Dodaj do ulubionych

Pomocy!!! NIe chce pic mleka

25.02.05, 04:09
Moja corka konczy 4 miesiace i od wczoraj nie chce pic mleka, od poczatku
jest na modyfikowanym Bebilon 1 teraz wprowqadzam Bebilon 2. Mieszam te mleka
razem, prze trzy dni bylo super, pila jak dotychczas wczoraj za nic nie
chciala, cyrk niesamowity, placze, a wrecz wyje, mnie serce sciska, bo wiem,
ze powinna je wypic, ale nie moge jej zmuszac godzinami. Poradzcie co robic!!
z kaszka tez nie chciala. Dadam, ze wczesniej po konsultacji lekarskiej
wprowadzilam soki z jablek i mrchiw oraz deserek z jablek i tarka marchewke.
czekam na jakiekolwiek porady, bo mnie sie samej chce plakac.
pozdrawiam cieplutko!!!!
Obserwuj wątek
    • szyszunia75 Re: Pomocy!!! NIe chce pic mleka 25.02.05, 09:38
      Skojarzenie podsuwa pomysł, że córka może źle tolerować bebilon 2 i stąd uraz
      do mleka. Ale powinny przy tym wtedy wystąpić inne objawy: kolki, wzdęcia,
      ulewania, brzydkie kupy itp (nie wszytkie na raz, ale choć śladowa część
      któregoś z nich). Ale może przyczyna tkwi nie w mleku... Może ona zaczęła
      ząbkować i dlatego nie chce jeść? tak mi się skojarzyło, bo moje prawie roczne
      dziecko właśnie od tygodnia prawie nic nie je, bo ząbkuje.
      Może ktoś inny wymyśli coś rozsądniejszego.
      Pozdrawiam!
      • ulka.m Re: Pomocy!!! NIe chce pic mleka 25.02.05, 12:50
        Dziekuje. chyba dzis sprobuje z Bebiko 2 bo mam tak mala probke, najlepsze jest
        to ze pije herbatke, soczki,wcina deserki, zjadla wczoraj troche kaszki, ale
        mleka nie ruszy. Sprawdzalam dziaselka nie sa zaczerwienione, kupki jak
        dotychczas, zadnych dolegliwosci brzuchowych. moze rzeczywiscie nie smakuje jej
        to mleko.
        moze macie jeszcze jakies inne pomysly?
    • baytus Re: Pomocy!!! NIe chce pic mleka 25.02.05, 18:56
      Mój synek kończy 5 m-cy. Najpierw pił NAN HA1, potem HA2. Chciałam przejść na
      zwykły NAN2 i też przez 3 dni jak dostawał raz butelkę z jednym mlekiem raz z
      drugim było OK. Od 5 dni dostawał już tylko NAN2, no i podobnie-przesał jeść
      tzn. udaje mi się wcisnąć 20-80ml a dotąd trząsł się na sam widok butelki i
      wypijał 150ml. Do tego wyskoczyły mu drobne krosteczki na buzi. Wracamy więc do
      HA2. Może Twojej córeczce nie służy albo nie smakuje ta 2?
    • tusia31 Re: Pomocy!!! NIe chce pic mleka 26.02.05, 23:32
      Hej Ula!
      Nie martw się, przerabiałam to z moim synkiem. Po wprowadzeniu soczków i
      deserków mój mały nagle przestał lubić mleko. Poznał nowe smaki i mleko
      przestało mu smakować. Były podobne cyrki jak u Twojej córeczki. Próbowaliśmy
      różnych sposobów: dosładzanie, dolewanie soczku. Ja także byłam załamana, ale
      lekarz pediatra powiedział mi, że to u dzieci zdarza się b. często. Nasz synek
      ma teraz pół roczku, z apetytem wcina coraz to nowe dania: ostanio zupki z
      mięskiem i rosołki. A mleka nadal nie lubi. W ciągu dnia do mleka dodaję kaszkę
      malinową i kilka łyżeczek owoców ze słoiczka i karmię go łyżeczką. Oprócz tego
      podaję mu jedną butlę w nocy na śpiąco (wtedy wypije nawet 200ml).
      Mam nadzieję,że wszystko u was się unormuje.
      Pozdrawiam Ciebie i Twoją córeczkę.
      Marta
      • handi Re: Pomocy!!! NIe chce pic mleka 27.02.05, 20:36
        Ula rozwiązałaś już ten problem? U nas to samo, już ci pisałam na "październik
        2004". Dopóki jadł Nan1 wszystko było oki. Do Nan2 zaczęłam dosypywac kaszkę. Z
        początku jadł a teraz i na to się buntuje. Przez cały dzień z wielkim trudem
        zjadł 250 ml w tym 150 było z kleikiem ryżowym, teraz usnął na głodnego,
        mleczka z kaszką nie ruszył. Zaczyna mnie to niepokoić bo tracę pomysły. Co
        dalej? Pomóżcie dziewczyny. Czekac bo sie przyzwyczai czy zmieniac mleko?
        A do desrerków i zupki aż sie trzęsie tak mu smakują....
        • asialub1 Re: Pomocy!!! NIe chce pic mleka 28.02.05, 13:43
          U nie jest jak u Tusi31. Nawet nie walcze z nim, wszystkie posilki tylko podaje
          na mleku a potem licze ile mniej wiecej ml mleka w ciagu doby przyjął i tak 400
          ml dociaga. Ma teraz 6,5 miesiaca. Poza tym jak dziecko je zupki z mieskiem to
          moze mniej pic mleka. Próbowalam zmienic mleko i nie skutkowalo. Skoro w nocy
          wypieje bebiko tz ze moze pic tylko nie chce wdzien. Rosnie, przybiera
          prawidlowo wiec sie nie ma co martwic.
          • handi Re: Pomocy!!! NIe chce pic mleka 28.02.05, 15:34
            Tak tylko, że mój Adaś ma dopiero 4 miesiące i chyba nie moge ppodawac mu juz
            zupek z mięskiem. Nan1 wypijał ok 900ml dziennie a tego nie chce i już. Ręce
            opadają...
    • limes1 Re: Pomocy!!! NIe chce pic mleka 01.03.05, 10:13
      Wczoraj rozmawiałam z neonatologiem i jedną mądrą położną. W 99% przypadków tak
      bywa - jak maluch dostanie coś innego niż mleko, np. soczek, to czuje
      mlekowstręt. PO prostu przestaje mu smakować, woli wyrazistsze smaki - jak
      każdy z nas :) Nie poddawaj się mimo tego, dawaj mleko małymi porcjami. Ja
      radziłam sobie w ten sposób, że karmiłam małą, kiedy spała. Przez sen zajadała
      aż miło. Chociaż teraz też już protestuje - może spróbuję ją zahipnotyzować :)
      • ulka.m Re: Pomocy!!! NIe chce pic mleka 01.03.05, 15:43
        No tak, powoli przyzwyczailam sie do mysli, ze moja corcia woli inne smoki, w
        nocy rzeczywiscie wypija sporo mleka nawet 190-200!! no i jestem zadowolona,
        poza tym daje jej kaszke z mlekiem, dosypuje 1 miarke mleka do soczkow. mysle,
        ze nie smakuje jej Bebilon 2 wiec karmie nadal 1, zageszczam wieczorem kleikiem
        lub kaszka. jutro wizyta u lekarza, zobaczymy czy dobrze przybrala na wadze.
        pozdrawiam i dziekuje za wsparcie!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka