Dodaj do ulubionych

ZATWARDZENIE - pomozcie

21.02.05, 08:56
Mój synek ma 6 mies, przestaje karmic piersią, najpierw dawałam mu bebilon 2
ale ciezko sie załatwia, koleżanka poradziła mi Humane zaczynamy już 2
pudełko daje ja drugi tydzień, ale nie widzę poprawy aby załatwiał sie lżej,
bo chyba nie po zupkach (marchew pietrucha ziemniak)?
co wy byście poleciły?
pomóżcie
Obserwuj wątek
    • beatagl Re: ZATWARDZENIE - pomozcie 21.02.05, 11:05
      nikt mi nie pomoze?
    • iwonady Re: ZATWARDZENIE - pomozcie 21.02.05, 11:21
      ja jestem mamą miesieczniaka od poczatku karmionego sztucznie. Najpierw był
      Bebilon1 i nie mógł robić kupki więc zmieniliśmy na bebiko omneo1 i po 2 tyg.
      unormowało się....ale dopajałam zgodnie z zaleceniem pediatry 150 ml dziennie
      wody z glukoza lub po prostu rumiankiem. Zaryzykowaliśmy powrót do bebilonu1 po
      3 dniach na bebilonie1 i dopajaniu robi cudne kupki i nie ma zadnych problemów.
      Masz dziecko starsze wiec wprowadzasz nowe pokarmy i może stad ten problem.
      Moim zdaniem po prostu wiecej płynów mu podawaj+ masaże brzuszka, unoszenie
      kolan do brzuszka i rowerki i obserwuj. Jak nie pomoże to do pediatry....może
      zlaeci jakiś lek na zaparcia. A co do mleka to mi pediatra powiedziała, ze musi
      minąć nawet 2 tyg. zanim organizm zacznie przyswajać i tolerowac dana mieszankę
      i okazało się, ze my za szybko zrezygnowaliśmy z bebilonu....ale na szczęście
      wszystko jest już ok..:)
      Życze powodzenia!
    • szyszunia75 Re: ZATWARDZENIE - pomozcie 21.02.05, 12:02
      Wiesz, nikt ci nie odpowiadał, bo takie wątki są co chwila i najprościej
      poszukać w wyszukiwarce. Ale juz odpowiadam.
      Po pierwsze rzecz jest tylko w konsystencji kupki, bo jeśli kupki są
      prawidłowe, ale rzadko, to nie jest to zaparcie. Ale jeśli dziecko z trudem się
      wypróżnia i kupka jest bardzo twarda to trzeba mu pomóc.
      - dużo dawać pić, wody, soczków owocowych pół na pół z wodą, herbatek (np. Hipp
      ułatwiająca trawienie)
      - ograniczyć marchew (zatwardza), wprowadzić więcej owoców (tarte jabłko,
      deserki
      - moim zaniem Bebilon jest lepszy od Humany bo ma prebiotyki, wpływające na
      rozwój bakterii kwasu mlekowego w jelitach (ułatwiają trawienie). Ale jeśli nie
      pomógł, można zapytać lekarza czy nie wprowadzić np. Trilacu albo Lakcidu -
      probiotyki regulują pracę jelit. Jest jeszcze kaszka Bifidus, ale nie wiem od
      którego miesiąca (sama nie używałam).
      - dla dzieci z problemami brzuszkowymi przy przestawianiu się z piersi na
      mieszankę jest jeszcze Bebiko Omneo (poczytaj www.nutricia.pl)
      - Jeśli dziecko kilka dni nie robiło kupki i męczy się, można podać czopek
      glicerynowy (taki malutki dla dzieci).
      Pozdrawiam.
      • bea-ta Re: ZATWARDZENIE - pomozcie 21.02.05, 12:57
        Polecam Bebiko omneo, bebilon lub NAN bifidus, kaszke kukurydziano-ryżową
        bifidus Nestle od 5mż( źle sie rozpuszcza, ale warto), na działanie mleka trzeb
        aczekac ok. 1 miesiąca!!!!Poza tym picie, picie, picie, u mnie działaja
        najlepiej soki przecierowe. Im wiecej pokarmów stałych tym bardziej trzeba
        uzupełniać płynami, mieszanki niestety tez zatwardzaja dlatego poleciłam z te
        pre- i probiotykami, wówczas Lakcid, czy Lacidofil nie bedzie konieczny. Może
        na poczatek zanim maluch przestawi sie na nowe mleczko. Duzo leżenia na
        brzuszku, synuś jak sie wypruka to kupa jak malowane!Zrezygnuj z posiłków
        zapierających lub je ogranicz - marchew, jagody, bana, ryż, obserwuj malucha co
        go zapiera a co nie. U nas rewelacja deser z Nestle jabłka z wanilla, szpinak z
        ziemniakami z HIPPa, kupy po tym na bank. Syn ma 8m i używam w/wym kaszke i
        kleik kukurydziany zamiast ryżowego do każdego mleczka( 2xdz) - patent dla
        mojego syna po obserwacji. Ja zmieniłam na ryzowy to zaraz twrdsza kupa.
        Na czczo mozna podać przed posiłkiem wode przegotowana 30-50 ml i wtedy
        Lacidofil 1/2 kaps - proszek ze środka. Dobrze robia na zaparcia sliwki.To tak
        na szybciutko.Naprawde wrzuc temat do wyszukiwarki, bo stale pisze sie o
        zaparciach, powodzenia, Beata
    • bea-ta Re: ZATWARDZENIE - pomozcie 21.02.05, 13:01
      Ach, jak zaczęłam wprowadzać stałe pokarmy poprosiłam o broszurke z Hippa-
      www.hipp.pl - tel. do serwisu konsumenta i z Nutrici - www.nutricia.pl, nestle -
      www.nestle.pl i miałam rozeznanie co z czym .Np. na słoiczkach z HIPP-a pisze
      jakie działanie maja na stolec i wybiersałam te o działaniu rozluźniającym -
      polecam!!!Na odwrocie wszystko pisze!!!Sprawdz w jakimś hipermarkecie.
      • bea-ta Re: ZATWARDZENIE II 27.02.05, 13:39
        Spróbuj picie podawac łyżeczką, albo przemycaj w przecierach owocowych -
        dolewałam do nich soku. Syn maił okres kiedy nie chciał pić - był przekarmiany
        i gdzie sie mu to miało mieścić. W związku z zaparciami jesteśmy na bebiku
        omneo już 2, chwle sobie, używam kaszki bifidus z Nestle, świetnie na malucha
        działa surowe starte jabłko. Z herbatkami i woda z glukoza nie należy
        przesadzać i zawsze trzymać się proporcji 1 łyzeczka płaska na 100ml -
        słodkości zapierają!!!!U mnie sprawdzają sie soki przecierowe. Może siemie
        lniane - daje dobry poślizg - trzeba zagotowac łyżeczke ziarenek w szklance
        wody i można lekko osłodzić glukozą( w proporcji jak wyżej).Ograniczam ryż,
        banana, marchew,jagody. Swietny jeszt szpinak - z hIPPa szpinak z ziemniakami.N
        czczo możesz podać z 30-50 ml wody z 1/2 kaps. lacidofilu(sa tam pałeczki kw.
        mlekowego)dlatego dobrze stosować mleko z pre lub probiotykami np. bebiko
        omneo , bebilon, nan nifidus. Przy czym na działanie mleka trzeba poczekać
        nawet do 1 miesiąca, nieraz mamy zbyt niecierpliwe za krótko czekaja i
        zmieniaja mleczko.
    • lydka Re: ZATWARDZENIE - pomozcie 21.02.05, 16:06
      CZeść,
      ja też małam ten problem z córką (Marta ma teraz 8mc) bardzo się męczyła przy
      robirniu kupki.Okazało się że jest to kwestia podawania niewłaściwych pokarmów
      stałych. Nie należy podawać kleików ani kaszek ryżowych, marchewki, deserków
      jabłkowych a jeśli to w połączeniu z innymi owocami, dyni. Do każdej zupki
      dolewam Martusi lyżeczkę oliwy z oliwek. Musi też pić dużo soku jabłkowego
      rozcięczonego. W pirwszych dniach rozluźniania kupki dostawała do picia
      plantex. Trwało to jakieś twa tygodnie ale teraz jest zdecydowanie lepiej.
    • izia30 Re: ZATWARDZENIE - pomozcie 22.02.05, 12:35
      przede wszystkim trzeba dzieci poić. moja mała ma 21 mcy i do tej pory jak nie
      wypije swojej działki soku dziennie to nie zrobi kupy
    • black-cat Re: ZATWARDZENIE - pomozcie 22.02.05, 14:05
      Poić, poić, poić. Jeżeli nie pomoże to ograniczyć marchew a wprowadzić więcej
      jabłek. Ale przede wszystkim woda, dobrze działa też sok jabłkowy. Dziecko
      karmione sztucznie powinno pić nie mniej niż 10% wszystkiego (łatwo to policzyć
      kiedy pije tylko mleczko, później nieco trudniej).
      • izia30 Re: ZATWARDZENIE - pomozcie 23.02.05, 11:24
        a dokładniej mówiac to co jest w pokarmach + 100ml na każdy kg masy ciała. to
        minimum
    • limes1 Re: ZATWARDZENIE - pomozcie 23.02.05, 14:17
      Dawaj dziecku często pić - po kilka łyczkó. Samo sztuczne mleko bez popitki
      zatwardza. U mnie działa - Zuza czasem nawet nie zauważy, kiedy się wypróżnia.
      Podaję jej herbatkę koperkową, niekiedy w ciągu doby wypija 200 ml.
      • beatagl Re: ZATWARDZENIE - pomozcie 27.02.05, 12:52
        no tak a co jak nie chce pić? jak daje herbatke lub słodka wode odrazu się
        wykrzywia i złości on chyba wie kiedy ide z piciem.
        rany!!!
    • beatagl Re: ZATWARDZENIE - pomozcie 28.02.05, 09:10
      jak myslicie czy pojenie nocne pomoze? dzis spróbowałam podać mu pic w nocy jak
      sie kręcił wtedy jest zaspany i przyjmuje wszystko co mu podaję, przynajmiej z
      tego jestem zadowolona ze chociaż tak
      Beata
    • annieska kolka 19.05.05, 02:21

• piotr-albrecht Re: ZATWARDZENIE - pomozcie 20.05.05, 12:37
      Marczew jest znanym "zapieraczem" a mleko krowie nawet modyfikowane także.
      Przejściowo poza sokamiproponowałbym zmniejszyć dawkę marchwi i ewnetualnie
      podać laktulozę (lakuloza, normalac, duphalac) 1-3 ml/kg/dobę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka