Dodaj do ulubionych

Bebilon pepti 1...zmiana

02.01.05, 16:09
witajcie, jestem mama pieciotygodniowej oli. pisalam juz wczesniej o roznych
mlekach, nan ha, nutramigen i bebilon pepti 1. moja coreczka dostala mleko
bebilon pepti tylko dlatego bo robila zielonkawe kupki. czy to swiadczy o
alergii? wolalabym karmic ja zwyklym mlekiem dla maluszkow, a nie dla
alergikow,czy wiecie jakie jest mleko poczatkowe zamiast bebilon pepti 1, ale
z tej samej serii. boje sie, ze kiedy za kilka miesiecy zaczne wprowadzac
jakies posilki z mlekiem krowim, to wtedy okaze sie, ze ola nie toleruje tego
i dopiero wtedy wyjda jakies alergie w zwiazku z tym, ze nie miala do tej
pory z nim zadnego kontaktu. prosze o rade i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • bobofrutt Re: Bebilon pepti 1...zmiana 02.01.05, 16:29
      jeszcze jedno pytanie, karmię mieszanką wtedy kiedy mała jest głodna, bo
      tak "kazano" w szpitalu, jedna porcja to średnio 70 ml, czy powinnam trzymać
      się zaleceń na opakowaniu: 6 razy na dobę 120 ml? czy wy tak robicie?
    • bea-ta Re: Bebilon pepti 1...zmiana 03.01.05, 07:55
      Podawałam mojemu maluchowi Bebilon pepti, bo tak zalecił lekarz.Uprzedził mnie
      wtedy, że po tej mieszance moga być zielone kupy! Synuś miał kolki praktycznie
      od urodzenia. Nie zauważyłam, żeby po bebilonie mu sie poprawilo z kolkami, a
      właśnie dlatego podawałam bebilon pepti. W sumie kolki same mineły w 3mż.
      Efektem podawania bebilonu pepti było tylko zatwardzenie przeszłam więc na
      Bebiko omneo 1. Zaznaczam,że nikt u mnie w rodzinie nie był alergikiem, ale
      pediatra kierując sie wyborem mieszanki podejrzewał u malucha min. alergie w
      związku z kolkami. Po Bebiku omneo 1 mały robił kupke co 2 dzień też zieloną ,
      na kolki nie pomogło nawet stosowanie przeróżnych sprawdzonych sposobów minęło
      samo i już. Kupki były nadal zielone.Są różne przyczyny jedni mówią, że to z
      powodu zawartości żelaza w mieszance inni pediatrzy uważają, że jeśli kupka
      zbyt długo przebywa w dzidziusiu zwłaszcza jeśli jest ciepło to również może
      być taki efekt?Nie wiem do końca co jest prawdą. Może być też powodem
      nietolerancja laktozy itp. Można zrobić badania, które zaleci pediatra i
      ustalić co się dzieje. Bebilon pepti jest mieszanką mlekozastępcza zawiera
      rozłożone białka, które pozbawione są czynników alergizujących. Jest Bebilon 1
      zwykły, który jest mlekiem modyfikowanym dla zdrowych niemowląt czy też bebiko
      1 lub bebiko omneo 1 o którym już wspomniałam. Wszystkie mleka modyfikowane
      robione sa na bazie mleka krowiego. Spróbuj to ostatnie, bo zawiera
      lekkostrawne białka równiez pozbawione właściwości alergizujących, ma obniżona
      zawartość laktozy i zawiera korzystne bakterie, które powodują, że kupka
      dziecka jest taka jak przy karmieniu piersia ( ale zrobiłam reklame firmie).
      Ostrożnie raczej z mlekami pozostałymi bo zawieraja białka mleka krowiego w
      większej ilości i moga powodować alergie. W zapobieganiu alergi nawet jak u
      rodziców jest wszystko ok stosuje sie mleka HA tj. np.Bebiko HA 1. Wszystkie
      mleka , które wymieniłam są tej samej firmy - Nutrici. Przy czym przy
      stwierdzonej alergi na mleko krowie zawsze stosuje sie mieszanke mlekozastępcza
      czyli Bebilon pepti, bebilom MCT , Bebilon amino, Nutramigen itp. Spróbuj
      podawac co 2 karmienie nowe mleko tak żeby dzidzius sie przyzwyczaił do nowego
      smaku i obserwuj. W razie wysypki, biegunki, wymiotów, głośnego burczenia w
      brzuszku - nowe mleko nie bedzie moglo byc stosowane. Czesto przy zmianie
      mieszanki może dzidzius mieć bóle i wzdecia brzuszka, ulewac czy zwymiotować,
      ale tylko na początku. Mieszanki to niestety chemia, poza tym dzidzius musi
      przestawić swój przewód pokarmowy do nowego mleka.Acha! Cenowo najtańsze jest
      bebiko 1, później bebilon 1 , bebiko omneo 1 ok 16 zł. w hipermarkecie 20 zł w
      aptece. Reasumując polecam Bebiko omneo 1 . Jednak jeśli córcia ma alergie
      będziesz musiała wrócic do bebilonu pepti. Co do zaleceń na mleku zawsze
      przestrzegaj wskazówki 1 płaska miarka na 30 ml wody - ilość wypijanego mleka
      będzie regulować sam dzidziuś. Mój syn nigdy nie wypił zalecanej ilości mleka a
      ma juz prawie 7 m. i 1 kg na plusie. Kupy zmieniły sie jak zaczęłam wprowadzać
      inne pokarmy stałe, soki itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka