Dodaj do ulubionych

To trzeba wiedzieć o cytologii

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16 lat temu
Pani ginekolog odmówiła mi pobrania cytologii bo jestem dziewicą. Mam 26 lat i
chciałabym wiedzieć czy wszystko ze mną w porządku. Wyśmiała mnie i nawet mnie
nie zbadała. Czy takie zachowanie jest normalne??
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: To trzeba wiedzieć o cytologii IP: *.132.205-77.rev.gaoland.net 16 lat temu
      Wspolczuje...Nie, to nie jest normalne, zmien ginekologa.
    • majeczka200 Re: To trzeba wiedzieć o cytologii 16 lat temu
      A co ma dziewictwo do badania cytologicznego?????Ale trafiłaś na babsztyla w
      każdym razie chyba powinna Ci wyjaśnić co ją tak rozbawiło.A ginekologa radzę
      zmienić bo jej obowiązkiem było Cię zbadać oraz pobrać materiał do
      badania.Paranoja z niektórymi lekarzami.
      • agnieszka.66 do majeczki200 16 lat temu
        U dziewic nie ma potrzeby wykonywania cytologii !!! Wirus HPV
        odpowiedzialny za rozwoj raka jest przenoszony jedynie przez kontakt
        seksualny !!! Pani ginekolog miala racje, ze nie pobrala materialu
        do badania ! Jednakze zgadzam sie, ze lekarka powinna wytlumaczyc
        pacjentce o co chodzi.
        Badanie cytologiczne wykonuje sie u kobiet w wieku 24 - 65 lat, u
        NIE DZIEWIC.
        • lonely.stoner Re: do majeczki200 16 lat temu
          agnieszka.66 napisała:

> U dziewic nie ma potrzeby wykonywania cytologii !!! Wirus HPV
          > odpowiedzialny za rozwoj raka jest przenoszony jedynie przez kontakt
          > seksualny !!! Pani ginekolog miala racje, ze nie pobrala materialu
          > do badania ! Jednakze zgadzam sie, ze lekarka powinna wytlumaczyc
          > pacjentce o co chodzi.
          > Badanie cytologiczne wykonuje sie u kobiet w wieku 24 - 65 lat, u
          > NIE DZIEWIC.

ale bzdety, to jest wlasnie falszywa obiegowa opinia. Rak szyjki macicy nie
          powstaje tylko w wyniku zakazenia wirusrem HPV, to raz. Niekotre kobiety maja
          historie choroby w rodzinie i sa po prostu slabsze genetycznie, najleoszym
          przykladem jest moja znajoma. Ktora miala badanie w wieku 19 lat i wycinany
          kawalek szyjki macicy- i nie bylo to zwiazane z jej zyciem seksualnym. Wlasnie
          przez to ze takie sredniowieczne gusla pokutuja w glowach ludzi wiele kobiet
          wstydzi sie isc do lekarza jesli maja jakis problem, bo sie boja ze ktos je
          posadzi o jakas rozwiazlosc. Hmm, moja jedna wielce bogobojna sasiadka, wierzaca
          katoliczka, niestety zwlekala z pojsciem do lekarza - leczyla sie nasiadowkami z
          rumianku ( niezle co?), no i niestety jak w koncu poszla to juz bylo troche za
          pozno.
          • Gość: wodzisławianka mło Re: do majeczki200 IP: *.146.85.72.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16 lat temu
            Byłam w Centrum Seksuologii na Śląsku i zalecono mi cytologię,
            mimo że jestem virgo i mam 22 lata.
            CYTOLOGIA OKAZAŁA SIĘ POTRZEBNA.
          • Gość: Olga Re: do majeczki200 IP: *.adsl.inetia.pl 16 lat temu
            Wlasnie
            > przez to ze takie sredniowieczne gusla pokutuja w glowach ludzi wiele kobiet
            > wstydzi sie isc do lekarza jesli maja jakis problem, bo sie boja ze ktos je
            > posadzi o jakas rozwiazlosc.
            A gdzie tu średniowieczne gusła widzisz? Poprzedniczka pisała o sensowności cytologii u dziewicy a nie ogólnie chodzeniu do lekarza.
            A przy okazji skoro tak czepiasz się kobiet, to oświeć nas czy mężczyźni odważnie chodzą do lekarza? Szczególnie gdy mają zbadać swoje genitalia? A przecież roznoszą choroby.
        • Gość: Ja Re: do majeczki200 IP: *.internetia.net.pl 11 lat temu
          bzdury do kwadratu!!! Byłam dziewicą i nie miałam żadnych kontaktów oralnych, pettingu, a w badaniu cytologicznym wyszło mi CIN3
    • Gość: Lucy Re: To trzeba wiedzieć o cytologii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13 lat temu
      Postanowiłam zrobić cytologię, mimo że jestem dziewicą i pani ginekolog powiedziała, że nie zrobi mi tego badania, bo nie będzie w stanie włożyć wziernika. Powiedziała też, że skoro nie współżyję seksualnie to nie ma potrzeby robić cytologii, bo wirus HPV odpowiedzialny za raka szyjki macicy jest przenoszony drogą płciową. Sama już nie wiem co o tym myśleć. Naczytałam się na różnych stronach, że można przeprowadzić cytologię u dziewicy za pomocą mniejszego wziernika- być może pani ginekolog nie posiadała takiego, dlatego odmówiła badania. Powiedziała, że badanie byłoby dla mnie bardzo nieprzyjemne i doszłoby do przerwania błony dziewiczej, więc mam przyjść jak rozpocznę współżycie :/
      • Gość: młoda Re: To trzeba wiedzieć o cytologii IP: *.olsztyn.vectranet.pl 13 lat temu
        Ja jestem dziewicą (22 lata) i właśnie miałam robioną cytologię. Lekarz nie widział żadnego problemu, stwierdził tylko, że trochę ma utrudnioną pracę i tyle. Przyznam badanie bardzo niemiłe :( no ale myślę lepiej by się nie dało by go wykonać przy moim obecnym stanie. Co do tego czy go się robi u dziewicy czy nie, to myślę dużo zależy od typu błony, bo jeśli jest taka budowa, że się jej nie uszkodzi to nie rozumiem czemu by nie robić takiego badania. Moim zdaniem dobry lekarz to taki który chce zbadać, a nie się migać od badania głupimi wymówkami i lenistwem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka