renmik 19 lat temu Potrzebuje porady, mój sernik zawsze mi opada i w związku z tym jest taki zbity. Kobitki w pracy gdy przynoszą serniki to są puszyste. Jakie macie sposoby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lustroo Re: sernik 19 lat temu cukier dajesz puder, albo mielisz w młynku do kawy, twróg mielisz 2 razy, białka ubijasz, a żółtka ucierasz z cukrem, po upieczeniu NIE otwierasz piekarnika i nie wyjmujesz sernika i go nie ruszasz, ma postać tak przy otwartych drzwiczkach i wyłączonym piekarniku, robiłam na święta i wszystkim smakował, chociaż troche usiadł, jak to sernik, ale niedużo. To mój 3 sernik w życiu :) Nie lubię piec. Jeść ciasta baaardzooo :) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: sernik 19 lat temu mam taki przepis na sernik: 50 dag dobrego tłustego twarogu, 4 jajka, 6 łyżek masła, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru pudru, zapach(pomarańczowy lub cytrynowy), niepełna łyżeczka proszku do pieczenia, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa. Twaróg przekręcić rzez maszynkę 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę i roztopione masło(niektórzy twierdzą, że lepiej ucierać, a nie roztapiać, ja akurat utarłam) oraz zapach i proszek. Dodawać po łyżce masy serowej i mąki i miksować, dodac bakalie. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą. Spód po posmarowaniu formy masłem posypać tartą bułką lub rozkruszonymi herbatnikami. Zalać formę ciastem. Piec ok. 40 minut. Można na wierzch posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renmik Re: sernik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu Dziękuję robię sernik w zasadzie identycznie, jedna różnica to po wyłączeniu piekarnika nie otwieram drzwiczek tylko go tam zostawiam. Czy to ma znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamcia Re: sernik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu a próbowałaś sernik nie z twarogu tylko z serków homogenizowanych? mniamuśny i nie klapnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika9949 Re: sernik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu Kiedy ku naszej wygodzie pojawiły się sery 3-krotnie mielone używałam tylko tych,byłam naprawdę zadowolona.z opadaniem było różnie raz mniej raz więcej i sama nie wiem od czego to zależy.Jednak ostatnio parokrotnie sernik prawie wogóle mi nie wyrósł i stwierdziłam,że coś jest chyba z tym serem(3xmielony) i nie myliłam się.Na święta robiłam z normalnego sera sama 2xzmieliłam i wyrósł super-składniki były zawsze takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
teletombola1 Re: sernik 19 lat temu Ja uwielbiam piec ciasta i przeważnie zawsze mi wychodzą. Sernik nigdy mi nie wychodził, próbowałam różnych przepisów, do czasu...Dostałam przepis od pewnej pani i od tamtej pory(będzie już z 5 lat) piekę tylko ten. Chodzi o to, że ser potrzebuje dużej ilości jaj, a nie tak jaj, jak żółtek, a białek mniej, bo wtedy jest za ciężki i robi się zbity. Na 1.2kg sera daję 10 żółtek i 7 białek. ZAWSZE mi wychodzi. Jak chcesz to mogę Ci dać cały przepis. Ciasto pod nim też jest pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika9949 Re: sernik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu Teletombolu byłabym ci bardzo wdzięczna gdybyś mogła podać ten przepis. Z góry Ci dziękuję i pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
osika4 Re: sernik 19 lat temu Mam przepis na sernik, który piekłam już wiele, wiele razy i zawsze osiada, niezależnie od otwartego, czy zamkniętego piekarnika i innych metod. Jednak jest on zawsze jest puszysty jak pianka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika9949 Re: sernik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu Osiko4 mnie niby też opada,ale i tak ma wysokość 3/4 tortowmicy(okrągłej),więc uważam że jest to okey.Jest również puszysty. Odpowiedz Link Zgłoś
teletombola1 Re: sernik 19 lat temu No to proszę: Sernik z brzoskwiniami (może być bez): ciasto: 5 żółtek (białka zostawić do ubicia na brzoskwinie) 1 szkl. cukru pudru 3 szkl. mąki 1 kostka masła lub margaryny 3 łyżeczki proszku d pieczenia Ciasto wyrobić, 3/4 ciasta wyłożyć na spód blaszki(prostokątnej) a 1/4 zamrozić. masa serowa: 1.2 sera tłustego(może być półtłusty) 30 dkg cukru pudru 10 jaj (z tego 7 białek tylko) 20 dkg masła 2 torebki budyniu śmietankowego 5 dkg rodzynek 4 łyżki kwaśnej śmietany olejek śietankowy szczypta soli Ser zmielić. 7 białek ubić ze szczyptą soli. Rodzynki namoczyć. Utrzeć masło z cukrem, dodawać żółtka, po łyżce sera, budyń, śmietanę, olejek. Na koniec delikatnie wymieszać łyżką z ubitymi białkami i rodzynkami. Masę serową wyłożyć na ciasto, ułożyć brzoskwinie pokrojone w plastry. Ubić pianę z 5 białek z pół szkl. cukru pudru, wyłożyć na brzoskwinie. Na pianę zetrzeć 1/4 część ciasta. Ja piekę w piekarniku z termoobiegiem w temp. 180 stopni ok 1.5 godz. Powodzenia i smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daro Re: sernik IP: 193.24.24.* 19 lat temu A na ile go tam zostawiasz?? Aż całkiem wystygnie? Czy np tylko na 15 min? Odpowiedz Link Zgłoś
teletombola1 Re: sernik 19 lat temu ok.10 minut, potem wyjmuję i przykrywam lnianą ściereczką. Odpowiedz Link Zgłoś
leez5 Re: sernik 19 lat temu Ubij piane z dodatkiem cukru-tak jak na bezy . Delikatnie wymieszaj z masa serowa. Odpowiedz Link Zgłoś