Gość: saper IP: 62.254.166.* 19 lat temu Powodzenia dla wszystkich rodakow mieszkajacych poza Polska! Robcie co lubicie i cieszcie sie zyciem! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ewa a z Kanady Re: Do pracy by się szło! IP: *.epcor.ca 19 lat temu Dziekuje! Tobie tez wszystkiego najlepszego! Jade na narty za godzine, hurraa!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia z Kanady Re: Do pracy by się szło! IP: *.dsl.bell.ca 19 lat temu A ja jade do POLSKI !!!! HURA !!!!! szkoda ze tylko na miesiac Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: Do pracy by się szło! 19 lat temu Czekam tylko, aż skończę studia i też lecę, bo tutaj jakoś siebie nie widzę, trzeba spróbować, gdy się nie uda, to wrócić. Przecież to, że się urodziło akurat na takim a nie innym terenie, nie powinno determinować całego życia, zwłaszcza w tych czasach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivy global village IP: *.dhcp.gnvl.sc.charter.com 19 lat temu najgorsze co mozna zrobic to dac zyciu przeleciec przez palce w kraju Giertych i Leppera Swiat czeka na odwaznych, na zdobywcow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozek z Teksasu Mysle, ze trzeba miec pozytywna postawe IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 19 lat temu Gość portalu: ivy napisał(a): > Swiat czeka na odwaznych, na zdobywcow Nie jestem pewien czy jestem odwazny. Nie mam ambicji zdobywcy. Jestem w Stanach od 20 lat. Niedlugo przejde na emeryture. Z mego doswiadczenia wynika, ze wazne jest aby miec pozytywna postawe do zycia, dostrzegac zarowno swoje zalety jak i innych ludzi. Wtedy jest wieksza szansa, ze bedzie nam lepiej oraz innym ludziom bedzie z nami lepiej. Zastanawialem sie czy na emeryturze nie wrocic do Polski. Ale czytajac o lustracji - nienawisci i zemscie propagowanymi przez rzadzacych w Polsce ludzi, to robi mi sie nie dobrze. Ofiarami padaja naukowcy, dziennikarze, ksieza, byli dzialacze Solidarnosci - czesto ludzie, ktorzy spowodowali rozpad PRL. Teraz cierpia wskutek polowania na czarownice, ktore ma zlikwidowac opozycje do rzadzacych partii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MACIEJ Re: Mysle, ze trzeba miec pozytywna postawe IP: *.nycmny.east.verizon.net 19 lat temu Jozek z Texasu! A co Cie lustracja obchodzi? Czy Ciebie tez dotyczy? Bo jesli nie,to zajmij sie soba i dbaj o standard zycia oraz klimat. Jak myslisz ilu ludzi z 38 mln narodu bedzie podlegac lustracji? 1% ? A moze mniej niz jeden procent? A Ty zawracasz gitare,jakby Cie mieli zaraz aresztowac na lotnisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Mysle, ze trzeba miec pozytywna postawe IP: *.range81-156.btcentralplus.com 19 lat temu moze i 99 procent Polakow nie obchodzi lustracja ale jak to bylo w tym przyslowiu? wpusc krople scieku do beczki z winem i cale wino sie zepsuje. tak wiec mimo ze wiekszosc ludzi chcialoby zyc spokojnie to atmosfera jest psuta przez te mniejszosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toronto Re: Mysle, ze trzeba miec pozytywna postawe IP: *.dynamic.mts.net 19 lat temu Ja tez za granica mieszkam dosc dlugo. Od 1981 roku. Prawda ze na poczatku jest trudno. Brak znajomosci jezyka, tesknota za krajem, potrzeba podejmowania byle jakiej pracy zeby tylko sie utrzymac. Obserwuje zachowanie Polakow od czasu jak niektore kraje unji otworzyly swoje granice dla pracownikow z Polski. Jest to typowe zachowanie ludzi ktorzy oczywiscie szukaja lepszego zycie za granica, ale tez sa zachlysnienci wszystkim co zachodnie. Kanada jest krajem duzo bardziej zawansowanym niz wiekszosc krajow Europejskich, ale przez to ze Kanadyjska Polonia just w wiekszosci starsza, nie obserwuje sie tutaj takiego dzieciecego zachwycenia wszystkim co zagraniczne. Z powyzej czytanych listow widac ze ludzie zachwycaja sie takimi krajami jak Hiszpania, Szkocja, i nawet Gracja i Portugalia!!!!!!. Przy wzroscie gospodarczym rzedu 6.5% to 7.3%, Polska przegoni to kraje w ciagu 5-7 lat. Juz niektorzy Polacy za granica to widza, i niektorzy beda powracac. Jezeli chodzi o mieszkaniu w kraju gdzie jest Lepper i Giertych, to sie nazywa demokracja. Ludzie zrobili wybor. (Ja tez za tymi dwoma nie przepadam....ale zostani przez ludzi webrani, do nastepnych wyborow) Ten kto robi takie opinie nie rozumie demokracji. Przypomina to sytuacje z wyborow w U.S.A. gdzi e niektorzy aktorzy z Hollywood, mowili ze jazeli Busch bedzie jeszcze raz wybrany, to oni opuszcza Stany. (pewnie wyjada to portugali albo Hiszpani) Ciekawe ze po wyborach nikt nie wyjechal. Na zakonczenie, chcialbym dodac ze problemy, klotnie sa we wszystkich krajach, problem ze wiekszosc nowych imigrantow kompletnie mie rozumie lokalnego jazyka, i po prostu o tym nie wie. Michal, Toronto, Ontario Odpowiedz Link Zgłoś
zawisza60 Re: Mysle, ze trzeba miec pozytywna postawe 19 lat temu Ja tez chce na emeryture wrocic do Polski. Mieszkam w Szwecji i mam do tego kraju mnostwo cieplych uczuc, ale serce ciagnie nad Wisle. Rozumiem ze tak wielu mlodych ludzi ma dosyc i zaczyna pakowac walizki, ale to wielka szkoda bo kazdy madry czlowiek jest teraz w Polsce na wage zlota. A zauwazylam ze wsrod polskiej mlodziezy jest mnostwo madrych, tolerancyjnych i otwartych ludzi. Dzialajcie politycznie, glosujcie, korzystajcie z demokracji! Przyszlosc Polski jest w Waszych rekach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maggetta faktycznie...barna daje niezla perspektywe IP: 89.129.162.* 19 lat temu mieszkam w barcelonie od prawie dwoch lat. wracac nie zamierzam - preferuje dalej miec te swiadomosc, ze Polska jest 2tys km stad i ze caly ten bajzel mnie nie dotyczy... no i nie ma jak wakacje w domu:) nie ludzmy sie - Hiszpania idealna nie jest, z wielu wzgledow, ale przynajmniej zyje sie tu spokojniej, ciekawiej, mniej problematycznie. W Barnie sam hiszpanski czesto nie wystarcza, wiele firm wymaga rowniez katalonskiego. Roznica, wbrew pozorom, znaczna. Polakow spotykam raz na miesiac, przypadkiem, w tym trybie nauka jezyka zajmuje gora rok. Powodzenia wszystkim, ktorzy wyjechali. A ci ktorzy sie zatanawiaja niech nie mysla, ze to kwestia odwagi i ze swiat na nich czeka. Wcale tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
tuzin_cwks Re: faktycznie...barna daje niezla perspektywe 19 lat temu A chlopca z Maroka juz masz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maggetta Re: faktycznie...barna daje niezla perspektywe IP: 89.129.162.* 19 lat temu cos mi sie wydaje, ze jestes nieco uprzedzony... nie mam i miec nie zamierzam, jakbys mial wiecej doswiadczenia, to bys wiedzial, ze pewne roznice kulturowe sa nie do przekroczenia w wiekszosci wypadkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blazej Barcelona - zakwaterowanie IP: *.red-62-57-142.user.auna.net 19 lat temu Wszystkim zainteresowanym, czy szukaja pracy czy turystom, oferuje pokoje na dni w Barcelonie. Moje gg:5095183, pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zamulony buc [...] IP: *.hsd1.or.comcast.net 19 lat temu Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie lubie już PL ! gdy bylem mlodszy bylem bardziej beztroski ! IP: *.gliwice.msk.pl 19 lat temu WSZYSTKO JEST PIEKNIEJSZE LEPSZE OD POLSKI DZISIAJ ! HEJA HO JAK SIE CZUJESZ ! JESTES PO POLSKE WIEC GORZEJ BYC NIE MOZE ! POLSKA RYCZY POL SALI ! GDY BYLEM MLODSZY BYLEM BARDZIEJ BEZTROSKI ! NIE LUBIE JUZ POLSKI ! Odpowiedz Link Zgłoś
zawisza60 Re: gdy bylem mlodszy bylem bardziej beztroski ! 19 lat temu Gość portalu: nie lubie już PL ! napisał(a): NIE LUBIE JUZ POLSKI ! A to szkoda... Ale wydaje mi sie ze to nie do konca prawda, bo co w takim razie robusz na tym forum? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tepetoja wszystko pięknie - tylko że Polacy okupują to 19 lat temu utratą rodzin, tęsknotą, upokorzeniem. W każdym razie wyścig szczurów jest wszędzie. Powodzenia wszystkim, którzy zostali zmuszeni Odpowiedz Link Zgłoś
fryderyk2007 Re: wszystko pięknie - tylko że Polacy okupują to 19 lat temu Upokorzeniem? Zmuszeni? Dla mnie i moich znajomych to byl wolny wybor, i co dzien bardziej sie ciesze ze mnie w Polsce nie ma. W Kanadzie wykladam na uniwerku tak jak wiekszosc moich polskich znajomych (pozostali to lekarze) i, uwierz mi, jestemy tu bardzo cenionymi pracownikami na ktorych mozna polegac. Upokorzenie? Pfff. Jezeli tak wyglada upokorzenie (moze wedlug definicji w nowym PISowsko-Rydzykowskim slowniku) to ja poprosze wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staszek Wiraszka A po co to? IP: *.dsl.bell.ca 19 lat temu Ja powiem tak, ze lepsze zycie w Polsce niz praca za granica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MleKoLaborant Re: A po co to? IP: 62.6.181.* 19 lat temu Wlasnie tak Staszku Wiraszku. Pomimo iz lekko mi sie pracuje w Angli, to nie dlugo wracam do kraju, zeby zyc, nawet jesli bedzie ciezko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivy league Do pracy by się szło! IP: *.hsd1.pa.comcast.net 19 lat temu w zeszlym roku bardzo powaznie zastanawialem sie nad powrotem do polski po moim pierwszym roku w stanach. postanowilem jednak skorzystac z szansy zrobienia JD na jednej z najlepszych szkol i wracac juz nie zamierzam. codzienna lektura gazeta.pl tylko mnie utwierdza w moim przekonaniu, ze podjalem sluszna decyzje. polska (warszawa) to taki zascianek, duchota, wszedzie smutne, szare twarze, zero roznorodnosci, kazdy bialy i katolik. Pamietalem jechalem metrem w boze narodzenie i siedzial naprzeciwko mnie jeden czarny. wszyscy sie na niego gapili jakby byl co najmniej przybyszem z kosmosu. mnie taki kraj nie interesuje. tutaj zycie jest lepsze, szybsze, bardziej interesujace. wiem, ze jestem samolubny i takie tam, ale generalnie mowiac, niewiele mnie to obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zawisza60 Re: Do pracy by się szło! 19 lat temu Tak, brak roznorodnosci i tolerancji w Polsce jest smutny. Jak widze jakiegos cudzoziemca (ciemnoskorego)to mam ochote podejsc i zasypac go tysiacem pytan: po co u licha wybral Polske, jak mu sie zyje, czy sie na niego gapia, czy spotyka sie z niechecia itd, itd, ale oczywiscie nigdy tego nie robie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eileenn Polska- zaścianek Europy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu Nie pracowałam za granicą, ale często podróżuję, a czasami przebywam po kilka tygodni u znajomych, którzy mieszkają i pracują za granicą (np. Szwecja, Norwegia, W. Brytania, Irlandia, Austria, Grecja, Holandia, Niemcy). Rozmawiamy szczerze na temat ich pobytu w tamtych krajach i konkluzja w zdecydowanej większości przypadków jest jedna - nie wrócą do Polski, planują stały pobyt w danym kraju. I wierzcie mi nie zawsze robią niesamowitą karierę, nie zawsze powodzi im sie doskonale. Nie chcą wrócić do Polski, bo nie mają do czego: praca za grosze, kupno mieszkania niemożliwe, bo ceny z kosmosu, ksenofobia, szarzyzna, wieczna walka polityczna o pierdoły a brak reform gospodarczych; no i niestety nietolerancja, zaściankowość. Jak jakiś przedmówca przede mną świetnie ujął: sami biali, smutni, prawicowi katolicy! Coś w tym jest. Można oczywiście życ w takim monotonnym, monochromatycznym, religijno - ideowym państwie, ale nie można "owocować' Odpowiedz Link Zgłoś
lingha Re: Polska- zaścianek Europy 19 lat temu pozdrowienia dla pani z barcelonskiego sklepu.zaopatrzylem sie w polskie piwko o ktore, w Galicji jeszcze ciezko. zaczalem studiwac w hiszpanii 7 miesiecy temu i coraz rzadziej mysle o powrocie. chce tu zostac. zadnych moherow, wszechpolakow, zadnej agresji. mam dosc polskiego patriarchatu i kultu sily fizycznej. w polsce duzo dzialalem, dyskusje, demonstracje ...ale kazdy ma swoja cierpliwosc. polacy chcecie sie zakisic. prosze dalej glosujecie na lpr,samoobrone, pis, po, sld. dosc dziadow. jedyne co daloby mi nadzieje na powrot, to wejscie do parlamentu zielonych, demokratow, nowej lewicy... widac jaka jest mentalnosc polskiego spolecznestwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 [...] 19 lat temu Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Pracownik zmywaka cenniejszy niz lekarze w Polsce 19 lat temu > bezwartosciowe smiecie tam siedzą... Jak np Marcinkiewicz, Agata Wrobel, Jerzy Dudek, Rasiak ..:-) Ta bezwartosciowosc jest nawet mierzona konkretnymi wartosciami. Wiesz, czasami zdarzy sie szeregowemu pracownikowi w trakcie pracy mala niestrawnosc - bywa. Musi wtedy do lazienki troche posiedziec na kiblu. Oczywiscie za caly ten czas, tu, gdzie szanuje sie pracownika - normalnie zostanie mu zaplacone, nawet jak posiedzi tam z 20 minut. Pozwol, ze podsumuje: Obiektywnie wyliczona zaplata za czas spedzony na sr**niu przez takiego 'bezwartosciowego czlowieka' jest obiektywnie wieksza niz oferowana przez Panstwo Polskie finansowy ekwiwalent za pol dnia pracy polskiej pielegniarki, policjanta czy lekarza pierwszego kontaktu. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak cała wypowiedź bez ładu i składu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu po kolei: - Dudek i Rasiak to gwiazdy futbolu: zarabiają tyle że z kieszonkowego ich pudla mogliby utrzymać cała twoja familię. pani agata natomiast sie kompromituje, ale to jej sprawa. To są zresztą zupełnie skrajne przypadki. Marcinkiewicza porownujesz do siebie, marnego emigranta? nie pochlebiaj sobie... - w pracy sram kiedy mam ochotę: ważne abym wywiązywal się ze swoich obowiazków. - Lekarze w Polsce zarabiają prywatnie i to ogromne pieniądze, o których ty jako pomywacz w Londynie możesz pomarzyć...(zreszta nie tylko jako pomywacz). Tylko nowicjusz, albo TOTALNY nieudacznik jest w Polsce biedny jako lekarz. Osobiscie nie znam nawet jednego lekarza w potrzebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ty tylko myslisz ! masz albo myslisz o nich ! IP: *.gliwice.msk.pl 19 lat temu polaczku co ty wiesz ... sa lekarze co maja kase jak robia prywatnie ... biora 70zl za wizyte czasem wizyta trwa 15-30min. oni robia kase nic do nich nie mam ale w UK mieliby wiecej jeszcze, do 100K spokojnie ... sa tez tacy lekarze z wieloletnim starze co maja goowno ... znam ludzi po prawie 4 osoby, 3 psychologow, ludzi po 2 fakultetach, z doktoratami, oni wybrali UK, bo tu ich stac na wszystko ! korkix jest spoko znam go z forum, pisze prawde ... tam cenia cie bardziej niz tu ... obcy ludzie traktuja Polakow lepiej niz nie jeden Polak Polaka ... zeby mowic o UK trzeba tam pomieszkac ... ja mam juz swoj staz i jade tam po wolnym znowu ... UK to nie raj, ale caly czas mysle jak oni zrobili, ze sa tak mocni ... Polska jest w tyle i nie wiem kiedy tu za minimalna pensje oplacisz mieszkanie, jedzenie i cos ci zostanie ... tam ci co tu nie mieli nic maja szanse ... obcy kraj daje im szanse a polska sprowdza chinczykow ... Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 :) 19 lat temu > - Dudek i Rasiak to gwiazdy futbolu: zarabiają tyle że z kieszonkowego ich > pudla mogliby utrzymać cała twoja familię. A i owszem, rowniez Twoja i zapewne polowe Twojej wsi. > Marcinkiewicza porownujesz do siebie, marnego emigranta? nie pochlebiaj sobie.. Nie porownuje, przywoluje przyklad czlowieka mieszkajacego poza granicami kraju. Ale skoro kusi Cie porownanie prosze Cie uprzejmie: Gdybysmy np porownali nasze zdolnosci jezykowe, to moglby sie ode mnie - choc daleko mi do doskonalosci - duuuuuzo nauczyc. Porownujac wzrost, roznica byla by niewielka, stopien wypadania wlosow na duza moja korzysc, zaplecze polityczne i zaanganozwanie w PISie - wtedy owszem, moge sie gleboko schowac. > Tylko nowicjusz, albo TOTALNY nieudacznik jest w Polsce biedny jako lekarz. Proponuje tak zatytuowac watek na forum lekarskim, chetnie poobserwuje liczne przytakiwania i skladane Ci gratulacje za odkrycie oczywistej prawdy. > zarabiają prywatnie i to ogromne pieniądze, , o których ty > jako pomywacz w Londynie możesz pomarzyć.. Opowiedz mi koniecznie co jadam na na sniadania, obiady i jak spedzam wolny czas. Jestem niezmiernie ciekawy kolejnych faktow dotyczacych mojego zycia. > Osobiscie nie znam nawet jednego lekarza w potrzebie. A jak osobiscie dajesz sobie rade z spolecznym odrzuceniem, brakiem kolegow i jakiegokolwiek liczenia sie z Toba co skutkuje proba dowartosciowania sie na forum ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Do pracy by się szło! IP: *.wolfson.cam.ac.uk 19 lat temu Fajnie, ze Polacy sobie radzą za granicą i pną się coraz wyzej. Mam tu w Anglii kilku znajomych Polakow i z przyjemnoscia obserwuje to zjawisko jak coraz wiekszej liczbie z nich udaje sie zmienic prace na coraz lepiej platna i coraz bardzie ambitną. Czesc z nich wciaz mysli o powrocie do Polski, czesc juz sie nad tym przestala zastanawiac ale najpiekniejsze w tym wszystkim jest to, ze niezaleznie od tego jaka decyzje podejmą na koncu, ONI MAJĄ WYBÓR. Piekne w zyciu za granica jest wlasnie to, ze mozna wybrac: albo sie zostaje albo sie wraca. Bedac w Polsce wyboru sie nie ma i wszystko jest zdecydowanie trudniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danusia Re: Do pracy by się szło! IP: *.akademiki.uni.torun.pl 19 lat temu Najwazniejsze jest to , zeby robic, co sie kocha, albo pokochac co sie robi, niezaleznie od miejsca. Choc miejsce , ludzie sa czasem najwazniejsze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-mich.eu Coś o mnie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 19 lat temu Polacy rosną w siłe. kiedy jechalem 1,5 roku temu do walii, razem ze mną bylo 12 zupelnie obcych mi osob. mielismy zalatwiona przez agencje prace w fabryce ciast. cala ekipa dostala prymitywne zajecia, szybko jednak zaczelismy wystawiac glowy i wygryzac walijczykow z lepszych stanowisk. moja narzeczona ktora towarzyszy przez caly czas, wytrzymala nudną prace na linii przez 15 miesięcy. chociaz z wyzszym wyksztalceniem pokornie wykorzystala ten czas na wyszliwowanie jezyka i pokazanie się z dobrej strony. efektem tego jest awans na stanowisko menadzera, odpowiedzialnego za bezpieczenstwo, trening i kontakty z nowym personelem. polacy ktorzy macie kompleksy ze pracujecie w barach restauracjach na budowach i fabrykach nie poddawajcie sie, wasz wysilek nie pojdzie na marne, pozdrawiam a jak spedzamy wolny czas www.e-mich.eu Odpowiedz Link Zgłoś
fryderyk2007 Re: Coś o mnie 19 lat temu Dokladnie. Praca i wysilkiem mozna wiele osiagnac na zachodzie. Ja tez przez pierwsze dwa lata pracowalam jako niania i odkladalam pieniadze, az w koncu bylo mnie stac na studia magisterskie i potem doktoranckie. Teraz jestem pracownikiem naukowym ze swietna i praca i placa. Zadna praca nie hanbi a jest jedynie srodkiem do osiagniecia celu. Odwagi i szczescia zycze wszystkim na obczyznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bubba Re: Do pracy by się szło! IP: *.planters.net 19 lat temu W imieniu polakow za granica dziekuje. I teraz ide sie przewiezdz moim harleyem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawski cwaniak A może, dla zachowania obiektywizmu, opisać też IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu losy tych, którym się nie powiodło (przynajmniej nie tak, jak sobie to planowali)? Też jest ich sporo (podejrzewam, że większość, tylko nikt się tym oczywiście nie będzie chwalił). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aldente Re: A może, dla zachowania obiektywizmu, opisać t IP: *.fastres.net 19 lat temu No na przyklad , mnie sie nie powiodlo , tak jakbym sobie marzyla i wcale sie nie wstydze o tym mowic.Ciagle zmieniam prace , bo albo nie placa albo firma plajtuje, albo szef proponuje seks na zapleczu w zamian za podwyzke. Chcialabym otworzyc cos wlasnego ale boje sie kredytow. Wszyscy wkolo ostatnio zamykaja interesy bo nie rentowne. Moze jeszcze dorosne do tej decyzji , trafie na nisze rynkowa i wyskocze z jakims fajnym , przynoszacym zyski pomyslem. No coz,takie jest zycie, jakbym zostala w Polsce to tez albo by mi sie udalo albo nie zrealizowac marzenia zawodowe. Najwazniejsze , ze jestem zdrowa, mam dach nad glowa, wspanialego meza i fajnych przyjaciol, no i fantastyczne wloskie slonce , plaze i morze.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
yidam Do pracy by się szło! 19 lat temu Do Irlandii wyjechalem póltorej roku temu. Muslalem, ze znam angielski :) Szkolna wersja jest niezrozumiala dla autochtonow o czym szybko sie przekonalem. Na poczatku bylo ciezko - dostalem prace jako przedstawiciel handlowy (alarmy domowe), ale dzieki temu wyszlifowalem angielski z lokalnym akcentem i tylko "lokale" czuja, ze cos nie tak z tym moim Corkijskim akcentem. Pozniej praca w fabryce i po roku pobytu w Irlandii powrot do pracy w zawodzie finansisty. W Polsce z tytulem licencjata traktowany bylem jak ktos z wyksztalceniem srednim i odsylany z kwitkiem. Tutaj jak wspominam o checi dalszego studiowania (MBA) kreca glowa z podziwu. W miedzyczasie pobralem sie i we wlasnym Urzedzie Stanu Cywilnego zmienilem nazwisko na typowo irlandzkie. Czy zostane w Irlandii? Nie. Planuje wyjazd do Nowej Zelandii na poczatku 2008 roku i rozpoczecie kursu ACCA (dla niezaleznych ksiegowych) i MBA. W Irlandii brakuje mi sniegu i narzekam na nadmiar Polakow psujacych opinie tym, ktorzy pojechali po lepsza jakosc zycia, a nie tylko pieniadze. A Ci, ktorzy wybrali sie tylko po pieniadze (najczesciej bez znajomosci jezyka) bedzie szkoda wydac 5000zl na bilet lotniczy z Londynu do Auckland, Wellington czy Christchurch. Czasami wstyd mi sie przyznac, ze jestem Polakiem zwlaszcza widzac pijana smietanke z kraju Piastow na ulicach Cork. Mam wielu znajomych Polakow z ambicjami i w tym srodowisku czuje sie dobrze. Niemniej jednak do Polski nie wroce. Udzielalem sie politycznie, ale pozostawilo to we mnie niesmak, bo nawet na poziomie gminy jeden czlonek partii okrada drugiego (nie POwiem jaka partia :P). Teraz trzymam sie od tego daleko i jest mi z tym dobrze. Pozdrawiam wszystkich szlachetnych emigrantow. Szlifujcie jezyk, badzcie ambitni, mierzcie sily na zamiary. Na pewno sie uda. Michael Collins Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u siebie Niestety, nie znasz nawet polskiego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu "Półtorej roku"?! Skreślony na wejściu- dalej nawet nie chciało mi się czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
yidam Re: Niestety, nie znasz nawet polskiego. 19 lat temu Wielki polonista sie znalazl, ciekawe na ile zdales mature z polskiego (o ile zdales). I dobrze, ze nie czytales - tacy jak ty wlasnie nie powinni czytac mojego postu. Szkoda, ze to jedyne co potrafisz napisac. Nawet konta nie umiesz sobie zalozyc, zeby dyskutowac na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silver77 Do pracy by się szło! IP: *.logicnet.cz 19 lat temu Jasne. A wsz€dzie jest tak kolorowo1 A nepiszcie chociaz troche jak sie pracuje polakom pod agentura i czy sa szczesliwi. Ch..a sa. Nie macie pojecia co to znaczy pracowac za granica to nie robcie ludziom kopy z mozgu +++++++ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: WRACAM do kraju IP: 87.219.115.* 19 lat temu W wakacje wracam do kraju,po kilku latach zycia w Hiszpanii.Wiem,ze warunki mieszkaniowe w Polsce bede miala gorsze,musze szukac pracy,mimo to wracam.I co z tego,ze tutaj mam dobrze,jesli tesknota za rodzina,krajem nie mija.Wole zyc biedniej,ale wsrod swoich.Zreszta staram sie myslec pozytywnie,w kraju bedzie mi na pewno o niebo lepiej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saper Re: WRACAM do kraju IP: 62.254.166.* 19 lat temu Dam Ci dobra rade. Wracaj, ale zostaw sobie otwarta furtke w Hiszpanii. Znam duzo przypadkow osob, ktore nienawidzily kraju, do ktorego wyemigrowaly. Zbierali pieniadze i czekali, az bedzie tyle, ze mozna wracac do Polski. Jak juz uzbierali to kupowali mieszkania w Polsce i wracali. A po pol roku mieszkania wynajmowali i wracali spowrotem na emigracje do kraju "w ktorym jest tak zle". Znam tez takich co wrocili do Polski i sa szczesliwi, ale powaznie Ci radze, nie pal za soba mostow w Hiszpanii, bo moze kiedys bedziesz ich potrzebowal. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Do pracy by się szło! 19 lat temu dzęki nim poprawia się wizerunek Polski i Polaków za granicą Odpowiedz Link Zgłoś
yidam Re: Do pracy by się szło! 19 lat temu > dzęki nim poprawia się wizerunek Polski i Polaków za granicą Gdyby jeszcze byla takich wiekszosc, byloby rozowo. niestety jest wrecz przeciwnie. A tych najgorszych widac najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 wizerunek nigdy nie poprawi sie przez emigrantow. 19 lat temu wręcz pogorszy. Gdybysmy wpadali tam jak Rosjanie z kupa kasy i wydawali bez opamietania, to tak. Tak samo gdybyśmy inwestowali kasę (zarobioną u nas), wtedy bylibysmy kimś. a tak jeździmy z ch... po prośbie i na takich patrzy sie z milosierdziem, nie z podziwem. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: wizerunek nigdy nie poprawi sie przez emigran 19 lat temu no ale zawsze widza naszą pracowitość więc czymś to u zwykłych obywateli takiej irlandii skutkuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yakawka Do pracy by się szło! IP: 87.192.236.* 19 lat temu A ja pracuje za granica i choc zamiarzam kiedys wrocic do Polski, to nie wiem jeszcze kiedy. Wroce napewno, bo tam est cala moja rodzina, moi przyjaciele i wszystko co kocham. Ale jesli chodzi o prace to nie mialam tam wiekszych perspektyw. I nie pomagaly kolejne szkoly, ani to ze zaczelam studia, na ktorych z reszta brak bylo jakichkolwiek autorytetow. W ierzcie mi, zajecia na ktorych wykladowcy gadaja tylko o wodce, panienkach i seksie ic nie naucza, no chyba ze ktos bardzo chcialby sie do nich przylaczyc. Ja wolalam rzucic studia i wcale tego nie zaluje. Zycze powodzenia wszystkim, ktorzy sprobowali wyrwac sie z szarej polskiej rzeczywistosci i postanowili zyc kolorowo... Odpowiedz Link Zgłoś
d_arek_d Re: Do pracy by się szło! 19 lat temu Gość portalu: saper napisał(a): > Powodzenia dla wszystkich rodakow mieszkajacych poza Polska! Robcie co lubicie > i cieszcie sie zyciem! Powodzenia dla wszystkich rodaków mieszkających w Polsce! Robcie co trzeba by spowodować powrót emigrantów zarobkowo-ideologicznych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Los Angeles Re: Do pracy by się szło! IP: *.socal.res.rr.com 19 lat temu wspolczuje tym wszystkim Polakom ktorzy wyjechali za granice z powodow zarobkowych,to musi by meczace teskonic za krajem ojczystym, ludzie sa w rozkroku, to najgorsza sytuacja zyciowa bo nie daje prawdziwej wolnosci, Polska jst krajem gdzie sie urodzilem i nic wiecej, dawno juz odnalazlem inny kraj dla siebie.Polska po 20 latach jest krajem sprzecznosci i pardoksow, ma stosunek taki jak do Kanady czy Czech czyli jeden z krajow na swiecie. Polacy w wiekszosci przeniesli Polske do innych krajow, i w zasadzie nic sie w ich zyciu nie zmienilo,tworza sie takie Green Points Europy, ale Europa jest hermetyczna dla obcych, bardzo ksenofobiczna, dlatego nigdy nie wybralem Francji gdzie moglem 20 lat temu zamieszkac, teraz przyjezdzam tam turystycznie bo lubie jezyk francuski. Tym niemniej zyczej powodzenia polskiej diasporze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak tacy też są: 5 %. reszta jest nikim. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Na zachodzie wszyscy sa kims. W Polsce - nikim 19 lat temu wg otaczajacych go wspolPolakow. Widzisz, mylisz pojecia. Na Zachodzie, w wiekszosci krajow, szanuje sie czlowieka, niezaleznie od tego jaka wykonuje prace. W firmie dyrektor podniesie i wreczy z usmiechem szczotke sprzataczce, ktorej przechodzac ona wypadla. Dyrektor porozmawia z asystentem w kuchni, a prezes duzej firmy zamieni z usmiechem kilka slow z kasjerem w supermarkecie obok, pytajac o jego zone i dzieci. To w Polsce pielegnuje sie przeswiadczenie w to, ze ktos jest kims, a ktos inny jest nikim. A zatem ludzie ktorzy maja sie czuc (bo tak!!!) nikim, i czesto tak wlasnie pod presja otoczenia sie czuja. Ale to tylko u Was w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Wlasnie tacy, którzy tak jak ty myslą, jadą tam w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu takim błogim przeswiadczeniu. Otóż mylisz sie panie, robol wszędzie jest nikim. Są kraje, jak Polska, Wlochy czy Hiszpania, gdzie otwarcie dadza ci to odczuc i Anglia, gdzie się usmiechną, poklepia po plecahc ale tak naprawdę jesteś dla nich smieciem, nikim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zamilcz juz !!! pojedz zobacz ocen a nie pisz bzdetow !!! IP: *.gliwice.msk.pl 19 lat temu nawet jak jest tak jak w polsce znaczy ... nienawisc, zawisc, obluda, chamstwo, ku..twwo, donosicielstwo, zazdrosc itd. to biorac pod uwage zarobki w UK ... klade na to lache !!! ide do pracy bez stresu, spoznie sie to sie spoznie ... zrobie cos pozniej to zrobie pozniej ... chce wolne to je biore ... chce to wychodze wczesniej ... robie swoje ... chce dluzszej przerwy to sobie robie ... chce sobie pojechac na lunch to sobie jade ... cheers ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak "pan jest zerem, panie z gliwic..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu i zerem pozostanie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KochwaZamilcz hrhr te polaco cmoknijta w doope sie gogusioo ! IP: *.gliwice.msk.pl 19 lat temu nie bojta sie malutki polaczku ! idzta spac i nie peerdolta ! hrhrhrhrhrhrhrhh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elzbieta Do pracy by się szło! IP: 213.230.130.* 19 lat temu Po pieciu latach pobytu we Wloszech ,udalo mi sie podjac prace w moim zawodzie .Jestem pielegniarka i od 4 lat pracuje w domu opieki spolecznej dla niepelnosprawnych.Lubie moja prace,od 2 lat jestem szefowa ,koordynuje i odpowiadam za swiadczenia pielegniarskie.Zarabiam 1500 euro.Mam swoje mieszkanie ,pomagam moim dzieciom i ciesze sie ,ze moge pracowac w moim wyuczonym zawodzie.Ale poczatki nie byly latwe,imalam sie roznych zajec,sprzatalam,opiekowalam sie ludzmi starszymi i chorymi,mylam gary w restauracjach,do czasu az opanowalam wloski w stopniu pozwalajacym na podjecie pracy w moim zawodzie.Zycze wszystkim Polakom powodzenia za granica,osiagniecia wymarzonego celu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Good Prawda Zwyciezy ! IP: *.gliwice.msk.pl 19 lat temu Ela to nie jeden przyklad ! Takich jest wiecej ! W kochanej Polsce to nie mozliwe jest ! Powodzenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Re: Jestem bogaty własna pracą, mam dumę i przede 19 lat temu > wszystkim jestem u siebie...a ty sądząc po twoim tonie jesteś nikim i w dodatku > > jak żebrak musisz gdzieś ganiać za marną pracą, zebrak z dostepem do internetu hhiihi Lepiej zaloz chelm, bo jak Ci latajaca gula zazdrosci i zawisci z szyjnego rejonu wyskoczy, to rozpedzona rykoszetem zdrowiu i zyciu zagrozic poprzez trzepniecie w czolo moze. Ale i tak pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
fryderyk2007 [...] 19 lat temu Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś