Dodaj do ulubionych

psucie się mleka

31.01.13, 22:48
ile może stać mleko w temperaturze pokojowej? czy szybko się psuje?
w szpitalu (Anglia) powiedziano mi, że po godzinie muszę już mleko wylać, bo mnożą się bakterie na butelce.
a ja od kilku dni zauważyłam, że mój maluch lubi jeść na raty - pije ok. 100 ml co 3 godziny, ale jedno karmienie to mi zajmuje prawie godzinę lub 1,5 h, bo mały lubi sobie odpocząć, trochę pospać. nie wiem, czy to mleko po takim czasie jest jeszcze dobre.

a czy mogę mu robić na zapas kilka butelek (np. na noc?)
Obserwuj wątek
    • trusia29 Re: psucie się mleka 31.01.13, 22:51
      Nie, na zapas nie. Na zapas naszykuj wodę a potem dosyp tylko proszek. ! godzina do 2 - tyle może stać mleko przygotowane (przeczytaj na opakowaniu)
      • minuta76 Re: psucie się mleka 01.02.13, 11:14
        Mój pije Bebilon, na puszce jest napisane - 1h...
        • brown_aurelia Re: psucie się mleka 04.02.13, 11:34
          wczoraj przeczytałam ulotkę, którą dała mi położna nt. karmienia butelką. zupełnie zapomniałam, że mam taki pakiet informacji w domu :P

i tam są takie informacje: przygotowane mleko może stać w lodówce do 24h; trzymane w termicznej torbie: musi być wypite w ciągu 4 h; trzymane w temperaturze pokojowej: musi być zużyte w przeciągu 2h.
    • d.d.00 Re: psucie się mleka 01.02.13, 13:18
      ja daje małemu hipp bio combiotic i na puszcze napisane jest "sporządzić bezpośrednio przed spożyciem". Synowi zjedzenie porcji też zajmuje 30 min, nosimy, odbijamy itd w efekcie w 30 min zjada 100-120ml.
      • minuta76 Re: psucie się mleka 02.02.13, 12:19
        To mój 240ml wypije w 5-7min. i mleczko nie ma szans by stać jakiś czas.... ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka