mama-anielki
01.03.12, 16:53
Witam serdecznie p.doktor oraz wszystkie mamy z forum
Jestem mamą miesięcznej dziewczynki.Karmiłam piersią pierwsze dwa tyg życia córeczki.Malutka miała podejrzenie nietolerancji laktozy,gdyż pomimo wyeliminowania z mojej diety nabiału cierpiała i płakała.W 3 tyg zycia za radą pediatry przestawiłam córkę na nutramigen.Przez pierwsze dni była znaczna poprawa,niestety później doszły problemy z ulewaniem i zgagą niemowlęcą (gorycz ulewanego pokarmu powodowała ciągły płacz dziecka).Starszy syn miał refluks,więc natychmiast poznaliśmy objawy.Kwasny zapach z ust dziecka,płacz,wielokrotne odbijanie,spanie spokojne wyłacznie z główką ułożoną wysoko. Pediatra polecił nutriton do zagęszczenia mleka.Ulewanie się skonczyło,zgaga również.Niestety po zastosowaniu nutritonu zaczęły się problemy z brzuszkiem,wypróżnianiem.Mała płacze na ból brzuszka,kupki robi rzadkie,pieniste,w dużej ilości.Niestety towarzyszy wypróznianiu płacz.Po konsultacji z pediatrą włączony został debridat,bio gaja i doraźnie espumisan.Po debridacie zauważyłam małą poprawę,espumisan potęgował ból brzuszka,więc odstawiłam.Mała oddawała więcej gazów,ale z ogromnym płaczem.Są noce,w których mała płacze niemal bez przerwy,dni są lżejsze,ale niespokojna jest cały czas.Już sama nie wiem co robić?Zastanawiam się,czy problem nie tkwi w mleku.Mała nie miała nigdy wysypki ani zadnych zmian na ciele,mleko dostała wyłącznie na podstawie płaczu na moje mleko.Potem doszły te ulewania.W sumie poprawy na przejscie na nutramigen nie zauważam,choć może będąc na piersi byłoby teraz jeszcze gorzej,tego nie wiem.Zgłupiałam i nie wiem co dalej robić.Proszę o radę P.Doktor.Czy nie powinnam zmienić mleka dziecku?może tu tkwi problem?A jeśli mała ma być nadal na nutramigenie,to czy te rzadkie pieniste kupy nie są powodem do niepokoju?Dodam,że córka miała wykonywane usg brzuszka,wg badania wszystko w porządku.Córcię przepajam herbatką hipp ułatwiającą trawienie.Po każdym karmieniu czekamy na odbicie.
Mała zjada jednorazowo 60-70 ml mleka,je średnio co 2,5 godziny.Na wadze przybiera (waga urodzeniowa 3110g,teraz po miesiącu 4600g).Bardzo niepokoją mnie jej bóle brzuszka,chciałabym znaleźć rozwiązanie tej sytuacji.Już nie wiem do jakiego lekarza mam się udać.Jestesmy pod kontrolą pediatry,mamy kontakt z gastrologiem,myslałam o alergologu:/ Bardzo proszę o Pani opinię.
Jestesmy w stanie dojechać gdzie trzeba,wykonać badania,wykupić odpowiednie mleka/preparaty byle tylko pomóc dziecku...
z góry serdecznie dziękuję
Marta