Dodaj do ulubionych

czym przepajać?

02.02.13, 13:15
Witam Wszystkie Mamy:)

Moja trzytygodniowa Córeczka od dziś jest na nutramigenie (zalecenie lekarza, alergia pokarmowa).Nie dopytałam jednak o przepajanie.Ile dziennie powinna wypić Malutka płynów i co to ma być-woda?herbatka?
bardzo proszę o rady doświadczone butelkowe mamy.
Obserwuj wątek
    • trusia29 Re: czym przepajać? 02.02.13, 15:54
      Nie trzeba przepajać dziecka, mieszanki maja odpowiednia ilość wody. Mój syn nie chciał pic do końca 3 miesiąca.
      Jeśli już - to woda najlepsza.
    • alutka314 Re: czym przepajać? 02.03.13, 21:18
      Dziecko karmione piersią nie trzeba przepajać, natomiast jeśli się karmi mm to trzeba. Najlepiej wodą źródlana niskosodową żeby nie obciążało nerek dziecka. na wodach zresztą pisze czy maja pozytywną opinie instytutu matki i dziecka.
      Tylko trzeba ja przegotować. możesz dosypać jej glukozy to się lepiej napije. A zwłaszcza że nutramigen to strasznie gorzkie mleko. Na 100 ml wody wsyp jedną łyżeczkę glukozy.
      Wody to może pić ile zechce nie ma ograniczeń. Ja podaje mojej córce pić praktycznie godz po każdym karmieniu. i wypije tyle ile ma ochoty.
      • koteck Re: czym przepajać? 03.03.13, 21:11
        Dopóki dziecko pije samo mm nie trzeba dopajać. Chyba, że jest upał. A już na pewno nie podawałabym wody z glukozą.
    • kobietka_29 Re: czym przepajać? 04.03.13, 12:56
      Jedni mowia, ze przepajac nie trzeba. Inni sa odmiennego zdania. Ja przy tak malym dziecku trzymalam sie takiej zasady, ze jezeli corka domagala sie picia pomiedzy posilkami, ktore i tak dostawala czesto (bo srednio co 2,5 godziny), to dostawala pare lyczkow herbatki z koperku wloskiego. wypijala tego tylko pare ml dziennie. Nawet jako polroczne niemowle nie wypijala wiecej niz 40 ml herbatki dziennie. Dopiero, gdy posilki stale staly sie glownym skladnikiem jej diety, zaczela wypijac wieksze ilosci herbatki: 250-400ml/dzien. Ale to stalo sie w okolicach skonczonego 11 miesiaca zycia. Piszac herbatka z koperku wloskiego mam na mysli oczywiscie zwykla herbate w torebce, a nie mieszanki HiPPa czy innych producentow, ktore zawieraja cukier i inne niepotrzebne dziecku skladniki. Ja dawalam i daje taka herbatke, bo corka miala dlugo problemy z brzuszkiem. Ale rownie dobrze mozna przepajac przegotowana, ostudzona woda.
    • kluska77 Re: czym przepajać? 12.03.13, 21:33
      Może być woda, może być koper hippa, może być słaby rumianek. Możesz dodać trochę glukozy, jeśli nie chce pić w ogóle. Ale po prawdzie, jeśli mała nie ma zaparć, dopajanie nie jest konieczne. U nas się nie dało inaczej z tego powodu, wystarczało 10-20ml dziennie. Męczyliśmy się tak do czwartego miesiąca, kiedy nareszcie weszły soki i zaparcia się na szczęście skończyły. Mała nadal dostaje od czasu do czasu wodę, ale już bez glukozy. Często jest tak że zje całą butlę i domaga się jeszcze picia. Po zjedzeniu słoika pije nawet 40ml. Moim zdaniem woda jeszcze nikomu nie zaszkodziła i im szybciej dziecko nauczy się ją pić, tym lepiej dla organizmu. Woda jest zdrowa!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka