Dodaj do ulubionych

Obowiązki domowe

20 lat temu
Jak wyglądała wasza edukacja w tym zakresie? Co waszym zdaniem powinna robić
w domu 18 letnia dziewczyna chodzi mi o sprzątanie.Co wy robiłyście w tym
wieku? co należało do waszych obowiązków? Jak często to robiłyście{ile razy w
tygodniu?]proszę o jak najwięcej wypowiedzi.Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • noie Re: Obowiązki domowe 20 lat temu
      Wiec....co ja robilam jest malowazne (inne czasy ) powiem ci co robia moje
      corki. jedna ma 16 druga 13 lat.Maja obowiazek sprzatac swoj pokoj. Starszej
      juz tak nie rozkazuje tylko delikatnie mowie, ze najwyzszy czas by posprzatala.
      Czy to zrobi czy dzis, czy jutro-jej sprawa. mlodsza jeszcze "przymuszam" bo
      gdybym tego nie zrobila to wygladaloby jak po wybuchu bomby :-).oprocz dziela
      sie sprzataniem kuchni i wychodzeniem raz na spacer z MOIM (podkreslam moim
      byktos nie powiedzial ze jak chcieli psa to powinni) Wyglada to w ten sposob ze
      tydzinien jedna sprzata kuchnie -druga wychodzi okolo 15-stej z psem.nastepny
      tydzien na odwrot.To byloby na temat "obowiazkow" Dodatkowo jednak, gdy nie mam
      czasu prosze by przeszly z odkurzaczem przez cale mieszkanie, zrobily mlodszemu
      bratu cos do jedzenia, pomogly w ogrodku lub ze mna posprzataly.przewaznie
      jednak nie maja z tym problemow i z chcecia to robia.czasem nawet przychodza i
      sie pytaja co moga pomoc(moj syn juz tez tak robi -6 lat).mysle ze nie jest to
      duzo, biorac pod uwage ile oni i moj pies balaganu robia we wszystkich 8
      pomieszczeniach ;-) hihih. W przyszlym roku syna "obowiazkiem " bedzie
      wynoszenie worka ze smieciami (mieszkamy naparterze i kosz na smieci jest metr
      od wejscia ) I nie chodzi tu o to by cos za mnie robily ale by sie czegos
      nauczyly i wiedzialy ile to jest pracy :-) Musze tez dodac ze czasem gdy maja
      ochote ( nie zmuszam) robia cos na obiad ( czy to sie da zjesc to juz inna
      sprawa hihih) Czy moja odpowiedz ci wystarczy? W razie niepewnosci pytaj :-)
      pozdrawiam
      noie

ps. Aha....no i sniadania i kolacje dziewczyny robia sobie juz same (znam 19-
      latke ktora byla o 6-stej budziona przez mame ktora jej wszystko naszykowala,
      chociaz sama tak wczesnie wstawac nie musiala)
    • Gość: zara Re: Obowiązki domowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Moje obowiązki w wieku nastoletnim:
      sprzątanie swojego pokoju (gruntownie)łącznie z porządkiem w szafie raz w
      tygodniu- sobota
      sprzątanie (gruntowne)łazienki bądź kuchni (na zmianę z siostrą)- raz w
      tygodniu - sobota
      mycie okien (swój pokój +kuchnia) święta i wtedy kiedy to konieczne
      pastowanie +froterowanie parkietu - święta
      przygotowywanie do obiadu (codziennie) np jarzyn, obieranie ziemniaków
      pomaganie mamie w robieniu przetworów owocowych
      prasownaie sobie rzeczy a czasami i innym
      zmywanie naczyń - co drugi dzień (z siostrą na zmianę)
      chodzenie po zakupy drobne i większe
      pomaganie w kuchni podczas większych imprez rodzinnych typu imieniny+ świeta
      śniadania i kolacje w swoim zakresie
      różne inne przypadkowe zajęcia polecane przez rodziców, które zawsze kolidowały
      z moimi planami :)
    • justihr Re: Obowiązki domowe 20 lat temu
      Ja bardzo podobnie:

-sprzątanie własnego pokoju,
      -mycie naczyń,
      -sprzątanie łazienki i kuchni na zmianę z siostrą,
      -mycie podłóg,
      -mycie okien na święta,
      -pomoc w kuchni (w tym wieku to już nawet gotowanie jak mama nie miała czasu)
      -i wszelka inna pomoc na prośbę rodziców.

Pozdrawiam
      • Gość: M Re: Obowiązki domowe IP: *.elk.mm.pl 20 lat temu
        Raczej sprzątanie, pomaganie,np. w robieniu zakupów. Moja matka uważała jednak,że mamy z siostrą przede wszystkim się dobrze uczyć i np. zupełnie zaniedbała edukację kulinarną (o co potem miałam żal), efekt: mieszkając w akademiku czy ptem- wychodząc za mąż- kompletnie nic nie umiałam poza zrobieniem prostej kanapki i zaparzenia herbaty (bo kawa już mi nie wychodziła). Moi synowie (7 i 11 lat) muszą sprzątać swoje pokoje, starszy- pomaga w robieniu zakupów, na pewno też gdy będą starsi, nauczę ich podstaw gotowania.
    • Gość: ela Re: Obowiązki domowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      ja wszystko pokolei jak inne dziewczyny tylko w wieku 14 lat plus gotowanie w
      niedziele ale gdy mialam 21l świetnie gotowałam i gotuje dzieci moje 11 8 lat
      sprzątają swoje pokoje
    • Gość: nauczycielka8 Re: Obowiązki domowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Mając 18 lat robiłam w domu wszystko. Mama chorowała (choruje nadal), tata
      chodził do pracy na zmiany, starsza siostra wolała nie przyjeżdzać z akademika,
      młodsza była mała (młodsza 5 lat) i taką jest, w mniemaniu rodziców, nadal. Co
      sobotę sprzątanie wielkiego domu, zakupy, z gotowaniem gorzej, bo nie umiałam,
      ale jakąś zupę upitrasiłam. Mam żal do rodziców - nie potrafiłam się bawić,
      cały czas myślałam, czy zdążę to, czy tamto. Z nikim się nie spotykałam, miałam
      opinię dziwaka samotnika. Teraz trochę wyluzowałam, ale czuję się niepewnie,
      kiedy nie mam posprzątane; nie potrafię robić wtedy czegoś relaksującego.
    • renebenay Re: Obowiązki domowe 20 lat temu
      Nasza corka (19)ma pod opieka lazienke,swoj pokoj i kocura.
      • Gość: Aga Re: Obowiązki domowe IP: 80.54.169.* 20 lat temu
        > Nasza corka (19)ma pod opieka lazienke,swoj pokoj i kocura.

Zajedzie sie dziewczyna robotą!Toz to zapewne straszny wyzysk jak na dziewczynke
        19-letnią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka