Dodaj do ulubionych

Stechlizna

16 lat temu
Witam drogie Panie

Moj problem nalezy do smierdzacych. Jakis czas temu zalalo nam garaz w ktorym
byly zapakowane w kartonie ubrania... Po kilku dniach deszczowej pogody
przyszly upaly - temp do 35 stopni,(dodam jeszcze ze mieszkam w Australi no i
u nas teraz sliczna, goraca jesien) co spowodowalo ze garaz stal sie sauna a
ubrania mi zasmierdzialy. I to wszystko stalo sie jak bylam na wakacjach :(

Panie pomozcie - nie potrafie pozbyc sie tego smrodu z ubran.
Obserwuj wątek
    • Gość: jolla7 Re: Stechlizna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16 lat temu
      wyprać i wypłukać w dobrym płynie suszyć w przewiewnym miejscu gdzieś w cieniu ,
      miałam kiedyś taki problem ciuchy płukałam kilka razy i wietrzyłam na pewno się uda.
      • Gość: olga Re: Stechlizna IP: *.chello.pl 16 lat temu
        Przez internet można zamówić VITOPAR. Środek służy do usuwania zapachów (np. moczu) i naprawdę działa. Dobrze popsikać, jak wyschnie znów popsikać i zwyczajnie uprać. Vitopar rozkłada bakterie czy jakoś tak i ze stęchlizną też sobie radzi.
    • Gość: anka Re: Stechlizna IP: *.ssp.dialog.net.pl 16 lat temu
      Kiedys dziwczyny na tym forum radziły aby takie ubrania wyprac oczywiscie ale
      nie dodawac płynu zmiekaczajacego bo on tylko maskuje zapach sposwodowany przez
      grzyby plesnie ktore sie juz rozwineły w odziezy i zapycha włókna przez co
      czesto ubrania po plukaniu śmierdzą.
      Nalezy do prania dodac kilka pastylek tabletek na bol gardła typu pudrowego np
      sebidin plus, te tabsy zawieraja preparat ktory zabija w gardle drobnoustroje
      itp i ponoc pomaga pozbyc sie ów zapachu stęchlizny.
      • jadwiga_r Re: Stechlizna 16 lat temu
        Niejednokrotnie pisałam o płukaniu/moczeniu w tabletkach od bólu gardła SEPTOLETE bez cukru.
        Substancja czynna tych tabletek -chlorek benzalkonium- usuwa zapach stęchlizny.
        Proponuję zrobić test z 1-2 tabletek Septolete, wymoczyć niewielką część stęchniętej odzieży i sprawdzić, czy to działa.
        Obawiam się, że w Australii może nie być tabletek Septolete /z chlorkiem benzalkonium/.
        Może uda Ci się zakupić oddzielnie chlorek banzalkonium.
        Napisz potem, czy udało się uratować stęchłą odzież.
        • nutty81 Re: Stechlizna 16 lat temu
          Udalo sie!

Zaczepilam w sklepie starsza pania, ktorej opowiedzialam o mojej smierdzacej
          sprawie... Pani doradzila mi jak sie pozbyc zapachu stechlizny - sprawdzialm...
          dziala! (uratowalam wiekszosc)

A oto metoda:
          Prac w wysokiej temp (ja pralam w 60) na dlugim cylku i zamiast proszku wsypac
          sode do pieczenia
          Do plukania urzywac octu

Trzeba to wszystko powtorzyc kilka razy i na koniec (jak juz smierdzi tylko
          octem) wyprac normalnie -z proszkiem i plynem do plukania

Pranie trzeba suszyc koniecznie na sloncu!

• linn_linn Re: Stechlizna 16 lat temu
            Slusznie. Soda oczyszczana usuwa zapachy. Warto zapamietac ten sposob.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka