Dodaj do ulubionych

Pani sprzątajaca śmierdzi potem!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
Problem jak w temacie... natury delikatnej. Zatrudniam panią do sprzątania, kobieta bardzo solidna, dobrze sprząta, generalnie jestem z pracy zadowolona. Wiadomo jednak przy cieżkiej pracy człowiek się poci i w tym problem. Pani jak się spoci okropnie cuchnie, nie do zniesienia jest ten zapach potu. Jesteśmy bardzo wrażliwi na zapachy i trudno wytrzymać.
Chciałabym zatrzymać tą kobietę i jednoczśnie pozbyć się tego problemu. Jak to delikatnie załatwić żeby jej nie urazić (nie jest z tych obrażalskich ale...)
Podpowiedzcie jakieś rozwiązanie żeby jednocześnie nie zepsuć atmosfery.
Czy to jest możliwe..?
Obserwuj wątek
    • atela Re: Pani sprzątajaca śmierdzi potem! 15 lat temu
      Może jej zaproponować, żeby po pracy przeprała sobie odzież w waszej pralce.
    • Gość: evergreen Re: Pani sprzątajaca śmierdzi potem! IP: *.leon.com.pl 15 lat temu
      Co jeszcze mogę zrobić doradźcie.
      • aankaa Re: Pani sprzątajaca śmierdzi potem! 15 lat temu
        zaproponować prysznic na zakończenie pracy żeby się mogła odświeżyć przed wyjściem
        • Gość: evergreen Re: Pani sprzątajaca śmierdzi potem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
          Tylko, że ona śmierdzi (okropne słowo) w trakcie pracy. Jak sprząta u mnie 4 godz. to cały dom jest przesiąknięty tym zapachem. Prysznic po nie załatwia sprawy a nie sądzę żeby kapnęła się o co chodzi. Powie mi,że w domu (ma blisko) się umyje;)
          Masakra:(
          • twoj_aniol_stroz Re: Pani sprzątajaca śmierdzi potem! 15 lat temu
            Są ludzie, którzy mają taki intensywny zapach potu i jest to ich naturalna cecha. Tutaj jedynym rozwiązaniem jest naprawdę bardzo dobry antyprespirant, czy coś co ten zapach zlikwiduje. Proponuję porozmawiać z tą panią w duchu tego właśnie, że zdajesz sobie sprawę jak bardzo to jest męczące również dla niej, że wiesz, że taki skuteczny antyprespirant jest bardzo drogi (a może jej tego nie mówić?) i po prostu wcześniej kupić jej takie cudo i w trakcie rozmowy wręczyć jako prezent po prostu. Na zasadzie, że niech wypróbuje i może będzie lepiej, a jak się okaże, że nie działa to możesz kupić inny specyfik, który też będzie mogła wypróbować. I tak do skutku :)
    • iwonapa Re: Pani sprzątajaca śmierdzi potem! 15 lat temu
      kup etiaxil albo antidral, hamuja wydzielanie potu, więc i zapachu nie bedzie
      • ola.42 bądz szczera 15 lat temu
        powiedz jak piszesz tyle ,że nie dosłownie
        powiedz ,że rozumiesz jej problem bo to jednak problem jednak są na to sposoby
        leki a oprócz tego może przerwy z pracy
        najlepiej sama idz do dermatologa powiedz ,że masz nadpotliwośc przepisze Ci coś wykupisz i podarujesz Pani sprzątaczce
        • atela Re: bądz szczera 15 lat temu
          > Prysznic po nie załatwia sprawy a nie sądzę żeby kapnęła się o co chodzi. Powie mi,że w domu (ma blisko) się umyje;)

A może okaże się, że nie ma łazienki, pralki, ciepłej wody? Na prawdę są takie mieszkania i tak żyją ludzie :/ Z resztą jeśli jest w miarę kumata, samo podjęcie tego tematu da jej do myślenia
    • chani-nr1 Re: Pani sprzątajaca śmierdzi potem! 15 lat temu
      Zaproponuj codziennie filiżankę świeżo parzonej szałwii...
      • Gość: evergreen Re: Pani sprzątajaca śmierdzi potem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
        Dzięki kochane forumowiczki za rady.
        Spróbuję coś zastosować. Dzisiaj już tak przez kwiatki powiedziałam jej, że jak się spoci to niech się nie krepuje i może skorzystać z łazienki. Powiedziałam też że człowiek jak się spoci to źle się czuje (że niby tak dbam o jej dobre samopoczucie). Ogólnie przy rozmowie mówiłam, ze jestem wrażliwa na zapachy (przy innym temacie) Może to coś da???
        • Gość: anu Re: Pani sprzątajaca śmierdzi potem! IP: *.dynamic.chello.pl 15 lat temu
          i jak? pomogło?
    • Gość: Wiwa Re: Pani sprzątajaca śmierdzi potem! IP: *.03-105-6d6c6d2.cust.bredbandsbolaget.se 15 lat temu
      Najpierw idz do apteki i porozmawiaj z farmaceuta czy maja cos na taka dolegliwosc. Tu gdzie mieszkam jest fantastyczny plyn na taka przypadlosc. Mysle, ze Polsce rowniez jest cos takiego.
      Dowiedz sie jak to sie nazywa albo jesli cie stac to kup taki lek i porozmawiaj z ta osoba w cztery oczy. Nie ukrywaj tego co ci przeszkadza i twojej rodzinie. Rozmowe przeprowadz w grzeczny ale szczery sposob i przy okazji podaruj jej to lekarstwo lub daj jej kartke z nazwa leku.
      Uwazam, ze tego typu sprawy powinno sie zalatwiac szczerze i otwarcie, ale w kulturalnym tonie.
      A takie "podchody" i dawanie komus czegos do zrozumienia to raczej sa marne efekty a jesli nawet to na krotki czas. Szczera i otwarta rozmowa jest chyba najlepsza w kazdym przypadku.
      Jesli zdecydujesz sie na moja porade to napisz nam jaka byla reakcja tej pani i czy wziela sobie to do serca.
      • Gość: olivia b Re: Pani sprzątajaca śmierdzi potem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
        Jeśli jak sama twierdzisz kobieta jest czysta to nie podejmowałabym tematu. Taki zapach potu to choroba. Być moze jest to związane z wiekiem i hormonami, ale np moja koleżanka (30 lat) jest bardzo higiebiczną osobą i ma ten sam problem. Świeżo po myciu i użyciu dezodorantu jest ok ale juz po godzinie zaczyna się.... Pot ma silny zapach mocznika. Znajoma odwiedziła wielu lekarzy i niestey niewiele mozna z tym zrobić. Etaxile i inne nie pomagają. Weź pod uwagę, ze ta pani sprzątaczka prawdpodobnie zdaje sobie sobie sprawę z problemu ale nie moze mu zaradzic. Weź pod uwagę, ze pani być moze nie jest osobą zamożną i nie ma środków na bieganie po lekarzach. Moim zdaniem niewiele mozesz zrobic. Rozmową mozesz zrobić kobicinie przykrość, bo żadem kulturalny ton nie zmieni sensu wypowiedzi : pani śmierdzi!. Po jej wizycie wywietrz mieszkanie, albo znajdź kogoś innego.
    • Gość: kra Re: Pani sprzątajaca śmierdzi potem! IP: *.toya.net.pl 15 lat temu
      a przedtem też śmierdzi, czy tylko potem?
      • kate20044 Re: Pani sprzątajaca śmierdzi potem! 15 lat temu
        Chyba jestem mało wyrozumiała, bo nie wyobrażam sobie sytuacji, aby wietrzyć po pani sprzątającej dom. Znam to z autopsji, po 2 wizytach podziękowałam pewnej młodej dziewczynie. Poinformowałam ją bardzo grzecznie, że dziękuję za jej pracę, ale w najbliższym czasie muszę zrezygnwać z jej usług. Gdyby zapytala dlaczego, odpowiedziałabym, że jestem osobą szczególnie wrażliwą i przeszkadza mi zapach pozostawiony w domu po sprzątaniu. Nie wiem jakie relacje łączą ciebie z tą panią, ale zapewne płacisz jej więc masz prawo minimum komfortu.
        Tak na marginesie, to zauważam, że generalnie większość osób od których śmierdzi naszym kraju choruje na jakąś dziwną przypadłość... i jest jakaś akceptacja w tej materii ze strony społeczeństwa. Nikt nie pisze w jaki sposób delikatnie zwrócić uwagę pani sprzątającej, tylko podejmuje się wątek choroby. Tymczasem większość osób od których nieprzyjemnie pachnie może mieć problem z higieną i z świadomością, że raz mocno przesiąknięte potem ubranie (nawet po wypraniu) będzie wydzielać zapach potu i nić już nie pomoże.
    • ho_credo Re: Pani sprzątajaca śmierdzi potem! 15 lat temu
      Ja by likwidować zapach potu spod pach używam raz na tydzień kremu pod pachy ( może być używany na dowolną część ciała ) 7 giorni protecione

torebka.kafeteria.pl/index.php?mode=view&id=6360
      • Gość: gość Re: Pani sprzątajaca śmierdzi potem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
        Zapach potu zależy też od odżywiania. Zazwyczaj ludzie, którzy zarabiają sprzątaniem u kogoś, nie zarabiają kokosów i wątpię, że odżywianie u Pani i osoby sprzątającej u Pani jest mniej więcej takie same. Prawdopodobnie na Pani stole znajduje się dużo warzyw i owoców, ryb itp., natomiast osoba mniej zamożna kupuje żywność jak najtańszą, na przykład kięłbasę ostatnio widzianą w supermarkecie po 3,99 za kg i inne podobne rzeczy.
        • koza031 Re: Pani sprzątajaca śmierdzi potem! 15 lat temu
          Kiedys przeczytałam wywiad z modelką na temat pocenia. Przed pokazem rano na czczo wypija ona sok wyciśnięty z cytryny. Podobno jest to sskuteczny środek niwelujący przykry zapach potu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka