fronia 22 lata temu mieszkam w domku jednorodzinnym, od paru dni pojawiły się mrówki leślne, co robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciociadobrarada Re: MRÓWKI w DOMU POMÓŻCIE 22 lata temu fronia napisała: > mieszkam w domku jednorodzinnym, od paru dni pojawiły się mrówki leślne, co > robić? Wypożyczyć z pobliskiego zoo mrówkojada w ramach wspierania rozwiazań ekologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: MRÓWKI w DOMU POMÓŻCIE 22 lata temu Mam podobny problem. Nie wiem co prawda, czy moje mrówki są lesne czy miejskie, ale wydeptują sobie z ogródka do kuchni dwupasmową autostradę. Probowałam srodków ekologicznych ("Mrówka Out") - smiały się z tego. Środki domowe (rozsypana sól) - jw. Doraźnie pomagały trucizny w sprayu typu Catch, ale to żadne rozwiązanie. Na dobre (prawie radykalnie) pomogło postawienie płytki (koniecznie PŁYTKI) GLOBOL (cena koło mnie ok. 13 zł za 1 szt)- starcza na kilka miesięcy. Moze zlikwidowanie mszyc w ogrodku coś by dało (mrowki "pasą" mszyce)? Czy Twoje mrówki też żyją nie w mrowiskach, a w ziemi? To tak z czystej ciekawości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: MRÓWKI w DOMU POMÓŻCIE IP: *.plonsk.sdi.tpnet.pl 22 lata temu Witam, nie wiem, czy powiem o tych samych płytkach, ale należy obchodzić się z nimi bardzo ostrożnie. Są niezwykle skuteczne, ale w pomieszczeniach, gdzie mieszkacie mogą być tylko do 8 godzin. Mój ojciec stosował płytki przez kilka miesięcy - bo takie skuteczne itp., a teraz się leczy ! Nastąpiły najpierw zmiany skórne, pogorszenie samopoczucia. Lekarz nie określił przyczyny zmian - stanęło na mojej sugestii, ze to płyki. Więc ostrożnie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mycholka Re: MRÓWKI w DOMU POMÓŻCIE IP: *.gronet.pl 22 lata temu Witam, miałam podobny problem, ktoś mi poradził posypanie proszkiem do pieczenia, i to okazało się bardzo skuteczne. Widocznie mrówki nie lubią sody... ( posypałam przy wejściu do domu i na "mrówczych autostradach" ) Pomogło też, jak chciały się zadomowić w doniczce z begoniami. Pozdrawiam i życzę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś