Dodaj do ulubionych

witaminowy dylemat

18.07.12, 11:04
zgłupiałam w temacie witamin, każdy doradza mi co innego, nie wiem już którą witaminę dawać dziecku 4 tygodniowemu
jest karmiona z piersi i dodatkowo z butelki około 5 razy po 100 ml -bo ja mam mało pokarmu

zalecenia mam takie
ze szpitala w wypisie napisano: (w szpitalu podano K domięśniowo):
K od 8 doby do końca 3 miesiąca + D jeśli karmiona wyłącznie mlekiem matki
położna na wizycie stwierdziła:
nie dawać K jak jest karmiona mlekiem modyfikowanym, dawać D
pediatra w przychodni stwierdza:
dawać K, nie dawać D bo jest w słońcu, a mamy lato i do tego jest karmiona mlekiem modyfikowanym
oszaleję nie wiem co robić
Obserwuj wątek
    • trusia29 Re: witaminowy dylemat 18.07.12, 11:52
      Mój syn ma 4 i pól tygodnia, je 5 razy ok 130 ml (nie jest karmiony piersią), od początku i lekarz i położna mówili, ze witaminy K się nie podaje przy karmieniu sztucznym.
      Witaminę D od 3 tygodnia do czasu, aż zacznie zjadać więcej niż 800 ml dziennie - wtedy można zaprzestać suplementacji, bo wystarczy ilość witaminy D w mleku.
      • justcedr84 Re: witaminowy dylemat 01.08.12, 19:51
        Każdy lekarz mówi co innego już przerobiłam wszystkie opinie...
        Jak byłam z malutka w szpitalu na zapalenie płuc miała 6 tyg lekarka mówiła że przy karmieniu mieszanym dawać wit K, natomiast D przy sztucznym i mieszanym jeśli dziecko wypija poniżej 500 ml dawać wit D codziennie jeśli wypija 500-1000 ml to co drugi dzień a jak wypija powyzej 1000ml to nie dawac wogole wit D, teraz córka ma 8 mcy karmiona tylko sztucznie mm lekarka na szczepionce powiedziała żeby dawać codziennie więc już sama nie wiem a jeszcze inna żeby nie dawać. Ale daje...
    • barbara.gierowska Re: witaminowy dylemat 22.07.12, 13:37
      Witam,
      jeśli ilość mieszanki w ciągu doby to co najmniej 400 - 500 ml,można odstąpić od suplementacji wit K.
      Co do D3 proponuje na razie kontynuować
      wiadomoscilekarskie.pl/pl/articles/item/16966/polskie_zalecenia_dotyczace_profilaktyki_niedoborow_witaminy_d_ad_2009
      Cyt
      Niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym

Powinny otrzymywać 400 IU/dobę witaminy D (łącznie z diety i preparatów farmaceutycznych). Przy spożyciu 400 IU/d witaminy D z diety (tj. ok.1000 ml mleka początkowego i ok. 700-800 ml mleka następnego) dodatkowa suplementacja witaminą D nie jest wymagana.

Przy karmieniu mieszanym lekarz ustala dawkę indywidualnie, obliczając zawartość witaminy D w podawanym mleku modyfikowanym. Podaż witaminy D z pokarmu kobiecego nie musi być uwzględniana w obliczeniach ze względu na jej bardzo niskie stężenie (ok. 50 IU/litr).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka