Dodaj do ulubionych

NAWILŻANIE SUCHEGO POWIETRZA

IP: *.ftt.wolbrom.pl / *.ftt.wolbrom.pl 21 lat temu
Proszę podajcie mi jakieś domowe sposoby na nawilżenie w mieszkaniu
powietrza. Na nawilżacz na razie mnie nie stać w tym miesiącu. Może są jakieś
pojemnik które zaczepia się na kaloryfer i napełnia wodą itp.Gdzie można
takie kupić?Gosia
Obserwuj wątek
    • charl75 Re: NAWILŻANIE SUCHEGO POWIETRZA 21 lat temu
      My, jako ze mamy malego dzidziusia to tez nawilzamy i rowniez na razie nie stac
      nas na nawilzacz, poza tym tyle gratow w domu...:)) Ja kupilam takie plastikowe
      pojemniki, nawilzacze na kaloryfer (ok 14zl), mozna tez nabyc kamionkowe jak Ci
      bardziej pasuja do wnetrza. A poza tym to rozwieszam zmoczone w wodzie pieluchy
      albo recznik, tylko nie takie prosto z prania zeby nie pachnialo proszkami:))
      Mozna nawet kapnac troszke olejku rumiankowego zeby ladnie bylo..:)
    • utopia7 Re: NAWILŻANIE SUCHEGO POWIETRZA 21 lat temu
      Ale stac Cie na brytwanki do ciasta.Oczywiscie te waskie.
      Ustaw takie 2 na kaloryferze i napelnij woda.
      Nic tanszego nie znajdziesz a bije to na leb wszystkie
      plastikowe czy nawet ceramiczne.Blacha najlepiej przewodzi cieplo
      i daje w zwiazku z tym najwiecej parowania.
    • Gość: cela Re: NAWILŻANIE SUCHEGO POWIETRZA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21 lat temu
      Uprawiam w domu wymagające rośliny, więc nazbierało mi się trochę doswiadczeń w
      walce o wyższą wilgotność powietrza. W nawilżacz elektryczny nie zainwestuję z
      powodów finansowych. Wszelkie zbiorniki wieszane czy stawiane na kaloryferze na
      moim higrometrze nie powodują prawie żadnej zmiany, no może o parę procent.
      Natomiast naprawdę skuteczny jest mokry, złożony na 2-3 razy ręcznik. Powinien
      przykrywać cały kaloryfer. Tym sposobem uzyskuję wilgotność minimum 60%, a
      często więcej. Warunkiem jest jednak zamykanie drzwi od pomieszczenia, gdzie ta
      wilgotność ma być podniesiona. Pomiędzy ręcznikiem, a kaloryferem dobrze jest
      umieścić jakąś warstwę izolującą (u mnie jest to płytka ze styropianu), inaczej
      grzejnik zacznie rdzewieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka