale nic to :-)
              >
              > wyręczę jednak. Może wejdzie.Zobaczymy.
              > forum.gazeta.pl/forum/w,622,87066514,87068956.
              > Szanuj wroga swego bo możesz mieć gorszego.

Nie weszło może nie dopisałem wszystkiego.Zarchiwizowany.Data 11.11.08.godz
              11,39.Trzeci wpis od dołu.Jest takich więcej na innych wątkach.Akurat byliśmy
              przeciwnego zdania na ten sam temat.Nie wstyd ci.Przytoczył kropka w kropkę jako
              wzorcowy chyba.Więc po co obrażać kogoś za to że napisał prawdę.Sądziłem że
              uniknie się tej dyskusji.
              • pc_maniac Re: Jesteś ostatnią osobą, która powinna się wypo 17.07.09, 20:00
                forum.gazeta.pl/forum/w,622,87066514,87068956,Re_Kopernik_Travel_kto_byl_z_tym_biurem_.html
                • hrderduch [...] 17.07.09, 21:10
              • jadokama Morał 17.07.09, 20:02
                Jeden jest napewno :) nie wykupywać firstów przez co najmniej kilka najbliższych miesięcy:p Kasę będą brać pomimo wiedzy o swoim nędznym stanie :(
                • janan2 Re: Morał 17.07.09, 20:12
                  jadokama napisał:

> Jeden jest napewno :) nie wykupywać firstów przez co najmniej kilka najbliższyc
                  > h miesięcy:p Kasę będą brać pomimo wiedzy o swoim nędznym stanie :(
                  Ja mam inny.
                  Nazwy upadłych biur; Alladin,El Greco,Kopernik i za rok ogłaszam konkurs na
                  nazwę następcy Kopernika.

Druga ścieżka;Open Travel,SKY Klub w jego miejsce i Triada.Te dwa jeszcze istnieja.

Wspólna cecha.Lączy je ta sama kadra i zarząd i jak w pierwszym przypadku prezes
                  niezależnie od nazwy.
                  • jadokama Re: Morał 17.07.09, 20:15
                    janan z całym szacunkiem, wiem że jesteś fanem triady ,ale dlatego od lat jestem usatysfakcjonowany wyjazdami, że jeszcze nie skorzystałem z ich "oferty" :))
                    • janan2 Re: Morał 17.07.09, 20:22
                      jadokama napisał:

> janan z całym szacunkiem, wiem że jesteś fanem triady ,ale dlatego od lat jeste
                      > m usatysfakcjonowany wyjazdami, że jeszcze nie skorzystałem z ich "oferty" :))

Mam z nimi proces.Chyba Cię pogięło z tym fanem,lub na opak celowo.Jak już
                      będzie prawomocny to podam jak się zakończyło.Na razie tną
                      niemiłosiernie.Wszystko na ich temat mojego autorstwa.
                      • jadokama Re: Morał 17.07.09, 20:26
                        Fakt winienem ująć w cudzysłów "fana" ale poniekąd zrozumiałeś :)))
                • hrderduch [...] 17.07.09, 21:27
                  • olabalos Re: Pytaj besserwissera pc-maniaka on wie rok na 17.07.09, 21:49
                    niektorzy ludzie do wczoraj nie mieli o tym pojecia a co dopiero rok
                    temu!!!serdecznie im wspolczuje-to musi byc nie lada wyzwanie-pogodzic sie z tym
                    ze z wakacji dupa!!!
                  • wojgora Re: Pytaj besserwissera pc-maniaka on wie rok na 17.07.09, 22:05
                    herr der duch - no może więc trochę stonowania w żarliwych jak chili
                    dotychczasowych wypowiedziach. Proszę weź przykład ze śp. L.
                    Kołakowskiego i lekki luz, a nie terroryzm elokwencji i bluzgania ?
                  • toosiak [...] 17.07.09, 22:07
                    • 1web pieprzycie 18.07.09, 09:49
                      większość z was ocenia biura po własnych / jednostkowych/ doznaniach. Dla
                      jednych wakacje były super inni mieli skopane, więc będą wieszac psy na danym
                      touroperatorze. A tak prawdę mówiąc guzik się znacie na branży. Ewa - pracownik
                      biura - na forum klnie na Kopernika, a na ich stronie w dziale partnerzy, kto
                      się znajduje? Kopernik. Jaka niesamowita wiarygodność :)
                      Dajcie sobie spokój i nie kopcie sie po kostkach.
                      Miłego
                      • colin1974 Re: pieprzycie 18.07.09, 09:54
                        Masz racje dodam jeszcze że z tego co mi wiadomo pośrednicy mają
                        największą przebitke na Koperniku ,sorki mieli .
                        • cameltravel Re: pieprzycie 18.07.09, 10:20
                          jak bo to napisać ...
                          A NIE MÓWIŁAM !!!
                          :D

teraz rynek sie oczyścił i w końcu uczciwe biura będą mogły pracować
                          a i tak mają dobre ceny !!
                          co do przebitki
                          kopernik dobrze płacił wybranym
                          ale nie miał rewelacji nie siejcie niezdrowej popeliny ..
                          czas już na nich był 2 lata ...

Ewa
                          PS: ciekawe jak teraz sie nazwą i pod jaką nazwą teraz będą sprzedawać :D
                      • cameltravel Re: pieprzycie 18.07.09, 10:21
                        ooojjj come on ... nie zdjęte logo jedynie :D
                        Każdy kto pytał mnie o kopernika usłyszał czemu ich nie sprzedajemy :D a onfo
                        ktore dostałam od kilku innych biur też samo za siebie upewniało mnie w dzialaniu

Ewa
                        • 1web Re: pieprzycie 18.07.09, 12:52
                          Ewka, strona to wizytówka firmy, sprzątac czasami nalezy.

My nawet nie zaczęlismy sprzedawać Kopernika, jak i paru innych "uduś" biur.
                          Szkoda nam na dziadowstwo naszych klientów :)
                          • cameltravel Re: pieprzycie 19.07.09, 10:00
                            po napisaniu ci odpowiedzi luknełam na stronkę i nie widziałam loga Kopernika
                            potem zapytałam informatyka kiedy zdją i dostałam raporcik że dawno temu ...
                            gdzie ty widziałes i kiedy u nas ich logo :D
                            z całą wściekłością usuwałam w firmie wszystko co sie ich tyczyło.

Co do innych "uduś" biur jak ich nazwałeś .... jakie to biura wg Ciebie. Nie
                            musisz tu pisać możesz na priva - kliknij w mój nic bedzie moja wizytowka.
                            Ewa

PS: dziadowskie biura upadają bez niczyjej pomocy poprostu nie są w stanie
                            utrzymać się przy takiej konkurencji i dumpingowych cenach.
                            PS2: kogo typujesz na następnego <lol>wszak sezon w trakcie ;)
                            • cairo7 Re: pieprzycie 19.07.09, 10:21
                              Widzę,że Kolezanka juz wrociła i ma dużo czasu....więc może tak
                              poprosze o kontakt ze mną...na priva:)
                              • pc_maniac [...] 19.07.09, 11:05
                                • colin1974 Re: Biznes na Koperniku w/g Derducha 19.07.09, 11:13
                                  No to dzięki Bogu nam się jeszcze udało wrócić szczęśliwie ....
                                • janan2 Re: Biznes na Koperniku w/g Derducha 19.07.09, 11:45
                                  pc_maniac napisał:
                                  >
                                  > Tak Panie Derduch - nie tylko kultura, ale i ekonomia są Pana bardzo słabą
                                  > stroną, a pieniądze którymi się Pan na każdym kroku chwali zapewne odziedziczył
                                  > Pan po nieco mądrzejszych od siebie przodkach.
                                  > I niech Pan nie robi z ludzi idiotów, że mają nie tylko szanse odzyskać
                                  > zainwestowane pieniądze, ale nawet na tym zarobić. Ludzie w zdecydowanej
                                  > większości sa mądrzejsi od Pana czy się Panu to podoba czy nie.

W pełni się zgadzam z wykładnią z ekonomii autora.Przy zapowiedzi,że straty dla
                                  poszkodowanych wypłacane będą do kwoty ubezpieczenia,sytuacja jest
                                  klarowna.Kwota ubezpieczenia jest minimalna.W związku z tym ci co wpłacili a nie
                                  wyjechali maja prawie żadne szanse na odzyskanie swoich pieniędzy.Można tylko
                                  współczuć.Można też iść śladem "ekonomicznego myślenia" z pod zieleniaka.Tak by
                                  mi się marzyło wykupić długi bankruta zgodnie z zaleceniami
                                  "Ekonomisty",odliczyc z polisy koszty powrotów,zaległości zagraniczne,zwrócić
                                  wszystkim wpłacone pieniądze no i ewentualne odszkodowania.Niestety nie śmierdzę
                                  groszem.Baaardzo kosztowny ten PR co ewentualnie by go sobie kupił.Coś w rodzaju
                                  cegły w ciemnym zaułku.Ale gdzie mi tam do takiej ekonomii wysokich lotów.Tu
                                  jednocześnie jest też ostrzeżenie dla tych co będą usiłować odzyskać całość
                                  wpłaconą.Z pustego i Salomon nie naleje.Dodatkowe wydatki pewne bez szans na
                                  odzyskanie straconych pieniędzy.Papierowy wyrok.W ramki oprawić i jako dyplom na
                                  ścianę.Tylko taka satysfakcja.Można też próbować w Tunezji,ale marne
                                  szanse.Można też poczekać na nową nazwę biura i firmy,i to już niedługo.Ale to
                                  była spółka z.o.o. więc bankrut odpowiada do wysokości nikłego wkładu.No ale
                                  moze zgodnie z porada "Ekonomisty" ktoś kupi ten PR i bankruta.Byłaby świetna
                                  sprawa.
                            • pc_maniac Re: pieprzycie 19.07.09, 11:13
                              To prawda, CamelTravel już od ciągłych afer i oszustw na wiazach twierdziła, że
                              B.P. Kopernik to niewiarygodne biuro. A było to co najmniej półtora roku temu.
                              Biuro, które łasi się na oszustwa swoich klientów na drobne kolka dolarów tym
                              bardziej połasi się na większe kwoty. No i sprawdziło się.
                              • gladi3 [...] 19.07.09, 11:29
                                • janan2 [...] 19.07.09, 11:57
                                • wojtek37k Re: pieprzycie 19.07.09, 12:11
                                  Kopernik miał dwie polisy jedna była do rezerwacji zawartych do dnia
                                  30.03.09 , druga wystawiona przez innego ubezpieczyciela dla
                                  rezerwacji późniejszych . Kwota ubezpieczenia jest większa ,
                                  informacja którą słyszałem w mediach podawała kwotę 2,5 mln
                                  złotych . Suma jest większa niż sugerowana przez pc-maniaca , ale po
                                  prawdzie zmienia to niewiele , gdyż żaden z dwóch ubezpieczycieli ,
                                  nie będzie wstanie pokryć wszystkich roszczeń .
                                  Ostrzeżenie - to prawda , pamietam jak EWA ostrzegała przed tym
                                  biurem , było to jesienią 2007 roku , każdy mógł wyciągnąć własne
                                  wnioski . Ponadto biuro aktualnie nie było członkiem , ani POLSKIEJ
                                  IZBY TURYSTYKI , ani WARSZAWSKIEJ . Jedynym czym KOPERNIK zachęcał
                                  do skorzystania ze swojej oferty dla konsumenta była cena . Z reguły
                                  było tak , że konkretny hotel w KOPERNIKU był zawsze tańszy niż ten
                                  sam hotel w konkurencji - powinna być to nauczka dla tych wielu
                                  którzy tu się na forum rozpisują , że jak nie widać różnicy to po co
                                  przepłacać - dla mnie to DEBILE , ale to moje prywatne zdanie i
                                  lężącego wiecej kopał nie będę . Ci którzy jednak kiedyś tak
                                  pisali , niech mają świadomość , że na ich udane i zakończone
                                  wakacje zrzucili się Ci , którzy wpłacili i nie nigdzie nie pojadą .
                                  Bilans u właściela biura - obywatela Tunezji , przecież musi się
                                  zgadzać , jak komuś dołożył , to komuś musiał zabrać . On z kasą
                                  wyjechał , założy z pewnością niedługo nowe biuro , działać bedzie
                                  wedle tego samego schematu , kilka sezonów z niewielkim zyskiem i
                                  skok na kasę , przy mocnych przecenach ofert . Przez kilka sezonów
                                  bedzie miał swoich wielbicieli-DEBILI , którzy napiszą , że jak nie
                                  widać różnicy to po co przepłacać . Wszystkich innych , którzy
                                  bywali z KOPERNIKIEM na wakacjach , lecz takich mądrości tu na forum
                                  nie doradzali innym , chcę zapewnić , że te słowa nie są kierowane
                                  do nich .
                                  JAKOŚĆ I PEWNOŚĆ KOSZTUJE - i nie ma tu miejsca na kompromis

Pozdrawiam Wojtek
                                  • flyr Re: pieprzycie 19.07.09, 12:17
                                    zgadzam się w 100 % jakość i pewność kosztuje . Najgorsze jest
                                    jednak to że teraz mu zabiorą koncesję na 3 latka a póżniej wróci i
                                    znowu będzie biuro podróży które działa na zasadzie piramidy
                                    finansowej . Schemat bardzo podobny .
                                    • colin1974 Re: pieprzycie 19.07.09, 12:21
                                      Piszesz bzdury ja płacąc za hotel xxx 3100 zł ,przy czym klienci z
                                      biura podrózy xxx u dużej renomie płacili za ten sam hotel 1900 zł??
                                      I piszesz że jakość i pewność kosztuje ,podaj przykład przynajmniej
                                      jednego BP na rynku ,które zapewni cię w 100 % że nic się nie zmieni.
                                    • turysta_swiat Re: pieprz.... i wanilia :) 28.07.09, 23:31
                                      Jest w tym dużo racji, że upadłe biuro może się odrodzić niczym Fenix z popiołów, ale ja ciągle wierzę, że każdy zdrowo rozsądkowy człowiek zdaje sobie sprawę, że wyjazd na drugi kraniec morza śródziemnego, czy też czerwonego musi kosztować przyzwoite pieniądze - przecież sam przelot czarterem kosztuje ponad 1000 PLN, a gdzie jeszcze pieniądze przeznaczone na pobyt w hotelu, ubezpieczenie, transfery z lotniska, obecność rezydenta (choć za chwile ktoś może powiedzieć za co płaci się rezydentom ??? :) to wszytko musi kosztować i jeżeli widzisz ofertę, która kosztuje 890 PLN/os/all inclusive/cena całkowita to powinna włączyć się "czerwona lampka".
                                      Choć są biura, które istnieją od początku możliwości wyjazdowych "przeciętnego Kowalskiego", czyli od momentu swobodnego dysponowania paszportem (1989) i trzymają sie całkiem dobrze na naszym rynku, a ich wyjazdy uchodzą za przyzwoite. Jeżeli ktoś chce pojechać na wczasy z dobrym biurem to zapraszam na priv maila wczasy.wycieczki@gmail.com
                                  • kam1only Re: pieprzycie 15.08.09, 17:22
                                    Bzdura,m byłam raz w Dreams Vacation z innego biura, Kopernik miał ten hotel
                                    droższy.
                                    Było to 3 lata temu.
                                    Ich cena była taka jak w TUI, tyle, że z TUI ludzie mieli all również w pokojach
                                    w lodówce, a my i Kopernik nie.
    • jadokama Re: piep........ 19.07.09, 11:54
      Peace,peace men, put the self-interest away aside, peace, peace and...... tourism after all it is a tourist forum.Wam się po prostu nudzi :p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka