anka766 24.02.05, 14:08 właśnie wprowadzam powoli zupki ze słoiczka synkowi który za tydzień zacZnie 6 miesięcy. ostatnio zjadł mały słoiczek jarzynowej bobovity j estem ciekawa ile jedza wasze 6 miesięczniak pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
limes1 Re: Ile zupki ze słoiczka 24.02.05, 14:30 Ja mały słoiczek zupki Gerbera kazałam mamie podzielić: wczoraj mała dostała 2 łyżeczki, dzisiaj 3, nie ma już połowy słoiczka; jak nie będzie sensacji, jutro dostanie pozostałą połówkę ze słoiczka. Odpowiedz Link Zgłoś
ukaja Re: Ile zupki ze słoiczka 24.02.05, 17:36 Moja córcia wcina już na jedno posiedzenie duży słoiczek Hippa (190g) lub półtora Bobovity lub Gerbera. Ale my jesteśmy już chyba bardziej zaawansowane w jedzeniu bo Mała wcina już zupki i dania mięsne (ma skończone 5 miesięcy) Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Ile zupki ze słoiczka 24.02.05, 23:11 Mój syn zjadał w tym wieku w zależnoći od firmy z jakiej podawałam danie słoiczkowe 125 - 140 -160g w porze obiadowej. Ulubioną synka była już od 5m z HIPPa szpinak z ziemniakami, którą zajada się do teraz, a ma 9m, przy czym podaje 2 i z zółtkiem(1/2 zółtka dostanie Twój maluch pierwszy raz w 7mż).Działa dobrze na stolce i do tego jest skarbnicą żelaza. W 6m. maluchy powinny jeśc juz zupki z mięśkiem. Jeśli wprowadzasz dopiero teraz to mam rozumieć, że karmisz piersią? Odpowiedz Link Zgłoś
ukaja Re: bea-ta 24.02.05, 23:21 A czy rozcieńczałaś niektóre zupki? Zadrza się, że bywają niesamowicie gęste i niemal trzeba je kroić łyżeczką. Miewam obawy czy aby taki 6-miesięczny, bezzębny maluch nie udławi się czymś takim Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: bea-ta 25.02.05, 00:06 Rzeczywiście te bardzo gęste rozcieńczałam mlekiem modyfikowanym - 30 ml wody +1 miarka, bo synek butelkowy jest. Jakbym karmiła cycem dodawałabym własne mleczko.Robiłam tak na początku dla zachęty, a po miesiącu jak sie rozsmakował podawałam jak leci, aby uczył sie przeżuwać. W słoiczkach wygoda jest złudna, bo maluchy łatwo przyzwyczajaja sie do papek i trzeba z wiekiem w międzyczasie uczyc gryxc, jak tylko pojawiaja sie pierwsze ząbki, nie ma lekko:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: bea-ta 25.02.05, 00:11 Maluch może zadławić sie grudką, papka z zupki - nie zwłaszcza w 6m.One sa odpowiednio przygotowywane w zależności od wieku, im starsze dziecko tym wieksze kawałki.Ale tak należy malucha uczyć żuć i gryźć dając owoca do łapki np.ugotowane kawałki jabłuszka, a poźniej surowe jabłuszko w plasterku cieniutkim. Wszystko pod Twoja obecnosc. U mnie też na poczatku było ciężko - dławienie, odruch wymiotny, ale teraz ma 9 m i je wieksze kawałki ładnie gryząc.Trzeba na to uważać, bo poźniej mamy jak przegapia ta nauke gryzienia to pisza, że 1,5 r. dziecko je tylko papki i co wtedy?Duży problem. Odpowiedz Link Zgłoś