Gość: jadzia IP: *.fastres.net 19 lat temu Jak go eliminujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marta_0011 Re: Kamien w czajniku elektrycznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu Kupuję specjalnu środek "odkamieniacz" wsypyję zalewam wodą,zagotuję zostawiam na 1 godzinkę po czym wylewam i dokładnie płuczę.Można też domowym sposobem a mianowicie wsypać kwasek cytrynowy,zalać wodą,zagotować,zostawić na 1 godzinkę,wylać,umyć i dokładnie wypłukać :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
tou OCET 19 lat temu Według mnie dobrym sposobem na kamień w czajniku jest OCET. Mianowicie, wlać ok litr octu do czajnika i zagotować. Należy jednak pilnować czajnika, gdy jest on elektryczny, ponieważ mimo, iż ocet dojdzie do wrzenia, to czajnik nie wyłączy się samoistnie. (Bynajmniej u mnie gotuje się non stop) Ale dobrze jest, gdy ocet pogotuje się trochę dłużej. Potem należy wypłukać czajnik, wlać czystą wodę z kranu, do pełna i zagotować. Powtórzyć to ok 3 razy. Sposób skuteczny, tylko gotujący się ocet strasznie brzydko i ostro pachnie. Najlepiej uciekać z kuchni, a potem dobrze wywietrzyć. Ale sposób 100% skuteczny i sprawdzony :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: Kamien w czajniku elektrycznym 19 lat temu Gość portalu: jadzia napisał(a): > Jak go eliminujecie? Wrzątek, kwasek cytrynowy. We wrzątku rozpuszcza się jak burza, potem jeszcze raz zagotowuję i gdy ostygnie - do wc. Przemyć czajnik i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
tou Re: Kamien w czajniku elektrycznym 19 lat temu Kwasek cytrynowy w proszku, czy w płynie? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta_0011 Re: Kamien w czajniku elektrycznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu Lepszy w proszku-skuteczniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szukająca Re: Kamien w czajniku elektrycznym IP: *.adsl.inetia.pl 19 lat temu najlepiej nie dopuścic do utworzenia się kamienia, ja zawsze wodę do czajnika filtruję w bricie (brita to taki dzbanek z wymiennymi filtrami, do kupienia w marketach), eliminuje wszelkie osady na wodzie i kamien. polecam, u mnie sie sprawdzil w 100% Odpowiedz Link Zgłoś