21 lat temu
Czym czyścicie srebro? Mam dużo srebra bo bardzo je lubie ale ciągle to
nieużywane ciemnieje! Wiem, że kiedys był jakis specjalny płyn do czyszczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: teofila Re: SREBRO! IP: *.pool.mediaWays.net 21 lat temu
      Pasta do zebow czysci wspaniale. Na koniec wyplukac w cieplej wodzie z mydlem i
      wypolerowac do suchosci.
      • Gość: anka Re: SREBRO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        też tak robię
    • Gość: myszeńka Re: SREBRO! IP: *.gronet.pl / *.gronet.pl 21 lat temu
      ktoś polecił mi kiedyś taki sposób: do miseczki włóż kawałek folii
      aluminiowej/takiej "kuchennej"/, wsyp łyżkę stołową soli, zalej wrzącą wodą i
      włóż kolczyki, czy co tam masz do czyszczenia. Wypróbowałam..... i działa,
      pierścionek był jak nowy.Aaa... potrzymaj to w tej miksturce parę minut a potem
      opłucz pod wodą.Podobno na tej samej zasadzie działają te słynne "magiczne
      płytki"! Powodzenia, pozdrawiam - myszeńka.
      • kraxa dokladnie myszenka 21 lat temu
        A Mango kasowalo za "magiczna plytke" 200 zlotych chyba. Folia w osolonej
        wodzie sprawdza sie doskonale
    • Gość: aneczka64 Re: SREBRO! IP: *.krasnystaw.net 21 lat temu
      Kupiłam w sklepie jubilerskim szmatkę do czyszczenia srebra i złota.(ok 10
      zł).Świetnie się spisuje,polecam! Pani w sklepie powiedziała,że tym przecierają
      wszystkie wyroby.
      • Gość: Kacha Re: SREBRO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        Ściereczka jest super.Na giełdzie minerałów i biżuterii kupiłam ją za 5zł.
        Próbowałam metody z folią aluminiową-skuteczny,ale jak ktoś wspomniał srebro
        jest jak nowe.A ja lubię takie nie wyglądające jak prosto ze sklepu.Sciereczka
        czyści,nadaje blask ,ale nie pozbawia uroku "starego"srebra.
        • Gość: kamila Re: SREBRO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
          najlepiej srebro moczyć w denaturacie po 10 minutach jewyjąć i dokładnie
          spłukać wodą i wysuszyć
      • magdus51 Re: SREBRO! 21 lat temu
        L.O.C pasta do czyszczenia metali bardzo ladnie czysci i poleruje jestem z tego
        bardzo zadowolona.Polecam :)
    • Gość: HID Re: SREBRO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      JA MAM SPECJALNA ŚCIERECZKĘ DOSTAŁAM JĄ PRZY ZAKUPIE PIERŚCIONKA ALE JEST TEŻ
      DO KUPIENIA ODDZIELNIE KOSZT OK 10 PLN
      • sylwiassss Re: SREBRO! 21 lat temu
        Po co odrazu krzyczeć????
    • Gość: IVO Re: SREBRO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      skutecznie czyści plyn KIWI(srebro i złoto)
    • laoni.pl Re: SREBRO! 10 lat temu
      Są specjalne płyny do czyszczenia srebra i ściereczki do polerowania nasączone specjalnym preparatem. Jest też domowy sposób na czyszczenie srebra. Do miseczki należy włożyć folię aluminiową, wsypać łyżeczkę sody oczyszczonej, włożyć zabrudzoną biżuterię i zalać wrzątkiem. Robi się piana i po kilku sekundach biżuteria srebrna wygląda jak nowa :) należy ją opłukać i osuszyć delikatną ściereczką, aby sól się nie osadziła. Jeśli chodzi o czyszczenie pastą do zębów to nie polecamy tej metody. Pasta zawiera mikrogranulki, które podczas tarcia biżuterii rysują ją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka