Dodaj do ulubionych

Duża niedowaga

11.08.05, 20:38
Witam !
Moja córka / 3 lata i 2 miesiące / waży 10 kg 100 g . Mierzy 90 cm . Ur. o
czasie , z wagą 3500 . Karmiona do roku piersią , przebadana przez gastrologa
w wieku dwóch lat . Miała wykonane podstawowe badania : USG jamy brzusznej
, TSH ,w kierunku celiakii , mukowiscydozy , kał na stopień strawienia , IGE
ogólne i specyficzne na gluten , poziom magnezu , wapnia i potasu we krwi .
Badania wyszły prawidłowo . Czy powinnam zrobić jeszcze jakieś badania ?
Czy trzylatka może ważyć 10 kg będąc całkowicie zdrową ?
Mała nie jest apatyczna , b. żywa , rozwija się prawidłowo .
Jest jeden problem je b. mało . Jadła tak od urodzenia , więc pewnie stąd tak
małe przyrosty .
Peritol skutkował ale tylko za pierwszym razem .
Będę wdzięczna za odpowiedź .
Pozdrawiam .
Obserwuj wątek
    • piotr-albrecht Re: Duża niedowaga 12.08.05, 17:41
      Dla mnie przydałby się z badań jeszcze wiek szkieletowy. Oczywiście mozna byc
      zdrowym z ta waga i wzrostem, ale do pełni obrazu brakuje mi krzywej masy ciała
      wyznaczonej na siatce centylowej, aktualnej diety i wielu innych elementów,
      ktore trudno rozstrzygnąc droga mailową.
      • lizbetka Re: Duża niedowaga 13.08.05, 15:06
        Witam ponownie i dziękuje za odpowiedź .
        Mogę podac jeszcze wage córki w poszczególnych okresach .
        Rok : 7800
        2 lata : 9700
        3lata i dwa miesiące : 10 100 /właściwie ta waga nie uległa zmianie od grudnia
        , ale mała przytyła niespodziewanie w czerwcu 300g i błyskawicznie je straciła w
        czasie długotrwałej infekcji / .
        Krzywa centylowa nigdy sie gwałtownie nie załamała , własciwie mała od piątego
        miesiaca znalazła się na 3 centylu , a później pod siatką i tak zostało .
        Asia nie pije żadnego mleka od chwili rozstania z piersią , je właściwie
        wszystko i nic .
        Jej śniadanie wyglada tak : dwa kęsy chleba i już jest najedzona . Obiad - nigdy
        nie zjadła więcej niż 100ml zupy . Kolację zjada najchętniej i jest to zazwyczaj
        serek waniliowy .
        Nie lubi i nie je słodyczy . Pije sporo ale tylko wode i nie słodzone herbatki .
        Jej ulubiona potrawą jest ogórek kiszony i kapusta kiszona .
        Dodam jeszcze że córka od półtora roku je samodzielnie , nie jest zabawiana przy
        jedzeniu , bo zresztą na nią to nie działa . Próby przekupstwa i szantażu
        również :) .
        Przepraszam że się tak rozpisałam ale może pan dostrzeże cos nieprawidłowego .
        Dziękuje i pozdrawiam . Lizbetka
        • lizbetka Re: Duża niedowaga 13.08.05, 15:45
          I jeszcze jedno - czy 90 cm dla trzyletniej dziewczynki to wzrost wymagający
          konsultacji endokrynologicznej ?
          Dziękuję .
          • g35 Re: Duża niedowaga 13.08.05, 22:14
            Witam serdecznie mialam bardzo podobna sytuacje z moja corka i po szesciu latach wyszlo ze jest chora na mukowiscydoze .napisz jakie miala robione badanie w kierunku muko bo to jest bardzo istotne .moja corke leczona przez 6 lat prawie na wszystkie choroby nawet byl lekarz ktory podejrzewal ja o karlowactwo ...paranoja. Mojej corce bardzo slabo rosy wloski co bylo obiawem jej choroby i robila bardzo duze kupy ,co bylo nie zrozumiale bo prawie nic nie jadla ,otwierala lodowke i zamykala bo nie miala na nic ochoty.
            pozdrawiam
            • lizbetka Re: Duża niedowaga 14.08.05, 16:57
              Witaj !
              W kierunko muko wykonano tylko jedno badanie - test chlorków w pocie. Wynik
              wyszedł prawidłowy , gdzieś pośrodku normy .
              Włosy mojej córce rosną pięknie - w tej chwili są do pasa . Faktem jest że przy
              niewielkich ilościach jedzenia , które mała je , robi w/g mnie zbyt duże kupy .
              Tylko pije dużo - ok . 3 l na dobę . Czasem więcej . Ta ilośc picia wcale nie
              wpływa na jej apetyt . Są dni gdy je normalnie pijąc dużo . A czasem pije mniej
              a jeść nadal nie chce .
              Pozdrawiam . Lizbetka
              • g35 Re: Duża niedowaga 15.08.05, 12:54
                Mysle ze powinnasc postarac sie zeby zrobili twojej corce badanie genetyczne w kieronku mukowiscydozy ,ta choroba ma tysiace twarzy jest ja bardzo ciezko zdjagnozowac .
                Po wykryciu choroby a trwalo to jak juz pisalam szesc lat moja corka byla na specjalnej djecie ktora dobrala pani dr dietetyk przytyla bardzo ladnie i urosla do dzisiaj jest na tej djecie i jest dzieki bogu duzo lepiej .
                Pozdrawiam
          • piotr-albrecht Re: Duża niedowaga 16.08.05, 14:18
            Wrost jest na 3 pc a waga poniżej 3 pc - to powino skłonić do rozszerzenia
            diagnostyki, byc może także o biopsję dwunastnicy, zmniejszenia dawki plynów
            (wody) na dobę, zwiekszenia kaloryczności posiłków bez zwiękaszania objętości
            (tłuszcz), próbnego podania enzymów trzustkowych i na końcu konsultacji
            endokrynologicznej.
            • lizbetka Re: Duża niedowaga 16.08.05, 19:48
              Witam !
              Panie Doktorze dziękuję za odpowiedź .
              Jeszcze jedno , mam nadzieję że ostatnie pytanie :)
              Co może wykazać biopsja dwunastnicy ? Jakie schorzenie tego organu może mieć
              wpływ na niską wagę dziecka ?
              Dziękuję . pozdrawiam .
              • iwoku Re: Duża niedowaga 16.08.05, 19:58
                To jest kolejny po badaniu przeciwciał krok diagnostyczny w kierunku celiakii
                • lizbetka Re: Duża niedowaga 17.08.05, 14:58
                  dzięki
              • piotr-albrecht Re: Duża niedowaga 21.08.05, 14:42
                Biopsja może wykazac zanik kosmków, ktory odpowiada za spadek powierzchni
                chłonnej jelit i rpowadzi do niedożywienia, niechęci do jedzenia itd. W ten
                sposób można wykryć także celiakię, alergie pokarmową, itp.
                • lizbetka Re: Duża niedowaga 21.08.05, 21:54
                  Panie doktorze - dziękuję .
                  Pozdrawiam . lizbetka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka