Dodaj do ulubionych

Zmiana mleka?

02.03.12, 14:10
Moja córka od 2 tyg zycia jest na nutramigenie.Na piersi była niespokojna,płakała.Położna poradziła to mleko.Po dwóch tyg podawania,zaczęła bardzo ulewać.Pokarm cofał się jej i powodował pieczenie,choć refluksu w badaniu nie stwierdzono.Tez zaczęłysmy stosowac nutriton.Ulewania minęly,płacz dziecka również.Niestety ostatnio mała ma straszne biegunki,zółte pieniste kupy po kilka dziennie 'wypływają"jej z pieluszki.Przy robieniu kup płacze.Czy powinnam zmienic mleko?jesli tak,na jakie?ktoś zasugerował mi,ze najzwyklejsze bebiko,poleca.Bo u nich tez był taki problem na nutra.Ja na własną rękę boję się próbować,dobrego lekarza nie mamy:(
Poradzcie mi proszę czy powinnam zaryzykowac i podac małej inną mieszankę.Odstawienie nutritonu powoduje kłopoty refluksowe,więc mała jest spokojniejsza po zagęszczeniu mleka,tylko te kupy:(
nie wiem co robić.Mała kolek nie ma,boję się,ze po zmianie mleka,może zacząc się rewolucja brzuszkowa,która nas szczęsliwie omija na nutramigenie.Z drugiej strony to mleko jest dla alergików,a córka nie jest chyba uczulona,gdyz cerę ma cudną,zero szorstkosci...choc z drugiej strony czemu płakała na piersi???
proszę pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • franulinka Re: Zmiana mleka? 02.03.12, 14:12
      I jeszcze jedno pytanie.Czym przepajać dziecko?zwykła wodą?herbatkami?Dodam ze mała zjada małe porcje nutramigenu,je co dwie godziny,w nocy tez:(
      moze gdyby miała smaczniejsze mleczko byłoby inaczej?
      • barbara.gierowska Re: Zmiana mleka? 09.03.12, 00:27
        Co do pojenia- najlepsza jest woda.
        Przy tendencji do ulewania dziecko może pić niechetnie.
        Częste posiłki w małych objetościach moga wpłynąć korzystnie na tolerancję posiłku. Może pomoże wymiana smoczka na inny model lub na szybszy ?
    • barbara.gierowska Re: Zmiana mleka? 09.03.12, 00:24
      Witam,
      A co na to wszystko pani pediatra,czy sugeruje kontynuację Nutramigenu ?
      Nie jest dla mnie do końca jasny wiek dziecka.
      Proponuję wykluczyć takie przyczyny biegunki ,jak zakażenie ukłądu moczowego ( zrobić badanie moczu) oraz inne infekcje ( posiew stolca). Przydatny może być doustny probiotyk np Dicoflor 1 x dziennie
      • mama-anielki Re: Zmiana mleka? 10.03.12, 12:59
        dziekuje bardzo za odpowiedz.Mocz krew i stolec w badaniu,wynik w poniedzialek.Pediatra o mleku nie mowi nic:/ jakby nie slyszal pytania.Mala ma teraz 1,5 mca
        • barbara.gierowska Re: Zmiana mleka? 12.03.12, 11:55
          Witam,
          Jesli w wynikach nie bedzie zadnej patologii,mozna spróbowac podac mieszankę typu HA i AR np NAN HA AR
    • zaczajka Re: Zmiana mleka? 19.03.12, 21:57
      Moja córka też miała pieniste, rzadkie kupki kiedy była w tym wieku. Wydawało mi się, że nie ma kolek, bo nie miała wyraźnych typowych objawów. Mimo tego pomogły medykamenty na kolki właśnie. Dostawała kropleki biogaia (probiotyk) i bobotic (na kolkę, potem zmieniliśmy na colinox, droższy ale ma probiotyk od razu w środku). Pieniste kupy minęły po paru dniach i zmniejszyła się w ogóle częstotliwość kupek - najwyraźniej ta "pianka" rozpychała małej brzuszek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka