Dodaj do ulubionych

acidolac i MM

16.12.11, 23:31
Czy to prawda, że nie można podawać acidolacu przy karmieniu mieszanką? Powiedział mi tak lekarz i zdębiałam. Jeden mi polecał, drugi zabronił...
Obserwuj wątek
    • od.czasu.do.czasu Re: acidolac i MM 17.12.11, 21:55
      Bzdura. Podawałam przy mm.
      • blekitnapanienka Re: acidolac i MM 18.12.11, 10:44
        Dobrze, ale czy to podawanie miało sens? On twierdzi, że nie, że cośtam się dubluje i nic nie daje. nie jestem lekarzem i nie mogę podważać jego słów.... nie mam takich kompetencji:) ale jeśli dwóch lekarzy się wyklucza..który ma rację?:) najgorsze, że nawet dokładnie niewiem, o co chodzi. byłam u lekarza z koszmarną biegunką małej i bałam się strasznie, bylam w stresie i nie miałam nawet głowy,żeby spytać. na szczęście okazało się, że to tylko wirus:) tak na marginesie:)
    • barbara.gierowska Re: acidolac i MM 19.12.11, 10:25
      Witam,
      Acidolac to probiotyk w połaczeniu z prebiotykiem.
      www.acidolac.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6:acidolac-baby&catid=4:acidolac-baby&Itemid=7
      Niektóre mieszanki są juz "fabrycznie " wzbogacone w probiotyki i wtedy rzeczywiście dodatkowe podawanie doustnego probiotyku nie jest konieczne ,choć nie jest to ani szkodliwe ani zabronione. Tak więc- wiele zalezy od rodzaju stosowanego mleka.

Druga sprawa to wiek dziecka- Acidolac ma rejestrację od 4 miesiąca zycia
      • barbara.gierowska Re: acidolac i MM- jeszcze 19.12.11, 10:29
        Jest jeszcze kwestia ewentualnych elementów białka mleka krowiego w preparacie,ma to znaczenie w przypadku dzieci z podejrzeniem alergii na białka mleka.

W takiej sytuacji najbezpieczniej podać np Dicoflor albo Enterol
    • w_isienka Re: acidolac i MM- jeszcze 10.06.13, 17:26
      czasami MM jest już fabrycznie "wyposażone" w probiotyki i prebiotyki. Warto to sprawdzic na opakowaniu. Jesli w składzie jest już jakiś probiotyk to faktycznie podawanie innego jeszcze probiotyku nie ma sensu.
    • jakamotu Re: acidolac i MM- jeszcze 11.06.13, 17:05
      Też tak myślę, że o pediatra powinien stwierdzić, podawać jeszcze dodatkowo probiotyki. Ale uważam, że probiotyki zawsze warto mieć w apteczce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka