Dodaj do ulubionych

Pranie ręczne dywanu

22 lata temu
Witam

Chciałabym się dowiedzieć czy macie jakieś sprawdzone sposoby na ręczne pranie
dywanów. Może jakieś środki..... Tylko nie piszcie proszę o firmach
zajmujących się takimi rzeczami.
Z góry dzięki za odpowiedź. :):)
Obserwuj wątek
    • klubiale1 Re: Pranie ręczne dywanu 22 lata temu
      Ja uprałam swój dywan 100% PP specjalnym płynem do dywanów Wezyr, robią pianę i
      pianę nanosząc gąbką na dywan - zgodnie z instrukcją obsługi. Niestety po
      praniu dywan wygląda o wiele gorzej niż przed praniem. Mam wrażenie,że się
      sfilcował. Pozbijał się i teraz ciężko go nawet odkurzać.
      Prałam też dywaniki 100% akrylu vanishem do dywanów. Niestety niewiele się
      wyczyściły. Dywaniki były jasne - beżowo- mleczne i po praniu nadal są
      przyszarzałe.
      Mam wrażenie,że te wszystkie środki do dywanów to czyszczą dywany tylko na
      reklamach telewizyjnych.
      Pozdr
      • dafni Re: Pranie ręczne dywanu 22 lata temu
        Ja też używam Wezyra i na moim dywanie świetnie się sprawdza. Podobnie jak
        Vanish, który dodatkowo zostawia bardzo przyjemny zapach.
        Może to kwestia wykładziny.
        • Gość: Iga Re: Pranie ręczne dywanu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22 lata temu
          Od prawie 20stu lat tylko Wezyr -u syna jest jasny dywan i piore go co miesiąc
          i jest jak nowy rada jest prosta tylko wezyr ale dywany tylko w dobrym gatunku
    • Gość: Kasia Re: Pranie ręczne dywanu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
      Ja uzywam plynu Tuba,jest wydajny i skutecznie czysci.
      • janeptyk Re: Pranie ręczne dywanu 22 lata temu
        Po wielu praniach wiem jedno do pierwszego prania dywan jeszcze nie brudzi się
        tak jak po czyszczeniu wszelakimi wezyrami, vaniszami i innymi...ami, po
        czyszczeniu brud wprost przykleja się do dywanu, najlepszy sposób, który o
        zgrozo muszę przy każdorazowych opadach większego śniegu stosować to trzepanie
        i nacieranie zmrożonym śniegiem, jak już tylko zbliżają się święta to już mam
        te czarne wizje przed oczami.
        • ba-ja Re: Pranie ręczne dywanu 22 lata temu
          Moze trzeba po upraniu spryskac jakims impregnatorem. Probowal juz ktos to
          zrobic?
        • Gość: cytryna Re: Pranie ręczne dywanu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
          wezyry,vanishe itp.trzeba jednak wypłukać czystą wodą,bo inaczej tak jak piszesz
          brud wprost przykleja sie do dywanu lub wykładziny.
          Ja ostatnio wykładzinę wyprałam ręcznie vanishem,następnie przy pomocy
          odkurzacza piorącego została wypłukana czystą wodą.Woda miała kolor
          smoły,dopiero drugie płukanie dało w miarę czystą wodę.
          Efekt takiego prania wykładziny był naprawdę zadawalający.
          Odkurzacz piorący został zastosowany dlatego,że po płynach wykładzina dosłownie
          się kleila,szczególnie po wezyrze.Życzę powodzenia.
    • Gość: nivre wezyr IP: *.246.40.164-rev.hti.pl 12 lat temu
      wyprałam dziś wezyrem tapczan. Jest cały klejący więc szukałam podpowiedzi czy to normalne i znalazłam ten wątek. Jutro postaram się go jakoś wypłukać, choć to nie będzie łatwizna!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka