Gość: Sargen IP: *.chello.pl 18 lat temu uruchomiłam program prania na 90st. z proszkiem - nie pomogło, śmierdzi tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uasiczka Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 18 lat temu spróbuj "rozebrać" na części to co się da czyli: szufladę umyj porządnie np. w zmywarce, i wyczyść dziurę na szufladę, filtr obejrzyj itp. (sprawdź w instrukcji co możesz samodzielnie otworzyć). może spróbuj przeprać za calgonem czy tam czymś do odkamieniania Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 17 lat temu no i tu jest pies pogrzebany, bo z mojej pralki też śmierdzi i nawet doskonale wiem dlaczego. Otóż rzeczonej szuflady za cholerę nie da się wyjąć :( Czyszczę ją tyle, na ile mi długość moich palców starczy, ale wiem doskonale, ze w środku jest pleśń. Przy zakupie kolejnej pralki będę się bardzo mocno sugerować możliwościami samodzielnej rozbiórki pralki, czyli szufladki na proszki, płyny itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudakazia Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.218.151.59.static.telsat.wroc.pl 16 lat temu Mi też smierdzi z pralki i nie jest to wina szuflady,bo tą akurat regularnie wyjmuje (acz z trudem) i czyszczę. Mam wrażenie, że to raczej śmierdzi bęben,albo ta guma przy drzwiczkach. A jesli już mam być szczera,to właściwie nie tyle z pralki śmierdzi, w każdym razie nie jest to tak, że smierdzi jak otwieram pralke, tylko...no cóż...powiem szczerze, ciuchy mi smierdzą po praniu. Jak są jeszcze mokre to nie,dopiero jak wyschną. I nie jest to efekt proszków czy płynów do płukania, bo próbowałam już wielu. Nie jest to również efekt pozostawiania po praniu rzeczy w pralce,bo staram sie rozwieszac w miare mozliwości jak najszybciej. Nie wiem,co jest grane :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiab Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.chello.pl 16 lat temu mam automat beko niecały rok i śmierdzi mi pranie znaczy niektóre rzeczy jakieś koszulki,dzinsy taką choćby kukurydzą.Poczytałam te forum i spróbowałam z tym domestosem w programie szybkim na 40stopni i potem jeszcze raz z proszkiem zeby wypłukać to.i spróbowałam te bluzki śmierdzące w 60stopniach kilka i kilka z octem w 40stopniach i to i to podziałało.sam automat był czysty bo i szuflada czysta i w gumie wycieram wode,filtr też czysty.niewiem skąd ten smród sie bierze? predzej miałam masterccoka 8lat i nie było z nim żadnych problemów,potem przestał kręcić to go wymieniłam i chyba źle zrobiłam mogłam spróbować naprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldek Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.17-4.cable.virginmedia.com 14 lat temu po praniu nigdy nie zamykaj pralki!!! mosi dobrze wyschnac bo inaczej zaczyna smierdziec ztechlizna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13 lat temu sprawdź czy nie zawiesiła się kulka w syfonie czasami to jest przyczyna nieprzyjemnego zapachu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.play-internet.pl 13 lat temu borykalam sie z tym samym problemem smierdzialo okropnie i probowalam roznych metod zeby to usunąć ale pomoglo jedno... :-) WLACZYLAM PROGRAM NA GOTOWANIE WSYPALAM PROSZEK I POL LITRA OCTU I BEZ UBRAN PRZEPRALAM TEN SMROD.! UDALO SIE..! JUZ NIE SMIERDZÍ:-) POLECAM:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.xdsl.centertel.pl 14 lat temu może suszysz pranie w małym lub słabo wentylowanym pomieszczeniu. gdy u mnie wisiało pranie w łazience i były zamknięte drzwi tak się działo, ale wystarczyło otworzyć drzwi od łazienki i problem zniknął. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.adsl.inetia.pl 14 lat temu Ostatnio jakieś pare miesięcy temu musiałam pralkę uruchamiać z domestosem,proszkiem ,octem.Wszystko parę razy wrzucałam.A wiecie z czego śmierdzi???Otóż spróbujcie z całej siły odchylić gumę w bębnie,tam się zbiera taki szlam,muł.Nie wiem dlaczego tak się robi,teraz znowu to mam,a było pare m-cy spokoju.Pranie też póżniej śmierdzi stęchlizną jakąś.No i trza dziś powrzucać do pralki różne środki,żeby przeszło.Aha między gumą a bębnem szoruje szczoteczką starą do zębów,bo czym innym tam nie dojdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krecior-portal@wp. Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.play-internet.pl 14 lat temu Mam dokładnie identyczny problem i nie wiem co zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 13 lat temu Prawdopodobnie to śmierdzenie będzie występowało we wszystkich pralkach które mają obudowę bębna z tworzywa sztucznego , kiedy robili z blachy to nie miało się co wchodzić w reakcje z proszkami i takich problemów nie było. Pozostaniemy z problemem - niestety Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeeeeeeeee Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.prudnik.net.pl 13 lat temu coooo>????>:>LXkmlm XD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12 lat temu Mozliwe że powodem tego jest twarda woda.. Na lekcji chemii pani mówiła że jeżeli mamy twardą wode to choćby nie wiadomo jakich proszków sie używało pranie będzie śmierdzieć na cos takiego są płyny co zmiękczają wode i myśle że mogły by pani pomóc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: 172.56.12.* 11 lat temu Najszybciej pozbedziesz sie przykre go zapachu gdy do poem Nika na prose na spieszy kwasku cytrynowego I wlaczylam na cieplo pranie! (Oczywiscie pusta pralke) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.adsl.inetia.pl 14 lat temu Każda szuflada ma ogranicznik. Aby wyciągnąć szufladę do oporu, a następnie nacisnąć plastik nad dozownikiem płynu ( dość mocno ) próbując ją wyciągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13 lat temu musi się dać, nie ma pralki aby szuflada się nie wyciągała, chyba ze pralka posiada zamiast szuflady zasobnik lub pojemnik otwarty na detergenty.zerknij do instrukcji może tam coś znajdziesz, czasami jest tak zbudowana ze trzeba albo z wyczuciem szarpnąć albo wcisnąć jakieś zabezpieczenie przed niechcianym wypadnięciem,odmykajcie pralkę po wypraniu przeważnie czuć z przewodów giętkich one są garbowane połączenie bębna z pompą po przechyleni lub zdjęciu tylnej pokrywy można go pozgniatać tylko z wyczuciem aby nie oderwać przy bębnie są klejone czasami są rozkręcane i lub ten z tyłu pralki do wyrzucenia wody tam się zbiera najwięcej całego brudu przeważnie z płynów do płukania resztki porostu gniją i pleśnieją potem są przyczyną różnych alergii na skórach a nie same detergenty,są szczoteczki do czyszczenia butelek tylko jakieś wąskie i na giętkim drucie od strony filtra czasami można cześć wyczyścić i przewód który wyrzuca wodę do kanalizacji on na samym dole na zgięciu czasami tak samo zarasta spróbować go należy pozgniatać i wlewać wodę do pralki i wypompować i tak aż się oczyści a cha i jeszcze jedno czasami sam syfon pasowało by go rozkręcić i oczyścić tam jest kulka ona się zawiesza i cofa zapach z kanalizacji [pchać łapki tam gdzie się da] tylko z prądu wtyczkę wyłączać i polecam używanie jakiś środków i nastawienie na gotowanie raz na jakiś czas pozdrawiam serdecznie wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.bibl.pg.gda.pl 13 lat temu trzeba nacisnąć na niebieską nakładkę w szufladzie i dopiero ją wyjąć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martin Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: 31.81.78.* 13 lat temu Jest sposób detor + domestos ustawić pralkę na 90 stopni i przeprac tak 3 razy za każdym stopem czyścić gumę wokoło zamknięcia z syfow potem puścić tak samo z płynem lenor 7x i gotowe jak nie pomoże przeprac jeszcze raz z kretem do czyszczenia lur kanalizacyjnych on wypali syfa doszczętnie gotowe :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kylo Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.marsoft.net 13 lat temu najlepiej nalej kwasu siarkowego niech wypali całą pralkę (będzie spokój) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.adsl.inetia.pl 13 lat temu Z mojej pralki też śmierdziało,rzeczy po wyschnięciu śmierdziały "mokrą szmatą", próbowałam różnych sposobów,ale były mało skuteczne...teraz po każdym praniu zlewam wodę z filtra,jak to robiłam za pierwszym razem woda śmierdziała jak szambo,fuuujjjj!nie wiem czy wszystkie pralki tak mają,ale moja nie odpompowuje wody do końca,w filtrze pozostaje jakieś 0,5 litra,zlewam ją i nie zamykam od razu...niech dobrze wyschnie. Należy jednak pamiętać,aby zakręcić filtr przed następnym praniem,bo będzie nie wesoło :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antonio Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.dynamic-4-waw-k-1-1-0.vectranet.pl 8 miesięcy temu I to jest właściwy i najlepszy sposób na pozbycie się smrodu w pralce, a nie żadne "pomysła" typu ocet, kwas siarkowy, czy inne wynalzki, które niszczą pralkę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dokaweja Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 18 lat temu Miałam ten sam problem. Po kilku miesiącach bezskutecznej walki:-( kupiłam nową pralkę:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anastazja Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu Co to znaczy "śmierdzi z pralki". Jak długo piorę w automacie (ponad 30 lat) to nigdy mi z pralki nie śmierdziało. No ale nie stosuję środków z reklamy a filtr czyszczę po każdym praniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sargen Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.chello.pl 18 lat temu Przepraszam, ja jestem "starą" gospodynią domową, używam pralki od 20 lat (był to półautomat NRDowski, potem Viatka radziecka, teraz jest Bosch - i właśnie z niego śmierdzi. Też czyszczę filtr po praniu i nie mam brudnego pojemnika na proszek, nie używam też płynów zmiękczających (tzn. nie jestem ofiarą reklamy, jeśli o to Tobie chodzi). A z pralki śmierdzi - pewnie jest tam pleśń - za kołnierzem, gdzie sięgam - usuwam i wycieram. Ale tam gdzie nie sięgam - co pomoże? Proszę o rzeczowe rady, a nie stwierdzenie, że "u mnie nic nie śmierdzi". Zaznaczam, że pralka stoi cały czas otwarta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adi Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.tktelekom.pl 17 lat temu taka konstrukcja pralki że poniżej bębna jest rura ze stojącą wodą, tak jest w Amicach, syf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: 83.238.116.* 17 lat temu No, ale żeby taka woda zaśmierdła, to pralka musiałaby dłuuugo nie chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domator Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.internetia.net.pl 13 lat temu ...wystarczy 2 ,3 dni nie prania i po zawodach ,zapaszek juz jest..teraz firmy chyba specjalnie tak konstruuja pralki by sie tak dzialo,zebysmy sie wkurzyc i wymienic na nowa....tez po czasie smierdzaca.Widac po wpisach ze nie jest to odosobniony wypadek z tym cuchnieciem,dla pociechy Was powiem ze mam ten sam problem,pomimo roznorodnych zabiegow.Pozdrawiam wszystkich .Na koniec westchne ...dawniej to byly pralki!! 26 lat mialem polara!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? ano to.. IP: *.sol2.cable.ntl.com 17 lat temu ..potwierdzam,w amikach smierdzi tak ze przed kazdym praniem musimy wlaczyc ja i przeplukac "na pusto" .Kiedy mialem /ponad 20 lat/ czeska pralke "tamat" zero problemow.Powod to wada konstrukcyjna przewodu odprowadzajacego wode z bebna jest zbyt nisko,a pompa w ostatnich plukaniach nie do konca usuwa wode z obiegu.Nastepna pralka nie bedzie ani amika,ani bosh.Trudno zadam sobie troche trudu i porozgladam sie po znajomych. Wybadam jakie nowe pralki sa ok innego sposobu na unikniecie pralkowego syfu nie widze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? ano to.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16 lat temu Wlać OCET. Wyprać. Wypłukać. Powinno pomóc. Jeżeli nie - w MediaMarkt są dostępne płyny do dezynfekcji lodówek i pralek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin OCET. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16 lat temu Wlać OCET. Wyprać. Wypłukać. Powinno pomóc. Jeżeli nie - w MediaMarkt są dostępne płyny do dezynfekcji lodówek i pralek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.lanet.net.pl 16 lat temu Zastanówcie się czy z muszli klozetowej też usuwacie całkowicie wodę? woda w dolnej części instalacji musi zostać, bo przy typowym (rekomendowanym) sposobie dołączenia pralki do pionu kanalizacyjnego woda jest jedyną ochroną przed smrodem z rur kanalizacyjnych. Pralki śmierdzą najczęściej z powodu zbyt rzadkiego prania w wysokich temperaturach - grzybki spokojnie rosną w 30 i 40 stopniach. Dlatego trzeba regularnie (raz w tygodniu) "wygotować" (90 stopni) ścierki do naczyń i powinno to rozwiązać problem smrodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domator Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.internetia.net.pl 13 lat temu ...kochany...w kiblu spuszczasz wode kilkanascie ,czasami kiladziesiat razy dziennie,wiec nie stoi ona 2,3 dni w muszli !! Odpryskaj sie i nie splukuj wody w muszli przez kilka dni to zobaczysz czy Ci nosa nie urwie?!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piarący Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.cable.smsnet.pl 12 lat temu Bredzisz "domator", u mnie pralka chodzi codziennie i smrodek się pojawia pomimo, iż dbam o nią, raz na 2 tygodnie piorę w 90 stopniach z octem. Woda w syfonie nie ma tu nic do rzeczy. Poza tym mam wrażenie, że nie znasz dobrze konstrukcji pralki, gdybyś choć raz swoją rozkręcił, wszystkie węże, bęben itd. to byś głupot nie gadał, że woda w syfonie to powód smrodka. Powodem jest osadzająca się maź, zlepek detergentów. Niestety takie badziewie sprzedają teraz i smrodku się nie uniknie. Można jedynie zmniejszyć dawki, lub prać z szarym mydłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOLA Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11 lat temu WYPROBOWALAM RÓŻNE METODY TU PODANE I PO JAKIMS CZASIE SMRÓD WRACAL,W KOŃCU WPADŁAM NA POMYSŁ I CHYBA ZNALAZLAM ROZWIĄZANIE,A MIANOWICIE WRZUCIŁAM DO BĘBNA 2 KOSTKI TABLETEK DO ZMYWARKI-UŻYWAM FINISH,NASTAWILAM NA 60 STOPNI I CUD,OD 2 M-CY NIC NIE ŚMIERDZI,PRALKA PRZESTAŁA BRUDZIC PRANIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pokyj Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.inet-siec.pl 12 lat temu hahahaha do pralki sie nie sika wiec z toaleta i stojaca w niej wodzie niema nic wspolnego Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Amica 16 lat temu Gość portalu: adi napisał(a): > taka konstrukcja pralki że poniżej bębna jest rura ze stojącą wodą, tak jest w > Amicach, syf Ha, czyli to nie tylko u mnie ta woda stoi pomimo odpompowywania {po co 5-ym praniu} Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DuDi Re: Amica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu Pomyśl jeszcze raz: konstrukcja pralki uniemożliwia wypompowanie części wody ze zbiornika, czyli całego syfu się nie pozbędziesz, co najwyżej rozcieńczysz. Też mam Amicę i też mam ten problem. Częściowo pomaga wyciągnięcie części wody z otworu pompy gąbką. Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: Amica 15 lat temu w instrukcji jest napisane, zeby wode z pompy wylewac za pomoca tego wezyka (po odkreceniu filtra). nigdy nie udalo sie wylac calej wody. sprobuje z gabka (radzilam sobie lyzeczka do herbaty) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: Amica IP: *.ssp.dialog.net.pl 13 lat temu lepiej by było przewrócić pralkę do góry nogami i wtedy wszystko wyleci na 100% a i tak będzie śmierdziało przy praniu - zmienić pralkę na taką która ma obudowę bębna metalową i Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luli Re: Amica IP: *.ssp.dialog.net.pl 13 lat temu bzdura - masz obudowę bębna plastikową i tak już będzie się działo -reakcja proszków na obudowę. Będzie śmierdziało dokąd nie zmienisz pralki na taką która ma obudowę metalową . Miłych zapachów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zp Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.galena.pl 17 lat temu Można do pralki wlać pół szklanki Domestosa i przeprać w temp. 30 stopni - powinno pomóc. Po przejściu programu prania włączyć jeszcze raz płukanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.dynamic.mm.pl 15 lat temu A czy domestos wlać do bębna, czy do szufladki??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sgrgs Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.128.68.42.static.crowley.pl 17 lat temu Ja po każdym praniu zostawiam uchyloną szufladkę i pralke, aby wyschły resztki wody, wycieram gumę z pralki. Jeśli zostały w szufladzie przyklejone resztki proszku, to od razu je usuwam, a raz na miesiąc wyciagam szufladę , myją ją porządnie z każdej strony, szczególnie pojemniczek na płyn zmiękczający, bo osadza się tam dziwnie wyglądający szlam :( Poza tym myję dokładnie miękką szmatką górną część wnęki na szufladę z dozownikami wody, bo osadza się tam tez niemiło wyglądający osad i szlamik... No i raz na 3-4 miesiące wyjmuję i czyszczę filtr umiejscowiony w dolnym rogu pralki. Nigdy nie miałam jakichkolwiek problemów ze smrodkiem, ale wiem, że moje koleżanki, które nawet nie miały pojęcia, że szufladke można wyjąć i umyć, miały pleśń na maxa a co za tym idzie niemiły smrodek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inż Mamoń Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.nplay.net.pl 17 lat temu też mam pralkę Bosch i też z niej śmierdzi. Wcześniej przez kilkanaście lat miałem polski Polar i było ok, nie śmierdziało. W tym cholernym boschu po każdym praniu trzeba spuścić resztkę wody za pomocą wężyka. Poza tym co jakiś czas należy wyjąć z pralki wszelkie uszczelki gumowe i dokładnie wyczyścić ( zbiera się w nich pleśń), zdemontować pompkę wody, filtry, grzałkę i wszysko co się da i wyczyścić. Ot takie niemieckie gó.... Nigdy w życiu już nie kupię żadnego produktu beznadziejnej firmy Bosch! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.adsl.inetia.pl 14 lat temu W pralkach Amica i Bosch tak właśnie śmierdzi,dużo ludzi o tym pisze.Sama mam Boscha około2lat szlam i muł jakiś zbiera się za tą gumą co jest w bębnie.Czyściłam to szczoteczką do zębów,bo niczym innym tam nie sięgnę.Lałam też rózne środki,na parę m-cy pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adidas Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: 91.222.57.* 13 lat temu mam Whirlpoola i zawsze śmierdzi po praniu w 60 stopniach. Producent nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu Chyba żartujesz !? Filtr czyścisz po każdym praniu ? Chyba zwierzaki kudłate pierzesz jak masz tam co czyścić. Ja mam boscha 12 lat i filtr czyscilem ze 3 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amerykanka Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu To bardzo niesprawiedliwe co piszesz,sama mam ten problem,od kilku m- cy,a od roku nową pralkę.Kiedy prałam wczesniej w Boschu czy Amice,nie miałam tego problemu.Jest to dla mnie zaskakujące,bo nie wiem co się dzieje,mimo walki różnymi sposobami Odpowiedz Link Zgłoś
mr.mind Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 17 lat temu Co to znaczy > No ale nie stosuję środków z reklamy (...) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 18 lat temu 90 plus wybielacz w plynie, ktory smierdzi chlorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sargen Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.chello.pl 18 lat temu Dzięki, spróbuję Odpowiedz Link Zgłoś
notsogoodgirl Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 18 lat temu Ja tez bym to poradzila.Dostalam uzywana pralke ktora chyba stala przez jakis czas zamknieta i smierdziala.Zrobilam "puste"pranie z rozpuszczonym w bardzo cieplej wodzie domestosem,aby go nie wlewac takiego gestego bezposrednio do pralki i po dwoch takich rundkach juz nie smierdzi.Tyle ze na pierwsze pranie po takiej kuracji polecam uprac jako pierwsze jakies scierki albo biale reczniki bo moze jakas odrobina chloru gdzies sie zawieruszyla i moze odbarwic ubrania.Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiha Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 18 lat temu pranie z domestosem a potem jeszcze z octem i nie zamykac drzwiczek między praniami! Odpowiedz Link Zgłoś
elam1 Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 18 lat temu Ja poznałam całkiem niedawno sposób na szufladkę, po praniu zostaje w niej troche wody, wyjmuje ja i wylewam wode, szulfadki nie domykam, tak samo drzwi do bębna zostawiam uchylone i jest dobrze. W szufladce własnie zbierał mi sie osad, teraz tego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariola Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.adsl.inetia.pl 18 lat temu u mnie też śmierdziało tak bardzo(stoi w kuchni)że chciałam kupić nową ,prała samą -z octem, domestosem, wybielaczem i specjalnym płynem do czyszczenia 9Dr. Beckman płyn do czyszczenia pralek- 13zł w euro agd) www.euro.com.pl/produkty-czyszczace-wirtualne/dr-beckman-plyn-do-czyszczenia-pralek.bhtml sądzę że mi wpadła jakaś skarpetka i gniła aż od tych płynów przegniła aaaaaaaa jeszcze próbowaliśmy wykręcić bęben ale nam się dwie śruby ukręciły więc odpuściliśmy trwało to jakiś czas Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia4000 Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 18 lat temu Moja mama ma małą pralkę lg otwieraną do góry i były problemy z zapachami swego czasu bo nie dało się uchylić klapy - trzeba było ja otwierać całą i często ojciec domykał przez co tak sie dzialo, ale mama w końcu wyczyściła pojemnik i zrobiłyśmy pranie na najwyższej temperaturze z odrobina wybielacza. I jest lepiej oczywiście. Ale trzeba powtarzać ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: 83.2.108.* 18 lat temu a czy to nie jest przypadkiem wina węża .Bo gdy wiruje być może woda cała nie zejdzie i zostaje w tym wężu i po kilku dniach ta woda w weżu śmierdzi.I jak takiego zapachu się pozbyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.netrun.cytanet.com.cy 13 lat temu tez tak mysle!!plus u mnie woda po kilku godzinach po praniu centralnie zbiera sie w bebnie!!smierdzi niemilosiernie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalu Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.dsl.scarlet.be 18 lat temu mi smierdzi choc pralam na pusto octem ,nie smierdzi jak nie pracuje.Jak zaczyna prac to jedzie w calej kuchni.Sprobuje domestosem,bo nie pomaga zostawianie otwartych drzwiczek.Dziewczyny jak odkryjecie cos skutecznego,chetnie skorzystam.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sargen Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.chello.pl 18 lat temu Dziewczyny, kupiłam w Euro AGD płyn do czyszczenia pralek (buteleczka na 1 raz, koszt - ok.12 zł, zalecają stosować raz na 2 - 3 m-ce.) Na razie nie śmierdzi. A drzwiczki i pojemnik zawsze trzymam otwarte (mam pralnię, w kuchni na pewno byłoby niewygodnie tak trzymać). Myślę, że ten smród się pojawił, bo ostatnio często prałam ciemne rzeczy płynem. Może się mylę, ale wydaję mi się,że te płyny jakoś tam się osadzają i później gniją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blabla Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.play-internet.pl 14 lat temu Ja też używam ten płyn regularnie i faktycznie pomaga. Kupcie sobie i zobaczycie. Oczywiście trzeba nim czyścić regularnie:( Jak tylko zaczyna śmierdzieć to jadę na zakupy, ale pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
andykon Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 17 lat temu www.spinnrad.de/shop/products/Vareko/Reinigen/Oranex-Produktfamilie/Oranex-Kraftreiniger-1-Ltr.html?XTCsid=59e6a32bd5023ead7cfa34905eba93a3 srodek uniwersalny do prania ekologiczny - naturalny. stosowac zamiast proszku do prania i plynow do plukania , w polaczeniu z lupinami orzechow indyjskich. czesto czyscic filtr po kazdym praniu wysuszyc reszte plynu w uszczelce drzwi pralki- wskazowki do prania ciemnej odziezy ." biale pranie" dobrze namoczyc w roztworze chloru na 24 godz.prac z dodatkiem srodka w/w - oranex pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megi Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.warszawa.mm.pl 13 lat temu Witam co jakis czas u mnie jest ten sam problem.Wlewam do pralki ok.100ml.domestosa lub innego srodka do dezynfekcji.i nastawiam na max temperature.Dzia lapowtarzam ten zabieg raz na kilka miesiecy pozdrawiami Odpowiedz Link Zgłoś
emwu55 Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 18 lat temu a wąż odpływowy nie jst wetknięty w odpływ razem z ubikacją? U mnie tak było, wyjełam i teraz muszę pamiętać, aby go wkładać normalnie do ubikacji ale przynajmniej nie śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu ja zawsze po skończonym praniu zostawiam otwarte drzwiczki,żeby to wszystko się wywietrzyło i wyparowało, nie śmierdzi mi ,no i oczywiście trzeba co jakiś czas czyścić pojemnik:)ale za nim doszłam do tego to też troszkę był nieprzyjemny zapach,ale teraz jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu Miałam ten problem i skorzystałam z rad na forum.Ocet nie bardzo pomógł.Sprawę załatwiłam sodą oczyszczoną.Wsypałam 4 torebki i puściłam intensywne pranie na 90 stopni.Oczywiście bez rzeczy.Skutecznie pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LULU a moze wina weza? IP: *.dsl.scarlet.be 18 lat temu Wiecie co? moze ktos tu mial racje,ze moze to wina weza podlaczonego do odplywu kibla....moze to ma zwiazek....u mnie jest podlaczony do zlewozmywaka.Czy to mozliwe ze to przez to smierdzi?Bo jak zmywam naczynia,nie uzywam pralki i tez zalatuje takim samym smrodem.Kto ma pomysl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: a moze wina weza? IP: *.gizycko.mm.pl 18 lat temu Moze pomóc uszczelnienie końcówki węża Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani12ab Re: a moze wina weza? IP: *.206.113.96.static.telsat.wroc.pl 18 lat temu Na koncu kazdej rury spustowej montuje sie napowietrzacze-zapobiega to przykrym zapachom z instalacji. Proszkow do prania nie wsypuje sie do szufladek, tylko do specjalnych koszyczkow i bezposrednio wklada do bebna z rzeczami do prania. Wszystkie zawory doprowadzajace wode do roznych sprzetow powinny byc z filtrem i co jakis czas warto go przeczyscic. Odpowiedz Link Zgłoś
pyzz Re: a moze wina weza? 17 lat temu > Proszkow do prania nie wsypuje > sie do szufladek, tylko do specjalnych koszyczkow i bezposrednio > wklada do bebna z rzeczami do prania. Po pierwsze, to mało pomaga, bo woda przez szufladkę i tak się leje i pożywienie dla grzybków niesie. Po drugie, spróbuj tą metodą zrobić pranie z przedpraniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pralka Re: a moze wina weza? IP: *.bydgoszcz.vectranet.pl 12 lat temu Ale debil z Ciebie to po co ta szufladka ? A płyn do prania gdzie lejesz pod klapę od kibla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i Re: a moze wina weza? IP: *.40.253.109.threembb.co.uk 14 lat temu tez tak robilam, ale w wyniku wkladania proszku bezposrednio do bebna robily sie odbarwienia na ubraniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domator Re: a moze wina weza? IP: *.internetia.net.pl 13 lat temu Bez przesady z tym zatykaniem końcówki...to wina złych konstrukcji pralek .Producenci specjalnie takie produkują byśmy kupowali w niewiedzy nowe ...po czasie tez śmierdzące...!!!Czemu dawne pralki Polary i te inne prały po kilkanaście lat i nic im nie śmierdziało,nie zastanawia to was??!!Produkują szajc,tanim kosztem !! Odpowiedz Link Zgłoś
galikowa Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 18 lat temu Ja miałam podobny problem, ale okazało się, że woda, która się zbiera w tej gumie uszczelniającej drzwiczki nabrała wody i ona stęchła. Wystarczyło wyczyścić:) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaaa Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 18 lat temu Witam to co moge poleci z własnego doświadczenia: Zostawi nie domknięte dźwiczki i szuflade, musi byc przewiew, zapewniam że o smrodzie zapomnicie... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.chello.pl 17 lat temu naprawiam pralki.powodem może być zapchany filtr,rzadkie używnie pralki,skarpetka lub inny drobiazg,który dostał się między bęben,a zbiornik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.belchatow.msk.pl 17 lat temu Niestety, czytając większość wypowiedzi na tym forum trzęsę się ze śmiechu - kilkadziesiąt porad, a większość nic nie warta... Powodem przykrych zapachów z pralki jest pleśń narastająca w źle zaprojektowanych fartuchach gumowych przy bębnie, ewentualnie w przypadku pralek ładowanych z góry - przy uszczelnieniu miechowym klapy. Pożywką dla tej pleśni są pozostałości po płynach do prania - większość płynów w swoim składzie ma niestety żelatynę jako zagęszczacz, a żelatyna jest wprost fantastyczną pożywką dla wszelkiego rodzaju bakterii. Jaka na to rada? Ograniczyć używanie płynów wątpliwych firm - te najtańsze niestety będą na pewno zawierały żelatynę... Osuszać pralkę po każdym użyciu - w suchym środowisku pleśń i bakterie trudniej się rozmnażają. Od czasu do czasu dezynfekować pralkę dobrym płynem do dezynfekcji i mycia pralek. Wszelkie bajki o wężu, z którego śmierdzi zostawić między bajkami - tam akurat nie ma szans na szybkie namnażanie bakterii i pleśni, bo jeśli używamy pralki, to właśnie wąż odpływowy jest najczęściej i najlepiej płukanym elementem. A jeśli już musimy zmienić pralkę - to należy wybrać taką, która ma jak najmniej zakamarków w gumach uszczelniających... Tyle mi mówi czterdziestoletnia praktyka... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 17 lat temu Widzialam taki plyn / do dezynfekcji pralek / we wloskim sklepie. Zastanawiam sie czy nie mozna tej akcji przeprowadzic taniej. Mam nowa pralke i po kazdym praniu osuszam gumowy fartuch przy bebnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.belchatow.msk.pl 17 lat temu Najtańszy porządny płyn do dezynfekcji pralek - ok 20 zł. Taniej nie ma co patrzeć - celowo nie sugeruję żadnej konkretnej firmy, by nikt nie posądził mnie o kryptoreklamę.... W większości wypadków jesteśmy ofiarami błędnych rozwiązań projektowych - w przypadku pralek projektanci niewielu firm konsultują swoje założenia z doświadczonymi użytkownikami lub serwisantami, stąd pełne dziwacznych zakamarków gumowe fartuchy i miechy w tym sprzęcie. A wydatek 20 zł miesięcznie - to tyle co mała paczka proszku... Nos mamy jeden na całe życie, więc pewnie się opłaci. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szop pracz Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.adsl.alicedsl.de 17 lat temu U mnie woda wracala do bebna, tworzylo sie jeziorko, ktore cuchnelo, zlew, zmywarke i pralke mam podlaczone do jednego spustu. Zamontowalam kolanko, przed ujsciem do glownego spustu,aa sam waz zamocowalam sporo wyzej. Jak reka odjal. Co innego smrod zatechlej pralki, a co innego smrod siarkowodoru... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.belchatow.msk.pl 17 lat temu Racja. Ale w instrukcji każdej pralki jest opisana zasada ułożenia węża spustowego - to on ma właśnie tworzyć kolanko zapobiegające przedostawaniu się "zapaszków" z kanalizacji, czyli tzw. syfon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szop Pracz Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.tvk.torun.pl 17 lat temu Prawie zgoda. Częściej prać z użyciem dobrych płynów do płukania, wietrzyć pralkę. Większość środków do prania ma enzymy, które dobrze nie wypłukane zostają w zbiorniku na wodę techniczną (ta musi być ZAWSZE) i rozkładając się, są źródłem smrodu. Ja po każdym praniu (pralka top loading) myję odłączony pojemnik na proszki i płyny, górny fartuch gumowy spłukuję prysznicem gorącą wodą i uruchamiam dodatkowe wypompowywanie wody. Wg mnie, płyny do mycia pralek , zabijają m.in. resztki enzymów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małaMi Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.adsl.inetia.pl 17 lat temu tak, dokładnie o to chodzi. pleśń na gumowym kołnierzu. Też to mam. śmierdzi jak diabli ale to chyba wina producenta pralki. Miałam kiedyś przez 10 lat pralkę ARDO i nic się nie działo, a teraz mam Whirpool i kłopot. Zaznaczam, że moje zwyczaje i stosowane proszki się nie zmieniły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domator Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.internetia.net.pl 13 lat temu A co powiesz pan panie naprawiacz pralek na to, ze po wypompowaniu wody ,po bebenem zbiera sie woda u wiekszosci opisujacych problem??choc nie powinna?? Wlasnie ta niewielka ilosc wody sie zasmradza! Odpowiedz Link Zgłoś
bajsarka Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 17 lat temu Ja mam inny problem. Z pralki nie śmierdzi, ale ubrania w niej wyprane cuchną! Piorę różnie: w proszku, w płynie, ale efekt jest taki, że na 10 koszulek, 2-3 śmierdzą jakby zepsutą, stęchłą wodą. Wkurza mnie to, bo muszę ubrania dopierać ręcznie. Do tego mimo wlewania 1,5 miarki płynu do płukania, ubrania nie pachną i nie są miękkie. Pralka ma 4 lata, czyszczę ją po każdym praniu, robię "przepierkę" z octem, ale problem jest nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylvie Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.bialapodlaska.vectranet.pl 17 lat temu śmierdzące ubrania najprawdopodobniej stęchły raz w czasie suszenia i od tej pory zawsze będą tak śmierdzieć, po każdym praniu i po każdym suszeniu. miałam ten problem kilka razy i oto jak sobie poradziłam: piorę te stęchłe ubrania w 60 stopniach a potem staram się szybko wysuszyć, tak by nie zdażyły ponownie złapać zapachu. teraz (od roku) jestem szczęśliwą posiadaczką suszarki bębnowej i problem pożegnałam, mam nadzieję na zawsze. co do smrodu z pralki: u mnie pomogło zamontowanie na końcówce węża (tej wchodzącej do instalacji ściekowej) syfonu. nie ma odbić z kanalizacji i problem znikł. Odpowiedz Link Zgłoś
kiryllov Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 17 lat temu bajsarka napisała: > Ja mam inny problem. Z pralki nie śmierdzi, ale ubrania w niej wyprane cuchną! Sprawdz, czy nie masz problemu z - nie wiem jak to sie nazywa, termostatem? My sie kilka tygodni tak meczylismy, i sie okazalo, ze pralka po prostu nie podgrzewala wody zupelnie. A ze byla stara, to kupilismy nowa (jesli Twoja ma 4 lata, to mechanik powinien umiec naprawic termostat). I wystarczylo uprac te brzydko pachnace ubrania w 60° zeby pozbyc sie zapachu raz na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
bajsarka Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 17 lat temu Fakt - piore w szybkim programie na 30, 40 stopni. Moze to takze zalezy od wywirowania ubran? Ja niestety mam max. 600 obrotow i moze dlatego jak ubrania wysychaja to na czesci zbiera sie nadmiar wody i to zaczyna lapac zapach stechlizny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: 188.33.96.* 17 lat temu W gruncie rzeczy lepiej jest likwidować przyczynę smrodu a nie sam smród... Poczytaj moje wpisy na tym forum na temat osadzania się resztek płynów do płukania w gumowych fartuchach, to powinno wiele wyjaśnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: 188.33.96.* 17 lat temu Prawdopodobnie źle ułożony wąż odpływowy powoduje "odbijanie" z rur kanalizacyjnych, być może z któregoś z najbliższych syfonów? Radzę dokładnie sprawdzić, czy wąż spustowy jest zamontowany idealnie zgodnie z instrukcją pralki - można zainstalować również zawór przeciwodbiciowy, dostępny w każdym porządnym hipermarkecie budowlanym, koszt ok.15 zł. Nie polecam NOMI, bo tam z reguły nie ma wyboru i klienta mają głęboko w nosie, upolowanie kogoś z obsługi znającego się na rzeczy graniczy z cudem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adidas Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: 91.222.57.* 13 lat temu Wodę wypuszczam do wanny bo niestety instalacja kanalizacyjna w moim bloku nie posiada odpływu z pralek. Niestety z pralki śmierdzi - także opcja że smrody pochodzą z syfonów, kanalizcji itp. odpada. Smród jest z pralki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 13 lat temu Cieszę się, że znalazłam dość nowy wątek. Mam ten sam problem. Nie jest to moja pierwsza pralka, miałam też tzw. Pralki dużo starsz na zakładkę. Był fachowiec, rozebrał, pokazał, rzeczywiście czyściutka, a śmierdzi. Próbowałam wszystkiego (tak mi się wydaje) filtr nieskazitelny, pranie z octem w 90o nic nie dało, pranie z płynem dr.beckman też bez rezultatu. Inny fachowiec podpowiedział, że to złogi z płynu zmiękczającego, a ja go praktycznie nie używam. Fakt, najczęściej piorę w niskich temperaturach, bo nie dobrudzam, ale tak zawsze robiłam i niE było problemu. Zmieniałam też odpływ, mimo, źe mam kolanko, też nic to nie dało. Żeby nie było nieporozumień, z pralki automatycznej korzystam ponad 30 lat, a problem mam od 3 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.play-internet.pl 13 lat temu Mam identyczny problem! Pralka ma 3 lata. Ciuchy po praniu są szorstkie i sprawiają wrażenie źle wypłukanych. Innymi słowy - "jadą" brudną wodą. Z pralki śmierdzi pleśnią, choć pozostawiam ją ZAWSZE otwartą i NIGDY nie zamykam między kolejnymi praniami. Najlepsze jest to, że moja mama też ma pralkę ładowaną od góry, ale innej firmy i dużo starszą i jej pranie pachnie cudownie i jest mięciutkie, po prostu nie ma tego problemu. Używamy tych samych środków do prania i do płukania. Myślałam, że mam wadliwą pralkę, ale czytam tutaj, że to powszechne zjawisko:( Tylko dlaczego pralka mojej mamy pierze prawidłowo już tyle lat, a moja się "spsuła" po dwóch zaledwie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neta302 Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.183.235.55.dsl.dynamic.t-mobile.pl 13 lat temu Moja pralka też "jechała". Fachowiec doradził mi aby do każdego prania w 90C dodać małą torebkę wody lub proszku do pieczenia. Od kiedy stosuję się do jego rady zapomniałam o smrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domator Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.internetia.net.pl 13 lat temu problemem jest pozostawanie wody na dnie pralki! Ona się zasmradza.wrzucone rzeczy do prania nasiąkają ta zgniła woda i dlatego pranie śmierdzi .Niestety to chyba taka uroda tych pralek,a wina konstruktorów! Dawne pralki prały i prały i nikt nie narzekał na smrody :)) Odpowiedz Link Zgłoś
dupsztalka szuflada :( 17 lat temu Ja mam pralkę ładowaną od góry. Za chiny nie mogę wyczyścić pojemnika na proszek i płyny. Niestety w ogóle nie da się go odkręcić, ani zdjąć. Żadna szczoteczka tam nie sięga. Nawet do zębów :( Przez co zmuszona jestem wsypywać proszek bezpośrednio do bębna :/ Strasznie nad tym ubolewam :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjaczka Re: szuflada :( IP: *.206.112.55.static.telsat.wroc.pl 17 lat temu ja od dawna wsypuje proszek do bębna ta szuflada wydaje mi się całkiem zbędna, kwestia przekonania się:) A szufladkę na płyny, o ile jest taka możliwość, wyjmij i wymyj w zmywarce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znam to Re: szuflada :( IP: *.chello.pl 17 lat temu i zrobiłam tak: pokrywa z szufladami na proszek itd podniesiona (w pionie), przyklejona do ściany - bo opada;), do środka wybielacz i zostawić na troche. z pralki, która śmierdziała jak krypta przestało cuchnąć i lepiej toto wyglada jest jedno ale, gdzieś w 3/4 objętosci pojemników wybielacz leci gdzieś dołem - rada dziury znaleść i zakleic na czas operacji no i zachować bhp- w koncu chlor drażniący, wiec nie wdychac, uważacz na oczy, lazienke zamknąć, chatę wywietrzyć:) Odpowiedz Link Zgłoś
silna_pokusa Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 17 lat temu ja raz na jakis czas piore "na pusto" w temp 90stopni, a zamiast proszku daje rozpuszczony kwasek cytrynowy. daje tak ze trzy wieksze opakowania. rozpuszczam w szklance goracej wody i wlewam tam gdzie proszek. Usuwa to tez wszelkie "niemile" zapachy... u mnie to dziala. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sonia.2009 Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 17 lat temu Dr. Beckman płyn do czyszczenia pralek albo ocet regularne czyszczenie filtra wyjmowanie i czyszczenie szuflady plus wietrzenie co jakis czas pralki - musi postac otwarta domestosa i ace nie polecam - niszcza pralki bebechy Odpowiedz Link Zgłoś
sapalka1 Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 17 lat temu Nie zamykaj drzwiczek od pralki. Co do usuniecia zapachu słyszłam, że soda pomaga, koleżanka wycisnęła również pół cytryny i uruchomiła program 90 st. - może to pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannag81 Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.91.25.242.static.crowley.pl 17 lat temu "Upierz" butelkę octu w pralce w najwyższej temperaturze. Ja tak robie co jakis czas- pralka ma 14 lat, a "chodzi" jak nowa. Polecam ten sposób jako najlepszy na odkamienienie czesci oraz pozbycie się brzydkiego zapachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.csk.pl 17 lat temu Jest taki ekologiczny środek EM refresch, raczej do dostania w internecie mi w takiej sytacji sprawdził się znakomicie. Używam go także do przecierania mebli, podłogi. Kurz osadza się znacznie wolniej Odpowiedz Link Zgłoś
cherokee77 Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 17 lat temu Soda oczyszczona swietnie usuwa smrody , warto przeprac zawartosc kilku kopert , rewelka . Dziala tez jako pochlaniacz zapachow w lodowce , trzeba wsypac 1-2 koperty do miseczki , postawic na polce , wymienic co 2-3 miesiace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a-aa Sprawdzić grzałkę IP: *.128.70.162.static.crowley.pl 17 lat temu Tez mi śmierdziało, pomimo iż wszystko poczyścuiłam i puszczałam na 90 stopni. Okazało się że była zepsuta grzałka i pralka prała na zimno... Naprawa przy pomocy męża i zamiennika (zamiast oryginalnego electroluxa) kosztowała jakieś 60 zł. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tuvok1 Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 16 lat temu Potwierdzam. Soda oczyszczona działa rewelacyjnie. Dowiedziałem się dopiero o tym jak zadzwoniłem do serwisu AGD. Na szczęście obeszło się bez rozbierania pralki na czynniki pierwsze. Oczywiście pranie intensywne w 90°. I mała przestroga. Soda w gorącej wodzie się pieni, i piana szuka ujścia na zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a-a Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.com.pl 17 lat temu Najczęstszym powodem brzydkiego zapachu są niskie temperatury prania i stosowanie płynów do płukania. W miom przypaku pomógł płyn ze sklepu AGD za 12 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu jedyna możliwość , rozebrać na elementy, wyciągnąć bęben i umyć kercherem w myjni samochodowej pod ciśnieniem, resztę elementów w wannie :) ja tak zrobiłem i nic nie śmierdzi, powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
celina_123 Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 17 lat temu jak moja pralka śmierdziała to kupiłam nową :-) wszystkie ubrania cuchnęły i do tej pory jak je piorę w tej nowej śmierdzą nadal, na szczęście nowe już nie mają takiego uroczego zapachu..... Odpowiedz Link Zgłoś
brak.slow Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 16 lat temu zamiast wyrzucac pralke trzeba bylo ja nastawic z octem, to samo ubrania. wlewasz ocet do wiadra, wode i moczysz wszystko co smierdzi. ocet pomaga pozbyc sie nawet smrodu z mocno zapoconych ubran, takich co zalozone po praniu zaczynaja smierdziec potem, pod wplywem ciepla ! mozna polac plamy z potu nawet nierozcienczonym octem, nic sie stac nie powinno, ocet dodatkowo utrwala kolory, neutralizuje detergenty, pianę, doskonale wyplukuje proszek, odkaża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada SODA I OCET IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu Aby zlikwidować zapach i bakterie w pralce należy wsypać do dozownika na proszek szklankę sody oczyszczonej i nastawić na 90 st. pustą pralkę.Jak skończy cykl wlewamy do bębna szklamkę octu i ponownie wstawiamy na cykl prania 90st.Gwarantuję efekt murowany,mam sprawdzone:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mrnk do płukania ocet winny 17 lat temu Zamiast płynu do płukaniu tkanin (pleśnieje w dozowniku i śmierdzi po jakimś czasie) od paru lat stosuję biały ocet winny. Pranie nie ma zapachu octu, jest pozbawione osadów mydła, a pralka - odkamieniona i bez pleśni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.bialystok.vectranet.pl 17 lat temu może po prostu po praniu , nawet pustym, wystarczy zostawić otwartą pralkę, żeby wyschła, ktoś wspomniał wcześniej o wytarciu kołnierza gumowego. Po każdym praniu tak robię i nigdy nie śmierdziało Odpowiedz Link Zgłoś
andykon Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? 17 lat temu www.spinnrad.de/shop/products/Vareko/Reinigen/Oranex-Produktfamilie/Oranex-Kraftreiniger-1-Ltr.html?XTCsid=59e6a32bd5023ead7cfa34905eba93a3 srodek uniwersalny do prania ekologiczny - naturalny. stosowac zamiast proszku do prania i plynow do plukania , w polaczeniu z lupinami orzechow indyjskich. czesto czyscic filtr po kazdym praniu wysuszyc reszte plynu w uszczelce drzwi pralki- wskazowki do prania ciemnej odziezy ." biale pranie" dobrze namoczyc w roztworze chloru na 24 godz.prac z dodatkiem srodka w/w - oranex pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.chello.pl 17 lat temu uruchom program gotowania dodajac butelke octu bedzie ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadziekos Re: Śmierdzi z pralki. Co robić??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu Ja raz w miesiącu wsypuję połowe szklanki octu i dwa opakowania sody oczyszczonej. U mnie skutecznie pomaga, a przy tym nie mam problemu z kamieniem. Dodam, że pralkę nastawiam wtedy na najdłuższy program na najwyższą temperaturę . Odpowiedz Link Zgłoś