Gość: Agnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu Witam! Poszukuje osób, które przeszyły laserową korekcję oka (krótkowidz). Jakie wrażenia? Jaką klinikę wybrać? Czy wogóle ryzykować? Jest ryzyko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Agnieszka Re: Krótkowidz+laser+oko IP: 193.19.72.* 22 lata temu Ja w 1999 roku robiłam PRK w Katowicach. Miałam wadę -6 na prawym i -8 na lewym + cos dodatkowo jeszcze. Wada w tym czasie posuwała się jeszcze, ale decyzja była szybka: albo robię teraz (zn. wtedy) i najwyżej później jeszcze będę mieć małą wadę albo czekam aż się zatrzyma, ale to nie wiadomo kiedy. Zadecydowano, że teraz. Odpukać od tego czasu nic się nie posunęło. Mam zero na obu oczkach i jest cudnie. Już nie pamiętam, jak to jest nosić okulary. Katowice to szpital prof. Gierkowej, ale zabieg robiła młoda pani doktor. Trwał około 20 minut na obu oczkach, później około dwóch tygodni dochodziłam do siebie. Fantastycznie. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: Krótkowidz+laser+oko 22 lata temu czy zmniejszyl ci sie kat widocznosci? a jak prowadzisz samochod noca nie masz w oku odblaskow albo refleksow??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Krótkowidz+laser+oko IP: *.aster.pl / *.acn.pl 22 lata temu Nie, z kątem widoczności wszystko w porządku. Co do refleksów, to miałam przez około miesiąc. teraz najmniejszych kłopotó i żadnych refleksów. Dodam, że dużo jeżdżę w nocy. Czasem, jak lecę samolotem powyżej 1,5 godziny, to mam objawy suchego oka. To jedyny mankament. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwiczek Re: Krótkowidz+laser+oko 22 lata temu Witaj Agnieszko, jestem także krótkowidzką, mam wadę -5,0 na jednym i -5,5 na drugim, także słyszałam ale i czytałam o przeprowadzanych zabiegach w Katowicach,jakoś trudno mi się przełamać gdyż obawiam się komplikacji ale przecież zawsze istnieje jakieś ryzyko po każdej operacji, wiem że trzeba być dobrej myśli i przyznam szczerze że Twój list bardziej mnie przekonał to tego zabiegu, jednak powiedz mi jak to wyglądało w Twoim przypadku od strony formalnej, tzn załatwienia zabiegu, ewentualnego oczekiwania a także okresu po operacji, będę wdzięczna za Twoje informacje, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viki Re: Krótkowidz+laser+oko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22 lata temu jestem rok po zabiegu :) mialam wade -6,5 i -6,25 i.....widze suuuper nie potrzebuje okularow jezdze codziennie do pracy samochodem no i przede wszystkim pracuje okolo 12h przy komputerze w tej chwili akurat potrzebuje jeszcze kropelek "szcztuczne łzy" bo jednak oczka sie troszke wysuszaja przy komputerze ale nie narzekam jest oki :) . zabieg robilam w katowicach u gierkowej a czas zabiegu zgodnie z zegarem przebiegl jakies 7 min. polecam wszystkim. pozdrawiam milusio papapapa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnik Re: Krótkowidz+laser+oko IP: *.lubin.dialog.net.pl 22 lata temu Długie siedzenie przed komputerem nie powoduje 'nawrotu' krótkowidztwa?. Nie masz problemów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Krótkowidz+laser+oko IP: 193.19.72.* 22 lata temu Nalezy pamietac o tym, ze to nie jest metoda leczenia krotkowidztwa. Wiec, jesli wada ma sie poglebiac, to bedzie sie poglebiac. W moim przypadku akurat przy -8 zdecydowalam sie, bo zawsze lepiej miec pozniej -2 niz -10 i dalej czekac. Ale odpukac. Od 2000 r nic sie nie zmienilo. Zero! A pracuje przy komputerze mnie wiecej 8 godzin dziennie. Odpowiadajac od razu na pytanie o adres internetowy Katowic, to niestety nie znam. Gdy ja robilam zabieg, internet jeszcze nie byl bardzo popularny, a pozniej juz nie mialo to wiekszego znaczenia. Teraz z Katowicami juz w ogole nie mam kontaktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Krótkowidz+laser+oko IP: *.aster.pl / *.acn.pl 22 lata temu Zgadzam się z listem viki (niżej). U mnie naprawdę wszystko przebiegło w porządku i chyba nie ma się czego obawiać. O wszystkich zagrożeniach informują, a wyniknąć one mogą głównie z przyczyn leżących po twojej stronie (tzn. np. brak higieny po zabiegu, przebywanie w dymie papierosowym itp). Mam kilkoro znajomych, którzy też to zrobili i też w Katowicach - są zachwyceni. Nie denewuj się zatem kiwiczku, tylko o wszystko się wypytaj (jak już tam będziesz). W moim przypadku wyglądało to w ten sposób (przypominam - 1999 r.), że pojechałam prywatnie do gabinetu Gierkowej na Dworcową w Katowicach (z ulicy, bez zapisów wówczas), gdzie porobiono rozmaite badania i gdzie podjęto wstępną decyzję. Następnie dwa tygodnie później już byłam w szpitalu na zabiegu. Moja Kasa chorych (podkarpacka wówczas) miała podpisaną umowę z kiliniką w Katowicach i nic a nic mnie to nie kosztowało (poza pierwszą prywatną wizytą). Jedyny mankament - kasa chorych zażądała, bym została w szpitalu 3 dni co akurat źle wpłynęło na moją psychikę, ale nie na oczy. Później przez rok jeździłam co jakiś czas na kontrolę i tyle. Dzisiaj o sprawie zapomniałam. Co ciekawe, jak w 2000 r. przyjmowałam się do pracy i miała wstępne badania lekarskie ( w tym okulistyczne) - okulistka nic nie zauważyła. Dopiero sama jej powiedziałam, więc ponownie zajrzała w oczy i z przejęciem zapytała się mnie, czy jestem zadowolona, bo jeszcze nikogo nie widziała po zabiegu (sic!) Jeszcze kilka słów dot. okresu po operacji. Zabieg miałam w poniedziałek, we wtorek miałam zaklejone oczka (zero bólu, ale to podobno akurat rzecz względna - może mam wyższy próg?) W środę pojechałam do domu ze szpitala, już bez opatrunku. Do poniedziałku następnego niewiele widziałam, nie wolno było oglądać telewizji, czytać książek oczywiście itp. W następny poniedziałek byłam na kontoli w Katowicach i ciągle mi się wydawało, że obraz mam rozmazany. Wpadałam nawet w panikę, że się nie udało. Tymaczasem byłam w stanie odczytać już wówczas ostatni rządek na tablicy. Kilka dni jeszcze obraz się wyostrzał. Dwa tygodnie po zabiegu wróciłam do normalnej pracy z książkami, aczkolwiek jeszcze przez pewien czas starałam się oszczędzać Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, chętnie pomogę. Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnik Re: Krótkowidz+laser+oko IP: *.lubin.dialog.net.pl 22 lata temu Czy znasz może adres internetowy (strony) kliniki w Katowicach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: Krótkowidz+laser+oko IP: *.home.cgocable.net 22 lata temu Gość portalu: Agnik napisał(a): > Witam! Poszukuje osób, które przeszyły laserową korekcję oka (krótkowidz). > Jakie wrażenia? Jaką klinikę wybrać? Czy wogóle ryzykować? Jest ryzyko? ________________________________________________________________________________ ryzyko utraty wzroku . ryzyko utraty ostrosci widzenia . ryzyko "suchego oka" (na zawsze). ryzyko podwojnego widzenia Jakie moga byc nastepstwa zabiegu w przyszlosci teraz nie wiadomo poniewaz Lasik jest metoda nowa ( pierwszy laser do tej metody zostal zaaprobowany w 1998 r. ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Krótkowidz+laser+oko IP: *.aster.pl / *.acn.pl 22 lata temu Ja miałam robione PRK, a nie lasik. Na lasik miałam zbyt dużą wadę. Poza tym opisałam swoje wrażenia. Suchego oka nie mam, tylko w trakcie dłuższego lotu samolotem. Poza tym wszystko jest idealne. Ale oczywiście decyzja należy do każdej osoby indywidualnie. Dodam, że ja miałam pełną wiedzę na ten temat, włącznie z literaturą zagraniczną. I nie obawiałam się. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Krótkowidz+laser+oko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22 lata temu Mialam zabieg przeprowadzony 4 miesiace temu we Wroclawiu.Jestem bardzo zadowolona,widze dobrze,nie mam suchego oka.Zachecam wszystkich bo warto,nareszcie nie chodze w okularach i dobrze widze.Mialam wade +1 i cylinder +3,5 teraz mam 0.Zabieg ten mialam robiony odplatnie/jedno oko 2.400/+ wizyta kwalifikujaca 150zl.Wiem,ze bezplatnie jest tylko w Katowicach i tam jest na zapisy i sie czeka.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mala_zuzia Re: Krótkowidz+laser+oko 22 lata temu jest ryzyko to nowa metoda mało znane są powikłania długookresowe powikłania krótkookresowe mogą prowadzić aż do utraty wzroku Odpowiedz Link Zgłoś
ewax100 Re: Krótkowidz+laser+oko 22 lata temu A skad o tym wiesz?mialas tak zabieg?Czy Ty mas zjakies powiklania,czy stracialas wzrok?Napisz cos na ten temat,jestem ciekawa bo ja mialam taki zabieg matoda Lasik-5 miesiecy temu i wszystko jest SUPER,na razie jestem zachwycona.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Krótkowidz+laser+oko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22 lata temu Ja mialem zabieg Lasik w Katowicach 25 lutego tego roku,dzis jest kwiecien i nie mam ostrego widzenia nie dosc tego, narazie nosze tzw.okulary do czytania +1,5 na oba oczy.Wada: -6,0/-6,5 i maly astygmatyzm.Po zabiegu zero komplikacji typu gojenie natomiast wystapilo wysokie cisnienie wewnatrzgalkowe i do dzis mi je zbijaja.Wg nich zabieg sie udal ale ja nie widze dobrze.Ciagle mowia ze bedzie sie polepszalo i mam taka nadzieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffforum Re: Krótkowidz+laser+oko IP: *.com / 212.211.136.* 22 lata temu na forum zdrowie jest o tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Krótkowidz+laser+oko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22 lata temu Rozmawialam na ten temat z okulista, bardzo dobrym, bedacym ordynatorem kliniki okulistycznej i powiedzial mi, ze efekty uboczne moga pojawic sie dopiero po okresie nawet do 10 lat, wlacznie z utrata wzroku. Juz nie pamietam dokladnie na czy polegal problem, ale wada wzroku wraca, a nawet bywa gorzej. Decyzje pozostaje i tak w waszej gestii, zycze zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: Krótkowidz+laser+oko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22 lata temu Ja miałam LASEK w Poznaniu (coś pośredniego między PRK a LASIKiem). -5 i -4,5, teraz 0,0, ponad rok po operacji. Polecam z ręką na sercu. Jak ktoś potrzebuje więcej informacji to podaję link do "mojej" kliniki: www.intermedica.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś