rooty 10.05.05, 14:41 Mój syn ma 10 mieśięcy. Przy każdym przebudzeniu w nocy musi dostać butelkę z mlekiem, inaczej nie zaśnie. Czy nie ma przeciwskazań aby mój syn jadł w nocy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
azja.david Re: Nocne jedzenie 10.05.05, 22:06 A mój ma 14 miesięcy i budzi się raz,czasem dwa razy i tez musi dostać butle,inaczej płacze.Zauważyłam,że jak zrobię bardziej gęste mleko tzn.dodam wiecej kaszki lub kleiku to drugi raz już się nie budzi.Mam to samo pytanie co rooty. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piotr-albrecht Re: Nocne jedzenie 10.05.05, 23:08 Jedfzenie nocne sprzyja próchnicy, sprzyja także odwracaniu rytmu dobowego snu i czuwania. Przeciwwskazania istnieja ale są dzieci, których na właściwy rytm snu i czuwania, jedzenia i niejedzenia, niezależnie od naszych pobożnych życzeń, przestawić się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
handi Re: Nocne jedzenie 11.05.05, 09:09 Czy w takiej sytuacji można zacząć podawać herbatkę w celu odzwyczajenia dziecka od jedzenia mleczka w nocy? Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Nocne jedzenie 11.05.05, 09:12 Odzwyczaić od nocnego karmienia można podając coraz bardziej rozcieńczone mleczko i bedzie to zdrowsze niz herbatka. Mozna podawac wode, ale w tym wieku trudno oszukac pocieche - mój syn na to sie nie nabiera:-)Pozdrawiam, Beata Odpowiedz Link Zgłoś
martaizabela Re: Nocne jedzenie 11.05.05, 09:31 Rozcieńczanie mleka wodą w coraz większych proporcjach się nie sprawdza- mój 10- mies. syn nie nabrał się na to, choć rozcieńczałam bardzo powoli i systematycznie. musi jeść w nocy, bo inaczej budzi się między 3 a 4 rano i nie śpi 1,5-2 godz. Odpowiedz Link Zgłoś
paraga Re: Nocne jedzenie 11.05.05, 10:01 Mam dokładnie to samo! a dodam, że córka już tak ładnie przesypiała noce... Może to ten wiek, skok rozwojowy, potrzebuje więcej kalorii. Mój pediatra powiedział, że "najadać to ona powinna się w dzień" No i niby ma rację. A tu kolejna noc nie przespana... Właśnie idę się zdrzemnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Nocne jedzenie 11.05.05, 10:15 No własnie moje dziecko ( kończy 9 miesięcy) znów zaczęło budzić się w nocy ( tzn. o 5) i albo po jedzeniu dLEJ ZASYPIA albo nie :((( Może jak zacznępodawać jej bardziej kalorycznąkaszkę np. owsianą to coś pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
kacha111 Re: Nocne jedzenie 11.05.05, 11:05 Proszę powiedzcie mi czy jest jakiś określony wiek, kiedy należy odzwyczajać dziecko od jedzenia w nocy. Ja próbuję od tygodnia podawać tylko wodę. Weronika ma 8 miesięcy. Budzi się dwa, trzy razy, podaje jej wodę i zasypia. Do tej pory dostawała dwa razy w nocy pierś ale ciągnęła ją może 2 minuty i zasypiała. Mam nadzieję że jej nie głodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
adriado Re: Nocne jedzenie 11.05.05, 12:25 Moja córcia od 6 m-c nie je w nocy.Na początku jak się budziła w nocy to podawałam wodę i zasypiała.Na noc zawsze podaję kaszkę.Teraz ma 15 m-cy i czasami budzi się w nocy, dostanie pić albo smoka i zasypia. Odpowiedz Link Zgłoś