Dodaj do ulubionych

Był ktoś w Mołdawii?

IP: *.icpnet.pl 16.07.03, 13:48
Jak wygląda sytuacja z Gaugazją? Co warto zobaczyć?
Obserwuj wątek
    • Gość: michał Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.03, 13:00
      nie byłem, ale nie wiem czy wiesz, że z Polski są tam bezpośrednie połączenia -
      jest pociag Warszawa-Przemyśl-Kiszyniow (dołączane wagony do pociagu odeskiego)
      i autobus z Przemysla
    • Gość: m Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.03, 20:57
      Ja też chcę do Mołdawii! Przyłączam się do prośby o wszelkie praktyczne
      informacje!
      • Gość: mo Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: 62.233.167.* 11.08.03, 21:50
        Sprawdziłam połączenia. Z Wawy jedzie sie 35 godzin bilet kosztuje ok.200 zł.
        Niedawno na TV Polonia był program "Pocztówka z Mołdawi" Zachęcająco...
    • Gość: Rafal Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.03, 14:01
      Potrzebna jest wiza (tranzytowa kosztuje 30 USD, wazna 48 godzin, nie wiem jak
      na dluzej), Ambasada Moldawii jest w Wwie przy Milobedzkiej na Mokotowie.
      Najlepiej i najszybciej dostac sie do Odessy, skad jezdza pociagi do
      Kiszyniowa. Bilety sa tanie. Na miejscu jest tanio, choc hotele maja specjalne
      stawki dla cudzoziemcow. Polecam www.inyourpocket.com , tam sa wymienione
      najtansze noclegi. Kiszyniow wyglada jak Sokolka, tyle ze ma trolejbusy. Warto
      zwiedzic piwnice winne w Cricova, ale to kosztuje i wymaga zabiegow. Odsylam do
      Lonely Planet. Czy warto? Pewnie, ze warto. Przynjamniej mozna wyslac kartke z
      pozdrowieniami z Kiszyniowa, by wywolac w przyjaciolach konsternacje...
      • Gość: michał_k Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.08.03, 23:28
        tak swoją drogą to nie Mołdawia a Mołdowa - taka jest obecnie nazwa tego
        państwa.
        Ciekawostką jest, iż wschodnia częśc kraju to tzw. Naddniestrzańska Republika
        Mołdawii - państwo nieuznawane nigdzie, założone przez jakiegoś rosyjskiego
        generała, ma za swoje służby policyjne, graniczne. Tak więc przekraczając
        granicę od strony Ukrainy, podobno przejść trzeba również przez kontrolę
        tej "dziwnej" republiki. Z drugiej strony, ludzie piszą, iż bocznymi drogami
        można z Ukrainy spokojnie bez żadnych dokumentów i wiz dojechać nawet do
        Kiszyniowa, choć podobno w razie wpadki są nieprzyjemności.
        • Gość: dg Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: mieszko.pl.u* 19.08.03, 13:12
          W swoim czasie była już dość zażarta dyskusja na temat nazwy tego kraju.
          Po polsku to Mołdawia, a nie Mołdowa (tak samo jak np. Włochy, a nie Italia).

Pozdrawiam

Darek
          • Gość: michał_k Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.08.03, 21:44
            jeszcze apropo nazwy Mołdowa. nie wiem czy nie wynika ona z rozróznienia od
            rumunskiego regionu Mołdawia. Może ktoś zna genezę tej nazwy?
            • tomaszek193 spieszcie się ! 27.08.03, 00:12
              Mołdawia to nazwa historyczna krainy, która leżała kiedyś także w naszych
              granicach. Dzisiaj jej część to niezależne państwo, które, gdyby nie Rosjanie,
              dawno by już było połączone z Rumunią. Kilka dni temu, będąc w Bukareszcie, w
              angielskojęzycznej rumuńskiej gazecie wyczytałem o pompowaniu w Mołdawię
              bilionów lei przez rząd rumuński. Piszą o finansowaniu szkolnictwa, kultury,
              mediów itd. A więc ktoś, kto chce zobaczyć ten kraj jeszcze jako samodzielne
              państwo, niech się spieszy, bo za kilka lat pewnie zniknie z mapy i powróci do
              rumuńskiej "macierzy" .
              • Gość: michał_k Re: radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 10:04
                Dziś o 20.10 w programie 1 Polskiego Radia audycja o Mołdowie
            • staua Re: Był ktoś w Mołdawii? 05.11.03, 17:01
              Po rumunsku zarowno region w Rumunii, jak i panstwo Moldawia nazywaja sie
              Moldova. Po moldawsku tez, bo oni mowia po rumunsku, ze slowianskim akcentem
              troche.
              Co do republiki zalozonej przez rosyjskiego generala - chodzi o wplywy Rosji w
              tym rejonie. Jak wiadomo, Moldawia, sztucznie utworzona na obszarze przed
              wojna rumunskim, po inwazji Sowietow, raczej sklania sie w strone Rumunii.
              Pozdrawiam
    • Gość: e=e Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.icpnet.pl 25.10.03, 22:04
      Dziekuje wszystkim za tak fajne i kompetentnie brzmiace posty! smile Mam szczery
      zamiar odwiedzenia MD w przyszle wakacje. Moze do tego czasu ktos z Was sie tam
      wybierze i zda relacje.
    • Gość: michał_k Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.03, 15:00
      Czy może ktoś zamierza się tam wybrac jeszcze w tym roku? Może jakiś dłuższy
      weekend? Autobus z Przemysla jedzue chyba ok. 14 godzin
      • Gość: rewir Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: 80.51.36.* 04.01.04, 11:26
        A jak wygląda w Mołdawii z bezpieczeństwem i jakie są ceny hoteli?
    • Gość: bobopik Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.01.04, 16:34
      jade do kiszyniowa na poczatku marca wieksza grupa - oczywiscie pociag warszawa-
      odessa-kiszyniow, kosztuje nas 350zl w obie strony od osoby. wiza pobytowa
      jeden miesiac kosztuje 40USD ale ejsli ma sie zaproszenie od kogos to jest za
      darmo. a swoja droga to potrzebuje na ten wyjazd informacji o zwiazkach polski
      z moldawia (taka praca)
      • Gość: michał_k Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.04, 09:13
        A co będziecie tam zwiedzać? Jakie macie plany? Jak to jest rzeczywiście z
        kosztem wizy. Gdy dzwoniłem do ambasady podali mi cenę 40$ i koniecznie
        zaproszenie lub vautcher.
        • Gość: bobopik Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.01.04, 19:26
          szczegolowego planu jeszcze nie znam - wiem tylko ze bede tam w dnaich od 1 do
          5 marca i jest to jakas konferencja naukowabig_grin z planow zweidzania to na pewno
          kiszyniow - ja chcialbym jeszcze wyskoczyc sobie do odessy ale nie wiem czy
          bede mial czas. odnosnie wizy to jest tak: podalem wszystkie dane organizatorom
          tej konferencji, oni wystepuja do amb. moldawii w polsce i ja tam bez problemu
          dostaje za darmo wize - zwolnienie z oplaty: wyjazd anukowy czy cos w tym
          stylusmile matrwi mnie tylko dojazd - zdecydowalismy sie (bo ajst na ok 6 osob) na
          pociag z wawy do odessy i potem kiszyniow (na centralnym doczepiaja wagony do
          kiszyniowa wiec anwet nie trzeba sie przesiadac)... a wy macie jakies
          doswiadczenie w podrozy do moldawii??
    • Gość: jakk Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 04.02.04, 14:28
      Dla miłośników trunków: w Kiszyniowie są dwa rewelacyjne sklepy firmowe dwóch
      największych producentów wina w Mołdawii: Milesti Mici i Cricowa. Ta druga
      marka jest bardziej znana, ale jakość wina jest porównywalna. A ceny wina
      ścinaja z nóg. Np. butelka traminnera rocznik 1988 - w przeliczeniu 6 zł!! A
      smak - niebo w ustach. Świetne sa mołdawskie wina "mieszane", z Negru de
      Purcari na czele. Niezapomnianych wrażeń dostarczają wizyty w piwnicach w/w
      firm. Milesti to np. ponad 50 km podziemnych korytarzy. Można w firmowej
      restauracji zjeść miejscowe specjały i podegustować. W Cricowa to samo.
      Mołdawskie koniaki też są rewelacyjne. A jak ktoś dotrze do Naddniestrza, to w
      sklepie firmowym koniak KVINT 10 letni (polecam) kosztuje 3,5 USD.
      • Gość: michał_k Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.toya.net.pl 06.03.04, 16:08
        (do Bobopik) No i jak tam było?
        • Gość: bobopik wlasnie wrocilem z kiszyniowa IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.03.04, 23:56
          wlasnie wrocielm po 35 godzinnej podrozy z 2 przesiadkami (do wroclawia). po
          prostu super, jakby ktos chcial doskaldniejszych opisow to pisac na mejla. co
          do samego kiszyniowa to miasto jest troche podobne do Łodzi - jedna glowna
          ulica (stefana cel mare - stefana wielkeigo) - do zwiedzenia Łik Triumfajny,
          park Puszkina (nie tak sie nazywa ale jest tam jego pomnik), głowmna cerkiew,
          pomnik stefana. bardzo ciekawe jest muzeum etnograficzne -n podczas zweidzania
          zorganizowany jest pokaz muzyki ludowej wraz z tancami. akrat bylem w okresie
          sweita MARTISOR - swieto wiosny od 1 marca - i dodatkowa atrakcja bylo robienie
          takich malych bibelocikow (natabene marczisorow). godne polecenia jest rowniez
          zweidzenie kompleksu Orheil - nie udalo mi sie z powodu wielkiej zimy jaka tam
          teraz jest, ale juz idzie odwilz - i podziemne miasto wina!!!!!! podobno cudo -
          kolega mi opowiadal (kurde tesh tego nie zwiedzilem). za to poznalem dokaldnie
          kiszyniow wraz z jego tajemniczymi urokami (glownie taxi i minibusy). jakby cos
          wiecej to piszcie na mejla...
    • kolin_lodz Re: Był ktoś w Mołdawii? 30.04.04, 15:37
      Zniesienia wiz dla obywateli RP wyjeżdżających do Mołdowy
      2004-04-29 20:11

Ministerstwo Spraw Zagranicznych Rzeczypospolitej Polskiej informuje, że na
      podstawie decyzji Rządu Republiki Mołdowy z dniem 28 maja 2004 r.
      zniesiono obowiązek wizowy dla obywateli RP wjeżdżających na terytorium
      Republiki Mołdowy, z wyjątkiem osób ubiegających się o pobyt stały oraz
      udających się w celu zatrudnienia lub podjęcia innego zajęcia zarobkowego.

Prawo do pobytu na terytorium Republiki Mołdowy bez obowiązku posiadania wizy
      dotyczyć będzie okresu 90 dni w ciągu 6 miesięcy od dnia przekroczenia granicy,
      z możliwością pobytu przez okres do 90 dni w ciągu kolejnych 6 miesięcy.
      W uzasadnionych przypadkach okres ten może zostać przedłużony przez właściwe
      organy Republiki Mołdowy.
      • kornel-1 Re: Był ktoś w Mołdawii? 01.05.04, 16:53
        No wielka szkoda, że dopiero teraz! W zeszłym roku byłem kilka kilometrów od
        granicy mołdawskiej (Galati) i miałem ochotę odwiedzić ten sympatyczny (jak się
        wydaje) kraj. Siedząc całą noc z rodziną mołdawską w poczekalni dworcowej
        miałem okazję podyskutować o tym biednym kraju:
        ""o wszystkim, ale przede wszystkim o problemach wewnętrznych, o przemianach w
        rolnictwie, o prywatyzacji. Ilość problemów etnicznych jak na tak mały kraj
        jest zaiste olbrzymia. Po pierwsze Republika Transdniestrzańska
        (Zadniestrzańska) popierana przez Moskwę, z własnymi władzami, parlamentem,
        walutą i siłami zbrojnymi. I pomyśleć, że Mołdawianie, żeby przejechać do
        Tiraspola - ośrodka administacyjnego tej samozwańczej, nieuznawanej na zewnątrz
        republiki, muszą okazywać paszport na jednym z dwóch przejść granicznych! Czuję
        się dziwnie - jakoś nie pamiętam, by w polskich massmediach ten konflikt
        wewnętrzny był nagłośniony - a przecież w 1992 roku w ciągu kilku miesięcy
        zginęło tu 10.000 osób po obu stronach (tak przynajmniej twierdzi Joan). Dalej -
        konflikt etniczny związany z narodowością Gagauz - potomkami osadników
        tureckich z czasów imperium Osmańskiego. Mołdawskie tłumaczenie tej tureckiej
        nazwy - "sprzedawczyki" dobrze oddaje stosunek Mołdawian do tej nacji szczodrze
        finansowanej przez Turków. Dalej - spory graniczne z Ukrainą zakończone wymianą
        odcinka autostrady i linii kolejowej. Konflikt z Cyganami w północnej Mołdowie
        i z mniejszością bułgarską na południu w okolicach Causani. O terenach
        nadmorskich na południe od Tarutyne lepiej w ogóle milczeć.
        A rolnictwo i prywatyzacja, w wyniku której 93% terenów rolnych zostało
        rozparcelowanych na 2-3 hektarowe gospodarstwa między kołchoźników i nie tylko?
        To po prostu cios w serce w podstawy ekonomiczne kraju, który miał się
        transformować. Szkoda, że ten biedny kraj nie ma właściwie nic - poza kilkoma
        monastyrami i podziemnymi składami wina w kopalni soli pod Cricovą - do
        zaoferowania turystom. A do tego jeszcze wizy..."" [ to fragment z mojej
        rumuńskiej relacji kornel-6.webpark.pl ]
      • Gość: Wit Re: Był ktoś w Mołdawii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 22:28
        Doskonała wiadomość, na którą czekam od roku!! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka