Dodaj do ulubionych

KROCHMALENIE w pralce - ale jak?

21 lat temu
Mam pralkę, która wśród różnych programów ma „uszlachetnianie”. Czyli można
zmiękczać i krochmalić. Krochmalić – ale jak. Nie starcza mi wyobraźni. A i o
pralkę się boję. Do szufladki wyspać jakiś syntetyczny krochmal (jaki)? Wlać
krochmal tradycyjny (jakie proporcje i ile)?
A tak uwielbiam szelest nakrochmalonej pościeli...

Bardzo proszę – jeśli ktoś z was sam krochmali w pralce, albo zna kogoś, kto
tak robi – opiszcie mi jak to zrobić i jaki ma to wpływ na pralkę (czy coś
się np. nie zatyka!?)

Dziękuję i pozdrawiam,
ad_s
Obserwuj wątek
    • barbamamaa Re: KROCHMALENIE w pralce - ale jak? 21 lat temu
      W pralkach automatycznych NIE MOŻNA krochmalić zwykłym krochmalem ugotowanym z
      mąki ziemniaczanej. On nie wypłukuje się z wnętrza i bywa, że zaklei np.
      czujnik poziomu wody i będziesz miała kłopot.
      Wolno używać krochmali w płynie i specjalnych do automatów w proszku. Te w
      płynie mają na butelce instrukcję obsługi, jak będziesz przy stoisku
      chemicznym, to sobie poczytaj, bo ja stosuję te rozpuszczane w proszku.
      W sprzedaży są dostępne jednorazowe saszetki i większe opakowania, gdzie porcje
      odmierzasz na łyżki lub na gramy. Ja w każdym bądź razie zawsze daję podwójną
      porcję (bo pojedyńcza wydaje mi sie za słaba) tzn. dwie saszetki lub dwa razy
      tyle, ile trzeba nabrać z tego wiekszego opakowania. Oczywiście wody do miski,
      w której bedę to rozpuszczać też leję więcej, bo mógłby mi się kit zrobić.
      Czyli tak: wlewam zimną wodę do głębokiej miski, takiej od robienia ciasta,
      wsypuję stopniowo krochmal mieszając to wszystko ubijaczkami od miksera ;-).
      Mam pewność, że nie zrobią mi sie grudki. Czekam aż pralka skończy prać i się
      wyłączy (oczywiście nie dodaję płynu zmiekczającego). Otwieram klapę i wlewam
      krochmal, zamykam i nastawiam programator na to ostatnie płukanie. I już.

Ale w tej chwili się zastanawiam, jaką Ty masz pralkę. Bo jeżeli otwieraną od
      przodu, to jak ten krochmal wlać ? Przez szufladkę ? Ale numer ! Ja zawsze
      mialam pralki od góry otwierane. Może jakaś inna forumka sie odezwie i wyjaśni.
    • Gość: ewa Re: KROCHMALENIE w pralce - ale jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Ja stosuje dwie metody :
      1. gotuje klasyczny krochmal, przerywam pranie przed wirowaniem i wlewam ( mam
      pralkę otwierana od góry) krochmal- tą metodą krochmalę rzadko , bo nie zawsze
      udaje mi się przerwać cykl prania w odpowiednim momencie( nieraz pralka dobiera
      wodę i cała operacja na nic)
      2. to polecam- po ugotowaniu krochmalu wlewam go do michy, dolewam wodę i
      zanurzam partiami to co powinno byc ukrochmalone, potem już tylko do pralki i
      wirowanie - super - z pralką nic się nie dzieje( używam tych metod juz od dawna)
    • Gość: maryna Re: KROCHMALENIE w pralce - ale jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Dopóki krochmaliłam (teraz przeswiłam się na zmiękczanie), wlewałam krochmial
      po prostu przez pojemnik na proszek. To była stara pralka superautomat. Nic jej
      to krochmalenie nie szkodziło, spisywała się dzielnie prawie 20 lat. Teraz
      rzeczywiście bałabym się nalać krochmalu do tej elektroniki...
    • ad_s Amica Comfort 800 21 lat temu
      Mam pralkę Amica Comfort 800 otwieraną klasycznie, od przodu. Jest najeżona
      elektroniką i w trakcie prania nie można otwierać drzwi:-/ Ale ma właśnie
      specjalny program „uszlachetnianie”. Czyli np. nastawia się pranie bez
      wirowania, po zakończeniu programu do jednej z szufladek (a są 3) wlewa się
      płyn zmiękczający. I włącza się nowy program: uszlachetnianie z wirowaniem.

Do tej samej szufladki – jak wynika z instrukcji – można wlać korchmal. Z tego,
      co piszecie wynika, że jednak jestem skazana na jakiś korchmal syntetyczny. Jak
      on się zachowuje? Jakieś uczulenia? Cena? Naprawdę krochmali, czy to tylko
      taki „pic na wodę” ;-) I jakich firm produkty polecacie? Barbamamoo :-) proszę
      o więcej info!

Dzięki,
      ad_s
      • Gość: halina Re: Amica Comfort 800 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu
        Do szufladki przeznaczonej na płyn do płukania wlewasz krochmal "ługa" ,
        gotowy, ladnie pachnie, dodatkowo wybiela i jest nie drogi.Uzywam go do
        krochmalenia obrusów, posciel mam z kory, wiec nie krochmale.
      • barbamamaa Re: Amica Comfort 800 21 lat temu
        W tej chwili mam w domu w zapasie saszetki dwóch firm.
        Jedna jest z AMIGO ze Wschowy - na błękitnym tle dwie poduszki i kołdra,
        stempelkiem zaznaczony zapach "zielone jabłuszko" (bywa też leśny, różany,
        lawendowy), rozpuszcza sie go w zimnej wodzie, czasami dodają do niego jakiegoś
        wybielacza i jest on leciutko błękitny.
        Druga z firmy KROFIX z Człuchowa, błyszcząca srebrna torebka z niebieskim i
        czerwonym nadrukiem, rozpuszcza się najpierw w zimnej wodzie a potem dolewa
        gorącej.
        Zresztą w obydwu przypadkach jest instrukcja obsługi na odwrocie. Z tym, że ja
        zawsze daję dwie torebeczki na jedno pranie, wtedy jest odpowiednio
        usztywnione. Przygotowyję go jakieś pół godziny przed użyciem, aby dobrze
        napęczniał. Przypuszczam,że tych producentów krochmalu jest w Polsce więcej i
        być może w Twoch sklepach będą inne rodzaje. Najlepiej zapytaj się w jakimś
        małym sklepie osiedlowym, gdzie jest obsługa za ladą i panie tam pracujące Ci
        powiedzą, co im najlepiej schodzi.

O składzie tych preparatów nie mogę nic powiedzieć, bo nie są zaznaczone. Wg
        mnie jest to jednak jakiś rodzaj skrobi ziemniaczanej przygotowany tak, aby
        rozpuszczał się na zimno (podobnie jak np. kaszki dla dzieci, które kiedyś
        trzeba było gotować a teraz zalewa się w butelce tylko ciepłym mlekiem i
        potrząsa).
        Czy uczula ? Nie wiem. To bardzo indywidualna sprawa.
        Torebeczka kosztuje pomiędzy 70 a 80gr.
        A co do wlewania do szufladki, to biorąc pod uwagę, że tego krochmalu robi się
        ok. 2 litrów, to szufladka ma chyba jakiś przelot, tzn., że można wlać do niej
        więcej krochmalu i on przeleje się do wnętrza pralki a nie na podłogę czy nie
        daj Boże, na elektronikę w środku.

Czekamy na instrukcje od innych użytkowniczek Amiki.
      • Gość: szarotka Re: Amica Comfort 800 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        Też mam Amicę. Krochmal robie tradycyjny - na bęben 5 kg. 1 łyzka maki
        ziemniaczanej. Po przejściu programu z gotowaniem (zawsze przy poscieli)
        otwieram drzwiczki i wlewam do bębna krochmal. Jest tego ok. 1 litra. Nastepnie
        nastawiam na uszlachetnianie i już. Tak krochmaliłam w pierwszym automacie,
        który słuzył mi 20 lat. Mam nadzieję, że nowej Amice tez to nie zaszkodzi.
        • Gość: tekisk Re: Amica Comfort 800 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21 lat temu
          Pranie - z kory także , krochmalę tak samo , jak " szarotka "
    • Gość: iza Re: KROCHMALENIE w pralce - ale jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Ja do mojej nowej Amica po prostu wlewam do środka otwierając drzwiczki. (
      Proszek tez tak wsypuję na suche pranie - nie osadza mi się w pojemniku ) A
      potem ustawiam na uszlachetnianie które trwa około 20 minut. Wlewam cały
      krochmal ługa chociaz producent zaleca mniejszą dawkę ale moim zdaniem wtedy
      jest za mało wykrochmalone, a tak to super pachnie. I nic sie z nią nie dzieje.
      Polecam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka