Dodaj do ulubionych

Czy to Nutramigen??!!

29.01.05, 15:26
Moje dziecko ma 6 tyg. od 3 jest na Nutramigenie bo po moim pokarmie miała
boleści i straszne kupki. Alergii nie strwierdzono, dostała je chyba na
wszelki wypadek. Próbowlaiśmy wrócić do karmienia piersią ale bóle brzuszka
zowu wróciły. Więc zostaliśmy przy Nutramigenie. Na poczatku było raczej ok,
kupki były często. Dopajana jest glukozą. Zaczynała jeść od 60ml teraz je już
po 150ml 6x dziennie, choc zdarza się ze nie dopija, ale tym się raczej nie
przejmuję. Problem jest z gazami i kupkami.Od 2 dni kupki są 2 razy na dobę
(stękanie przez godzinę zanim sę wypróżni)i pojawiły się boleści brzuszka
(krzyk straszny) przy wydalaniu gazów. Objawy pojawiły się kiedy zaczęłą jeść
więcej (150mlx6.) Czy to wina Nutramigenu? Doczytałam na formu, że może
powodować zaparcia. Co zamiast Nutramigenu? Czy mogę dać jej na zmianę inne
mleko np. Bebilon 1 bo ono jest dla dzieci z kolką i bólami brzuszka. Czy ono
nie powoduje zaparć. Czy mogę sama wprowadzić to mleko lub inne? Czy można
dawac dwa różne bo Nutramigen to preparat mlekozastępczy? Jeśli macie jakieś
doświadczenia odpwiedzcie mi bo wizytę mam dopiero 4 lutego a maleństwo się
męczy...
Obserwuj wątek
    • mamikola Re: Czy to Nutramigen??!! 29.01.05, 16:45
      Witam
      Mielismy podobny problem z nasza corcia - tez strasznie plakala po moim mleku i
      bolal ja brzuszek. Na szczescie przychodzila do nas wspaniala polozna. Kiedy
      tylko pojawila sie wysypka, a skora zaczela malej schodzic z brzuszka i
      ramionek platami, powiedziala (bez zadnych watpliwosci) ze to skaza bialkowa.
      Od tej pory przestalam karmic piersia, mala dostaje Nutramigen. Poczatki byly
      straszne - mala pila po 40-60ml i ciagle plakala z glodu. Po kilku dniach
      zaczela pic ok 100ml 6-7 razy na dobe (miala wtedy 5 tygodni). Do tego przez 5
      dni dostawala ampulke Lakcidu (jedna na dobe, rowno co 24 godziny) - do mleka.
      Oprocz tego do kazdej porcji mleczka polozna zalecila nam dosypywac troszke
      plantexu - w sumie 1 torebke na dobe (tak przez tydzien, codziennie
      zmniejszajac nieco dawke, pozniej stosowac tylko doraznie). No i glukoza - ok
      100-150 ml na dobe (wypija ok 100). Po tygodniu problem prawie przestal
      istniec. Prawie - bo czasami zdarza sie jakies zaparcie albo wzdecie, ale to
      chyba tak jak u kazdego malego czlowieczka. Dobre efekty daje tez koper wloski.
      Niestety w smaku jest koszmarny i moja nie chciala tego pic...
      Jesli chodzi o inne mleko, to jest jeszcze Bebilon Pepti. Podobno w smaku duzo
      lepsze od Nutramigenu, o podobnym dzialaniu, z ta roznica, ze Nutramigen jest
      ponoc skuteczniejszy - tyle wiem od poloznej.
      Jesli chodzi o picie, to calkiem dobre sa rozne herbatki od 1-go miesiaca, np
      koperkowa albo uspokajajaca, polecam szczegolnie ta ostatnia :)
      Pozdrowionka!

• monika_26 Re: Czy to Nutramigen??!! 29.01.05, 18:10
      HEJ!
      Moja córka od urodzenia miala ten sam problem i trwalo to do trzeciego miesiaca
      takze rozumie i współczuje:)Moja lekarka zalecila nam bebilon pepti i wszystko
      wróciło do normy bóle ustapiły kupka w normie:)Polecam gorąco nie jest zbyt
      smaczny ale po nutramigenie powinien smakowac:)))POWODZENIA
    • rybalon1 Re: Czy to Nutramigen??!! 29.01.05, 18:51
      wiesz co my przeszlismy na BEBIKO OMNEO 1 jest juz ok z kupami a po
      Nutramigenie straszne zaparcia i kolki tez nie stwiedzono u mojgo synka alergii
      więc przestałam dawac Nutramigen bo wolałam żeby pił mleczko raczej normalne
      ale mi sie wydaje że Twoje dziecko za duzo je 150 ml 6 x na dobe to je mój
      synek a ma 3 m-ce skonczone je czasem 150 czasem 120 ml a zaznacze że
      niejadkiem nie jest i ładnie przybiera na wadze - czy ona przypadkiem sie nie
      przejada powinna pić chyba 90-100 ml - tak ja dawałam mojemu jak był taki mały
      • rodzice_julii Re: Czy to Nutramigen??!! 30.01.05, 10:22
        nie dajemy jej na siłę:) czasem nie dopija, w nocy zjada raczj po 150(170) na
        puszcze piszą ze to norma więc chyba jej nie przekarmiamy (4-8 tydzień 150-170)
      • rodzice_julii Re: Czy to Nutramigen??!! 02.02.05, 07:26
        a jakie kupki po Bebiko?? czy zdarzają się czasem "trudne gazy"?
        juz tyle nie je miała tylko kilka dni apetyn na 150-170(na opakowaniu mleka to
        jedak norma), teraz zjada po 80-120 + glukoza 150ml ma dobę.
    • rybalon1 Re: Czy to Nutramigen??!! 29.01.05, 18:59
      aaa i daje mu jeszcze trilac to tak jak lakcid poprawia flore bakteryjna w
      jelitach 1 raz dziennie do mleczka na noc i teraz jeszcze taki probiotyk
      Enterol daje to na zmiane jak mi sie jedno skonczy to drugie daje tez pomaga na
      kupki..... teraz jest jedna dziennie i to bez jakiegokolwiek problemu :-)))
      • agnesgie Re: Czy to Nutramigen??!! 29.01.05, 22:02
        Raczej trudno byłoby Ci dawć Nutramigen na zmianę z innym mlekiem,bo chyba
        każde inne ma od niego lepszy smak.Nie wiem jak to jest w przypadku twojej
        córeczki ale wydaje mis ię,że jeżeli dziecko poczuje coś smaczniejszego to może
        Nutramigenu już nie zechcieć.Moja córeczka Nutramigenu nie chciała wcale a
        Bebilon pepti piła całkiem ładnie.
        • magia Re: Czy to Nutramigen??!! 31.01.05, 15:35
          Zalezy od dziecka.
          Mojemu Kajtkowi jest bez roznicy jakie mleczko pije. Wazne zeby duzo bylo.
          A uzywalismy:
          Bebiko 1 (nie mogl sie odgazowac)
          Bebilon 1 (bolesne gazy + kolki)
          Bebiko Omneo 1 (kolki + brak samodzilenej kupy - pomagalismy termometrem)
          Obecnie o d 2 tyg. na Nutramigenie - zadnych wzdec, kolek, bolezsnych gazow,
          kupy nadal co 3-4 doby ,ale robi je samodzielnie bez pomocy.
          Ja z mleka na mleko rpzechgodzialm od raze tzn. nie mieszalam, zeby latwiej sie
          do smaku przyzwyczajal. Kajtek od razu zaskakuje i chetnie pije.
          Jedna uwaga mi pediatra doradzila, zeby dziecko duuzo miedzy karmieniami
          dopajac. Kajtek ma prawie 10 tyg. i dziennie wypija ok 300ml. herbatek/wody
          dodatkowo.
          • agnesgie Re: Czy to Nutramigen??!! 31.01.05, 17:40
            Myślałam,że to moja córeczka jest niewybredna bo jej obojętne jaki rodzaj
            butelki i jaki smoczek ale Twój synek magia to jeszcze większy "traper":)
            Martynka na Nutramigen nie chciała nawet spojrzeć, powąchać a co dopiero mówić
            o piciu.Wmuszałam jej 40-50 ml i to było wszystko co mogłam osiągnąć.Zaciskała
            pyszczek z miną: a ja i tak nie będę jadła.Ona uwielbia tylko Bebiko.
            • rodzice_julii Re: Czy to Nutramigen??!! 01.02.05, 07:07
              podaje jej na zmianę Nutramigen i Bebiko Omneo1. Wrazie czego zeby mozna był
              wrócić do Nutra... jakby pojawiło się jakieś uczulenie na Bebiko. Je chetnie.
              Zmniejszyła sobie porcje do 80-120 +glukoza(30-50)(daje jej tylko tyle ile
              chce). Przespała w końcu całą noc!!! rano pojawiło się małe stękanie (gazy) ale
              bez porównania z tym co było. W nocy zrobiła luźną kupkę to chyba po Bebiko.
              Jak dopajacie dzieci? miedzy posiłkami czy zastępujecie któryś(polożna mi
              odradziła)? a może 1/2+1/2?
      • rodzice_julii Re: Czy to Nutramigen??!! 02.02.05, 07:28
        czy trilac, lakcid i enterol można podać samemu bez konsultacji lekarskiej?
    • rodzice_julii Re: Czy to Nutramigen??!! 30.01.05, 10:23
      bardzo dziękuję za rady :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka