Gość: Kasia Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.emalia.pl / 213.17.150.* 23 lata temu Że oszustwo, to nie wiedziałam, ale, że naciąganie ludzi, to tak myślałam, no bo pomyśl sobie mumku, że gdybym tak uległa czarowi reklam, i gdybym do każdego prania dodawała dość drogi Calgon, to pewnie jak sądzę przez te 10 lat użytkowania mojej pralki (ARDO w, której stan grzałki jest jak narazie niczego sobie)uzbierało by się tego zeta, na nową pralkę. Czyż nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.dialup.tiscali.it 23 lata temu Ja do kazdego prania dodaje lyzke stolowa sody oczyszczanej / kupuje w opakowaniach 500 g /. Roznica w cenie ogromna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.emalia.pl / 213.17.150.* 23 lata temu A czy ta soda oprócz tego, że jak sądzę zmiękcza wodę, poprawia w jakiś sposób, jakoś prania??? Zastanawiałam się też ostatnio, gdy zauważyłam że pojawia się ostatnio sporo produktów o specyfice OXY, Wanish Oxy, Bonux Oxy..., coś tam Oxy..., czy nie wystarczy dodać do prania butlę gazowanej najtańszej wody źródlanej i osiągnąć przez to ten sam efekt...? Co na to mumek...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.dialup.tiscali.it 23 lata temu Na to pytanie odpowiedziec moze tylko Mumek / w innym watku napisal, ze usuwa zapach potu /. Odpowiedz Link Zgłoś
mike_mike Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow 23 lata temu Ja nie rozumiem, po kiego grzyba dodawać do prania Calgon (środek zmiękczający wodę), skoro ,każdy proszek do prania w swoim składzie ma środki zmiękczające wodę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu Witaj Mike, Ano po to żeby producent sobie zarobił :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mike_mike Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow 23 lata temu Gość portalu: Kasia napisał(a): > Witaj Mike, > Ano po to żeby producent sobie zarobił :))))) No dokładnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu Mumku jesteś dla mnie wyrocznią! A co ze zmywarką do naczyń ? Od czasu do czasu należy ją ,,wyprać". A może pralkę można by czasami potraktować czymś odświeżającym zamiast do każdego prania sypać calgon? Do starej pralki nie sypałam niczego i wyrzuciłam w niezłym stanie grzałki, a wodę mam super twardą. Reklama TV mnie stresuje! Twoje porady jakich środkow używać wydrukowałam i idę niektóre zdobywać - część stosuję. Dalej radź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mumek Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: 80.55.171.* 23 lata temu Środki do zmywarek mają bardzo podobny skład do proszków do prania (trochę inne proporcje), oraz większy dodatek soli. Tak więc o zmywarkę również możesz się nie martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
mike_mike Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow 23 lata temu Gość portalu: mumek napisał(a): > Środki do zmywarek mają bardzo podobny skład do proszków do prania (trochę > inne proporcje), oraz większy dodatek soli. Tak więc o zmywarkę również możesz > się nie martwić. O przepraszam, w instrukcjach obsługi zmywarek wyraźnie jest napisane, że stosowanie soli zmiękczającej jest konieczne (z wyłączeniem tabletek trójskładnikowych oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MUMEK Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: 80.55.171.* 23 lata temu Miałem na myśli tabletki! Odpowiedz Link Zgłoś
mike_mike Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow 23 lata temu Gość portalu: MUMEK napisał(a): > Miałem na myśli tabletki! Napisałeś środki do zmywarek, mogłeś zatem zostać źle zrozumiany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mumek Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.piasta.pl 23 lata temu Przepraszam! Będę bardziej uważał na to co piszę! Pozdrawiam i proszę o wybaczenie P.S. na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że jestem świeżo po lekturze składu właśnie tabletek do zmywarek. Sam zmywarki nie mam bo nie mieści mi się w kuchni. A detergent tablet containing a nonionic surfactant having a melting point above ambient temperature is suitable for use in an automatic dishwasher or laundry washing machine. Example 1 Composition A is a comparative example wherein the detergent tablet was prepared using conventional methods; the detergent components are mixed together in a suitable mixer to form a detergent composition. The nonionic surfacatant (plurafac) is then sprayed onto the detergent composition. The detergent composition is then delivered into the tablet press and compressed to form a tablet using a compression pressure of 13 KN/cm.sup.2. The detergent tablet compositions, examples B to F were prepared in accord with the process of the present invention. The detergent components are mixed as per the described process and delivered to a tablet press. The tablet is prepared by compression of the detergent composition using a compression pressure of 10 KN/cm.sup.2 in a standard 12 head rotary press: A B C D E F STPP 48.23 48.80 49.20 52.0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mumek Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.piasta.pl 23 lata temu O! I udało mi się wywyołać malutką zadymę! Każdy (porządny) proszek do prania zawiera wystarczającą ilość środków zmiękczających wodę, inaczej miałby problemy z wypraniem czegokolwiek. Nie jest to jednak soda oczyszczona, tylko "niesławne" fosforany, a w proszkach bezfosforanowych - zeolity. Poważne organizacje ekologiczne w ostatnich czasach przestały już krzywić się na fosforany, bo okazało się, że efekt degradacji środowiska wywołany przez zeolity jest dużo większy, a i łatwiej ze ścieków usunć te pierwsze. CALGON zawiera fosforany i dodawanie go do prania nie ma żadnego sensu, poza nabijaniem portfela producenta i dostarczaniem gratisowej pożywki dla glonów w Bałktyku. A prać trzeba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.cirrus.com.pl / *.cirrus.com.pl 23 lata temu Witam Rozmawiałam z panem, który naprawia pralki i powiedział mi , że nie ma żadnej różnicy między pralkami w których używano lub nie calgonu. Wręcz w tych w których używano szybciej się niszczą uszczelki Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.gtc.com.pl 22 lata temu Wiem, wiem odgrzewam stary watek, ale co mi tam. Ilekroc jestem nagabywana w sklepie na kupno Calgonu odpowiadam, ze przywoze proszek do prania z zagranicy. I tu taki nagabywacz usmiecha sie przepraszajaco i mowi, ze w takim razie Calgon nie potrzebny. To jak to jest skoro teoretycznie mamy do dyspozycji te same proszki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alpepe Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22 lata temu bo nagabywacz zwyczajnie nie wie, co odpowiedzieć, dobrze, że odgrzebałaś stary wątek, bo bym nie zajrzała,a rzadko tu bywam. BTW, moja matka stwierdziła, ze używała starego automatu przez 15 lat i jakoś grzałka się nie zepsuła ani razu, żadna z ewent. usterek nie była spowodowana twardą wodą!!! A pralka nie jakaś tam Miele, tylko stary polar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow IP: *.local.gtc.com.pl / *.gtc.com.pl 22 lata temu Kiedys tez uzywalam proszkow kupowanych w Polsce (roznych) i pralka dzialala, a zepsula sie klapa i nie warto bylo wymieniac. Grzalka byla ok mimo twardej warszawskiej wody i naprawde czestego prania. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
skoobany Re: CALGON - wielkie oszustwo i zatruwanie środow 22 lata temu Nie oszustwo, a tylko zwykły chwyt marketingowy. Typowy produkt dla ludzi, którzy nie uważali na lekcjach chemii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga do mumka IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 22 lata temu gdzie można znaleść Twoją listę produktów których należy używać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mumek Re: od mumka IP: 80.55.171.* 22 lata temu Wielkie sorki, ale ostatnio pracuję dla jednej z firm chemicznych i zachwalanie ich produktów tą drogą byłoby nieetyczne i niezgodne z regulaminem forum. Nie chcę być posądzany o nachalną reklamę, bo teraz adwersarze niestety mieliby rację. Poza tym mam zbyt malutko wolnego czasu. pzdr Mumek P.S. Starsze teksty znajdziesz w wyszukiwarce. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=630&w=9425473&a=9425785 P.S. P.S. I przepraszam, że nie napisałem wypracowanka o sodzie. Odpowiedz Link Zgłoś