Dodaj do ulubionych

Bebilon Pepti MCT

22.05.05, 22:31
Witam!
Chciałam zapytać i prosic o odpowiedź....moja córka jest karmiona
Nutramigenem (ma 6mc. i wazy 5kg -64 cm) czyli niedobór masy ciała.Słyszałam
ze przy Nutramigenie ciężko jest dziecku przytyć.Czy w takim badź razie
mogłabym przestawic dziecko na Bebilon Pepti MCT? Opinie wskazują na to iz po
tym Bebilonie dziecki którym było trudno ptrzytyc bedac na innym mleku po
przejściu na MCT o wiele lepiej przybierały na wadze.

Obserwuj wątek
    • maniakow Re: Bebilon Pepti MCT 23.05.05, 08:57
      Jeśli dziecko jest na Nutramigenie to nie znaczy, że dobrze będzie na B.Pepti.
      Ale warto spróbować, moja córcia jak miała 7 - 8 msc ważyła ok. 6 kg, później
      przeszłysmy na B.Pepti MCT i na roczek miała prawie 10 kg!!!
    • piotr-albrecht Re: Bebilon Pepti MCT 23.05.05, 09:02
      Tak oczywiście może być, i z reguły jest, ale preparaty z tłuszczami MCT mają
      określone zastosowania: cięzka alergia pokarmowa z zaburzeniami wchłaniania,
      mukowiscidoza i niewydolność trzustki, zespół jelitowej ucieczki białka itp.
      Tylko do "tuczenia" nie powinny być wykorzystywane, gdyż kalorycznośc
      Nutramigenu można zwiększyć kleikiem ryzowym, kaszką kukurydzianą, tłuszczem
      (np. olejami) dodawanym do zupy jarzynowej, tłustym a nie chudym mięsem w zupie
      jarzynowej, żółtkiem itd. No chyba, że Pani dziecko ma którąś z wymienionych
      przyczyn.
      • mama_viki Re: Bebilon Pepti MCT 23.05.05, 10:40
        a jaki ten olej dodawać?i w jaiej ilości?i czy mogę go dodać do gotowej zupki
        ze słoiczka?
        Pozdrawiam
        • maniakow Re: Bebilon Pepti MCT 23.05.05, 14:09
          Nie wiem w jakiej ilości można dodawać ten olej, ale przypomniało mi się, że
          dziecko można "podtuczyć" kukurydzą - możesz podawać kleik kukurydziany zamiast
          ryżowego, podawać jajeczniczkę z żółtka na podwieczorek - żółtko ugotowane,
          troszkę wody przegotowanej i ciut oliwy z oliwek (ja dodaję masło, bo mogę),
          robisz papkę i gotowe. Może wprowadź Sinlac.
      • maniakow Re: Bebilon Pepti MCT 23.05.05, 14:05
        Faktycznie - córcia miała od dłuższgo czasu śluzowate kupki z krwią i dlatego
        dostała to właśnie mleczko :).
        Pozdrawiam.
        • mama_viki Re: Bebilon Pepti MCT 23.05.05, 14:25
          dziękuje maniakow spróbuje z tą jajeczniczką, ale to chyba tylko raz w tyg
          moge? bo viki ma dopiero 6mc.
          • mama_viki Re: Bebilon Pepti MCT 23.05.05, 14:27
            acha a sinlac wprowadziłam 3 tyg. temu troszke ruszyła ta waga ale nie aż tak
            bardzo.
            Pozdrawiam
          • piotr-albrecht Re: Bebilon Pepti MCT 26.05.05, 17:13
            W tym wieku można tylko żółtko (a nie jajeczniczkę). Co do oleju to moze byc
            oliwa z oliwek, a jesli chodzi o ilość to 1-2 łyżeczki na słoiczek. Jesli
            dziecko nie jest uczulone na mleko to bardzo dobrym rozwiązaniem jest także
            masło - 1-2 łyżeczek na słoiczek (oczywiście więcej też można ale to już raczej
            dla koneserów).
            • mama_viki Re: Bebilon Pepti MCT 26.05.05, 18:16
              dziekuje za odp. :)
            • maniakow Re: Bebilon Pepti MCT 26.05.05, 20:19
              Ależ ja napisałam, że to jest "jajeczniczka" z samego żółtka :))).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka