Dodaj do ulubionych

Mogę sama zmienić mleko?

23.02.05, 14:03
Właśnie skończyłam karmić całkowicie piersią.Syn dokarmiany był bebiko1 ,ale
od momentu wprowadzenia bebiko ma kolki, budzi sie w nocy co 1 h.Czytałam na
forum,że bebilon jest lepszy-nie ma zaparc.Mogę sama zmienić -z bebiko1 na
jaki bebilon?Dostanę go normalnie w sklepie?
Obserwuj wątek
    • szyszunia75 Re: Mogę sama zmienić mleko? 23.02.05, 14:58
      Bebilon dostaniesz w normalnym sklepie, bo to też jest mleko modyfikowane,
      produkowane zresztą przez tę samą firmę co Bebiko (ma ten sam skład tylko
      wzbogacony o prebiotyki). Ja jednak radziłabym się skontaktować z lekarzem, bo
      kolki mogą świadczyć o uczuleniu lub złej tolerancji mleka, wtedy trzeba
      wprowadzić preparat mlekozastępczy. Przy zaburzeniach trawiennych po przejściu
      z piersi na butelkę stosuje się Bebiko Omneo (też jest w normalnych sklepach),
      to jest mleko hypoalergiczne i zapobiega zaparciom, ulewaniom itp. Są też inne
      mleka hypoalergiczne (Nan HA, Bebiko Ha) - można by z nimi spróbować. Ale
      ponieważ najgorszą rzeczą jest skakanie po mieszankach, zmienianie ich co
      chwila, lepiej będzie skonsultowac się z lekarzem. Nie piszesz zresztą ile
      dziecko ma miesiecy - im młodsze tym bardziej trzeba uważać, ale też trochę
      trudniej odczytać sygnały o ew. alergii.
      • magdaaa73 Re: Mogę sama zmienić mleko? 23.02.05, 15:28
        Mały kończy za dwa dni 3 m-ce.Bebiko pił od 3 tyg. życia najpierw raz dziennie,
        potem od 2 m-ca 2 razy a do wczoraj w dzien bebiko(pracuje) a w nocy
        pierś.Mleko z piesi po prostu z dnia na dzien-skonczyło sie i juz:((.Bebiko 1
        poleciła połozna w 3 tyg. życia-nie wiedziałam ,że jest az tyle rodzajów,ale
        odkąd małemu kolki zamiast znikac natężają sie-myslę nad zmianą.I j4eszcze
        jedno-nie chce pic wody ani herbatek-można wczesniej wprowadzic soki.
        P.s.Dzięki za dokładne wyjasnienie rodziajów mleka:))
    • amadeusz7 Re: Mogę sama zmienić mleko? 23.02.05, 18:07
      Myśle, że możesz spróbować z b.omneo z racji, żę łączy zalety mleka HA (biała
      serwatkowe i obniż. zaw. laktozy)oraz zmiękczającego stolce.W aptece proponuje
      zakupić Esputicon kropeli i wode koperkową.O alergii świadczyć mogą nie tylko
      kolki, ale zmiany skórne różnego rodzaju, płynne stolce ze słuzem lub/i
      krwią.Na efekty działania meczka będzie trzeba poczekać ok. 2 tyg.Na soki za
      wczesnie jak na początek 3m.Co do picia, hm... syn nie chciał pić, bo okazało
      się że jest przekarmiany i nie ma zwyczajnie miejsca na picie. Po wykluczeniu 1
      mieszanki(aż za dobrze przybierał na wadze)znalazło sie miejsce na picie.Nic
      innego do głowy mi nie przychodzi?Maluch pił wszystko wode z glukozą, h.
      rumiankowa , koperkową, ziołową, nawet siemie lniane odrobine posłodzone
      glukozą i to ze smakiem.
    • szyszunia75 Re: Mogę sama zmienić mleko? 24.02.05, 11:06
      Tak - na soki jeszcze za wcześnie. Bardzo rzadko daje się je obecnie takim
      maluchom i to tylko za zgodą lekarza. A co do ilości mieszanek - ho, ho, jest
      ich dziesiątki i trochę się można pogubić. Niektóre na receptę (albo z receptą
      tańsze), inne do kupienia w sklepach, niektóre w ogóle trudne do dostania (np.
      Bebiko Omneo jest tylko w dobrze zaopatrzonych sklepach, supermarketach).
      Poczytaj sobie na www.nutricia.pl i www.nestle.pl - a o to tylko część. Jeśli
      kolki narastają, to radziłabym się skontaktować z lekarzem - po co dziecko
      męczyć.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka