Dodaj do ulubionych

CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środowiska!

IP: 80.55.171.* 23 lata temu
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.emalia.pl / 213.17.150.* 23 lata temu
      Że oszustwo, to nie wiedziałam, ale, że naciąganie ludzi, to tak myślałam, no
      bo pomyśl sobie mumku, że gdybym tak uległa czarowi reklam, i gdybym do
      każdego prania dodawała dość drogi Calgon, to pewnie jak sądzę przez te 10 lat
      użytkowania mojej pralki (ARDO w, której stan grzałki jest jak narazie niczego
      sobie)uzbierało by się tego zeta, na nową pralkę. Czyż nie tak?
      • Gość: Linn Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.dialup.tiscali.it 23 lata temu
        Ja do kazdego prania dodaje lyzke stolowa sody oczyszczanej / kupuje w
        opakowaniach 500 g /. Roznica w cenie ogromna.
        • Gość: Kasia Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.emalia.pl / 213.17.150.* 23 lata temu
          A czy ta soda oprócz tego, że jak sądzę zmiękcza wodę, poprawia w jakiś
          sposób, jakoś prania???
          Zastanawiałam się też ostatnio, gdy zauważyłam że pojawia się ostatnio sporo
          produktów o specyfice OXY, Wanish Oxy, Bonux Oxy..., coś tam Oxy..., czy nie
          wystarczy dodać do prania butlę gazowanej najtańszej wody źródlanej i osiągnąć
          przez to ten sam efekt...?
          Co na to mumek...?
          • Gość: Linn Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.dialup.tiscali.it 23 lata temu
            Na to pytanie odpowiedziec moze tylko Mumek / w innym watku napisal, ze usuwa
            zapach potu /.
      • mike_mike Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow 23 lata temu
        Ja nie rozumiem, po kiego grzyba dodawać do prania Calgon (środek zmiękczający
        wodę), skoro ,każdy proszek do prania w swoim składzie ma środki zmiękczające
        wodę...
        • Gość: Kasia Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu
          Witaj Mike,
          Ano po to żeby producent sobie zarobił :)))))
            Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Witaj Mike,
            > Ano po to żeby producent sobie zarobił :)))))

No dokładnie...
        • Gość: wini3 Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu
          Mumku jesteś dla mnie wyrocznią! A co ze zmywarką do naczyń ? Od czasu do czasu
          należy ją ,,wyprać". A może pralkę można by czasami potraktować czymś
          odświeżającym zamiast do każdego prania sypać calgon? Do starej pralki nie
          sypałam niczego i wyrzuciłam w niezłym stanie grzałki, a wodę mam super twardą.
          Reklama TV mnie stresuje! Twoje porady jakich środkow używać wydrukowałam i idę
          niektóre zdobywać - część stosuję. Dalej radź.
          • Gość: mumek Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: 80.55.171.* 23 lata temu
            Środki do zmywarek mają bardzo podobny skład do proszków do prania (trochę
            inne proporcje), oraz większy dodatek soli. Tak więc o zmywarkę również możesz
            się nie martwić.
              Gość portalu: mumek napisał(a):

> Środki do zmywarek mają bardzo podobny skład do proszków do prania (trochę
              > inne proporcje), oraz większy dodatek soli. Tak więc o zmywarkę również
              możesz
              > się nie martwić.

O przepraszam, w instrukcjach obsługi zmywarek wyraźnie jest napisane, że
              stosowanie soli zmiękczającej jest konieczne (z wyłączeniem tabletek
              trójskładnikowych oczywiście).
              • Gość: MUMEK Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: 80.55.171.* 23 lata temu
                Miałem na myśli tabletki!
                  Gość portalu: MUMEK napisał(a):

> Miałem na myśli tabletki!

Napisałeś środki do zmywarek, mogłeś zatem zostać źle zrozumiany...
                  • Gość: mumek Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.piasta.pl 23 lata temu
                    Przepraszam! Będę bardziej uważał na to co piszę!
                    Pozdrawiam i proszę o wybaczenie
                    P.S. na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że jestem świeżo po lekturze
                    składu właśnie tabletek do zmywarek. Sam zmywarki nie mam bo nie mieści mi się
                    w kuchni.

A detergent tablet containing a nonionic surfactant having a melting point
                    above ambient temperature is suitable for use in an automatic dishwasher or
                    laundry washing machine.

Example 1

Composition A is a comparative example wherein the detergent tablet was
                    prepared using conventional methods; the detergent components are mixed
                    together in a suitable mixer to form a detergent composition. The nonionic
                    surfacatant (plurafac) is then sprayed onto the detergent composition. The
                    detergent composition is then delivered into the tablet press and compressed
                    to form a tablet using a compression pressure of 13 KN/cm.sup.2. The detergent
                    tablet compositions, examples B to F were prepared in accord with the process
                    of the present invention. The detergent components are mixed as per the
                    described process and delivered to a tablet press. The tablet is prepared by
                    compression of the detergent composition using a compression pressure of 10
                    KN/cm.sup.2 in a standard 12 head rotary press:
                    A B C D E F
                    STPP 48.23 48.80 49.20 52.0
    • Gość: mumek Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.piasta.pl 23 lata temu
      O! I udało mi się wywyołać malutką zadymę!
      Każdy (porządny) proszek do prania zawiera wystarczającą ilość środków
      zmiękczających wodę, inaczej miałby problemy z wypraniem czegokolwiek. Nie
      jest to jednak soda oczyszczona, tylko "niesławne" fosforany, a w proszkach
      bezfosforanowych - zeolity. Poważne organizacje ekologiczne w ostatnich
      czasach przestały już krzywić się na fosforany, bo okazało się, że efekt
      degradacji środowiska wywołany przez zeolity jest dużo większy, a i łatwiej ze
      ścieków usunć te pierwsze.
      CALGON zawiera fosforany i dodawanie go do prania nie ma żadnego sensu, poza
      nabijaniem portfela producenta i dostarczaniem gratisowej pożywki dla glonów w
      Bałktyku.
      A prać trzeba!
    • Gość: monika Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.cirrus.com.pl / *.cirrus.com.pl 23 lata temu
      Witam
      Rozmawiałam z panem, który naprawia pralki i powiedział mi , że nie ma żadnej
      różnicy między pralkami w których używano lub nie calgonu.
      Wręcz w tych w których używano szybciej się niszczą uszczelki
      Pozdrawiam,
    • Gość: J. Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.gtc.com.pl 22 lata temu
      Wiem, wiem odgrzewam stary watek, ale co mi tam. Ilekroc jestem nagabywana w
      sklepie na kupno Calgonu odpowiadam, ze przywoze proszek do prania z zagranicy.
      I tu taki nagabywacz usmiecha sie przepraszajaco i mowi, ze w takim razie
      Calgon nie potrzebny. To jak to jest skoro teoretycznie mamy do dyspozycji te
      same proszki?
      • Gość: alpepe Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22 lata temu
        bo nagabywacz zwyczajnie nie wie, co odpowiedzieć, dobrze, że odgrzebałaś stary
        wątek, bo bym nie zajrzała,a rzadko tu bywam. BTW, moja matka stwierdziła, ze
        używała starego automatu przez 15 lat i jakoś grzałka się nie zepsuła ani razu,
        żadna z ewent. usterek nie była spowodowana twardą wodą!!! A pralka nie jakaś
        tam Miele, tylko stary polar.
        • Gość: J. Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.local.gtc.com.pl / *.gtc.com.pl 22 lata temu
          Kiedys tez uzywalam proszkow kupowanych w Polsce (roznych) i pralka dzialala,
          a zepsula sie klapa i nie warto bylo wymieniac. Grzalka byla ok mimo twardej
          warszawskiej wody i naprawde czestego prania. Pozdr.
    • skoobany Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow 22 lata temu
      Nie oszustwo, a tylko zwykły chwyt marketingowy. Typowy produkt dla ludzi,
      którzy nie uważali na lekcjach chemii.
      • Gość: aga do mumka IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 22 lata temu
        gdzie można znaleść Twoją listę produktów których należy używać?
        • Gość: mumek Re: od mumka IP: 80.55.171.* 22 lata temu
          Wielkie sorki, ale ostatnio pracuję dla jednej z firm chemicznych i zachwalanie
          ich produktów tą drogą byłoby nieetyczne i niezgodne z regulaminem forum. Nie
          chcę być posądzany o nachalną reklamę, bo teraz adwersarze niestety mieliby
          rację.
          Poza tym mam zbyt malutko wolnego czasu.
          pzdr
          Mumek
          P.S. Starsze teksty znajdziesz w wyszukiwarce.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=630&w=9425473&a=9425785
          P.S. P.S. I przepraszam, że nie napisałem wypracowanka o sodzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka