Dodaj do ulubionych

10-miesięcy i jedzonko!

01.04.05, 09:43
Cześć eMamusie!Moja córcia ma obecnie 10 m-cy i od jakiegoś czasu mniej
je.Dawniej smakowało jej wszystko,najbardziej zupki,kaszki a teraz to masakra
pluje,cuduje jest zdrowa i wesoła.Czy któraś mama tak ma albo miała i sobie z
tym poradziła,najbardziej mnie dobija to,że mała nie chce jeść żadnej marki
mleka z żadnym dodatkiem typu np. kleik ani czystego mleka.I jeszcze
dziewczyny-wpisujcie jak wygląda dieta waszych 10-
miesięczniaków.Pozdrowionka.Wasze odpowiedzi bardo mi pomogą i uspokoją
mnie!!!
Obserwuj wątek
    • joaska7 Re: 10-miesięcy i jedzonko! 01.04.05, 15:20
      U nas jest to samo od jakiegoś tygodnia. Do tego moja córka przybyła przez
      ostatnie 3 tyg. 100g. Ma alergię więc pewnie też dlatego. A ostatnio nie chce
      jeść obiadku. Mam nadzieję, że cię pocieszyłam. Ja mam taki sposób: jak nie zje
      całego obiadku, daje jej go na podwieczorek + owoce. Ale generalnie mam też już
      dosyć. A jedzonko wygląda tak:
      8.30 200 ml mleka + 5 łyżeczek kleiku
      12 kaszka na mleku 160ml (wychodzi koło 200ml prawie stoi) z owocami
      15 zupka (gęsta) 200 ale nie je całej zwykle pół
      17 reszta zupki i 180 owoców (jabłka)
      18.20 mleko od 60 do 120ml + kleik 5 łyżeczek
      20. 45 od 120 do 210 mleka + kleik 6 łyżeczek
      mam nadzieję, że cię pocieszyłam
      pozdr
      Joanna
      • pandaaa Do joaska7!!!!! 01.04.05, 21:33
        Dzięki joaska7 za odpowiedz może nie tak że mnie pocieszyła,ale trochę
        uspokoiła.Najbardziej złości mnie to że mała nie lubi mleka(a jakie ty dajesz
        bo ja "Bebilon"},ale wyczytałam że Humana jest najbardziej kaloryczna i dzieci
        po niej ładnie tyją-czy znasz to mleko?Ja również pozdrawiam.
        • joaska7 Re: Do joaska7!!!!! 02.04.05, 15:59
          Raczej nie polece Ci swojego mleka, bo to jest mleko dla dzieci ze skazą czyli
          Nutramigen, smakuje jak słoma ale moja córka je uwielbia. Gorzej z zupkami. Od
          wczoraj mam bunt, parę łyżek i do widzenia... Trochę się martwie bo mała ma
          niską wagę, ale uszami jej przecież nie wepchnę. A o Humanie też słyszałam, że
          to dobre mleczko.
          Joanna
    • bea-ta Re: 10-miesięcy i jedzonko! 02.04.05, 17:09
      Jeśli nie ma skazy białkowej maluch spróbuj kaszek mleczno-ryżowych lub mleczno-
      pszennych z Nestle sa różne smaki. Humane mamy chwalą, ale z dziecmi różnie
      bywa. Zawsze możesz kupić i spróbować. W 10m mozna podawac wszystko praktycznie
      unas wyglada to tak:
      5- mleko + kleik kuk. Nestle 240 ml
      9- deser owocowy 100g i sok
      13 obiad 190 - 220 ml
      16 mleko+ kleik 200 ml lub kluski lane na mleku ( z mąki kuk. i żółtka)lub
      budyń z owocami
      18 owoc do łapki+ chrupek kukurydziany
      21- kaszka na mleku 200 ml
      picie w międzyczasie - sporo soków
      płatki ryżowe, kukurydziane, kasza jaglana,
      Niestety mamy ma problemy alergiczne i nie mogłam wprowadzic glutenu dopóki nie
      wyjaśnie co i jak, dlatego podaje produkty bezglutenowe.
      Możesz podac maluchowi chlebek z wedlinka własnej roboty np. szynką,kasze
      glutenowe - manna, jęczmienna, kuskus,biszkopty,
      Dzieci z reguły zaczynają mniej jeśc na korzyśc poznawania świata i
      przemieszczania się i mniej przybierają na wadze niż w I półroczu to tez weź
      pod uwage. Dzieci same regulują sobie ilośc posiłków i jakość też - robie
      kaszke, dodaje owoce , staram się - a tu dwie łyżeczki i buzia w ciup a głowa
      na bok i co? Wywalam, bo sama przecież nie zjem:-(
      Co do ilości posiłków mojego syna nie przeraź sie, bo kawał z niego chłopa 11
      kg i żarty był od urodzenia, duży się urodził. pozdr., Beata
      • pandaaa Re: Do: bea-ta! 02.04.05, 21:20
        Witaj! Beatko ja to wszystko(no prawie wszystko)daję małej,zaczęłam jej nawet
        dawać rybę z obiadu i jest OK.Nie daję jednak płatków ryżowych bo nie wiem na
        czym je dawać,chodzi o mlebo itp.,mam do Ciebie jednak prośbę-jak dokładnie
        robisz te kluski lane na mleku,bo dała bym małej na próbę.Napisz proszę będe
        wdzięczna.I jeszcze-ile Twój synek ważył przy urodzeniu?Pozdrowionka-Sylwia.
        • maniakow Re: Do: bea-ta! 02.04.05, 21:39
          Może ja Ci odpowiem :).
          Kluski lane robię ale na rosołku (taki makaron) - żółtko mieszam z mąką (ja z
          kukurydzianą, bo podejrzewam, że córka ma alergię na gluten) i wlewam na
          gotujący się rosołek (może być mleko) lejkiem lub przez woreczek z dziurką.
          Płatki ryżowe gotuję na wodzie w niewielkiej ilości, po ugotowaniu mieszam ze
          słoiczkiem owoców lub z tartym jabłkiem (można dosłodzić). Mleko Humana
          podawałam córce i było świetne - przybierała rewelacyjnie i bardzo jej
          smakowało (niestety okazało się, że ma skazę i teraz pije preparat
          mlekozastępczy).
          Pozdrawiam.
          • bea-ta Re: Do: bea-ta! 02.04.05, 22:47
            Koleżanka mnie już doskonale wyręczyła:-) Na mleku robi sie tak, że szykując
            np. 180 ml wody odlewam 90 ml i gotuje i na to wlewam mąke też kukurydz. z
            żółtkiem ( jajo umyte wcześniej i spazone!)i zagotowuje. W reszcie wody -
            pozostałe 90 ml (podgrzanej ) mieszam 6 miarek mleka i to wlewam do garnka z
            kluskami, nie gotuje!Bo mleka modyfikowanego nie gotujemy!To samo robisz z
            każda inną maką. Raz wychodzią ładniejsze kluseczki, raz gorsze, ale mały
            wciaga nawet niezbyt udane dania:-) Wlewam kubeczkiem z dziobkiem, który
            specjalnie kupiłam i mieszam. Proporcje na oko - zółtko całe, 4 łyzeczki mąki i
            odrobina wody, ciastop dośc gęste.
            Dodaje do klusek też przecier owocowy, lepiej smakuje. Płatki ryżowe można
            podać z owocami lub z mleczkiem na gęsto, to samo pł. kukurydziane takie
            najzwyklejsze bez konserwantów i ulepszaczy. Kasza jaglana daje z warzywami i
            mięskiem, z owocami - ale bardziej rozgotowana( wczesniej wypłucz i do
            gotowania dodaj łyżeczke oliwy z oliwek), trzeba stale uzupełniać wode , bo sie
            przypali.
            Można zrobic naleśnika mleko, żółtko, maka i smazyć na oliwie z oliwek -
            podawać z owocami lub nadzieniem mięsno-warzywnym:-).
            Igor ważył 4100 i miał 58 cm i ogromny apetyt od poczatku. Obecnie waży 11 kg,
            ubranka kupuje 86 - 92 cm. Wszyscy zaglądając do wóżka mówią, " o jaki duży":-O
            Teraz je mniej , bo potrafił jeszcze na podwieczorek zjeśc 100g deseru
            owocowego i wypić 50 ml soku, teraz jest to tylko kawałek gruszki, jabłka, sam
            sok, czy pare chrupek. Jak wychodziły pierwsze żeby ( mamy 8 już) to zjadał
            połowy porcjii, albo nawet nie i nie chciał wogóle pić, musiałam podawać
            łyżeczką.
            Nie podaje glutenu, bo szukamy winowajcy wysypki na buziaku, a nie jest to
            mleko, bo już wykluczyłam. Prawdopodobnie kosmetyki, ale jeszcze musze sie
            upewnić.Tucze go tak pieknie na bebiko omneo:-)
            Poszukaj jeszcze przepisów na str. www.twojadieta.pl, www.maluchy.pl,
            www.nutricia.pl - pod tytułami ABC wzbogacania diety, Mleczne vademecum czy cos
            takiego, www.malyalergik.pl - tam też sa różne przepisy dla alergików co
            prawda, ale zawsze mozna zmodyfikować. Ja gotuje papki z mrożonek hortexu i
            dodaje mięsko słoiczkowe lub żółtko. MOżesz zrobić pulpety np. z mięska
            indyczego, drobiowego będa mięciutkie i niech pociecha gryzie, warzywa np.
            ćwiartki ziemniaczka, małe marchewki, groszek w całości dobre do nauki żucia i
            jedzenia rączką. Swojemu czortowi też pozwalam, bo nie wie do czego służy
            łyżeczka.
            Wrzuć kawałek szynki do rądla podlewaj woda i uduś, będzie troszke jałowe, ale
            dla malucha akurat chlebek z masełkiem i pokroić w małe kostki takie na raz do
            pyszczka. Ja daje takie mięsko w plasterkach- na święta mały miał swój kawałek,
            dla nas robie tak samo z przyprawami i czosnkiem.
            To tyle, kuchara ze mnie raczej marna:-).
            Pozdrawiam, Beata.
            • bea-ta Re: Do: bea-ta! 02.04.05, 22:59
              Tu sa kluseczki ale z 1/2 żołtka, zrób proporcje x 2 , ma byc gęte
              www.nutricia.pl/klub_mleczne_vademecum_czII.php
              • bea-ta Re: Do: bea-ta! 02.04.05, 23:05
                Zajrzyj tu www.maluchy.pl/kuchnia_malucha/,
                www.twojadieta.pl/dz.php,
                www.malyalergik.pl/baza_szukaj_przepis_1.asp
                www.dzieckook.pl/kuchnia/index.php3
                Miłej lektury.
                • pandaaa Re: 10 m-cy i jedzonko! 03.04.05, 09:12
                  Cześć dziewczyny!Wielkie dzięki za wszystkie rady jestem Wam bardzo
                  wdzięczna.Największe podziękowania są jednak dla Ciebie Beatko-jestem ci bardzo
                  wdzięczna za rady i te strony z adresami.Wielkie,wielkie dzieki.Pozdrawiam-
                  Sylwia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka