moniczkas1 Re: pytanie do mamy bea-ta!!1 08.06.05, 14:09 oczywiście nacisnęłam nie to co trzeba!!! Witam! Czytam sobię tematy podejmowane na tym forum i zaobserwowałam, że często pojawiają się Twoje odpowiedzi. Czy jesteś lekarzem? Kiedyś też odpowiadałaś na mój mail z pytaniem o zielone kupki po Bebilon Pepti. Mam pytanie , jak poradzić sobie z czerwieniącymi się krostkami u mojego 3,5 miesięcznego synka. Bardzo się ślini i te krostki są wokół buzi. Wiem że to nic groźnego, ale może można smarować czymś specjalnym. Po kąpieli używam Lipobazy. pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: pytanie do mamy bea-ta!!1 08.06.05, 14:40 Witam Czy jak nie jestem lekarzem, a pielęgiarką po studiach to cos zmienia?:-) Poza tym to moje ulubione forum:-)i mam nadzieje, że ekspert nie ma mi za złe wtranzalania się:-))))) Ja smarowałam Vratizolinem - p/wirusowy i b/bakteryny i byl bardzo skuteczny, Linomag zielony jest ok, alantan masc, wszelkie bazy w tym lipobaza. Te krostki to zapewne na tle bakteryjnem ze sliny - jet tam ich cała masa:-) Przechodziłam z synem to samo kilka dobrych miesięcy temu. Wszystko ok., nie martw sie. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
moniczkas1 Re: pytanie do mamy bea-ta!!1 08.06.05, 15:41 dzięki za odpowiedź! Oczywiście nie ma to dla mnie różnicy kim jesteś z wykształcenia, po prostu intrygowało mnie, skąd taka wiedza. Teraz już wiem i mam nadzieję , że w razie jakiś problemów można Cię prosić o poradę? Chętnie podyskutuję, jak się siedzi z Dzidzią w domku to jest sporo wolnego czasu (zwłaszcza tak grzeczną Dzidzią jak mój synek :))) pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: pytanie do mamy bea-ta!!1 09.06.05, 10:24 Nie ma problemu polecam się na przyszłość:-)Pozdrawiam, Beata mama 11,5 m Igora:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: pytanie do mamy bea-ta!!1 09.06.05, 10:54 Na krostki po ślinieniu się polecam Bactroban, inaczej Mupirox -doskonale leczy zmiany- maść antybitykowa, polecana od 1 miesiąca, jest na receptę. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: pytanie do mamy bea-ta!!1 09.06.05, 11:02 Po co od razu taka mocna masc( chociaz przyznaje jest świetna i doskonale sie sprawdza także przy pileuszkowym zap. skóry - 3dni i po kłopocie), jesli cos mocniejszego niz lipozaba to lepiej vratizolin bez recepty. Mamy maja pretensje do pediatrów, że często zlecaja niepotzrebnie antybiotyki , a same sobie je zalecaja:-O. B. PS. Przy bactobanie i wszelkich antybiotykach na twarz chronimy oczu dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: pytanie do mamy bea-ta!!1 09.06.05, 11:37 Jeszcze jedno: zmiany na buziaku mozna podsuszyc i zdezynfekowac przegotowana woda + kilka kropelek nadmanganianu potasu - lekki róż (osobno robimy roztwór z tabletki kalii i dolewamy ciupine do wody). B. Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: pytanie do mamy bea-ta!!1 09.06.05, 19:03 Bactroban nie jest mocną maścią. Nie wchłania się przez skórę, jest zalecana od pierwszego miesiąca życia. Leczy miejscowo. Poza tym nie ma potrzeby demonizować antybityków. Leki osuszające można stosować na zmiany mało nasilone, przy bardziej nasilonych należy zastosować lek skuteczny, po któryn jest mniejsza szansa, że nawrócą. >Mamy maja pretensje do pediatrów, że często zlecaja niepotzrebnie antybiotyki , a same sobie je zalecaja:-O. B. Jestem lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: pytanie do mamy bea-ta!!1 10.06.05, 08:27 Oto chodzi, że zmian nie widziałysmy, a antybiotyku nie bede zalecac przez internet. Od tego zdecydowanie jest lekarz pediatra prowadzacy dziecko:-) Nie demonizuje antybiotyków, ale zbyt często sie je zaleca z błahego powodu, nie zleca antybiogramu, nie stosuje diagnostyki różnicowej( i mamy np. nadwykrywalnośc alergii w Polsce, bo byle pryszcz czy kolka to zaraz alergia ). Pozdrawiam serdecznie, Beata:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: pytanie do mamy bea-ta!!1 10.06.05, 10:17 Bactroban jest antybiotykiem działającym miejscowo. Jest skuteczny i bezpieczny. Zresztą, ponieważ jest na receptę, aytorka postu musi iść do lekarza, aby mieć do niego dostęp, a więc pediatra prowadzący obejrzy dziecko. Naprawdę wiem, że przez net nie stawia się diagnozy, dlatego z dystansem podchodzę do niektórych Twoich odpowiedzi na temat różnych schorzeń i ich leczenia. Co do alergii, zgadzam się, ale nie widzę związku między Bactrobanem a nadwykrywalnością alergii. A w ogóle, przepraszam, że odpowiedziałam w tym wątku, widzę że moja odpowiedź prowadzi do zbędnej dyskusji. Nie miałam takiego zamiaru. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: pytanie do mamy bea-ta!!1 10.06.05, 10:30 Mam nadzieje,że inni także podchodzą z dystansem do wypowiedzi i nie tylko moich:-) Wierze w zdrowy rozsądek i intuicje mam. Baktrobam był nawiazaniem do antybiotyków przepisywanych ogólnie i nagminnie, zamiast celowanej antybiotykoterapii i był to tylko przykład pewnej niefrasobliwości panującej u nas w słuzbie zdrowia podobnie jak nadwykrywalność alergii, taka dygresja nic więcej. Poza tym dyskusja jest pouczająca:-)))))Beata Odpowiedz Link Zgłoś