Dodaj do ulubionych

Festival Riviera – Hurghada

26.07.09, 12:13
Witam wszystkich właśnie wróciłem z hotelu Festival Riviera w Hurghadzie…

Jako, iż mało informacji jest na Internecie o tym hotelu napisze swoje spostrzeżenia odnośnie tego hotelu jak i odnośnie pobytu w Egipcie… od razu zaznaczam iż są to uwagi subiektywne…
Byłem z biurem Neckermann, wycieczka 2 tygodnie za 2431 zł od osoby ….

Organizator
Cała organizacja przebiegała poprawnie. Po wylądowaniu łatwo znaleźć osoby odpowiedzialne za wklejanie naklejek do paszportu. Po wyjściu z lotniska osoba z Neckermanna kieruje do stanowiska biura, w którym znajdowała się nasza rezydentka, dostaliśmy informacje związane z godzinami jej dyżurów w hotelu oraz z jej danymi. Następnie pokierowała nas do autobusu. Gdy już wszyscy przybili do autobusu przyszła ponownie się przywitać i powiedzieć co nieco o organizacji.
Na miejscu w hotelu spotkanie organizacyjne odbyło się w Sali konferencyjnej, w której czekały chłodne napoje … rezydentka była w wyznaczonych godzinach i zawsze starała się pomóc. Jedyne zastrzeżenia można mieć do informacji jakie udzielała, nie zawsze były w 100% prawdziwe :)

Hotel
Nam się bardzo podobał. Nowy hotelik urządzony ładnie. Po przyjeździe zostaliśmy oprowadzeni po hotelu, a następnie zaprowadzeni do pokoju. Obsługa bardzo miła i pomocna, zawsze można załatwić to co się chce. All-inclusive 10-24.. w sumie szkoda, że nie do 1 :) ale cóż …
Położenie hotelu jakieś 15 km za Hurghadą na północ. Z prawej strony hotelu znajduje się Festival Le Jardin natomiast po drugiej stronie drogi znajduje się Festival Club. Plusem jest to, że można korzystać z atrakcji hotelu Festival Le Jardin (poza restauracją główną). Hotel trochę daleko od centrum, ale można się tam bez problemu dostać albo taxi, albo takim busem, który dwa razy dziennie jedzie z hotelu do centrum (za 1 euro chyba), bądź miejscowymi busami.
Cztery baseny (w cm głębokość): trzy przy hotelu – jeden dla dzieci: 60cm, drugi – największy 120 cm, 160 cm oraz 180 cm, trzeci – 160 cm … i czwarty na plaży z wodą słoną– składa się z 2 części: 60 i 120 cm . Baseny codziennie czyszczone, dzięki czemu woda jest czysta.
Przy meldunku otrzymuje się kartki na ręczniki, które można codziennie otrzymywać albo przy basenie przy hotelu albo przy plaży. Trzeba tylko zwracać uwagę by nie zgubić karteczek, bądź ręcznika nikt nie zwinął, bo wtedy trzeba zapłacić 50 funtów za ręcznik. Nam ktoś zwinął jeden ręcznik, ale dogadałem się z wydającym ręczniki i dał drugi ;)
Zejście do morza po schodach betonowych –co trochę jest minusem, ale w sumie nie przeszkadza. Polecam zabrać ze sobą buty do wody, albo kupić na miejscu ze względu na występujące ostre fragmenty muszelek … po wejściu do morza można spokojnie sobie spacerować nawet daleko od plaży ponieważ jest stosunkowo płytko… dalej jest głębiej (nie sprawdzałem ile) natomiast jakieś 400 m (na oko) od brzegu jest szeroki pas płytkiej wody gdzie jest czysty piasek i fajnie można sobie pospacerować – no tylko trzeba dopłynąć :)
Przy hotelu ogród, fajnie utrzymany i oświetlony w nocy. Super miejsce na spacerek wieczorem.
Jedzenie jak dla mnie bardzo dobre, to znaczy zawsze coś można wybrać sobie do zjedzenia i stosunkowo urozmaicone dania na obiad(lunch) i na kolacje są różne. Generalnie nigdy nie głodowaliśmy :) Czasem czytam, że jedzenie mało urozmaicone ale to chyba piszą osoby, które jedzą każdego dnia miesiąca coś innego… jak dla mnie to spoko jedzenie. Raz na tydzień można zarezerwować sobie miejsce w restauracji: włoskiej, azjatyckiej, orientalnej i rybnej. Przy meldowaniu otrzymujemy karteczki do rezerwacji – należy zwrócić uwagę by otrzymać tyle karteczek na ile tygodni się przyjeżdża – my wpierw otrzymaliśmy 1 i musieliśmy iść po 2 – ale otrzymaliśmy ją bez problemu. Byliśmy 2 razy we włoskiej w sąsiednim hotelu – podobało nam się – jedzenie dobre, zwłaszcza pizza :)
Pokoje są przestronne i bardzo ładnie urządzone i przemyślane. W „przedpokoiku” znajduje się duża szafa zabudowana z sejfem (za darmo). Klimatyzacja działa bardzo fajnie. Łóżko wygodne. W szafce znajduje się lodóweczka do której codziennie wkładane są 2 wody (za free) – tylko należy przed sprzątaniem wyjąc wody- bo sprzątacz uzupełnia je do dwóch, więc jak już są to nie da wody – no ale zawsze wtedy można iść i poprosić. Balkon mały co prawda, ale wystarczający – zresztą i tak korzystaliśmy z niego by suszyć rzeczy tylko… Łazienka – duża i w dobrym stanie. Ręczniki zmieniane, mydło i płyn pod prysznic uzupełniane po skończeniu. Pokoje sprzątane z dbałością codziennie (choć w jeden dzień nas pokuj nie został posprzątany z niewiadomych przyczyn).
UWAGA!!
Duuużo komarów, nie zabraliśmy nic na komary i to był błąd :(

Wycieczki
Organizowane przez biuro Blue Sky. Byliśmy w Luksorze, Kairze i na Sahara Park. Ceny odpowiednio 80, 75 i 55 dolarów za osobę dorosłą. Może i trochę drogo no, ale cóż. W każdym razie nie mamy zastrzeżeń co do organizacji wycieczek. Autobusy były całkiem nowe, czyste, klima działała. Polscy przewodnicy na każdej bardzo fajni i całkiem dobrze mówiący po polsku. Szczególnie polecamy przewodnika z Sahary Park – Józka (czy jak tam się to pisze ;)) – przewodnik „ z jajem” potrafi rozerwać wczasowiczów chociażby chwytaniem krokodyla za ogon, czy jazdą z nim na dachu jeepa :). Wycieczki do Luksoru i Kairu to takie typowe zwiedzanie. Luksor: Karnak, muzeum papirusa, lunch (płatne napoje), muzeum alabastru, Dolina królów, Świątynia Królowej Hatchepsut; Kair: Piramidy, Sfinks, perfumeria, muzeum papirusa, lunch (napoje płatne) i muzeum Kairskie – dużo eksponatów – ale zwiedzanie bardzo męczące – brak Klimy i strasznie gorąco i duszno – więc zwiedza się tylko te najważniejsze eksponaty – warto zobaczyć maskę Tutenchamona – robi wrażenie… Sahara Park – polecam dla osób będących pierwszy raz na Saharze: jeździ się jeepem (Land Rover): hotel, kłady, fatamorgana, panorama na góry, wioska beduińska(główna cześć wycieczki – tutaj wszystko jest za free: dostajemy wody do picia i jakieś kanapki, następnie przejażdżka wielbłądem, struś, żółw przejażdżka takim pojazdem czterokołowym, jakieś mini zoo, i trafiamy po scenę, można zapalić fajkę wodną, kolacja (z piciem) i show – po czym przez teleskop saturna można zobaczyć, a następnie powrót nocą przez pustynie do hotelu). Z Sahary park można zakupić za około 30 dolarów filmik, kręcony przez kamerzystę (jakość filmiku słaba- nie warta swojej ceny, no ale jednak pamiątka).

Zakupy
Tutaj się za dużo nie wypowiem, bo nie byłem nastawiony za jakieś zakupy, ale... Polecam zabrać ze sobą dolary, wymienić je na lotnisku – najlepszy kurs. Kurs w hotelu w kantorze (w Festival Riviera nie ma kantoru, znajduje się on w Festival Le Jardin) niwelował w granicach$1= 5,57 EGP. Dlaczego nie euro, bo gdzieniegdzie 1 dolar = 1 euro. Dlaczego wymienić, bo w większości sklepów $1 = 5 EGP. Targowanie wg najlepiej mówić na początku 1/5) ceny (bądź nawet mniej można zależy za co i czy nam bardzo zależy na czymś, gdy sprzedający jest nastawiony wtedy negatywnie na sprzedaż to odchodzimy. Czasem zatrzyma i targuje się czasem nie, gdy nie zatrzyma to znaczy że raczej ciężko z nim się targować. Po przylocie przez dwa dni (wliczając dzień przylotu) można się udać do bezcłowego sklepu w Hurghadzie (więcej szczegółów nie znam- nie byłem w nim). Gdy nie chcemy tracić czasu na zakupy (pamiątki) w czasie wyjazdu można spokojnie je zrobić na lotnisku. Ceny nie są jakieś specjalnie wysokie – zbliżone do hotelowych. Natomiast jeżeli chodzi o sklep bezcłowym na lotnisku nie mogę się wypowiedzieć zbyt dużo, bo akurat trafiliśmy jak były zamknięte. Ale z tego co zauważyłem to ceny są dobre. Na przykład karton papierosów egipskich: $5).

[u]Podsumowani
Obserwuj wątek
    • kacyk_k Re: Festival Riviera – Hurghada 30.07.09, 13:47
      Witam,

dziekuje za informacje. Lecę do tego hotelu z rodziną 6 sierpnia i
      mam jeszcze kilka pytań z ewentualną prośbą o odpowiedź:

Jak wygląda kwestia infrastruktury i organizowania czasu/zabaw dla
      dzieci?

Jak wygląda kwestia dostępu do internetu ? Czy warto brać własnego
      laptopa (może jest wi-fi, w Tunezji w hotelu tak było)? Czy sądzisz
      że nie będzie problemu żeby go zostawić w sejfie ?

Czy rzeczywiście dominująca nacją w tym hotelu są głośni Rosjanie ?

Czy podczas podróży spotkały was jakieś nieprzewidziane okoliczności
      np zmiany godzin wylotów, opóźnienia itp ?

Czy możesz rozwinąć kwestie rezydentki i jej prawdomównośći :)

Z góry dziękuje za informację.

Pozdrawiam
      • kubusiasty Re: Festival Riviera – Hurghada 09.08.09, 13:51
        @kacyk_k
        a Wy już jesteście w Egipcie, ale fajnie macie... sorki że teraz pisze ale
        wcześniej nie miałem jak...

więc
        1. Dla dzieci w ciągu dnia organizowane są animacje, są miejsca wyznaczone gdzie
        dzieciaki spokojnie mogą się bawić pod nadzorem animatorów
        2. dostęp do internetu... jest kawiarenka, natomiast wifi to z tego co wiem to
        nie ma, więc raczej laptopa nie opłaca się brać, a do sejfu w pokoju się nie zmieści
        3. Tak jak w całej hurghadzie dominują turyście - ponoć 70 % turystów to
        Rosjanie, ale wcale nie są aż tak głośni
        4. mieliśmy opóźnienie około 2 godzinne z powodu pogody - rano były ulewy, a
        później zakorkował się trochę uch powietrzny, natomiast innych nieprzewidzianych
        okoliczności nie mieliśmy - no może tylko kapiąca woda z wieszaka na ręcznik :D
        - a to anomalia chyba ich instalacji odprowadzającej wodę z klimatyzatora
        5. Kwestia rezydentki - nie no w sumie to kobieta całkiem w porządku - natomiast
        jeszcze może mało zna praktycznie Egipt i wycieczki fakultatywne przez nią
        proponowane

Wszystkim wybierającym się do Egiptu życzę udanego wypoczynku
        Pozdrawiam
        5.
    • mawiola Re: Festival Riviera – Hurghada 14.10.09, 14:59
      Bardzo prosze o informacje odnosnie dostepu do Internetu.
      Czy w hotelu jest Wi-fi?
      Czy w sejfie zmiści się laptop 13 calowy?
      • iskanna78 Re: Festival Riviera – Hurghada 14.10.09, 15:25
        Nie ma.
        Nie zmieści się.
      • medunia Re: Festival Riviera – Hurghada 14.10.09, 15:39
        Mawiola, a kiedy lecisz? Bo ja 23.10
        • mawiola Re: Festival Riviera – Hurghada 14.10.09, 16:42
          My lecimy jutro 15.10 Pozdrawiam:)
          • medunia Re: Festival Riviera – Hurghada 14.10.09, 19:01
            Miłego wypoczynku :)
            • nerudo Re: Festival Le Jardin – Hurghada 15.10.09, 21:59
              Witam
              Ja dla odmiany napiszę dwoje zdanie o Hotelu Le Jardin z którego w
              dniu dzisiejszym wróciłem z pobytu 14 dniowego.
              Napisze krótko - z Hotelu nie jestem zadowolony. Wyjazd wykupiony w
              Neckermannie. Jedzenie beznadziejne codziennie to samo - zaznaczam -
              nie monotonne i podobne tylko to samo. jesli mamy do wyboru np. na
              obiad 3 dania mięsne to przez 2 tygodnie mogą się znudzić. a
              dokładniej z dań mięsnych jest kurczak, wołowina i jeszcze coś tam
              było no i 1 danie z ryby - oczywiście przez 2 tygodnie to samo.
              Ogólnie menu przez 2 tygodnie wyglądało tak samo.
              Kuchnia pozostawia wiele do życzenia o czym świadczy fakt że dużo
              osób ma problemy żoładkowe - byliśmy w 7 osób z czego 5 czy 6 miało
              problemy żołądkowe - gdzie 1 osoba musiała zostać w klinice na 12
              godzin bo złapała jakąś bakterie.
              Biuro turystyczne informuje że jest to "nowo wybudowany obiekt" -
              powiem tak - hotel jest napewno odrestaurowany ale wybudowany był
              jakiś czas temu co widać po zużyciu np. łazienek.
              Obsługa - oprócz osoby sprzątającej pokój bardzo nieuprzejma - do
              tego stopnia że np. na recepcji przy zakwaterowaniu rzucono do nas
              tekst - "..jak się nie podoba to możecie zminić hotel nikt was nie
              trzyma.."

Ktoś poruszył pytanie o rezydenta - jest tam Pani Magda która uwazam
              naprawdę bardzo dobrze wykonuje swoją prace - jak trzeba było coś
              załatwić po telefonie czy SMSie było załatwione więc jest ok.

Dużym plusem hotelu jest ładny duży ogród.

Na koniec dodam - jeśli ktoś się zastanawia gdzie jechać Sharm czy
              Hurghada to zdecydowanie Sharm, dużo czyściej ładniej no i piekne
              rafy których w okolicy Hurghady niestety nie ma (mam na mysli łądne
              rafy a nie resztki raf)

P.S.
              Jesli ktoś jedzie do tego Hotelu to polecam restauracje przy basenie
              koło zjeżdzalni dla dzieci - zauważycie ją - jako jedna serwuje
              napoje oryginalne np. cola z butelki, soki z kartoników itd. w
              pozostałych retauracjach wszystkie napoje są z koncentratów - czyli
              koncentrat plus woda z kranu.

• gladi3 Re: Festival Le Jardin – Hurghada 16.10.09, 09:53
                a ja juz opisujac ten hotel wczesniej polecam wsztstkim ten hotel,jestem bardzo
                zadowolony,nie czepiam sie szczegolow i urlop mam zawsze udany,problemy
                zoladkowe to nie domena tego hotelu ale praktycznie wszedzie to sie zdarza jest
                to zamsta faraona a nie zamsta festival le jardin,zarcie zgadzam sie kiepskie
                ale w wiekszosci hoteli jest tak samo! kazdy to wie,hotel piekny duza
                powierzchia,jest gdzie polazic,super lobby z barem,obsluga bardzo mila to
                kwestia jak sie ty zachowujesz? trza dawac dolarka czasem i zycie staje sie
                milsze na wakacjach to stala metoda i sie sprawdza,od razu cie zauwazaja i
                lepiej trakutuja a ty nie jestes tam gosciem honorowym by cie traktowac inaczej
                lepiej..wiedzialem duzo wiecej hoteli od je jardin w tej cenie i nie maja
                porowania,duzy basen do rzecz swietna,drugi ze slona woda co nie kazdy ma!!hotel
                walczy o 5 gwiazdek wiec chyba kiepski nie jest ale sa marudy co nic sie nie
                podoba nawet kafelki w lazience,to dziwne zachowanie zwracac uwage na cos
                takiego....
                • nerudo Re: Festival Le Jardin – Hurghada 16.10.09, 11:07

Nie czepiam się płytek w łazience mam to gdzieś ile one mają i jak
                  wyglądają, nie psuje sobie humoru urlopowego takimi duperelami.
                  Chodzi o zasade - że jeśli ktoś podaje że hotel jest nowy czy jak to
                  opisuje "niedawno oddany do użytku" a okazuje się że ma kilka lat to
                  jednak jest mała róznica, uważam poprostu że jest to celowe
                  podawanie nieprawidłowych informacji. Szczerze mówiąc jesli ten
                  hotel miałby 5 gwiazdek to były by to dziwne gwiazdki - bardzo dużo
                  zawyżone. Ja również byłem w kilku hotelach i mam porównanie co do
                  jakości.
                  Na klase hotelu napewno musi się składać kilka czynników takich jak
                  np. jakość obsługi personelu oraz jakość i róznorodniość kuchni.
                  Nie wyobrażam sobie hotelu 5 gwiazdkowego w którym tak jak tu były
                  czasem sytuacje że będąc na obiedzie trzeba było z talerzem w ręce
                  czekać aż ktoś zwolni miejsce bo nie ma gdzie usiąść. Było to
                  niecodziennie ale jednak było i o czymś świadczy.
                  Nie mów również że w każdym hotelu jest Zemsta Faraona bo napewno
                  występuje ale nie na taką skale.
                  Co do uprzejmości obsługi za dolary - ja miałem 50 po 1$ i wszystkie
                  wydałem więc uprzejmości potrafiłem docenić ale niestety nie dawałem
                  jeśli ktoś nie był miły, jest to chyba zrozumiałe.

• gladi3 Re: Festival Le Jardin – Hurghada 16.10.09, 11:22
                    popatrz sobie hotele inne hotele 4 gwiazdki w tej samej cenie i powownaj jaki tu
                    masz warunki a jakie tam np sea gull opisywany tutaj ma 4 gwiazdki a wg mnie
                    lipa,nast np bella vista w samym cenrutrum cena kosmos a malutki strasznie i
                    maly basen,jest full hoteli w tej samej cenie ale powierzchnia,zielenia iloscia
                    basenow to zaden mu nie dorowna no podaj przyklad? a jaki dasz to czemu wybrales
                    ten hotel? a nie tamten niby lepszy? jak mowie marudzie nic nie dogodzi,pomysl
                    ze miliony ludzi ci zazdrosci wakacji w pieknym hotelu z basenami,ogrodem a
                    tobie malo i placzesz na forum,na miescie widzialem pewien hotel Beirut w
                    hurgadzie to dla mnie jest powod do narzekan,a jak co pisz reklamacje do biora
                    podrozy a nie placz tutaj ze cie w balona zrobili bo mnie nie a bylem i
                    widzialem hotel super!!
              • tojaalunia1 Re: Festival Le Jardin – Hurghada 21.10.09, 11:24
                Nerudo - marudo! Nie wiem jak le Jardin bo byłam w Festival Riviera Resort, ale
                zdaje się, że przesadzasz i to grubo...
                U nas jedzenie nie było ciągle takie samo. Zdarzały się potrawy, które można
                było zjeść codziennie (np. spaghetti przygotowywane przez kucharza na twoich
                oczach ze składników, które sam wybierzesz), ale poza tym było mnóstwo innego
                jedzenia do wyboru do koloru. I bardzo dobre na dodatek.
                Problemy żołądkowe są regułą w Egipcie, a nie w tym hotelu. Zazwyczaj Antinal i
                Stoperan szybko i skutecznie je zwalczają.
                Obiekt JEST nowo wybudowany.
                Obsługa jest bardzo miła. Nie dawałam na każdym kroku napiwków, a i tak byli
                mili. Po prostu i my byliśmy mili i podchodziliśmy do każdego z uśmiechem - to
                procentuje...
                Napoje z dużych dystrybutorów są z wody mineralnej, tak jak lód, kawa, herbata
                itp. - na własne oczy obserwowałam dodawanie!
                Jeśli w tym co piszesz jest jakaś część prawdy wyraźnie widać, że lepszy jest
                Festival od le Jardina. Myślę jednak, że należysz do tych turystów, którzy
                zawsze znajdą powód do narzekań. Biorąc pod uwagę, że oba hotele tworzą jeden
                resort wątpię żeby się aż tak bardzo różniły. Mnie się bardzo podobało. Hotel
                czysty, obsługa miła, jedzenia dobre - wszystko naprawdę na poziomie. Zasługuje
                na więcej niż ****
    • mawiola Re: Festival Riviera / Festival Le Jardin 24.10.09, 11:27
      Wlasnie wrocilismy z hotelu Festival Riviera, wiec podziele sie
      spostrzezeniami. Gdzies natknelam sie na informacje ze hotel zostal
      wybudowany w 2009, zwazywszy na stan hotelu nie wydaje mi sie to
      prawda.
      Hotel w mojej opinii zasluguje na 3 gwiazdki nie wiecej, pokoje dosc
      duze ale niezbyt czysto, jedzenie srednie, najgorsze śniadania.

Zenujaca predkosc polaczenia z internetem !! W hotelu jest wi-fi,
      wiec mozna zabrac komputer i korzystac w pokoju, niestety internet
      bardzo drogi 15 min - 15 le, 30 min - 25le, 1h - 45le. Mimo ze w
      cenniku wystepuje karta calo dniowa w najbardziej oplacalniej cenie -
      75le, nie mozna takiej kupic.
      Karty calodiowe sa dostepne w hotelu Le Jardin, ale dziala tylko w
      tamtym hotelu.

Jakbym miala polecac komus ktorys z hoteli, to zdecydowanie Le
      Jardin, fajniejsze baseny, lepsze jedzenie, wikszy wybor all
      inclusive.
    • gusikk Re: Festival Riviera – Hurghada 08.11.09, 21:53
      Hej. Wybiera się ktoś do Festival Riviera pod koniec czerwca? Termin w którym
      lecę, 25 czerwca na dwa tygodnie jest już cały zarezerwowany w Triadzie.
      I pytanie dla tych, co wrócili z hotelu:
      Jak wygląda łóżko "dostawka"? :)

Pozdrawiam.
      • nerudo Re: Festival Riviera – Hurghada 09.11.09, 09:59

łóżko dostawka jest to jeśli pamiętasz dawne "polówki" - to jest
        dokładnie to łużko.

Po interwencji skutecznego rezydenta zostąło wymienione na nieco
        lepsze - tamto już było spoko i mozna było na tym normalnie spać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka