Dodaj do ulubionych

Rumunia,Bułgaria w ciemno

IP: *.telprojekt.pl 04.08.03, 12:47
Czy są jakieś problemy z wynajęciem kwatery w ciemno(pokój,apartament 2-4
os.)w lipcu,sierpniu,jakie są koszty wynajęcia i utrzymania(w
przybliżeniu).Które miejscowości polecacie biorąc pod uwagę ceny,brak
tłumów,czystość wody i plaż?
Obserwuj wątek
    • Gość: kumix Re: Rumunia,Bułgaria w ciemno IP: 217.96.18.* 04.08.03, 13:08
      Gość portalu: liklo napisał(a):

> Czy są jakieś problemy z wynajęciem kwatery w ciemno(pokój,apartament 2-4
      > os.)w lipcu,sierpniu,jakie są koszty wynajęcia i utrzymania(w
      > przybliżeniu).Które miejscowości polecacie biorąc pod uwagę ceny,brak
      > tłumów,czystość wody i plaż?
      My byliśmy w ciemno, tyle, że w górach (patrz mój post w wątku Rumunia)
      • Gość: jola Re: Rumunia,Bułgaria w ciemno IP: *.anetka.provider.pl 07.08.03, 11:23
        Spędziłam dwa tygodnie w miejscowości Sweti Wlas niedaleko Słonecznego Brzegu i
        Neseberu. Polecam zwiedzić Neseber przepiękne starożytne miasto założone
        jeszcze przez Greków,proponuję zwiedzanie we wczenych godzinach porannych przez
        zalewem masy turystów i rozstawionymi straganami z kiczowatymi i tandetnymi
        upominkami, Słoneczny Brzeg to typowo wypoczynkowa miejscowość, nie
        ma tam co zwiedzać ale można pooglądać lub spędzić dzień w Aquaparku - 20lv za
        osobę dorosłą i chyba 6lv za dziecko do 140cm, ceny trzeba przeliczać x 2,5
        przy wymianie dolarów i ok. 2,4 przy Euro. W Warnie jakieś 100km od Sw. Wlas
        jeśli macie dzieci warto odwiedzić delfinarium co prawda trochę małe, ale dla
        dzieci jest to ogromna frajda. Poniżej podam kilka przykładowych cen w LV:
        - Coca cola 2l - 2,20lv
        - Piwo puszka - 1-20lv
        - bułka - 0,20-0,40lv
        - sok 1l karton - 1,66-4,50lv
        - sok Sonda marchewka-pom 200ml - 1,40lv
        - sałatka szopska - 1,50-2,50lv
        - pomidory 1kg - 0,60-0,90lv
        - arbuz 1 kg - 0,80-1,00lv
        - czekolada Milka bez dodatków 100g - 1,35-1,50lv
        - baton Bounty - 1,35-1,50lv
        - naleśnik z czekoladą lub dżemem 1 szt. - 0,80-1,20lv
        - pizza margerita - 7,00lv
        - czekolada mleczna Kraft - 1,10lv
        - ser topiony trójkąt (cały krążek) - 2,00-3,00lv
        - masło 125g - 0,75-0,90lv
        - 7 days duże -1,45-1,65lv
        - banany 1kg -1,5lv
        - ser topiony 100g - 1,15-1,60lv
        - brzoskwinie 1kg - 1,60-1,80lv
        - nektaryny 1kg - 2,80-3,50lv
        - jogurt pitny 330g - 0,80-1,00lv
        - nalewka różana (specjalność do kupienia chyba tylko w Neseberze) - 10,00lv
        - wino różane 0,75l - 2,50-3,50lv
        - rakija 0,75l - 1,50-6,00lv
        - 7 days małe - 0,50lv
        - fanta 2l - 2,10lv
        - snikers - 0,75-0,90lv
        - za obiad składający się z 2 zup, 1 sałatki szopskiej, 1 porcji frytek, 2
        musaki, 2 szklanki soku, 1 piwo trzeba zapłacić od 20,00 do 30,00lv
        - Happy Meal w McDonald - 8,00lv
        - omlet z szynką lub żółtym serem 1 szt - 1,50-3,00lv
        - parasol na plaży - 4,00lv
        - leżak na plaży - 4,00lv
        - w McDonald za BigMaca z frytkami i Fantą, Happy Meal, FischMac i Chiken Mac z
        Coca Colą zapłaciłam 29,50lv!!! (strasznie drogo).
        - noclegi zaczynają się od 10lv do 60lv
    • Gość: Waldek Re: Rumunia,Bułgaria w ciemno IP: *.bj.uj.edu.pl 07.08.03, 12:52
      Gość portalu: liklo napisał(a):

> Czy są jakieś problemy z wynajęciem kwatery w ciemno(pokój,apartament 2-4
      > os.)w lipcu,sierpniu,jakie są koszty wynajęcia i utrzymania(w
      > przybliżeniu).Które miejscowości polecacie biorąc pod uwagę ceny,brak
      > tłumów,czystość wody i plaż?
      Nad morze czarne dojechałem w sobotę - czyli nie wiedząc o tym w dzień w który
      nie należy przyjeżdżac - efektem było 3 godz. szukanie lokum, a po znalezieniu
      konieczność wynajęcia na min 4 dni po zawyżonej cenie. W niedzielę już rano
      wszędzie wisiały napisy informujące o wolnych miejscach...
    • Gość: Melba Omijajcie Rumunie! IP: 194.105.25.* 24.08.03, 12:22
      Wlasnie jestem w Eforie Nord - wybrzeze Morza Czarnego. Syf maksymalny, plaza i
      morze BRUDNE do bolu.
      • Gość: JOT Re: Omijajcie Rumunie! IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 24.08.03, 21:03
        Gość portalu: Melba napisał(a):

> Wlasnie jestem w Eforie Nord - wybrzeze Morza Czarnego. Syf maksymalny,
        plaza i
        >
        > morze BRUDNE do bolu.
        to jedź kilka km na pn do MAMAIA - warto
        • Gość: my Re: Omijajcie Rumunie! IP: *.gdynia.mm.pl 28.08.03, 00:51
          Gość portalu: JOT napisał(a):

> Gość portalu: Melba napisał(a):
          >
          > > Wlasnie jestem w Eforie Nord - wybrzeze Morza Czarnego. Syf maksymalny,
          > plaza i
          > >
          > > morze BRUDNE do bolu.
          > to jedź kilka km na pn do MAMAIA - warto

POPIERAM!!! Mamaia to jest to!!! A pomyśleć że o mały włos nie wylądowaliśmy w
          Eforie... Dobrze wiedzieć, żeśmy uniknęli syfu!
          • Gość: Melba Mamaia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.03, 20:14
            Z tego, co sie dowiedzialam od Rumunow, warto bardziej do Mamai rzeczywiscie.
            Ale widzialam kawalek Constatnty i nie jestem pewna, czy jest az taka roznica w
            czystosci, a raczej skali brudu. Ciekawa jestem, jak jest w Bulgarii?
            • Gość: bialy Re: Mamaia IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 31.08.03, 19:29
              jedź do Łeby i porównaj syf tam i w Rumunii
              • Gość: Melba Re: Mamaia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.03, 22:31
                Byłam w Łebie 3 lata temu. Nie spotkałam pływających w Bałtyku ludzkich kup,
                podpasek, patyczków do uszu (brudnych) i wkładek higienicznych. Nie spotkałam
                się z tym, że w toalecie publicznej (do domowych się nie wtrącam wink ) są
                nawalone kupska i nie spuszczona woda. Nie czułam także w damskich kibelkach
                smrodu , który roznosi się z koszy, kiedy kobitki mają "te dni", a koszy nie
                sprząta się od wielu dni. Ba, Polki w "te dni" w większości swoje zużyte
                sanitariaty pakują w plastikowe woreczki i wyrzucają do zamykanych na klapę
                koszy - zajrzyj skiedyś do damskiego kibelka, jak nie wierzysz. W Rumunii
                zużyte podpaski są porozwlekana po całej toalecie. Przynajmniej w tych
                kilkunastu miejscach, w których byłam.
                A Ty byłeś w Rumunii, czy filozofujesz na odległość?
                • julla Re: Mamaia 02.09.03, 11:54
                  Byłam w Rumunii; jest to piękny kraj i ludzie bardzo w porządku, ale stan
                  sanitarny to naprawdę najsłabszy punkt. Melba ma rację, tak to mniej- więcej
                  wygląda. Myślę, że to się zmieni, poniewaz wyraźnie inwestuje się tam w
                  turystykę, i gdy zaczną sie Rumuni orientować, że ten fakt odstrasza turystów,
                  zaczną sobie z tym radzić.

• Gość: Melba Re: Mamaia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.03, 19:21
                    Ja już marzę o Rumunii za 15 lat smile Naprawdę piekny lat i liczę na to, że czas,
                    inwestycje i dekada w UE zmienią go na korzyść smile
                    • Gość: Melba Re: Mamaia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.03, 19:23
                      Piękny KRAJ smile
                • Gość: bialy Re: Mamaia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.03, 14:11
                  jak trochę pczytasz na tym forum to będziesz wiedziała czy bylem,
                  a widziałaś w łebie kupy na wydmach... co może nie ma? a zasrane kible na
                  campingach to taż nie ma? a widziałaś w rumuni smieci wypieprzone do rowu przy
                  drodze ba ja nie, myśle że jeżeli chodzi o robienie syfu to dorównujemy
                  rumunom doskonale, a z tego co piszesz wynika że w rumuni to chyba tylko
                  kobiety tak brudzą smile
          • Gość: reez Re: Omijajcie Rumunie! IP: *.37.11.vie.surfer.at 03.05.04, 21:19
            POPIERAM!!!
    • Gość: jerry Re: Rumunia,Bułgaria w ciemno IP: 212.244.167.* 10.05.04, 15:49
      I tak właśnie wyglądają rozmowy Polaków. Zamiast odpisać na tym forum
      człowiekowi, który pyta konkretnie o wynajęcie kwater w Bułgarii i Rumunii to
      nasi wspaniali rodacy sprowadzili swoje wypowiedzi do wzajemnego obrażania się
      i pisania o kupach na wydmach w Łebie. Brawo kochani turyści !!!! Teraz pewnie
      doczekam się paru takich wypowiedzi na swój temat.
      • Gość: Starski Re: Rumunia,Bułgaria w ciemno IP: 151.92.176.* 11.05.04, 14:54
        Jerry, masz absolutną rację. Na każdym form o Bułgarii znajdziesz przede
        wszystkim typowe rozmowy Polaków (g..o prawda, ja byłem i nie nic takiego nie
        widziałem, itd,itd. Porady zdarzają się naprawdę rzadko, a jeżeli już coś
        napiszesz to natychmiast dostajesz "polski" komentarz.
        Kochani turyści to forum powinno służyć do przekazywania sobie wiedzy i
        informacji. Jeżeli piszesz tylko po to by negować to może otwórz sobie forum
        pt: negatyw i tam się wyżywaj.
      • Gość: bialy Re: Rumunia,Bułgaria w ciemno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 09:57
        ale mnie zjechales
        ciao
    • Gość: niezawodny Re: Rumunia,Bułgaria w ciemno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 14:21
      Też mnie ten temat interesuje. Wyjeżdżamy w 2 samochody drugiego lipca, 9 osób
      w tym 5 dzieci. Jedziemy w ciemno przez Rumunię, w Bułgarii szukamy czegoś
      sympatycznego, raczej nie w kurortach, tydzień na północy, tydzień na południu.
      Może macie jakieś typy, dobre rady etc., wszystkie mile widziane
      • Gość: noroc Re: Rumunia,Bułgaria w ciemno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 23:53
        Rumunie polecam na stówę, kilka godzin temu rozmawiałem z kierowcą tranzytowym
        i doszliśmy do wniosku ze Rumunia nas wyprzedzi... kraj ten zmienia sie z
        miesiąca na miesiąc z roku na rok... jesli jedziecie samochodem to warto
        odwiedzic kilka miejsc po drodze np Calnic, Sibiu, Sighisoara, Brasov przejazd
        przez karpaty południowe droga 7C "tansfagaraska" i przede wszystkim sie nie
        spieszyć... a przechądzące krowy które skutecznie ograniczaja predkość należy
        odebrac jako miejscowy zwyczaj ale jagrze egzotyczny dla nas wiecznie
        spuźnionych...
        tam nie jest ciemnowink
      • tanger_soto Re: Rumunia,Bułgaria w ciemno 17.05.04, 11:01
        Gość portalu: niezawodny napisał(a):

> Też mnie ten temat interesuje. Wyjeżdżamy w 2 samochody drugiego lipca, 9
        osób
        > w tym 5 dzieci. Jedziemy w ciemno przez Rumunię, w Bułgarii szukamy czegoś
        > sympatycznego, raczej nie w kurortach, tydzień na północy, tydzień na
        południu.
        > Może macie jakieś typy, dobre rady etc., wszystkie mile widziane

Może bardzo ogólnie (bez konkretnych typów)
        w zeszłym roku spędziłam w Bułgarii dwa tygodnie podróżując sobie z
        przyjaciółką na własne rękę. Objechałysmy kraj mniej więcej wokoło, na ile czas
        pozwolił. Żadnego noclegu nie rezerwowałam wcześniej, ale nie było z tym
        problemu. Ceny oscylowały między 12 PLN (piszę jak zapamietałam w polskiej
        walucie) a 35 PLN na wybrzeżu (tam tez poszukiwanie noclegu zajęło nam
        najwięcej czasu ok. 2 godz - pechowo złożyło się, że był akurat piątek a my
        chciałysmy spanie tylko na kilka nocy, co tubylcom było bardzo nie w smak.
        Spałam na kwaterach prywatnych (średni standard) i w hotelach (full miejsc,
        zwłaszcza w górach). Mi osobiście nad morzem sie nie podobało - ten klimat
        wiecznego festynu mnie męczy, plaże średnie i zatłoczone - ale dla rodzin z
        dziećmi to na pewno inna sprawa.
        Najbardziej zauroczyły mnie góry (różne pasma Rodopów) i monastyry małe i
        większe zagubione gdzieś na pustkowiach. Jest sporo fajnych rzeczy do
        zwiedzenia, ale zdaje sobie sprawe, że to forma urlopu nie dla wszystkich.
        • Gość: Marlew Re: Rumunia,Bułgaria w ciemno IP: *.grohe.de / *.us.infonet.com 19.05.04, 11:11
          4 dni temu wróciłem z 17 dniowej wycieczki do Turcji przez Rumunie i Bułgarie -
          gdzie oczywiście mielismy noclegi tranzytowe (nie dlatego że musielismy tylko
          dlatego że jest tam świetnie i warto zostać 1czy 2 noclegi dodatkowo), ponieważ
          w zeszłym roku byłem w Rumunii i Bułgarii 2 x to chyba moge sie rzetelnie
          wypowiedzieć na ten temat ...
          Noclegi - żadnych problemów w Rumunii w niezłych hotelach tranzytowych (pokoje
          z łazienkami) od 5 do 7 euro, w Bułgarii wewnątrz kraju średnio 10-12 lewa
          (czyli 5-6 euro) a na wybrzezu od 5 do 100 euro wink, w hotelach klasy
          turystycznej standard identyczny jak w Polsce ani lepiej ani gorzej, a nawet w
          sierpniu w zeszłym roku w Rawdzie po 0,5 godzinie znaleźliśmy obiekt z 3
          wolnymi pokojami 2os po 5 euro za osobe. Cena noclegu jest praktycznie zawsze
          ceną bez śniadania, polecam wycieczkę w głąb Bułgarii np. rejon Veliko Tarnovo,
          jest naprawde wspaniale, jedzenie tanie i pyszne ale lepiej jesc w małych
          prywatnych barach niż w dużych restauracjach z rozpuszczonymi kelnerami, ceny w
          kurortach typu Słoneczny Brzeg, Złote Piaski są nawet 5x wyzsze niz w małych
          miejscowościach na wybrzezu. Policja sympatyczna i zatrzymuje tylko wtedy gdy
          ma powód - mandat za predkość 40/88 oficjalny 30 lewa smilesmilesmile a nieoficjalny
          10 wink , paliwo tanie ale słabej ajkości jak u nas - w lepszych pojazdach
          polecam tankowanie na shellu itp, najlepiej pieniądza brac z bankomatu bo wtedy
          rozliczają po kursie oficjalnym czyli 1 euro=1,95583 lewa,
          Poza tym w Bułgarii poza wybrzezem czas stoi w miejscu i wielu zmain nie widać
          natomiast w Rumunii ...
          już zupełnie inna historia - za każdym razem widze lepsze drogi, więcej hoteli,
          knajp lepszych samochodów, nie wiem o co chodzi z tymi toaletami w R. kilka
          postów wcześniej bo z naszych doświadczen wynika że toalety na stacjach w
          Rumunii są duuuuużo czystsze niż te w Polsce, drogi są duużo lepsz , żadnych
          kolein, paliwo świetne i tanie a kierowcy b. uprzejmi (w porównaniu do Polski),
          aha - rewelacyjnie wygląda od 1 maja przekraczanie granic z Rumunia - niby nie
          są w UE ale zachowują sie jakby byli - rzut oka na paszport, uśmiech i...
          można jechać!
          Mogą wkurzać opłaty na granicy Bułgarskiej (ja akurat nie płaciłem bo motocykle
          nie płacą smile ) ale i tak warto jechać!!!
          W zeszłym roku byłem raz nad Bałtykiem i 2x w Bułgarii i Bałtyk sie chowa
          jeżeli chodzi o zasyfienie, jakość i wybór kwater, żarcie w barach, no i nie ma
          takiego pysznego winka na miejscu
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka