Gość: ola IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 22 lata temu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: catrina Re: jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22 lata temu Ja usunęłam taki klej z linoleum zmywaczem do paznokci- koniecznie zawierającym aceton. Można zastosować także rozpuszczalnik benzynowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJA 22 lata temu Dwa lata temu miałam zamontowane okna ze Stolbudu z Wrocławia, a w nich szyby z Eeffector s.A.Na szybach były nalepki,które bardzo trudno było odkleić, a jeszcze trudniej zlikwidować ślaby kleju.Stosowałam zmywacz do paznokci z acetonem,benzynę ekstrakcyjną,naftę,pastę BHP i nie przyniosło pożądanego efektu. Nawet nie pomogło skrobanie żyletką.Napisałam pocztą internetową zapytanie do Stolbudu,to nawet nie raczyli odpowiedzieć. Kiedyś miejsce po taśmie klejacej na meblu posmarowałam olejem jadalnym i pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
izalil Re: jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJA 22 lata temu WD40 - jak aceton nie pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJA 22 lata temu Izalil! Bardzo dziekuję za odpowiedź. Jeśli wolno zapytać,czy masz coś wspólnego z branżą chemiczną?. Odpowiedz Link Zgłoś
izalil Re: jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJA 22 lata temu Absolutnie nie! Skąd ten pomysł? Ja sie tylko dzielę swoją wiedzą i staram pomóc. Kiedyś miałam taki metalowy garnek na którym była naklejka i po jej odklejeniu została jajowata plama z kleju. Nie wiem skąd mi przyszło do głowy żeby to potraktować WD40, ale zeszło! I dlatego polecam ten środek, który jest popularny wśród kierowców jako odmrażacz do zamków samochodowych. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJA 22 lata temu izalil napisała: > Absolutnie nie! Skąd ten pomysł? > Ja sie tylko dzielę swoją wiedzą i staram pomóc. > Kiedyś miałam taki metalowy garnek na którym była naklejka i po jej odklejeniu > została jajowata plama z kleju. Nie wiem skąd mi przyszło do głowy żeby to > potraktować WD40, ale zeszło! I dlatego polecam ten środek, który jest > popularny wśród kierowców jako odmrażacz do zamków samochodowych. Sądziłam,ze jesteś po kierunku chemicznym i możesz nam pomóc w wielu sprawach związanych z chemią. Odpowiedz Link Zgłoś
izalil Re: jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJA 22 lata temu E... zatkało mnie mój kierunek to rachunkowość i finanse ale na ten temat to ja sie nie wypowiadam, bo znam tylko z teorii a nie z praktyki. Ale co mogę to pomogę - z tej chemii, a raczej z zakresu gospodarstwa domowego. Przy okazji zapraszam na forum prywatne o aranżacji wnętrz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJA IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 22 lata temu Ja wlasnie mam te slady na oknach i nie majac pomyslow co z tym robic (oczywiscie zyletka nic nie pomogla)zaczelam probowac z denaturatem i rozpuszczalnikiem. Rozpuszczalnik tylko "rozmazuje", denaturat tez nie pomogl. Sprobuje ze srodkami, ktore polecilyscie mi, drogie Panie, a nuz sie uda!!! Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreczek Re: jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJA 22 lata temu Zawsze u mnie skutkuje usunięcie tego kleju za pomocą benzyny ekstarcyjnej, rozpuszczalnik na bazie acetonu może i na szybach się sprawdzi na innych powierzchniach raczej bym go nie testowała może zmatowić - wiem z doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pi_nezka13 Re: jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJA 22 lata temu madzioreczek napisała: > Zawsze u mnie skutkuje usunięcie tego kleju za pomocą benzyny ekstarcyjnej, > rozpuszczalnik na bazie acetonu może i na szybach się sprawdzi na innych > powierzchniach raczej bym go nie testowała może zmatowić - wiem z doświadczenia > . Ja również zmywam ślady po takich klejach benzyną apteczną. Dotyczy to również śladów po plastrach na ciele. Pozostałości tego rodzaju klejów usuwane są natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka Re: jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJA IP: 212.160.128.* 22 lata temu Najprostszy sposób - natłuścić kremem Nivea, margaryną, oliwą - zostawić na parę minut i zetrzeć papierem lub suchą ściereczką. Inny wariant to zmywacz do powłok lakierowych Grundpur lub Sidolux. Gwarantowane!!! Pozdrawiam Jolka Odpowiedz Link Zgłoś
kiskil-lilla Re: jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJA 22 lata temu zmywacze zawierają aceton wiec jesli nie chcesz zniszczyc struktury przedmiotu to sprobuj alkoholem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola jednak ACETON NAJLEPSZY IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 22 lata temu wyprobowalam, aceton na szyby najlepszy, ale sa niesamowite problemy, zeby go zakupic (wiele sklepow wycofalo sie z jego sprzedazy po wprowadzeniu obowiazku rejestracji sprzedazy). Kolejny poroniony pomysl!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJA 22 lata temu Masłem. Bez drapania, tarcia. Smarujesz, zostawiasz na kilkanaście minut - pół godziny i zmywasz gąbką z płynem do mycia naczyń. pieskuba Odpowiedz Link Zgłoś