polnaro 18 lat temu Jak skutecznie posprzątać mieszkanie, w którym kilka godzin dziennie przebywał kot. Gość, który ma się pojawić cierpi na astmę i silnie reaguje na sierść zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania Re: Przed wizytą alergika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu Muszę Cię zmartwić, nie da się skutecznie wysprzątać mieszkania. "Opary" po kocie mogą utrzymywać się w mieszkaniu nawet do 6 m-cy. Najlepiej ostrzeż gościa o tym, że w pokoju przebywał kot, na pewno będzie wiedział, jak się zabezpieczyć. A może gość nie jest uczulony na sierść kota? Zapytaj go. Mój syn jest silnie uczulony na kocią sierść, teściowie pozbyli się kotka w lipcu, a synek podczas wizyty u nich nadal ciąga nosem, ma silny katar, szkliste oczy, kicha, prycha itd, itp. To wyjątkowo złośliwy alergen. Odpowiedz Link Zgłoś
polnaro Re: Przed wizytą alergika 18 lat temu Dziękuję, trochę jestem podłamana. Mrożę dywan, odkurzam. Może jakoś... Trzeba będzie pozbyć się wszelkich stworzeń z domu, nie ma co! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Przed wizytą alergika IP: *.lei3.cable.ntl.com 18 lat temu dokladnie jak ania napisala::dom jest"napromieniowany"i moze to trzymac nawet i rok!!Najlepiej WYRZUCIC wszystko z domu ,i zrobic generalny remont tzn,wymienic podlogi,sciany oczyscic i przemalowac itd+wczesniej wielodniowe wietrzenie..Samo sprzatanie nie wiele da (cos zawsze ale niewiele)....A koty to wyjatkowo paskudne stworzenia- -duzo mocniej"promoieniuja"niz psy--najmniej uczulaja najwieksze psy o najgrubszej i dlugiej sierci--np.bernardyny--wlasnie ta sierc ZATRZYMUJE szkodliwe dla zdrowia i zycia alergeny produkowane"wewnatrz"zwierza i wydzielane przez skore--sama sierc nie uczula....W lato mozna goscia posadzic w przecoagu-zeby mial doplyw swiezego powietrza-w zime teoretycznie tez...Pozatym jak wizyta krotka 1-3h tomoze jakos sie przemeczy-jak zlesie poczuje to wyjdzcie na spacer czy do baru... Odpowiedz Link Zgłoś
polnaro Re: Przed wizytą alergika 17 lat temu Rety ! No cóż, dobrze, że karczmę mam naprzeciwko domu. Poważnie jednak, to dobiłeś/aś/ mnie bardziej niż sylwestrowa noc. Odpowiedz Link Zgłoś
polnaro Re: Przed wizytą alergika 17 lat temu Oczywiście dziękuję, bo lepiej wiedzieć, chociaż teraz los kotów przesądzony! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halo Re: Przed wizytą alergika IP: *.acn.waw.pl 17 lat temu Ciężko Ci będzie wysprzątać mieszkanie w którym przebywał kot, ponieważ najczęściej uczula ich naskórek. Alergeny kota występują także w sierści, ślinie i gruczołach łojowych a w pomieszczeniach utrzymują się nawet do dwóch lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Przed wizytą alergika IP: *.lei3.cable.ntl.com 17 lat temu nowizyte jakos przezyje-jeden gorzej wlacznie z duszeniem sie i interwencja pogotowia,a inny katarem,ale ogolnie wiekszosc ma katar i "lekkie preoblemy z oddychaniem"--wyjdzie na zewnatrz i poparu minutach wszystko powinno przejsc!Gorzej jak osoba uczulona kupuje dom i ma w nim mieszkac--moze dluugi czas sie meczyc..Dla alergikow "zdrowsze"jest napromieniowane mieszkanie w Czarnobylu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Przed wizytą alergika IP: *.lei3.cable.ntl.com 17 lat temu p.s a z tym Sylwestrem byloaz tak zle???U mnie super zabawa...Szczesliwego Nowego Roku! Odpowiedz Link Zgłoś
ba-7 Re: Przed wizytą alergika 17 lat temu No, dobrze nie było, kota "wykurzyłam" kilka dni wcześniej, jednak tak jak pisaliście wiele to nie dało, gość siorpał już po godzinie. Miał pobyć kilka dni. Wyjechał wczoraj wieczorem, nawet w pokoju gdzie odsypiał "siorpał i kasłał" chociaż kot tam nie bywa wcale. Te alergeny w powietrzu całego domu chyba. Również szczęścia na cały rok życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gros123 Re: Przed wizytą alergika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu No sylwester z kotami i alergikami, nie zazdroszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada-mak Re: Przed wizytą alergika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu Kiedyś kupowałam w aptece, tylko trzeba bylo wcześniej zamawiać, proszek, nazwy nie pamiętam, który rozsypywałam na godzinę po tapicerce i dywanie, potem zbierałam odkurzaczem, pomagało. Odpowiedz Link Zgłoś
polnaro Re: Przed wizytą alergika 17 lat temu Dzięki Ado, zaraz wyjdę na poszukiwania, mam jeszcze kilka dni czasu, to i może mi sprowadzą. Nadzieję obudziłaś, bo wizyta będzie dłuższa, a jeśli to-to takie toksyczne i na dodatek wędrujące, to może być źle. Życzę pomyślności w Nowym Roku. Odpowiedz Link Zgłoś