Dodaj do ulubionych

Kamien w czajniku elektrycznym

IP: *.fastres.net 19 lat temu
Jak go eliminujecie?
Obserwuj wątek
    • Gość: marta_0011 Re: Kamien w czajniku elektrycznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Kupuję specjalnu środek "odkamieniacz" wsypyję zalewam wodą,zagotuję zostawiam
      na 1 godzinkę po czym wylewam i dokładnie płuczę.Można też domowym sposobem a
      mianowicie wsypać kwasek cytrynowy,zalać wodą,zagotować,zostawić na 1
      godzinkę,wylać,umyć i dokładnie wypłukać :-)))
    • tou OCET 19 lat temu
      Według mnie dobrym sposobem na kamień w czajniku jest OCET.

Mianowicie, wlać ok litr octu do czajnika i zagotować. Należy jednak pilnować
      czajnika, gdy jest on elektryczny, ponieważ mimo, iż ocet dojdzie do wrzenia, to
      czajnik nie wyłączy się samoistnie. (Bynajmniej u mnie gotuje się non stop)
      Ale dobrze jest, gdy ocet pogotuje się trochę dłużej.

Potem należy wypłukać czajnik, wlać czystą wodę z kranu, do pełna i zagotować.
      Powtórzyć to ok 3 razy.

Sposób skuteczny, tylko gotujący się ocet strasznie brzydko i ostro pachnie.
      Najlepiej uciekać z kuchni, a potem dobrze wywietrzyć.
      Ale sposób 100% skuteczny i sprawdzony :-)
    • dominikjandomin Re: Kamien w czajniku elektrycznym 19 lat temu
      Gość portalu: jadzia napisał(a):

> Jak go eliminujecie?

Wrzątek, kwasek cytrynowy. We wrzątku rozpuszcza się jak burza, potem jeszcze
      raz zagotowuję i gdy ostygnie - do wc. Przemyć czajnik i gotowe.
      • tou Re: Kamien w czajniku elektrycznym 19 lat temu
        Kwasek cytrynowy w proszku, czy w płynie? :-)
        • Gość: marta_0011 Re: Kamien w czajniku elektrycznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
          Lepszy w proszku-skuteczniejszy.
          • Gość: szukająca Re: Kamien w czajniku elektrycznym IP: *.adsl.inetia.pl 19 lat temu
            najlepiej nie dopuścic do utworzenia się kamienia, ja zawsze wodę do czajnika
            filtruję w bricie (brita to taki dzbanek z wymiennymi filtrami, do kupienia w
            marketach), eliminuje wszelkie osady na wodzie i kamien. polecam, u mnie sie
            sprawdzil w 100%
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka