Gość: e=e IP: *.icpnet.pl 16.07.03, 13:48 Jak wygląda sytuacja z Gaugazją? Co warto zobaczyć? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: michał Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.03, 13:00 nie byłem, ale nie wiem czy wiesz, że z Polski są tam bezpośrednie połączenia - jest pociag Warszawa-Przemyśl-Kiszyniow (dołączane wagony do pociagu odeskiego) i autobus z Przemysla Odpowiedz Link
Gość: m Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.03, 20:57 Ja też chcę do Mołdawii! Przyłączam się do prośby o wszelkie praktyczne informacje! Odpowiedz Link
Gość: mo Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: 62.233.167.* 11.08.03, 21:50 Sprawdziłam połączenia. Z Wawy jedzie sie 35 godzin bilet kosztuje ok.200 zł. Niedawno na TV Polonia był program "Pocztówka z Mołdawi" Zachęcająco... Odpowiedz Link
Gość: Rafal Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.03, 14:01 Potrzebna jest wiza (tranzytowa kosztuje 30 USD, wazna 48 godzin, nie wiem jak na dluzej), Ambasada Moldawii jest w Wwie przy Milobedzkiej na Mokotowie. Najlepiej i najszybciej dostac sie do Odessy, skad jezdza pociagi do Kiszyniowa. Bilety sa tanie. Na miejscu jest tanio, choc hotele maja specjalne stawki dla cudzoziemcow. Polecam www.inyourpocket.com , tam sa wymienione najtansze noclegi. Kiszyniow wyglada jak Sokolka, tyle ze ma trolejbusy. Warto zwiedzic piwnice winne w Cricova, ale to kosztuje i wymaga zabiegow. Odsylam do Lonely Planet. Czy warto? Pewnie, ze warto. Przynjamniej mozna wyslac kartke z pozdrowieniami z Kiszyniowa, by wywolac w przyjaciolach konsternacje... Odpowiedz Link
Gość: michał_k Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.08.03, 23:28 tak swoją drogą to nie Mołdawia a Mołdowa - taka jest obecnie nazwa tego państwa. Ciekawostką jest, iż wschodnia częśc kraju to tzw. Naddniestrzańska Republika Mołdawii - państwo nieuznawane nigdzie, założone przez jakiegoś rosyjskiego generała, ma za swoje służby policyjne, graniczne. Tak więc przekraczając granicę od strony Ukrainy, podobno przejść trzeba również przez kontrolę tej "dziwnej" republiki. Z drugiej strony, ludzie piszą, iż bocznymi drogami można z Ukrainy spokojnie bez żadnych dokumentów i wiz dojechać nawet do Kiszyniowa, choć podobno w razie wpadki są nieprzyjemności. Odpowiedz Link
Gość: dg Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: mieszko.pl.u* 19.08.03, 13:12 W swoim czasie była już dość zażarta dyskusja na temat nazwy tego kraju. Po polsku to Mołdawia, a nie Mołdowa (tak samo jak np. Włochy, a nie Italia). Pozdrawiam Darek Odpowiedz Link
Gość: michał_k Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.08.03, 21:44 jeszcze apropo nazwy Mołdowa. nie wiem czy nie wynika ona z rozróznienia od rumunskiego regionu Mołdawia. Może ktoś zna genezę tej nazwy? Odpowiedz Link
tomaszek193 spieszcie się ! 27.08.03, 00:12 Mołdawia to nazwa historyczna krainy, która leżała kiedyś także w naszych granicach. Dzisiaj jej część to niezależne państwo, które, gdyby nie Rosjanie, dawno by już było połączone z Rumunią. Kilka dni temu, będąc w Bukareszcie, w angielskojęzycznej rumuńskiej gazecie wyczytałem o pompowaniu w Mołdawię bilionów lei przez rząd rumuński. Piszą o finansowaniu szkolnictwa, kultury, mediów itd. A więc ktoś, kto chce zobaczyć ten kraj jeszcze jako samodzielne państwo, niech się spieszy, bo za kilka lat pewnie zniknie z mapy i powróci do rumuńskiej "macierzy" . Odpowiedz Link
Gość: michał_k Re: radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 10:04 Dziś o 20.10 w programie 1 Polskiego Radia audycja o Mołdowie Odpowiedz Link
staua Re: Był ktoś w Mołdawii? 05.11.03, 17:01 Po rumunsku zarowno region w Rumunii, jak i panstwo Moldawia nazywaja sie Moldova. Po moldawsku tez, bo oni mowia po rumunsku, ze slowianskim akcentem troche. Co do republiki zalozonej przez rosyjskiego generala - chodzi o wplywy Rosji w tym rejonie. Jak wiadomo, Moldawia, sztucznie utworzona na obszarze przed wojna rumunskim, po inwazji Sowietow, raczej sklania sie w strone Rumunii. Pozdrawiam Odpowiedz Link
Gość: e=e Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.icpnet.pl 25.10.03, 22:04 Dziekuje wszystkim za tak fajne i kompetentnie brzmiace posty! Mam szczery zamiar odwiedzenia MD w przyszle wakacje. Moze do tego czasu ktos z Was sie tam wybierze i zda relacje. Odpowiedz Link
Gość: michał_k Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.03, 15:00 Czy może ktoś zamierza się tam wybrac jeszcze w tym roku? Może jakiś dłuższy weekend? Autobus z Przemysla jedzue chyba ok. 14 godzin Odpowiedz Link
Gość: rewir Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: 80.51.36.* 04.01.04, 11:26 A jak wygląda w Mołdawii z bezpieczeństwem i jakie są ceny hoteli? Odpowiedz Link
Gość: bobopik Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.01.04, 16:34 jade do kiszyniowa na poczatku marca wieksza grupa - oczywiscie pociag warszawa- odessa-kiszyniow, kosztuje nas 350zl w obie strony od osoby. wiza pobytowa jeden miesiac kosztuje 40USD ale ejsli ma sie zaproszenie od kogos to jest za darmo. a swoja droga to potrzebuje na ten wyjazd informacji o zwiazkach polski z moldawia (taka praca) Odpowiedz Link
Gość: michał_k Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.04, 09:13 A co będziecie tam zwiedzać? Jakie macie plany? Jak to jest rzeczywiście z kosztem wizy. Gdy dzwoniłem do ambasady podali mi cenę 40$ i koniecznie zaproszenie lub vautcher. Odpowiedz Link
Gość: bobopik Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.01.04, 19:26 szczegolowego planu jeszcze nie znam - wiem tylko ze bede tam w dnaich od 1 do 5 marca i jest to jakas konferencja naukowa z planow zweidzania to na pewno kiszyniow - ja chcialbym jeszcze wyskoczyc sobie do odessy ale nie wiem czy bede mial czas. odnosnie wizy to jest tak: podalem wszystkie dane organizatorom tej konferencji, oni wystepuja do amb. moldawii w polsce i ja tam bez problemu dostaje za darmo wize - zwolnienie z oplaty: wyjazd anukowy czy cos w tym stylu matrwi mnie tylko dojazd - zdecydowalismy sie (bo ajst na ok 6 osob) na pociag z wawy do odessy i potem kiszyniow (na centralnym doczepiaja wagony do kiszyniowa wiec anwet nie trzeba sie przesiadac)... a wy macie jakies doswiadczenie w podrozy do moldawii?? Odpowiedz Link
Gość: jakk Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 04.02.04, 14:28 Dla miłośników trunków: w Kiszyniowie są dwa rewelacyjne sklepy firmowe dwóch największych producentów wina w Mołdawii: Milesti Mici i Cricowa. Ta druga marka jest bardziej znana, ale jakość wina jest porównywalna. A ceny wina ścinaja z nóg. Np. butelka traminnera rocznik 1988 - w przeliczeniu 6 zł!! A smak - niebo w ustach. Świetne sa mołdawskie wina "mieszane", z Negru de Purcari na czele. Niezapomnianych wrażeń dostarczają wizyty w piwnicach w/w firm. Milesti to np. ponad 50 km podziemnych korytarzy. Można w firmowej restauracji zjeść miejscowe specjały i podegustować. W Cricowa to samo. Mołdawskie koniaki też są rewelacyjne. A jak ktoś dotrze do Naddniestrza, to w sklepie firmowym koniak KVINT 10 letni (polecam) kosztuje 3,5 USD. Odpowiedz Link
Gość: michał_k Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.toya.net.pl 06.03.04, 16:08 (do Bobopik) No i jak tam było? Odpowiedz Link
Gość: bobopik wlasnie wrocilem z kiszyniowa IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.03.04, 23:56 wlasnie wrocielm po 35 godzinnej podrozy z 2 przesiadkami (do wroclawia). po prostu super, jakby ktos chcial doskaldniejszych opisow to pisac na mejla. co do samego kiszyniowa to miasto jest troche podobne do Łodzi - jedna glowna ulica (stefana cel mare - stefana wielkeigo) - do zwiedzenia Łik Triumfajny, park Puszkina (nie tak sie nazywa ale jest tam jego pomnik), głowmna cerkiew, pomnik stefana. bardzo ciekawe jest muzeum etnograficzne -n podczas zweidzania zorganizowany jest pokaz muzyki ludowej wraz z tancami. akrat bylem w okresie sweita MARTISOR - swieto wiosny od 1 marca - i dodatkowa atrakcja bylo robienie takich malych bibelocikow (natabene marczisorow). godne polecenia jest rowniez zweidzenie kompleksu Orheil - nie udalo mi sie z powodu wielkiej zimy jaka tam teraz jest, ale juz idzie odwilz - i podziemne miasto wina!!!!!! podobno cudo - kolega mi opowiadal (kurde tesh tego nie zwiedzilem). za to poznalem dokaldnie kiszyniow wraz z jego tajemniczymi urokami (glownie taxi i minibusy). jakby cos wiecej to piszcie na mejla... Odpowiedz Link
kolin_lodz Re: Był ktoś w Mołdawii? 30.04.04, 15:37 Zniesienia wiz dla obywateli RP wyjeżdżających do Mołdowy 2004-04-29 20:11 Ministerstwo Spraw Zagranicznych Rzeczypospolitej Polskiej informuje, że na podstawie decyzji Rządu Republiki Mołdowy z dniem 28 maja 2004 r. zniesiono obowiązek wizowy dla obywateli RP wjeżdżających na terytorium Republiki Mołdowy, z wyjątkiem osób ubiegających się o pobyt stały oraz udających się w celu zatrudnienia lub podjęcia innego zajęcia zarobkowego. Prawo do pobytu na terytorium Republiki Mołdowy bez obowiązku posiadania wizy dotyczyć będzie okresu 90 dni w ciągu 6 miesięcy od dnia przekroczenia granicy, z możliwością pobytu przez okres do 90 dni w ciągu kolejnych 6 miesięcy. W uzasadnionych przypadkach okres ten może zostać przedłużony przez właściwe organy Republiki Mołdowy. Odpowiedz Link
kornel-1 Re: Był ktoś w Mołdawii? 01.05.04, 16:53 No wielka szkoda, że dopiero teraz! W zeszłym roku byłem kilka kilometrów od granicy mołdawskiej (Galati) i miałem ochotę odwiedzić ten sympatyczny (jak się wydaje) kraj. Siedząc całą noc z rodziną mołdawską w poczekalni dworcowej miałem okazję podyskutować o tym biednym kraju: ""o wszystkim, ale przede wszystkim o problemach wewnętrznych, o przemianach w rolnictwie, o prywatyzacji. Ilość problemów etnicznych jak na tak mały kraj jest zaiste olbrzymia. Po pierwsze Republika Transdniestrzańska (Zadniestrzańska) popierana przez Moskwę, z własnymi władzami, parlamentem, walutą i siłami zbrojnymi. I pomyśleć, że Mołdawianie, żeby przejechać do Tiraspola - ośrodka administacyjnego tej samozwańczej, nieuznawanej na zewnątrz republiki, muszą okazywać paszport na jednym z dwóch przejść granicznych! Czuję się dziwnie - jakoś nie pamiętam, by w polskich massmediach ten konflikt wewnętrzny był nagłośniony - a przecież w 1992 roku w ciągu kilku miesięcy zginęło tu 10.000 osób po obu stronach (tak przynajmniej twierdzi Joan). Dalej - konflikt etniczny związany z narodowością Gagauz - potomkami osadników tureckich z czasów imperium Osmańskiego. Mołdawskie tłumaczenie tej tureckiej nazwy - "sprzedawczyki" dobrze oddaje stosunek Mołdawian do tej nacji szczodrze finansowanej przez Turków. Dalej - spory graniczne z Ukrainą zakończone wymianą odcinka autostrady i linii kolejowej. Konflikt z Cyganami w północnej Mołdowie i z mniejszością bułgarską na południu w okolicach Causani. O terenach nadmorskich na południe od Tarutyne lepiej w ogóle milczeć. A rolnictwo i prywatyzacja, w wyniku której 93% terenów rolnych zostało rozparcelowanych na 2-3 hektarowe gospodarstwa między kołchoźników i nie tylko? To po prostu cios w serce w podstawy ekonomiczne kraju, który miał się transformować. Szkoda, że ten biedny kraj nie ma właściwie nic - poza kilkoma monastyrami i podziemnymi składami wina w kopalni soli pod Cricovą - do zaoferowania turystom. A do tego jeszcze wizy..."" [ to fragment z mojej rumuńskiej relacji kornel-6.webpark.pl ] Odpowiedz Link
Gość: Wit Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 22:28 Doskonała wiadomość, na którą czekam od roku!! Odpowiedz Link