renia334 21 lat temu Czym czyścicie srebro? Mam dużo srebra bo bardzo je lubie ale ciągle to nieużywane ciemnieje! Wiem, że kiedys był jakis specjalny płyn do czyszczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: teofila Re: SREBRO! IP: *.pool.mediaWays.net 21 lat temu Pasta do zebow czysci wspaniale. Na koniec wyplukac w cieplej wodzie z mydlem i wypolerowac do suchosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszeńka Re: SREBRO! IP: *.gronet.pl / *.gronet.pl 21 lat temu ktoś polecił mi kiedyś taki sposób: do miseczki włóż kawałek folii aluminiowej/takiej "kuchennej"/, wsyp łyżkę stołową soli, zalej wrzącą wodą i włóż kolczyki, czy co tam masz do czyszczenia. Wypróbowałam..... i działa, pierścionek był jak nowy.Aaa... potrzymaj to w tej miksturce parę minut a potem opłucz pod wodą.Podobno na tej samej zasadzie działają te słynne "magiczne płytki"! Powodzenia, pozdrawiam - myszeńka. Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa dokladnie myszenka 21 lat temu A Mango kasowalo za "magiczna plytke" 200 zlotych chyba. Folia w osolonej wodzie sprawdza sie doskonale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneczka64 Re: SREBRO! IP: *.krasnystaw.net 21 lat temu Kupiłam w sklepie jubilerskim szmatkę do czyszczenia srebra i złota.(ok 10 zł).Świetnie się spisuje,polecam! Pani w sklepie powiedziała,że tym przecierają wszystkie wyroby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacha Re: SREBRO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Ściereczka jest super.Na giełdzie minerałów i biżuterii kupiłam ją za 5zł. Próbowałam metody z folią aluminiową-skuteczny,ale jak ktoś wspomniał srebro jest jak nowe.A ja lubię takie nie wyglądające jak prosto ze sklepu.Sciereczka czyści,nadaje blask ,ale nie pozbawia uroku "starego"srebra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: SREBRO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu najlepiej srebro moczyć w denaturacie po 10 minutach jewyjąć i dokładnie spłukać wodą i wysuszyć Odpowiedz Link Zgłoś
magdus51 Re: SREBRO! 21 lat temu L.O.C pasta do czyszczenia metali bardzo ladnie czysci i poleruje jestem z tego bardzo zadowolona.Polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HID Re: SREBRO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu JA MAM SPECJALNA ŚCIERECZKĘ DOSTAŁAM JĄ PRZY ZAKUPIE PIERŚCIONKA ALE JEST TEŻ DO KUPIENIA ODDZIELNIE KOSZT OK 10 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IVO Re: SREBRO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu skutecznie czyści plyn KIWI(srebro i złoto) Odpowiedz Link Zgłoś
laoni.pl Re: SREBRO! 10 lat temu Są specjalne płyny do czyszczenia srebra i ściereczki do polerowania nasączone specjalnym preparatem. Jest też domowy sposób na czyszczenie srebra. Do miseczki należy włożyć folię aluminiową, wsypać łyżeczkę sody oczyszczonej, włożyć zabrudzoną biżuterię i zalać wrzątkiem. Robi się piana i po kilku sekundach biżuteria srebrna wygląda jak nowa :) należy ją opłukać i osuszyć delikatną ściereczką, aby sól się nie osadziła. Jeśli chodzi o czyszczenie pastą do zębów to nie polecamy tej metody. Pasta zawiera mikrogranulki, które podczas tarcia biżuterii rysują ją. Odpowiedz Link Zgłoś