sylwiassss 22 lata temu Witam Chciałabym się dowiedzieć czy macie jakieś sprawdzone sposoby na ręczne pranie dywanów. Może jakieś środki..... Tylko nie piszcie proszę o firmach zajmujących się takimi rzeczami. Z góry dzięki za odpowiedź. :):) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klubiale1 Re: Pranie ręczne dywanu 22 lata temu Ja uprałam swój dywan 100% PP specjalnym płynem do dywanów Wezyr, robią pianę i pianę nanosząc gąbką na dywan - zgodnie z instrukcją obsługi. Niestety po praniu dywan wygląda o wiele gorzej niż przed praniem. Mam wrażenie,że się sfilcował. Pozbijał się i teraz ciężko go nawet odkurzać. Prałam też dywaniki 100% akrylu vanishem do dywanów. Niestety niewiele się wyczyściły. Dywaniki były jasne - beżowo- mleczne i po praniu nadal są przyszarzałe. Mam wrażenie,że te wszystkie środki do dywanów to czyszczą dywany tylko na reklamach telewizyjnych. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
dafni Re: Pranie ręczne dywanu 22 lata temu Ja też używam Wezyra i na moim dywanie świetnie się sprawdza. Podobnie jak Vanish, który dodatkowo zostawia bardzo przyjemny zapach. Może to kwestia wykładziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iga Re: Pranie ręczne dywanu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22 lata temu Od prawie 20stu lat tylko Wezyr -u syna jest jasny dywan i piore go co miesiąc i jest jak nowy rada jest prosta tylko wezyr ale dywany tylko w dobrym gatunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Pranie ręczne dywanu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu Ja uzywam plynu Tuba,jest wydajny i skutecznie czysci. Odpowiedz Link Zgłoś
janeptyk Re: Pranie ręczne dywanu 22 lata temu Po wielu praniach wiem jedno do pierwszego prania dywan jeszcze nie brudzi się tak jak po czyszczeniu wszelakimi wezyrami, vaniszami i innymi...ami, po czyszczeniu brud wprost przykleja się do dywanu, najlepszy sposób, który o zgrozo muszę przy każdorazowych opadach większego śniegu stosować to trzepanie i nacieranie zmrożonym śniegiem, jak już tylko zbliżają się święta to już mam te czarne wizje przed oczami. Odpowiedz Link Zgłoś
ba-ja Re: Pranie ręczne dywanu 22 lata temu Moze trzeba po upraniu spryskac jakims impregnatorem. Probowal juz ktos to zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cytryna Re: Pranie ręczne dywanu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu wezyry,vanishe itp.trzeba jednak wypłukać czystą wodą,bo inaczej tak jak piszesz brud wprost przykleja sie do dywanu lub wykładziny. Ja ostatnio wykładzinę wyprałam ręcznie vanishem,następnie przy pomocy odkurzacza piorącego została wypłukana czystą wodą.Woda miała kolor smoły,dopiero drugie płukanie dało w miarę czystą wodę. Efekt takiego prania wykładziny był naprawdę zadawalający. Odkurzacz piorący został zastosowany dlatego,że po płynach wykładzina dosłownie się kleila,szczególnie po wezyrze.Życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nivre wezyr IP: *.246.40.164-rev.hti.pl 12 lat temu wyprałam dziś wezyrem tapczan. Jest cały klejący więc szukałam podpowiedzi czy to normalne i znalazłam ten wątek. Jutro postaram się go jakoś wypłukać, choć to nie będzie łatwizna! Odpowiedz Link Zgłoś