Dodaj do ulubionych

Pytanie o kaszki glutenowe

17.05.10, 09:33
Córka ma 6,5 mies. Zaczęłam wprowadzać gluten. W tej chwili podaję raz dziennie (wieczorem) 2 miarki na 200 ml mleka kaszki "Zdrowy brzuszek" z lipą Nestle. Nie ma żadnych reakcji na skórze czy ze strony układu pokarmowego - córka znosi tę kaszkę dobrze.

Chciałabym jednak podawać tę kaszkę, albo inną z serii "Zdrowy brzuszek" częściej - dwa razy dziennie. Po prostu malutkiej strasznie ta kaszka smakuje - wypija wtedy o wiele więcej mleka niż jak zrobię jej z kleikiem (ryżowym czy kukurydzianym).

Pytania są 3:

1. Czy mogę podawać tę kaszkę dwa razy dziennie w dotychczasowej ilości (1 miarka na 100 ml mleka)?

2. Jeśli tak, to czy mogę tę kaszkę podawać jako ostatni i przedostatni posiłek dnia? Chciałabym właśnie wtedy, bo liczę na to, że jak córcia się porządnie naje, to mi prześpi noc :) Choć nie jest to superważne. Czy może lepiej podawać rano i wieczorem?

3. Słyszałam, że w 8 miesiącu można podawać już 6 g glutenu na 100 ml - czyli ok. 2 miarki kaszki, a w 9 miesiącu - bez ograniczeń. Czy to prawda?
Obserwuj wątek
    • barbara.gierowska Re: Pytanie o kaszki glutenowe 20.05.10, 23:40
      Witam,
      1. Tak
      2.Bez znaczenia- można obie wersje
      3.Ekspozycja na gluten to podawanie glutenu w steżeniu 2-3 g/100 ml w 6 i w 7
      miesiącu zycia,nastepnie 6 g/100 ml w 8 miesiacu zycia. Od 9 miesiaca mozna
      podawac gluten bez ograniczeń( jesli nie było wczesniej problemów).
      • gosiasprezynka Re: Pytanie o kaszki glutenowe 21.05.10, 08:28
        Bardzo dziękuję za odpowiedź! W międzyczasie i tak podałam dwa razy ;) Ale przynajmniej wiem, że dobrze zrobiłam :) Pozdrawiam
        • dn22 Re: Pytanie o kaszki glutenowe 21.05.10, 09:16
          podajesz mleko z kaszką z butelki przez smoczek? Jakiego smoczka używasz?
          • gosiasprezynka Re: Pytanie o kaszki glutenowe 21.05.10, 18:32
            Aventu trójprzepływowego. Ooo, takiego:

www.consumer.philips.com/c/avent-karmienie-butelka/trojprzeplywowy-variflo-3-mies.-plus-scf635_27/prd/pl/
            Ustawiam go na największy przepływ (3).

Ale ta kaszka, jak pisałam, rzadziutka jest - daję 2 miarki na 200 ml mleka.

Butelką daję też kleik, z tym że wtedy sypię więcej - 3 miarki na 200 ml.
            • dn22 Re: Pytanie o kaszki glutenowe 24.05.10, 10:19
              My też używamy butelek i smoczków Aventu, ale moje dziecko przez te
              trójprzepływowe nie chce jeść - przez normalny mleko je bez problemów, kaszkę
              łyżeczką tez je, a ten trójprzepływowy jakoś bardzo jej nie pasuje :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka