Dodaj do ulubionych

Nutramigen,ból brzuszka p.doktor proszę o opinię

01.03.12, 16:53
Witam serdecznie p.doktor oraz wszystkie mamy z forum

Jestem mamą miesięcznej dziewczynki.Karmiłam piersią pierwsze dwa tyg życia córeczki.Malutka miała podejrzenie nietolerancji laktozy,gdyż pomimo wyeliminowania z mojej diety nabiału cierpiała i płakała.W 3 tyg zycia za radą pediatry przestawiłam córkę na nutramigen.Przez pierwsze dni była znaczna poprawa,niestety później doszły problemy z ulewaniem i zgagą niemowlęcą (gorycz ulewanego pokarmu powodowała ciągły płacz dziecka).Starszy syn miał refluks,więc natychmiast poznaliśmy objawy.Kwasny zapach z ust dziecka,płacz,wielokrotne odbijanie,spanie spokojne wyłacznie z główką ułożoną wysoko. Pediatra polecił nutriton do zagęszczenia mleka.Ulewanie się skonczyło,zgaga również.Niestety po zastosowaniu nutritonu zaczęły się problemy z brzuszkiem,wypróżnianiem.Mała płacze na ból brzuszka,kupki robi rzadkie,pieniste,w dużej ilości.Niestety towarzyszy wypróznianiu płacz.Po konsultacji z pediatrą włączony został debridat,bio gaja i doraźnie espumisan.Po debridacie zauważyłam małą poprawę,espumisan potęgował ból brzuszka,więc odstawiłam.Mała oddawała więcej gazów,ale z ogromnym płaczem.Są noce,w których mała płacze niemal bez przerwy,dni są lżejsze,ale niespokojna jest cały czas.Już sama nie wiem co robić?Zastanawiam się,czy problem nie tkwi w mleku.Mała nie miała nigdy wysypki ani zadnych zmian na ciele,mleko dostała wyłącznie na podstawie płaczu na moje mleko.Potem doszły te ulewania.W sumie poprawy na przejscie na nutramigen nie zauważam,choć może będąc na piersi byłoby teraz jeszcze gorzej,tego nie wiem.Zgłupiałam i nie wiem co dalej robić.Proszę o radę P.Doktor.Czy nie powinnam zmienić mleka dziecku?może tu tkwi problem?A jeśli mała ma być nadal na nutramigenie,to czy te rzadkie pieniste kupy nie są powodem do niepokoju?Dodam,że córka miała wykonywane usg brzuszka,wg badania wszystko w porządku.Córcię przepajam herbatką hipp ułatwiającą trawienie.Po każdym karmieniu czekamy na odbicie.
Mała zjada jednorazowo 60-70 ml mleka,je średnio co 2,5 godziny.Na wadze przybiera (waga urodzeniowa 3110g,teraz po miesiącu 4600g).Bardzo niepokoją mnie jej bóle brzuszka,chciałabym znaleźć rozwiązanie tej sytuacji.Już nie wiem do jakiego lekarza mam się udać.Jestesmy pod kontrolą pediatry,mamy kontakt z gastrologiem,myslałam o alergologu:/ Bardzo proszę o Pani opinię.
Jestesmy w stanie dojechać gdzie trzeba,wykonać badania,wykupić odpowiednie mleka/preparaty byle tylko pomóc dziecku...
z góry serdecznie dziękuję
Marta

Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Nutramigen,ból brzuszka p.doktor proszę o opi 01.03.12, 22:23
      Przede wszystkim odstaw herbatkę, bo ona na nic nie pomaga, a na pewno może szkodzić.
      Odstaw też wszystkie witaminy, jeśli dajesz, bo witaminy też mogą powodować problemy.

Karm dziecko tylko i wyłącznie samym nutramigenem(bez zagęszczania) i nic więcej nie dawaj, jeśli się nie poprawi w ciągu tygodnia, to trzeba zmienić mleko na mieszankę elementarną np. elecare.
      • mama-anielki Re: Nutramigen,ból brzuszka p.doktor proszę o opi 01.03.12, 23:02
        czym przepajać Małą?
        zagęszczacza nie odstawię,gdyż Mała chlusta samym mlekiem na prawo i lewo,poza tym wzmaga się Jej refluks.Po zagęszczaczu nie płacze,nie czuć kwasu w Jej buzi...
        • mama-anielki Re: Nutramigen,ból brzuszka p.doktor proszę o opi 01.03.12, 23:03
          witamin nie podaję,są zawarte w mleku.
        • e-kasia27 Re: Nutramigen,ból brzuszka p.doktor proszę o opi 02.03.12, 08:58
          Jeśli u miesięcznego dziecka są takie chlustające ulewania nawet na nutramigenie, to dziecko albo ma jakąś wadę wrodzoną, albo ma straszną alergię na krowie mleko i wtedy trzeba natychmiast zmienić mleko na mieszankę elementarną, bo zaczną się wkrótce inne problemy.

Byłaś z dzieckiem u gastrologa, alergologa?
          Miała robione jakieś badania w tym kierunku?
          • mama-anielki Re: Nutramigen,ból brzuszka p.doktor proszę o opi 02.03.12, 09:29
            mała miała wykonywane badanie usg pod kątem refluksu-czysto.Z gastrologiem z CZD jestesmy w tel kontakcie,czekamy na wizytę (choć stwierdził,ze jesli mała nie płacze z powodu pieczenia w gardle po zagęszczeniu mleka,znaczy refluksu nie ma-starszy synek dopiero po podaniu odpowiednich leków poczuł ulgę,a refluks miał umiarkowany.)Alergolog za tydzien w Łodzi.Szukamy najlepszych specjalistów a wciąż nie wiemy co tak naprawde dolega córci:(
            • e-kasia27 Re: Nutramigen,ból brzuszka p.doktor proszę o opi 02.03.12, 13:27
              Spróbuj kupić puszkę elecare, jest drogie, ale jak zlikwiduje problem, to można przez alergologa starać się o refundację.
              Albo spróbuj Humanę SL, to mleko na bazie soi, wprawdzie nie jest szczególnie dobrze karmić takiego maluszka sojowym mlekiem, ale jak po nim nie będzie ulewania, to przynajmniej będzie wiadomo, że to mleko krowie tak szkodzi, wtedy będzie podstawa, żeby starać się o refundację elacare, albo innej mieszanki elementarnej.
              • mama-anielki Re: Nutramigen,ból brzuszka p.doktor proszę o opi 02.03.12, 13:56
                dziękuję,spróbuję.
    • barbara.gierowska Re: Nutramigen,ból brzuszka p.doktor proszę o opi 09.03.12, 00:19
      Witam,
      Opisywane objawy istotnie mogły sugerować zaburzenia tolerancji laktozy,w tym przypadku dieta mamy karmiącej nie ma wielkiego znaczenia.
      Myslę,ze korzystny byłby osobisty kontakt z pediatrą lub gastrologiem,poszerzenie diagnostyki :
      wykluczenie pylorostenozy,wykluczenie infekcji ukłądu moczowego,posiew stolca.
      Do czasu wykonai tych badań proponuję utrzymać karmienia Nutramigen + Nutriton,podawać probiotyk - może np Dicoflor ? Można też wypróbować Delicol.
      Wg mnie można czasowo zrezygnować z Debridatu,Espumisanu oraz herbatek,na rzecz pojenia wodą.
      W kwestii witamin- najlepiej suplementować zgodnie ze schematami,ale preparatmi bez podłoża oleistego np Vigantoletten albo prepart wielowitaminowy
      • mama-anielki Re: Nutramigen,ból brzuszka p.doktor proszę o opi 10.03.12, 12:51
        bardzo dziekuje p.doktor.Badania w trakcie,wizyta u pediatry i alergologa oraz gastrologa wyznaczona.Odstawiam debridat..A czy podawana bio gaja nie jest probiotykiem?jestem wdzieczna za wszelkie porady.Niestety ulewanie wrociło.W mniejszej postaci za to strasznie dokuczajacej córeczce.
        • barbara.gierowska Re:Bio Gaja 12.03.12, 11:57
          Witam,
          Bio Gaja jest probiotykiem wysokiej jakości,ale czasami pomocna moze okazać się zmiana preparatu ( inny skład bakteryjny,inne proporcje etc)
      • mama-anielki Re: Nutramigen,ból brzuszka p.doktor proszę o opi 20.03.12, 14:07
        Pani Doktor jesteśmy po diagnostyce w szpitalu.Po odstawieniu debridatu (bardzo Pani dziękuję),wymioty i ulewania poszły w niepamięć jeszcze przed przyjęciem do szpitala.Mała trafila do szpitala z niewielką niedokrwistością hemoglobina-9,8.W szpitalu przeszła badania:krew,mocz i usg brzuszka przez sondę,w celu zbadania odźwiernika.Wszystkie badania wyszły dla nas pomyślnie.Na niską hemoglobinę dostała żelazo (już go nie przyjmuje).Córka już jest w domu,przepajamy samą wodą,je nutramigen zagęszczony nutritonem co 3 godz-100ml,podaję dolicol.Pomimo poprawy jeśli chodzi o ulewania,problemy z brzuszkiem pozostały,a nawet się nasiliły.Z dnia na dzień jest gorzej.Cały dzień i noc męczą ją gazy,przy których płacze,w najlepszym razie robi się bordowa na buzi i okropnie stęka.Anielka 25 stycznia skonczy dwa miesiące,waży 5 kg.Pani Doktor co mogłoby przynieść ulgę dziecku?Ona wciąż płacze na ten brzuszek,nie może spać....gdy ból puszcza zasypia natychmiast.Co mogę jeszcze zrobić?czy zmiana mleka nie przyniosłaby ulgi?bardzo proszę raz jeszcze o Pani wspaniałe sugestie.
        Pozdrawiam
    • sacea Re: Nutramigen,ból brzuszka p.doktor proszę o opi 09.03.12, 13:53
      miałam podobne problemy z córką, u nas wyglądało to tak: nutramigen, do tego 3x3ml debridatu + zadziałał infacol, biogaję miałam podawać 3x5 kropli (wg mnie jest rewelacyjna, większa dawka nie zaszkodzi) mała strasznie ulewała przez ok 3 miesiące, miałam podawać zagęszczacz, ale on powodował kolki, więc odstawiłam i męczyłam się z ulewaniem, mała była karmiona prawie na siedząco, odbijało jej się kilka razy, teraz ma 6 i też czasem zdarzy się kolka
      jeżeli chodzi o herbatkę, to podawałam rumiankową (tą od 1.tygodnia z hipp), ta ułatwiająca trawienie zawierała koper włoski, który powodował większą ilość gazów i tym samym kolki,
      aha, w przypadku bardzo mocnych kolek podawałam panadol dla dzieci, pierwszy raz pediatra /alergolog kazał jak skończyła 4 tygodnie (2,5 ml)
      • mama-anielki Re: Nutramigen,ból brzuszka p.doktor proszę o opi 10.03.12, 12:54
        dziekuje Ci bardzo.Tez kupilam herbatke rumiankowa,zobaczymy.Co do zageszczacza,gdyby mala ulewala ale nie pplakala przy tym,gdyby nie cierpiala to pewnie tez bym odstawiła.Niestety po probie było o wiele gorzej:(
        • sacea Re: Nutramigen,ból brzuszka p.doktor proszę o opi 11.03.12, 12:27
          prawda jest taka, że trzeba bardzo te nasze dzieciątka obserwować, a każda mama intuicyjnie wie prędzej czy później co dla maluszka najlepsze:) napiszę ci jeszcze, że próbowałam wprowadzić inną herbatkę i się nie dało, aha, pediatra kazała np. odstawić herbatkę i wogóle nie przepajać, ale wówczas pojawiły się zaparcia, obserwuj, obserwuj, pytaj, powodzenia
          • dora1.21212 Re: Nutramigen,ból brzuszka p.doktor proszę o opi 20.03.12, 08:52
            witam.
            mam podobny problem moja 6 tyg. córcia od 2 tyg życia bardzo cierpi z powodu bólu brzuszka i często ulewa(choć może to czasem wymioty)
            byliśmy w szpitalu stwierdzili kolkę. podawałam sab simplex, esputicon, delikol, nic nie dzałało. wczoraj pani pediatra zapisała małej Nutramigen stwierdzając że to alergia pokarmowa. mala nie chce jeść , zjada ledwie 40 ml i śpi po 3-4 godziny a nawet dłużej, wręcz nie kwapi się do jedzenia,a po jedzeniu ulewa dalej , bóle brzucha też nie przechodzą. nie wiem co robić przecież jak nie będzie jadła spadnie na wadze i nie będzie się dobrze rozwijać.
            proszę o radę.
            • mama-anielki Re: Nutramigen,ból brzuszka p.doktor proszę o opi 20.03.12, 14:09
              Pani Doktor jesteśmy po diagnostyce w szpitalu.Po odstawieniu debridatu (bardzo Pani dziękuję),wymioty i ulewania poszły w niepamięć jeszcze przed przyjęciem do szpitala.Mała trafila do szpitala z niewielką niedokrwistością hemoglobina-9,8.W szpitalu przeszła badania:krew,mocz i usg brzuszka przez sondę,w celu zbadania odźwiernika.Wszystkie badania wyszły dla nas pomyślnie.Na niską hemoglobinę dostała żelazo (już go nie przyjmuje).Córka już jest w domu,przepajamy samą wodą,je nutramigen zagęszczony nutritonem co 3 godz-100ml,podaję dolicol.Pomimo poprawy jeśli chodzi o ulewania,problemy z brzuszkiem pozostały,a nawet się nasiliły.Z dnia na dzień jest gorzej.Cały dzień i noc męczą ją gazy,przy których płacze,w najlepszym razie robi się bordowa na buzi i okropnie stęka.Anielka 25 stycznia skonczy dwa miesiące,waży 5 kg.Pani Doktor co mogłoby przynieść ulgę dziecku?Ona wciąż płacze na ten brzuszek,nie może spać....gdy ból puszcza zasypia natychmiast.Co mogę jeszcze zrobić?czy zmiana mleka nie przyniosłaby ulgi?bardzo proszę raz jeszcze o Pani wspaniałe sugestie.
              Pozdrawiam
              • e-kasia27 Re: Nutramigen,ból brzuszka p.doktor proszę o opi 20.03.12, 14:58
                Po co podajesz Delikol? Skoro dostaje mleko bez laktozy, to delikol nie jest potrzebny.
                Nutriton może powodować wzdęcia i problemy z brzuszkiem, bo to roślina strączkowa, jak fasola, a dziecko jeszcze bardzo malutkie.

• mama-anielki Re: Nutramigen,ból brzuszka p.doktor proszę o opi 20.03.12, 16:31
                  tez wydawało mi się to bez sensu,ale tak poradził lekarz,powiedział cytuję "nie zaszkodzi,a moze cos da"...no własnie ten nutriton,ale bez niego ulewania na kilometr.Słyszałam,ze po nutra dzieci ulewają częściej,a moze zamiast nutra i nutritonu,powinnam spróbowac jakies mleczko ha ar? jak myslicie?
              • barbara.gierowska Re: Nutramigen,ból brzuszka p.doktor proszę o opi 22.03.12, 00:39
                Witam,
                Proponuję pozostać przy Nutramigenie co najmniej do ukończenia 3 miesięcy zycia.
                Potem objawy powinny stopniowo łagodnieć.
                Czy próbowała Pani takich metod jak : nagrzewanie brzuszka,masaż,karmienie butelka antykolkową ETC ?
                Czy odstawienie żelaza było w pełni swiadome,jesli tak - warto podać choć witaminy krwiotwórcze
                • mama-anielki Re: Nutramigen,ból brzuszka p.doktor proszę o opi 22.03.12, 07:32
                  Dziękuję za odpowiedz.Zelazo Niunia brała w szpitalu,przy wypisie nie powiedziano bym kontynuowała podawanie,więc sama już nie wiem.Posiew kalu odebralam-nic nie wyhodowano.Bóle brzuszka są bardzo dokuczliwe,zwlaszcza w nocy,mała prawie nie śpi,a ja z nią.Tak jak Pani zasugerowała pozostajemy przy nutramigenie.Proszę mi powiedzieć,po ukoonczeniu 3 miesiaca,jakie mleczko podać?czy robic to stopniowo,czy od razu przejsc na innną mieszankę?zaryzykować podanie mleczka dla zdrowych dzieci,czy raczej jakiegoś ha?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka