Dodaj do ulubionych

jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJACA?!

IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 22 lata temu
Obserwuj wątek
    • Gość: catrina Re: jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22 lata temu
      Ja usunęłam taki klej z linoleum
      zmywaczem do paznokci- koniecznie
      zawierającym aceton.
      Można zastosować także rozpuszczalnik
      benzynowy.
    • jadwiga_r Re: jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJA 22 lata temu
      Dwa lata temu miałam zamontowane okna ze Stolbudu z Wrocławia, a w nich szyby z
      Eeffector s.A.Na szybach były nalepki,które bardzo trudno było odkleić, a
      jeszcze trudniej zlikwidować ślaby kleju.Stosowałam zmywacz do paznokci z
      acetonem,benzynę ekstrakcyjną,naftę,pastę BHP i nie przyniosło pożądanego
      efektu. Nawet nie pomogło skrobanie żyletką.Napisałam pocztą internetową
      zapytanie do Stolbudu,to nawet nie raczyli odpowiedzieć.
      Kiedyś miejsce po taśmie klejacej na meblu posmarowałam olejem jadalnym i
      pomogło.
      • izalil Re: jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJA 22 lata temu
        WD40 - jak aceton nie pomoże
          Izalil!

Bardzo dziekuję za odpowiedź.
          Jeśli wolno zapytać,czy masz coś wspólnego z branżą chemiczną?.
            Absolutnie nie! Skąd ten pomysł?
            Ja sie tylko dzielę swoją wiedzą i staram pomóc.
            Kiedyś miałam taki metalowy garnek na którym była naklejka i po jej odklejeniu
            została jajowata plama z kleju. Nie wiem skąd mi przyszło do głowy żeby to
            potraktować WD40, ale zeszło! I dlatego polecam ten środek, który jest
            popularny wśród kierowców jako odmrażacz do zamków samochodowych.

pzdr
              izalil napisała:

> Absolutnie nie! Skąd ten pomysł?
              > Ja sie tylko dzielę swoją wiedzą i staram pomóc.
              > Kiedyś miałam taki metalowy garnek na którym była naklejka i po jej
              odklejeniu
              > została jajowata plama z kleju. Nie wiem skąd mi przyszło do głowy żeby to
              > potraktować WD40, ale zeszło! I dlatego polecam ten środek, który jest
              > popularny wśród kierowców jako odmrażacz do zamków samochodowych.

Sądziłam,ze jesteś po kierunku chemicznym i możesz nam pomóc w wielu sprawach
              związanych z chemią.
                E... zatkało mnie
                mój kierunek to rachunkowość i finanse ale na ten temat to ja sie nie
                wypowiadam, bo znam tylko z teorii a nie z praktyki.
                Ale co mogę to pomogę - z tej chemii, a raczej z zakresu gospodarstwa domowego.

Przy okazji zapraszam na forum prywatne o aranżacji wnętrz.
      • Gość: ola Re: jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJA IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 22 lata temu
        Ja wlasnie mam te slady na oknach i nie majac pomyslow co z tym robic
        (oczywiscie zyletka nic nie pomogla)zaczelam probowac z denaturatem i
        rozpuszczalnikiem. Rozpuszczalnik tylko "rozmazuje", denaturat tez nie pomogl.
        Sprobuje ze srodkami, ktore polecilyscie mi, drogie Panie, a nuz sie uda!!!
        • madzioreczek Re: jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJA 22 lata temu
          Zawsze u mnie skutkuje usunięcie tego kleju za pomocą benzyny ekstarcyjnej,
          rozpuszczalnik na bazie acetonu może i na szybach się sprawdzi na innych
          powierzchniach raczej bym go nie testowała może zmatowić - wiem z doświadczenia.
          • pi_nezka13 Re: jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJA 22 lata temu
            madzioreczek napisała:

> Zawsze u mnie skutkuje usunięcie tego kleju za pomocą benzyny ekstarcyjnej,
            > rozpuszczalnik na bazie acetonu może i na szybach się sprawdzi na innych
            > powierzchniach raczej bym go nie testowała może zmatowić - wiem z
            doświadczenia
            > .
            Ja również zmywam ślady po takich klejach benzyną apteczną. Dotyczy to również
            śladów po plastrach na ciele. Pozostałości tego rodzaju klejów usuwane są
            natychmiast.
    • Gość: Jolka Re: jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJA IP: 212.160.128.* 22 lata temu
      Najprostszy sposób - natłuścić kremem Nivea, margaryną, oliwą - zostawić na
      parę minut i zetrzeć papierem lub suchą ściereczką. Inny wariant to zmywacz do
      powłok lakierowych Grundpur lub Sidolux. Gwarantowane!!!
      Pozdrawiam
      Jolka
      • kiskil-lilla Re: jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJA 22 lata temu
        zmywacze zawierają aceton wiec jesli nie chcesz zniszczyc struktury przedmiotu
        to sprobuj alkoholem
        • Gość: ola jednak ACETON NAJLEPSZY IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 22 lata temu
          wyprobowalam, aceton na szyby najlepszy, ale sa niesamowite problemy, zeby go
          zakupic (wiele sklepow wycofalo sie z jego sprzedazy po wprowadzeniu obowiazku
          rejestracji sprzedazy). Kolejny poroniony pomysl!!!
    • pieskuba Re: jak usunac KLEJ ktory pozostawila TASMA KLEJA 22 lata temu
      Masłem. Bez drapania, tarcia. Smarujesz, zostawiasz na kilkanaście minut - pół
      godziny i zmywasz gąbką z płynem do mycia naczyń.

pieskuba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka