Gość: night_owl IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 21 lat temu ile daje się na chrzciny, jestem chrzestna i nie wiem ile daje sie dziecku na prezent Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: iwciad Re: jestem chrzestną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu To zależy od różnych kolidacji, dogadania się z mamusią dziecka, panujących obyczajów jak również zamożności. U nas np. panuje taka moda że chrzestna "ubiera" dziecko do chrztu. Kupuje całą wyprawkę, począwszy od pampersa (ale głupio dać jednego więc wiadomo że trzeba kupić conajmniej małą paczkę ), body, rajstopki i cały komplecik do chrztu. Bezwzględnie biała szatka.To i tak jest wydatek niemały. A to ile się da w "pieluchę" to indywidualna sprawa. Jak kupisz całą wyprawkę + np. pamiątkę chrztu to można wogóle nic z pieniędzy nie dawać. Ale jeżeli to w mamy interesie będzie ubranie dziecka, to wydaje mi się że daj dziecku ok.200 max.300 zł. Ale zobaczmy jeszcze co będą radzić inne panie. Odpowiedz Link Zgłoś
lidka.kwiecien Re: jestem chrzestną 21 lat temu Witajcie, Chrzciłam mojego synka w styczniu i prosiłam na chrzesną koleżankę, która w prezencie dała mojemu dziecku pamiątkę chrztu, za co jestem jej bardzo wdzięczna. Uważam, że jest to sprawa bardzo indywidualna. Jestem ze Szczecina i u nas nie słyszałam o zwyczaju ubierania dziecka przez chrzesną począwszy od pieluszki :)Można natomiast zapytać rodziców o białą szatkę. Od chrzesnego dzidziuś dostał 500,00 zł ale zaznaczam, ze to mój brat więc wygląda to troszkę inaczej. Ze strony chrzestnej bardziej cieszy mnie fakt odwiedzin mojego maluszka i pożyczenie czy kupienie ciuszków na bieżące potrzeby. Pozdrawiam i miłej imprezy. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: jestem chrzestną 21 lat temu Ja jestem chrzestna i dalam na chrzest pamiatke + 500 zl.Jestem w niezlej sytuacji finansowej ,momo to uwazam ,ze 500 zl to gorna granica!! Matka mojej chrzesnicy to moja siostra! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwciad Re: jestem chrzestną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu Jak moj mąż był chrzestnym w ubiegłym roku to daliśmy 300 zł.+ złoty łańcuszek (ok.300), do tego świeca,pamiątka...ale to już drobiazgi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: night_owl Re: jestem chrzestną IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 21 lat temu dzieki za odpowiedzi, ktore naprawde pomoga podjac mi decyzje Odpowiedz Link Zgłoś