Dodaj do ulubionych

maszyna do szycia

18 lat temu
Witam serdecznie. Czy możecie mi Panie pomóc w zakupie maszyny do
szycia? Jak dziś zobaczyłam w internecie jak duża jest oferta to
zwariowałam. Chciałabym dobrą i wielofunkcyjną maszynę do szycia,
czy możemi ktoś pomóc? Dziękuję
Obserwuj wątek
    • gizmaaa Re: maszyna do szycia 18 lat temu
      oj też bym z chęcią poczytała na ten temat i poczekam może się tu
      ktoś wpisze ;)
    • Gość: margared Re: maszyna do szycia IP: *.icpnet.pl 18 lat temu
      Witam, ja się zgłaszam do odpowiedzi :)

Jesli chodzi o maszyny do uzytku domowego a nie przemyslowego to mamy maszynę
      zwykłą, zszywającą materiał ściegiem prostym i zygzakowy, oraz maszynę do
      obrzucania brzegów tkaniny, i to jest overlock. Są jeszcze coverlocki, ale ja
      ich na oczy nie widziałam i sie nie wypowiadam.

Sama szyję intensywnie i dużo w domu; korzystałam z 3 maszyn, aktualnie mam tą
      trzecią. Powiem jedno, nie warto wydawać grubych pieniędzy na maszyny ze
      ściegami ozdobnymi, bo ich się po prostu nie uzywa. Tak, powtarzam, nie używa
      się. :) Warto po prostu kupić najprostszy model, który na pewno będzie miał
      ścieg prosty, zygzakowy, i to naprawdę wystarczy :) Nie dajcie się naciągnąć na
      maszynę z bajerami, bo naprawdę te pieniądze lepiej włożyć na lokatę.

Jeśli chodzi o overlocka, to ta maszyna powinna być kupiona, ale tylko jeśli
      bardzo jej potrzebujecie, bo dobry overlock dużo kosztuje, a obrzucanie brzegów
      tkanin można wykonac na kilka sposobów, po prostu ucząc się tricków krawieckich
      z poradników. No chyba, że ktoś dużo szyje i szyje takie rzeczy, które wymagają
      "zawodowego" obrzucenia.

No, ale wracając do maszyny, ja doradzam model prostszy, tańszy, nie musi być
      nowy. W serwisach można kupić bardzo tanio wyregulowane maszyny z gwarancją
      serwisu, i ja właśnie taką maszynę kupiłam za 150zł. Jestem bardzo zadowolona.
      Jednak jesli będziecie szczęśliwsi z nowej, to przecież nikt wam nie zabrania. :)

A do kogo należy udać się po poradę odnośnie modelu? NIE DO SKLEPU! Tylko i
      wyłącznie do serwisu naprawy maszyn, bo tam pracuje pan, który widział w swoim
      życiu zawodowym niejedno i PRAWDĘ POWIE :) On się zna na modelach, na
      producentach, na usterkach, na najczęstszych wadach...
      Mnie odradzono w takim serwisie markę ARKA RADOM. Faktycznie, już się na nich
      przejechałam. Łucznik, ale ten solidny łucznik jest wart zaufania, Brother
      raczej też, Pfaff - tak sobie.
      Istnieje na naszym rynku cała masa marek dziwnych np./ z Chin, i dlatego trzeba
      się udać na pogawędkę do kilku serwisów, co nic nie kosztuje :)

Mam nadzieję, że moja wypowiedź nie jest bardzo chaotyczna, i pomogłam.

• gizmaaa Re: maszyna do szycia 18 lat temu
        dzięki ;) właśnie też się dużo naczytałam o tej chińszczyźnie....
        po prostu popytam kogo trzeba ;)
        • Gość: margared Re: maszyna do szycia IP: *.icpnet.pl 18 lat temu
          To ponownie ja, ostatnio stanęłam przed problemem wymiany uszkodzonej części w
          mojej maszynie, okazalo sie, ze jest niestandardowa i zaplacilam kupe szmalu.
          Porozmawialam tez sobie z osoba w serwisie i dowiedzialam sie, ze najlepiej
          kupowac maszyny takie, ktore maja czesci standardowe, czytaj tanie i latwe do
          zdobycia. Powiedziano mi tez, ze przychodza do nich panie, ktore kupily maszyne
          nowa, roznych dziwnych firm, ale juz po pol roku nadajaca sie do naprawy.
          Ostatecznie stanelo na tym, ze Łucznik jest najlepszym wyborem, bo jesli trafia
          sie do naprawy do jako starusienka maszyna, eksploatowana cale życie i przez
          kilka pokolen. Jesli sie pojawia, to tylko do czyszczenia i regulacji.

Aha, warto tez brać tą w metalowej obudowie a nie w plastikowej.
          Nie wiem jak to jest z czesciami do singera w Polsce, ale maszyna tez warta
          zainteresowania.

Ja jako nastepna kupie zapewnie wlasnie łucznika, albo singera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka